Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 480
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 210
  • London
А какъв проблем има реално детето? Тук например в мига в който кажеш, че детето стои само няколко часа навън на площадка....ще ти откажат асистент.

# 211
  • Бургас
Ми айде дано на предстоящото обследване да ми откажат!
То детето си мисли, че е само́. Гледа часовника и като стане 19:30 се прибира. Аз седя на терасата, занимавам се с нещо и го гледам. Долу има и родители на по-малките деца, т.е. не съм го оставила, за да си почивам. Мога да съм с него там, но искам да свиква да се оправя сам, а не да тича при мен като ожаднее, като някой не му дава ред на пързалката. Като ожаднее, тича до вкъщи, на вратата иска вода, давам и пак отива.
А реално какво му има - имал аутистични маркери, понеже се уморява към обяд в училище и става неконтролируем понякога, когато е уморен. Бяга, събаря предмети, отказва да спре, не дава да го докоснеш, не ще да си тръгне от мястото, където е (класна стая, магазин, площадка и т.н.). Има и лек проблем с говора, не може да се изразява съвсем правилно. В момента проумява метафорите благодарение на басните и гатанките. С доста високо IQ, но трудности в социалните контакти. Тези трудности бяха, защото почти не го срещахме с деца, много болнав беше. От около 2 месеца играе почти всеки ден с деца и това според мен е най-доброто за напредъка му, защото го виждам. Обаче имахме чудесна оценка от училище, пълна с невярна информация. Примерно, че бил вглъбен в себе си и не желаел контакти. Това изобщо не е вярно! И според мен това повлия на поставянето на диагноза или както там се казва. Според епикризата и телк, трябва да има ЛА. От училище ни дадоха срок до началото на 2 клас за личния асистент. Дотогава го държат като опасен, настрана от децата.

# 212
Ами не са си направили труда да го диагностират като от спектъра, но високофункциониращ ( Сори че няма такава диагноза но навремето така ги деляхме). Диагнозата е поставена в  Св. Марина във Варна доколкото си спомням. И не се чудя... Тука малко блаблаканица. Високофункциониращите често биват късно диагностирани с България заради ниската информираност и пълната а незаинтересованост на учителите в ДГ. Близка приятелка психоложка ме уверява че се работи по ранната диагностика, но има и много учителки които просто гледат да не забелязват. В чужбина ми прави впечатление че нивото на ранната диагностика в градините е отлично. Веднага им прави впечатление дете чиято социализация куца. Те са обучени да търсят и забелязват. По принцип високофункциониращите имат проблеми само в социалната сфера. Освен това в тълкуване на говора ( приемат го прекалено буквално), понякога имат проблеми с емпатията и разпознаване на правилните човешки емоции. Като се добави и СИД продуцират аутистипно поведение. Те нямат интелектуални затруднения и нямат нужда от ресурсен. На това дете му трябва само психолог. Това за басните и гатанките което го правите е точно каквото ви трябва. Психолог, при нужда, ако синезорната система на детето се претоварва в училище  ги учи как да се  справят с ттревожността, раздразването.  Няма смисъл да е отделен от децата в Класа. Поне аз не виждам. Общо взето всичко ви е не както трябва. А пък дори е възможно и основният ви проблем да е сензорен само и единствено. Съчетан да кажем с едно ХАДВ.
Ябълкова, хващаш се с две ръце за Рори. Нейният син е също високо функциониращ. Може да ви помогне много.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 22:34 от _re_ge

# 213
  • Бургас
Благодаря много! Аз и с адвокат искам да се посъветвам, но не знам какъв. Нали някои се занимават предимно с имотни въпроси, други - с разводи. Та не знам за нашия случай какъв да търся. Надявам се второто обследване да се случи скоро.

# 214
Адвокат за какво ви е?

# 215
Ябълков, а ако детето е само преди обед на училище, без занималня, няма ли да се предотврати неконтролируемото поведение? Голямата ми дъщеря е в норма, но с по-тежък и опозиционен характер и я записах само до обед на училище. Занималнята не е задължителна.

# 216
Адвокат за какво ви е?

Иска да се противопостави на училището, което я шантажира с това че детето трябва да бъде с личен асистент. Иначе не го искат. Те са написали характеристика с която да.го изкарат ниско функциониращ.аутист. И в св.марина на базата на тази педогоическа характеристика набързо са му сложили желаната от училището диагноза. Само че.дори с тази диагноза може да няма нужда от асистент защото ма телковете си пише - без чужда помощ, или с еди си колко процента чужда помощ. Ябълкова се противопоставя на системата. Поне докато не минат обследване на чисто. И за това противопоставяне й трябва правна помощ.

# 217
  • :)
Здравейте, според педиатъра детето на 1,7 год е възможно да има аутизъм. Казва тата и баба, но рядко и с това се изчерпва говоренето. Буди се почти всяка вечер с неистов рев и иска да го успокои само баща му. Откакто боледува определено предпочита баща си. Не посочва с един пръст, а с цяла ръка. Не умее да покаже, че е на една годинка с пръстче. Когато не получи каквото иска, започват страшни крясъци и истерии, включително тропа по земята. Все още използваме само за приспиване биберон, което четох че трябва по най бързия начин да преустановим. Искам да ви попитам вашите деца на тази възраст как се държаха и какви признаци показваха, ще го водя на психолог и логопед, но часовете са за след 2 седмици и не мога да чакам дотогава.

# 218
  • Бургас
Точно така е, както _re_ge казва! Искам да знам правата ни, но и да мога да се обоснова когато се изправя пред училищното ръководство, за да защитя интересите на детето ми.
ice_sparky, до обяд е на училище и от няколко месеца е нямал от онези моменти. Но има диагноза, повтаря ми се, че понякога се разсейва, не му се пише и как го подкрепят. Че как да не се разсейва?! Децата навън играят, а той е с една госпожа затворен и сам пише. Чува ги и му се играе с тях, иска с тях да е в една стая, но не може!

# 219
  • London
А не те ли е страх, че докато си на терасата може да възникне нещо неконтролируемо на площадката? Аз се доверявам само да хвърли боклука долу сам....иначе ние ходим на площадка често, която е....огромна, тоест не го виждам изобщо докато сме там, аз си наблюдавам малкото дете. Имам доверие, има някои деца, които го нямат онова чувство да се лутат и скитат, това е много страшно, защото тук такова момиче беше изчезнало така на почивка, беше ужасен случай с трагичен край и съм чела за не един или два. На познати момичето се качваше в непознати коли....наистина трябва да се радваме, ако децата ни нямат такива наклонности.

Не харесвам термини ниско, високо и тн..... Коректно е да се говори за форма на помощ. Без помощ , с подкрепа и със значителна подкрепа. Аз лично знам дете което изглежда напълно нормално и няма видими белези в развитието да му има нещо, но е в някакъв филм в който е опасно за всички около себе си та колкото и "високо" да функционира се нуждае от повече наблюдение отколкото Пешо дето пелтечи и пуска лиги. Хората щом смятат,че някой има нужда от асистент то не е задължително да е, защото е ням или се напикава, поведения, които са непредвими или избухвания са не по-рядък повод. Това е с оглед на сигурността на детето, а и околните.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 10:33 от La Catrala

# 220
  • Сф
Добре де , училището какво да направи след като в ТЕЛК а пише "с асистент. "Тук няма битка.
В което и училище да иде няма да има разлика.Медицинската комисия е компетентния орган. Защо не сте обжалвали решението? На телк както за влошаване, може да се явиш и за подобряване на състоянието , мисля по всяко време, дори с действащ ТЕЛК. Не е нужно да чакаш да изтече. Сега единственото, което правите е да губите време. Защо не станете вие асистент и да си ходи на училище , докато оправите нещата? Извинявайте,но майка ми излезе неплатен отпуск, една година, когато трябваше да се грижи за болно дете. Навсякъде с него в терапии и тнт.За помощно училище предполагам , не искате и да чуете..дори временно.
Юрист може да търсите безплатен,към министерството на труда и социалната политика. Имаше безплатен телефон ,отговарят на въпроси.Трябва да поразровите. Също и около сдружения и фондации за аутизъм например. Но също не разбирам защо ви трябва. По - добре работете в посока да подобрите състоянието като се възползвате от моментните възможности и след това с нови епикризи,, становища вероятно ще ви отпадне асистента. Сега , това което се опитвате да ни убедите ,е че комисията е сбъркала и не си знае работата. На база становища и от други наблюдатели( училището например и лекари преди комисията) Не знам , мисля че бъркате битките. Успех!

# 221
  • Бургас
Ако нещо страшно стане на площадката, след 3 минути мога да съм там. Там има и по-големи деца, и възрастни, които вярвам, че биха реагирали докато сляза. Той никак не е смел и доверчив. Всеки ден говорим за безопасност, за отношения с децата. Естествено, още с раждането на детето, у майката се раждат и много страхове. Но защо да не играе с другите деца? Гледа си часовника, знае, че трябва да е само на площадката, та да го виждам от терасата. Както и да е. Питанката ми беше дали ЛА е задължение или препоръка, и към какъв адвокат да се обърна за консултация. Също и как се разпределят часовете  Защото "казаха ми, че" е несериозно и не върши работа.
PureLove, нападаш ме неоснователно, не ми е приятно и не желая комуникация с теб. Бъди здрава и щастлива!

# 222
  • Сф
Не те нападам. Извинявам се , ако нещо съм те засегнала. Гледам да помогна с каквото знам.Не съм в темата за забавление и сеир, но също не желая да разкривам повече лични подробности. Съжалявам,че така виждаш нещата. Абсолютно добронамерена съм.
Но няма да откликвам на твои постове,щом така искаш. Няма проблем!
П.п. Между другото ,това че становището на ТЕЛК е водещо го знам от юрист.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 13:47 от PureLove

# 223
  • Испания
Здравейте мами! Искам да попитам какво ви е мнението за фекална трансплантация, приложена върху дете аутист и до колко тя помага? Според вас безопасно ли е да се изпробва този сравнително нов метод на лечение?

# 224
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Здравейте мами! Искам да попитам какво ви е мнението за фекална трансплантация, приложена върху дете аутист и до колко тя помага? Според вас безопасно ли е да се изпробва този сравнително нов метод на лечение?

Аутизмът, не е болест, която да се лекува. Аутизмът е един по-различно функциониращ мозък и това го казвам без да го оценявам като :добро: или :лошо:.
И да, има вече изследвания, че мозъкът е свързан с втория мозък в червата, но мисля науката още не е стигнала до там, че чрез манипулация флората в червата да промени вродени мозъчни структури.

Имаше специална тема за храненето при деца от спектъра или с други "проблеми" и там имаше различни подходи, с различна успеваемост. Може да пробваш от тази страна, преди да вкарваш нещо, оттам дето трябва да излиза. Wink

Фекалната трансплантация се прилага в момента за болести по чревната система. Твоето дете има ли?

Общи условия

Активация на акаунт