Пишещи фурии във вихъра на НЕМСКАТА тема (228)

• 19 100
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
Не съм влизала в супермаркет от доста време, първо имах някои неща в резерви, после тръгнахме на път и минахме през разни регионални овцеферми за сирене и зеленчуци, после за вино, трети за хляб ит.н. до днес докато се снабдихме с още марули, картофи, праз , хляб, ябълки, курабийки и т.н. от поредното такова ... Ами не е евтино, но е готино. В супермаркетите ще сравня цените евтл. като се върнем, но не знам дали ще има възможност за такава акция преди да се изстреляме пак по пътя.
G..D.. аз такива като получа от някъде ги слагам в кашона и ги нося на данъчния. Доколкото знам, то има някакво значенеи ако това му е втора работа. Т.е. ако има основен и мини джоб и някъде му е било надчилено . Т.е. при две служби се плаща здравна само на една и тя е с по-високото заплащане или по-стария договеор .. .това не помня със 100% сигурност. Или пък ещо в тази насока, но с работодалетя. Т.е. има си чупки и тиренца и запетаи ... аз не ги знам, но един консултант ...
За само един мини джоб не съм сигурна дали връщането би било 30 Евро или 30 цента за да знаеш дали си струва да купуваш програми за 30 Евро.

# 676
Виждаме. Седмичния пазар ни кове едни 20-30% нагоре без промяна в потреблението.
И евтините пакетирани храни позачезнали, евтините мазнини и те. Кат изчезне пак маята, ще ги призная хамстерите.
Не е само хамстеруване. Аз съм се засилила да пазаря от ДМ защото във вторник ще тръгва бус с помощи за украинци. Та предполагам много хора ще направят така и е нормално да зачезват продуктите.
G.D здравната каса имат предвид колко здравни е платил предполагам..

# 677
Не разбирам, хората купуват като обезумели или просто не зареждат по някакви си причини?

Не купуват даже като обичайното. Просто няма.
Това да е проблемът си мисля аз.

# 678
  • Немция
Засега не съм попадала на празни рафтове с олио или друго, както преди 2 години. Дано и не се повтаря, хм.

Копирам директно обяснението му на писмото от АОК:
 "Пише колко пари съм платил през 2021 и пишат че ако искам да ми върнат някакви да представя този документ с декларацията ми. "
Затова ви попитах за данъчната декларация . Никакви данъци няма за връщане, на миниджоб е.
Всъщност, не става ясно дали сина ти е подавал някаква данъчна декларация. Документ трябва да потърси от работодателя си, ако той му плаща застраховката към АОК, а не сина ти да си я плаща сам. 
Поне според това, което се ориентирах от въпроса. Нека се обади или отиде в местния филиал на АОК и пита.
Синът е студент, тоест сам се застрахова здравно на минималната сума в държавната каса. И аз така съм се осигурявала като студентка в Германия - нито съм връщала здравни вноски, нито са ми връщали. Thinking
Не знам какво общо има данъчната декларация.
Има нещо, което е объркано, ама не се знае какво. Grinning

# 679
Благодаря на всички ви за изчерпателните отговори. Много сте мили Simple Smile

Да, с туй са известни българите у чужбина - че са мноо мили. Joy

# 680
Влизам преди малко да си проверя един от и-мейлите и в дясно ми се мъдри линк "С какво да се запасим за 10 дни". Кликнах на него. Стреснах се. Беше онази официална препоръка на Bundesamt für Katastrophenschutz, но направена на филмче. Що точно сега?
Бибит също ме стресна с тегленето на пари в брой. Не бях стигнала толкова далече в страховете си.

В събота не платихме повече от обичайно. Не сме се запасявали с нищо. Обаче днес си получихме пратката с 20 кг български бадеми от Дания. Joy Сериозно обмислям тази година да набера и изсуша повечко зелении. Мечи лук вече има.

# 681
Кои ходиха да пазаруват тия дни?Доволни ли сте от "прекрасните "цени?😂В събота бяхме в дм и на касата се шегувам с мм,че сметката ще е 100€.Виждате ли разлика в цените?

Аз не виждам. Ама никога не съм гледал цените и обръщал внимание на сметката. Мен ме бърка приходите да са големи, разходите - квито-такива.

# 682
Таман за теб си мислех! 😍
Рекох, че  те отвлякоха на танците и не те пускат да се прибереш. 🤩Къде скиташ тия дни? 🤪

Три гаджета едновременно да намериш, та да почнеш сметки да гледаш! 😂

# 683
Таман за теб си мислех! 😍
Рекох, че  те отвлякоха на танците и не те пускат да се прибереш. 🤩Къде скиташ тия дни? 🤪

Три гаджета едновременно да намериш, та да почнеш сметки да гледаш! 😂

И трите гаджета ще трябва сметките да гледат. Аз излизам скъпо, голям съм глезан и ако друг плаща, предивявам големи притенции.

Изтрезнявах днес, за туй няма наздравица тази вечер. Stuck Out Tongue Winking Eye УТРЕ.

# 684
Blеu може пък империята да отвърне на удара ... не се знае.
Доколкото четох щели сме да имаме рецесия. В такъв случай може Бибит да е права с парите в бр.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 05:03 от bella-ciao

# 685
E, как да се завърти из форума човек, дет е на пъпа на карнавала  дет се вика, в Кьолн на Розенмонтаг.
Купонясва чиляка, а ние тук броим колко рула тоалетна хартия да земем и колко пакета мая. Laughing

Сега сериозно, намерих една благотворителна акция в подкрепа на Украйна в квартала ни и се включих. Както казва Папурче, олекна ми малко.
Не се презапасявам, днес даже и в магазин не съм влизала, други грижи имам. С половин ухо следя новините, сърцето ми се е свило и все се надявам на някакво чудо да спре тоя кошмарен сън в който сме от 3 години вече. Влязохме от единия в другия, мамка му! Как па и пауза нямаше!!!

# 686
E, как да се завърти из форума човек, дет е на пъпа на карнавала  дет се вика, в Кьолн на Розенмонтаг.
Купонясва чиляка, а ние тук броим колко рула тоалетна хартия да земем и колко пакета мая. Laughing

Николко не съм взел. Имам един пакет от 16 ролки от Метро, туй то. Иначе течен сапун съм купил с кашоните, с тенденция да го мия, ако стане нещо - не да го бърша. Joy

Днес мноо скучно, събота и неделя останах без глас. Сряда на рибок да пием и ядем и за тоя сезон - толкоз. Лятото повече, дет' се вика. Ако не ме привикат да се бия за майка Русия, разбира се. Joy

# 687
  • Немция
Не твърдя, че съм права с парите в брой Grinning, но ми дава някакво спокойствие.

Много се е закучило с конфликта, спиралата на ескалацията върви нагоре и това не ми харесва. П влезе в своя си капан- ни да се откаже от Украйна, ни да не се откаже.

Някой днес бил ли е на шествието в Кьолн?
Ако бях наблизо, щях да се включа.
Зиги, ти под формата Нутела ли се застъпи за мира? Smile

# 688
Както са се засилили да ги въоръжацват ...
а шествие Аз в гледах отчасти това в Констанц, но имах и по-интересни занимания.

# 689
Blеu може пък империята да отвърне на уреда ... не се знае.

Бела много яко си го написла!👏😆

Общи условия

Активация на акаунт