Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 516
  • 1 059
  •   2
Отговори
# 720
А защо не направите една консултация с логопед след като не говори?
Ами защото живеем в Англия, в малък град сме. Едва ли бих открила бг логопед. Той английски не разбира. Искам първо на български да започне да прави елементарни изречения поне. Затова и песнички на английски не му пускам, а от както се наплаших-никакви. Лято като се приберем съм решила, че ще го заведа, но за 1 месец престой в Бг, не съм сигурна, че ще стане чудо..

# 721
А защо не направите една консултация с логопед след като не говори?
Ами защото живеем в Англия, в малък град сме. Едва ли бих открила бг логопед. Той английски не разбира. Искам първо на български да започне да прави елементарни изречения поне. Затова и песнички на английски не му пускам, а от както се наплаших-никакви. Лято като се приберем съм решила, че ще го заведа, но за 1 месец престой в Бг, не съм сигурна, че ще стане чудо..
Заведи го. Ще ви даде насоки как да работите в къщи, може да види къде изостава и да ви посъветва. Може да види ако има някакъв конкретен проблем и да ви насочи към други специалисти.

# 722
Точно така ,той ще ви даде насоки какво да правите и реално дали има проблем. А щом живеете в Англия какъв е проблема да говори на английски. Той ще научи български в къщи така или иначе. Аз също живея в чужбина и хич няма да ме интересува на къкъв език ще проговори детето ако виждам проблем ,само да проговори.

# 723
Благодаря ви за съветите! Заемам се да търся добър логопед.
А относно това с говоренето е така, наистина и мен вече не ме бърка ако ще и на японски да ми говори 😃 просто смятах, че при положение, че не приказва на български, а аз толкова не съм говорила през живота си.. всичко му обяснявам от бебе и пак не иска. Какво остава да вкарам още един език и съвсем да се обърка

# 724
А относно това с говоренето е така, наистина и мен вече не ме бърка ако ще и на японски да ми говори 😃 просто смятах, че при положение, че не приказва на български, а аз толкова не съм говорила през живота си.. всичко му обяснявам от бебе и пак не иска. Какво остава да вкарам още един език и съвсем да се обърка

Препоръчвам Ви този логопед за онлайн консултация.

# 725

Аз ти препоръчвам да се свържеш с малки чудеса , аз работя с тях онлайн и съм много доволна.

# 726
А защо не го пуснеш на градина .Там мойта госпожица започна да говори ужасно много. Ползва фрази и изречения като голям човек. Днес направо ме разби ,падна и една играчка и вика,, о досподи пак ли ,, На италиански,ние тази фраза изобщо не я ползваме. На 2 години и 6 месеца е.

# 727
А защо не го пуснеш на градина .Там мойта госпожица започна да говори ужасно много. Ползва фрази и изречения като голям човек. Днес направо ме разби ,падна и една играчка и вика,, о досподи пак ли ,, На италиански,ние тази фраза изобщо не я ползваме. На 2 години и 6 месеца е.
За колко време видяхте напредък в говора. Ние сега ще тръгваме и имам големи надежди. Мисля, че нашия вече зацепи, че като говори е по добре. Извиква "ля" и някой идва, а преди се налагаше да идва да те дърпа. Но все още сме на едносричкови думи. Disappointed Поне ме обнадеждава, че разбира или поне такъв вид си дава.

# 728
forever young, защо решихте, че не говори? Вие сте написала, че той казва 5-6 думички. Сигурна съм, че ако се замислите, ще намерите още толкова. Леко изостава с говоренето, но предвид, че има развит пасивен речник - разбира и изпълнява, съвсем сигурно е, че това дете ще проговори и то съвсем скоро.

# 729
Страхотни стеее!!!
Наистина ли е възможно да дръпне, ако онлайн се свържа с тези хора, които ми споделихте?
А отностно градината, тук нещата седят малко по така. Отпускат ти часове след като детето има вече 3г. преди този момент ако искаш да ходи, се плащат едни пари за частни градини, за които наистина трябва да имаш сериозен доход. Просто ти чупят главата и ако оставим това настрани, според вас вкарването на още един език в ежедневието му, не би ли проточило нещата още повече? Ако сега се мъчи нещичко да каже на бг, изведнъж да му вкарам думички и на английски… не знам.
И да отговоря на mmm75
 Не съм наясно тези дето свързва топло/горещо с  “ох”, “ауу” че го боли някъде или има раничка или “оо-оу” че нещо е паднало/се е счупило или оцапало, за думички ли се броят? Като и изключим тези които са му осъзнатите, напоследък много започна да си бърбори ама само едни бебешки истории, дето само той си ги знае. Нормално ли е? Нали вече уж голям мъж, той по бебешката. Искате да ми кажете, че тези неща които казва и факта, че разбира когато му говороря би трябвало да е просто въпрос на време?

# 730
Страхотни стеее!!!
Наистина ли е възможно да дръпне, ако онлайн се свържа с тези хора, които ми споделихте?
А отностно градината, тук нещата седят малко по така. Отпускат ти часове след като детето има вече 3г. преди този момент ако искаш да ходи, се плащат едни пари за частни градини, за които наистина трябва да имаш сериозен доход. Просто ти чупят главата и ако оставим това настрани, според вас вкарването на още един език в ежедневието му, не би ли проточило нещата още повече? Ако сега се мъчи нещичко да каже на бг, изведнъж да му вкарам думички и на английски… не знам.
И да отговоря на mmm75
 Не съм наясно тези дето свързва топло/горещо с  “ох”, “ауу” че го боли някъде или има раничка или “оо-оу” че нещо е паднало/се е счупило или оцапало, за думички ли се броят? Като и изключим тези които са му осъзнатите, напоследък много започна да си бърбори ама само едни бебешки истории, дето само той си ги знае. Нормално ли е? Нали вече уж голям мъж, той по бебешката. Искате да ми кажете, че тези неща които казва и факта, че разбира когато му говороря би трябвало да е просто въпрос на време?

Аз съм с близнаци на четири години, единият е латерна...другият започна да говори и спря. Всичко разбира, но понякога се прави, че не чува. В малкият град в който живеем се опитаха да го изкарат аутист . Благодарение на малки чудеса, разбрах сина си. Разбрах силните и слабите страни. Да , детето ми има проблем с говора и няколко поведенчески проблема . Но , напредва много.
Ще е трудно, но си струва всяка минута борба. На мен ми помогнаха им помагат много. Ако искаш опитай и ти . Успех ❤️

# 731
Здравейте. Следя темата отдавна, няма да питам според вас детето ми има ли аутизъм или не, така или иначе се работи усърдно и има напредък с всеки изминал ден. Та, момченце на 4 г., разбира и изпълнява, има доста думи в речника, макар че говори почти на бебешки. Задава елементарни въпроси, " Какво е това", "Кой киха/кашля" Мамо, може ли ядем торта", примерно. Не може още да ми преразкаже какво правят в градината и ако някой нещо му каже. Проблема е, че е доста притеснителен, може би от бебешкото говорене и късно проговаряне в градината почти не говори на госпожите. С децата също не знае как да поеме инициатива и да се включи в игра. Ако голямо дете го поведе няма проблем, играят с часове. Иначе знае букви, пише имена, знае цифри и да брои, като му кажа двуцифрено число го пише вярно. Съответно като бяхме на обследване за аутизъм ни се скараха, че не му е сега времето за цифри и букви, а да наваксва с говоренето и социализацията. Някой имал ли е такъв проблем и какво би помогнало? Би ли била полезна работата с психолог? Също смятаме и да го запишем на психомоторика в група с по 3-4 деца. В момента посещава логопед.

# 732
Да, потърсете психолог. Поговорете и с госпожите в градината. В групата в която ходеше моето дете с помощта на децата едната  учителка помогна на дете на 4г. с диагноза аутизъм да проговори. По-късно детето тръгна на училище с набора си и се вписа добре в класа си.
Моето още на 7м. имаше 10на думички в речника си (бебешко говорене), а на 1г. и 3-4м. правеше кратки изречения от по 2-3 думи, но имаше други дефицити в спектъра и много голям проблем да се впише в групата, да общува и играе с децата. На 5г. започнахме работа с психолог. По негово предложение помолихме едната учителка (тази която помогна на другото дете да проговори) да помогне за общуването на моето дете с други деца. Определено имаше голям напредък и в 4та група детето даже си беше избрало момченце, което харесва за нещо като приятелче. Другата учителка беше неотзивчива, затова тя не знаеше, че колежката й е приела да съдейства на психолога.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 11:38 от Рори72

# 733
Да, това е добър вариант. По принцип още от началото госпожите ми казаха, че ще съдействат с каквото трябва. В последствие ми се струва, че не им се занимава. Например госпожата беше много учудена, че той може да си поиска нещо с цяло изречение. Другото е, на последните снимки от рожден ден всяко дете прегръща рожденика. Моето го сложили и рожденика го е прегърнал, а моя стои като статуя. А той това го може и не се притеснява. Но все пак някой трябва да му каже да го направи. Ще потърся психолог и ще следвам съветите му.

# 734
  • някъде в орбита...
forever.young, вие живеете в държава, в която основният език е, и ще бъде, английският. Да, добре е детето да знае български, ама това важи за деца в норма. Когато детето има проблем, защо държите на български и спирате английския? Все пак се очаква да го оценяват лекарите в тази държава, евентуално да работят специалисти с вас, да има приятелчета там, а всичкото това ще става на английски. Когато тръгне на градина или училище, пак на английски ще говорят всички, включително ако има нужда от 1:1 помощ там...
Освен ако не планирате да се върнете скоро в Бг де, тогава важи обратното.

Общи условия

Активация на акаунт