Мъжете и бракът

• 48 335
  • 1 609
  •   1
Отговори
# 1 335
Поста на Анди ме подсети за вчера - с щерката бяхме на едни игри, дето тя стреляше по динозаври, много добра впрочем. Две по-големи от нея момченца се спряха да гледат и едното каза на другото с такова възхищение: "Гледай как играе малката!"

Не ми се струва, че растат комплексирани мъже, непризнаващи женските постижения. Joy

# 1 336
  • София
Както се казва по Фройд - майките са виновни. В един момент ще започнат да пеят на синовете си, че не може малката да стреля по-добре от тях, да си търсят жена, която може по-малко.

# 1 337
Глупости, няма такова нещо. Нито при моите момчета, нито някъде около нас при родители на момчета. Не съм видял някой да гледа така на постиженията на момичета.

# 1 338
  • София
Мисля, че нещата се изчистват и даже при младите има по-малко комлексари.

# 1 339
  • София
Щом има все още неравенство в заплащането при мъже и жени за равен труд, значи нищо не се е променило. На една и съща позиция в една и съща фирма жените получават по-ниски заплати от колегите си мъже. Формално никой не говори за нивото на заплатата, но реално разлики има. Хората все пак си споделят разни неща, не можеш да ги накараш да мълчат, а и по косвени признаци си личи.

# 1 340
  • София
Е, има още много работа, особено в България.

# 1 341
  • SF
И холивудските актриси се оплакват, че хонорарите са им по-ниски отколкото на техните колеги.
Нечестно е, но си е световен проблем. Правят стачки, демонстрации. Може би за следващите поколения това да се промени, но в рамките на нашия трудов стаж, не вярвам.
Даже, ако кандидатстват за една и съща позиция  мъж и жена, при равни други условия и пълна съпоставимост, се предпочита мъжът.

# 1 342
На база доказателства при вълната на изследване на мъжките и женските мозъци. Колкото и да се пънаха някои изследователи, така и не успяха да добутат нещата дотам, че да докажат как жените и мъжете били много различни.

Всъщност, има разлика между мъжките и женските мозъци. Ето една статия по темата

https://www.wcorlando.com/contents/news/news-from-dr-gearity/a-w … -menstrual-cycles

Това не прави едните мозъци "по-добри" от другите Grinning Просто са различни и не виждам нищо лошо в това Grinning

# 1 343
Аз нямам нужда да се перча, но имам нужда да мога да споделя успехите си с половинката. Ако той не се чувства добре от това, проблемът не е в моя телевизор.

Добре казано. Към това бих добавил само подкрепата и упората от половинката, когато единият от двамата реши да предприеме ново начинание, било то развитие или преквалификация в професионален план, нов интерес или хоби, например.

# 1 344
  • earth
На база доказателства при вълната на изследване на мъжките и женските мозъци.
Това изречение от random word generator ли е композирано?

Колкото до "неравенство в заплащането при мъже и жени за равен труд," такова почи няма*.  Има разлика в доходите, но тя не е за равен/еквивелентен труд. Главната причина (от няколко) е изборът на кариера. Мъжете се ориентират повече към технически специалности, които заплащат повече.

*2-4% разлика доколкото си спомням, която се обяснява главно с това, че жените са more agreeable, а не с дискриминация. Ето и едно забавно видео по въпроса:
https://www.youtube.com/watch?v=Xg2psply4no

# 1 345
  • София
Тънка е границата. Жената може да дърпа конците и без да се перчи какво и колко е.
Перченето създава напрежение, без значение от коя страна идва. Но за един неуверен в себе си човек, всеки успех на този до него е перчене, дори ако е поднесено като нормално споделяне. Не е виновна еманципацията за това, а това, че не е научен да се радва на успехите на другите. Ако научим децата си от малки на това, ще имат и верни приятели, и щастливи бракове.
Аз нямам нужда да се перча, но имам нужда да мога да споделя успехите си с половинката. Ако той не се чувства добре от това, проблемът не е в моя телевизор.
Не знам, не знам...

Ако половинката ми споделя половите си успехи, дори да не е перчене, а "просто споделяне", няма да се чувствам добре от това. 
Срещам напоследък едно хвалене из форума, в стил "сексът и градът". Ами странно ми е. Най-меко казано.

Иначе за други неща максимата е абсолютно вярна. Изпитвал съм я лично с различни приятели.

# 1 346
  • earth
Даже, ако кандидатстват за една и съща позиция  мъж и жена, при равни други условия и пълна съпоставимост, се предпочита мъжът.
Това наистина ли е така в България? На запад, в техническите професии, е точно обратното - брутална и явна дискриминация срещу мъжете в полза на жените. В някои страни това дори на практика е легализирано (напр. Канада).

# 1 347
  • София
Морисей, пропуснал/а си част от историята в изследванията на мозъците. Има един период, в който се отпускат всякакви грантове и има мода за изследване на разлики между мъжкия и женския мозък. Еуфория здрава. Най-много се харесва на психолозите и социалните психолози в частност. Много апетитно за грантове, наистина, сума народ се е изхранил от това и кариера е направил.

# 1 348
  • София
Морисей, пропуснал/а си част от историята в изследванията на мозъците. Има един период, в който се отпускат всякакви грантове и има мода за изследване на разлики между мъжкия и женския мозък. Еуфория здрава. Най-много се харесва на психолозите и социалните психолози в частност. Много апетитно за грантове, наистина, сума народ се е изхранил от това и кариера е направил.
Andariel , разлика в мозъка и разлика в мисленето са две изцяло различни концепции, а ти ги омесваш без угризения.
Още предния път споменах за "емоционално" повлияното мислене. Което се влияе от хормони. Сега да не ми и кажеш, че количествата на хормоните са еднакви между мъжете и жените?
Има един момент, че незавсимо дали си мъж, или жена, при страх мозъкът не работи добре. Блокира.
Затова и ако учиш танци, ако те е страх, напредваш 10 пъти по-бавно. А може и да тъпчеш на едно място.
Също така, ако мъж види красива мадама изведнъж спира да може да мисли. Поне на по-фините нива. Забравя си мисълта и тн.
Мозъкът може да е еднакъв, употребата идва различна. И това е заради хормоните, емоциите, и както се каза, еволюционното обучение, милиони години инстинкти.

Жените са тези, които искат мъжът да е нещо повече от тях, като постижения, мисъл, и тн. Заради подбирането. Искат повече. Мъжете не държат жената да е по-глупава. Просто по-умната няма да ги избере.

# 1 349
  • София
Все още е така в България. Наскоро работих администрация в една фирма. Там има една група жк инженери и жена между тях. Ами в процеса на кафе и цигари стана дума, че нейната заплата не е колкото на мъжете.

Общи условия

Активация на акаунт