Ревматоиден артрит - тема 6

• 57 599
  • 564
  •   2
Отговори
# 375
  • София
в случай на отрицателен ревма фактор мисля...
Не само той, показателите общо взето са си в норма и няма никакви индикации по кръвните изследвания да се хване артрита. За това е серонегативен.

# 376
При мен е следната ситуация: откриха ми едностранен сакроилеит, всички изследвания в норма. Казаха ми, че не може само на тази база да се докаже Бехтерев или някакъв друг артрит. Бях в Софиямед при д-р Петева.
Относно лекарствата, изказването там беше, че на някакъв симпозиум в Дубай е коментирано, че каквото и да пиеш е безпредметно и нищо не лекува заболяванията, а има само странични реакции... Всички бяхме втрещени. Изказването идваше от виден лекар.

И на мен ми откриха сакроилитет  двустранно  -2 степен преди 2м.Имам болки в таза и в седалищния нерв. Не ми изписаха нищо за пиене.Имам и дискова херния и остеоропороза. Все още имам болка в таза.Вашата симптоматично каква е?

Как се диагностицира саркоилеит? Пишете, че всички изследвания са в норма, а това заболяване е асептично възпаление на саркоилиачните стави. Т.е. би трябвало да даде отклонение в изследванията или греша?! Освен силна болка с кръста и таза, възможно ли е болката да преминава ниско в корема? Защото аз съм с постоянни такива болки в таза и корема и търся проблем при гастроентеролог и гинеколог, засега без успех Sad
ЦРП ми беше 7.4, но за сакроилеит казаха след ЯМР. Болка в момента има само при натиск на съответното място.

# 377
в случай на отрицателен ревма фактор мисля...
Не само той, показателите общо взето са си в норма и няма никакви индикации по кръвните изследвания да се хване артрита. За това е серонегативен.
А от болка и оток в ставите ли се насочиха към диагнозата? И симетрията на болката? Питам, защото от всичко четено за РА излиза, че е много разнолик.

# 378
  • София
И симетрията на болката?
При серонегативен РА няма симетрия, малко е като тото и протича по-различно от серопозитивния РА. (поне при мен, пиша от личен опит). Има и достатъчно литература по въпросите ви, прочетете по-задълбочено, ако ви интересува.

# 379
Здравейте,

От имунологични изследвания се установи, че имам повишени АНА профил (по спомен така се водеше), пуснах допълнителни неща, бях на ревматолог, нямам диагноза, но и нямам никакви симптоми. Изследванията бяха назначени поради липса на бременност. След четене по групи и разговор с имуниложката ми разбрах, че става въпрос за ревматоиден артрит. Изписаха ми МориВир за 6м по 1 таблетка на ден, кортикостероид и аспирин.
Има ли дами забременели по естествен път с РА? Имахте ли проблеми по време или след бременност?

# 380
  • София
Изписаха ми МориВир за 6м по 1 таблетка на ден, кортикостероид и аспирин.
Моривид е плакенил. Намери си от Турция или Гърция и пий него, в пъти по-евтино ще ти излезе. По въпроса за бремеността не мога да дам отговор.
п.п. кой ти изписа лекарствата - имунолог или ревматолог?

# 381
Изписаха ми МориВир за 6м по 1 таблетка на ден, кортикостероид и аспирин.
Моривид е плакенил. Намери си от Турция или Гърция и пий него, в пъти по-евтино ще ти излезе. По въпроса за бремеността не мога да дам отговор.
п.п. кой ти изписа лекарствата - имунолог или ревматолог?

Имунолог ми назначи терапията

# 382
Здравейте,

От имунологични изследвания се установи, че имам повишени АНА профил (по спомен така се водеше), пуснах допълнителни неща, бях на ревматолог, нямам диагноза, но и нямам никакви симптоми. Изследванията бяха назначени поради липса на бременност. След четене по групи и разговор с имуниложката ми разбрах, че става въпрос за ревматоиден артрит. Изписаха ми МориВир за 6м по 1 таблетка на ден, кортикостероид и аспирин.
Има ли дами забременели по естествен път с РА? Имахте ли проблеми по време или след бременност?

Аз получих диагноза РА след първото ми раждане, но имах леки симптоми още преди това. По време на бременността не съм имала никакви проблеми, освен много леки болки в краката. Около 4 седмици след раждането обаче имах ужасни болки от РА и едвам ходех, но се повлиях много бързо от Преднизолон. Сега съм на биологично лечение, което има ефект и съм общо взето в ремисия. Успех със забременяването!

# 383
  • София
При мен се отключи с първата бременност. Диагноза получих три деца и 10 години по-късно. Едва тогава започнах да приемам лекарство (Плакенил). В ремисия съм от началото на пандемията.

# 384
А колко дълго приемате Plaquenil?

# 385
  • София
От диагнозата насам
Това са примерно 5 или 6 години вече

# 386
Взех си МориВид засега, турският вариант е Плакенил до колкото разбирам от прочетеното тук. А как ги приемате? По кое време на деня? Лекарката все още не ми е отговорила… А след като изпия МориВид (защото вече го взех) мога да сменя с Плакенил, виждам че веществото е едно и също? Какви странични ефекти мога да очаквам от МориВид?

# 387
Аз странични ефекти не усещам. Пия планкенил от 4 години почти. Проверявам веднъж годишно състоянието на очите ми, лекаря каза, че не са нужни по-чести посещения.
Приемам планкенила следобед след храна.

# 388
  • София
А защо ви смениха лечението?
Защото плакенила има недостатъчен ефект при мен. И за това минаваме на по-силен медикамент.

# 389
Аз пък мислех, че плакенила е по-силен. 🤔
Поне при мен така ги редувахме (първо пих сулфасалазин, после плакенил).

Общи условия

Активация на акаунт