Православието като начин на живот - 9

• 52 206
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
  • София
...
В ХХI век вече може да се добави и банкова сметка. А е съвсем безплатно да се направи една информационна кампания, социални медии бол, за да имат предвид хората че има нужда нещо да се даде.
Имат си обявени банкови сметки в църквите, ама нали знаете какъв е състава на редовните посетители.

# 151
...
В ХХI век вече може да се добави и банкова сметка. А е съвсем безплатно да се направи една информационна кампания, социални медии бол, за да имат предвид хората че има нужда нещо да се даде.
Имат си обявени банкови сметки в църквите, ама нали знаете какъв е състава на редовните посетители.
А защо е такъв? Кой е виновен за това, че българският народ е безбожен?

# 152
Е, хайде, сега, българският народ-безбожен?
Аз пък нямам това впечатлние.
Има вярващи , има и такива , които носят вяра в сърцето си, но тя е поливана с не особено чиста вода.. а с разни суеверия и пр..
Но идва момент, в който всичко се пресява и очиства.

Абсолютни заклети атеисти май не съм срещала.

# 153
Тук не обичат религиозните хора - съмнителни са им. Тук богомилите/Петър Дънов/бялото братство са по-интересни, езическите обичаи също, протестантството им е секта, за тях пък ние не сме християни 🙄
Много трудно е да го формулирам. Смятам, че тук съществуват хора с много добри сърца, които живеят пълноценно въпреки несгодите. Много други също са сърдечни и чувствителни, но поради наивност или глупост не се грижат активно за душевното си благоденствие.
Харесвам искреността и по-слабата степен на лицемерие в отношенията -  (дори понякога да е примесена с грубост - мога да разбера какво човекът носи в себе си спрямо това как се държи с другите). Харесва ми мистичната атмосфера на някои места, както и обичаите и фолклора.
Ами...според Дънов българите още е средните векове са си имали своя народна църква с много модерни идеи. Обаче после византийското духовенство се налага с официалната йерархична църква...и това е вид обяснение защо българите не възприемат напълно официалната религия.А при нас казват, че официалната църква е привнесена и наложена, затова не се приема толкова лесно от хората. Никъде не е еднакво, Всяка култура изживява вярата си различно. Уахабизма също иска да наложи унифицирам ислям навсякъде без никакво предислямско влияние, но е трудно в Босна и в Индонезия да приемат едно и също виждане за исляма, при християнството е същото.

# 154
  • София
...
А защо е такъв? Кой е виновен за това, че българският народ е безбожен?
Не е безбожен а без възможност. Няма как да очаквате една възрастна дама пенсионерка да превежда дарение по IBAN. Затова и е измисено това с цените на свещите.

Най-обичам да чуя „Ходих до храма да запаля една свещичка.“  Ако си ходил в храма, не да се молиш, ами да запалиш само една свещичка - еми извинявай.

Аз лично свещи не паля. Като отида до свещниците първо няма място, второ свещите се разтопяват и падат още на първата минута и второ е голяма бутаница. В нашия храм свещите ги отделиха в отделна стая за да не опушват стенописите и да освободят повече място да присъстващи на богослуженията.

Обикновено записвам имена за литургия (това също е вид дарение за храма) като съм си ги разпечатал предварително в къщи с по-едри букви и добавям една от най-голямите свещи за дарение, защото те се използват в олтара и пред него по време на богослужението или пък едно пакетче тамян.

# 155
За мен цените на свещите са изнудване.Който иска да остави дарение за храма има кутии за дарения.

# 156
  • София
За мен цените на свещите са изнудване.Който иска да остави дарение за храма има кутии за дарения.
Никой не ви задължава да си купувате свещи.

# 157
Аз и не купувам по много, защото в нашата църква ги махат като са изгоряли до половината, да не цапали свещниците.И то при празни свещници. Ама възрастните, дето са свикнали да палят по много свещи на тях ще е трудно и ,,като няма да си запаля свещите за всички, защо да отивам" ще спрат да ходят освен на големите празници, а сега ходят всяка неделя, там им е социалния живот.

# 158
  • София
Ако си представя хипотетично една възрастна баба, която наистина няма пари да си запали свещ и се разплаква в храма искрено (било то и от самосъжаление, било то и не със сълзи, а само в душата си), казвайки си: "Прости ми Боже, че ги дадох за хляб, а не останаха за свещи!"... вярвам, че ще бъде оправдана на онзи свят за тази незапалена свещ. Не е приятно, тежко е, трудно им е материално - факт, но има християни по света с далеч по-големи драми от цената на свещите.
И затова се радвам, че християнството не е като някой пазърлък: палиш 10 свещи, правиш 50 поклона, казваш 20 пъти "Отче наш" и готово - опростени са ти 3 големи или 5 по-малки гряха, а напротив: "последните ще станат първи" и има шанс за всекиго и за най-бедния, и за най-грешния, и за най-неначетения.

# 159
Молитвата е за Бог, а свещта е за църквата. Аз не слагам равенство между едното и другото.
Ако човек е искрено вярващ, не би си мислил дали има свещ за всеки човек, пък как е горяла, пък как е угаснала, това са суеверия, не вяра.
За мен свещите не са скъпи, защото не са задължителни. Освен това хората купуват всякакви боклуци за ядене и излишни вещи, които са много по-скъпи от свещите и може и без тях.
Аз друго си мисля, че кръщаването трябва да е безплатно. Ако човек има възможност (а повечето хора имат, защото после ходят на ресторант) да пусне някакво дарение за храма, но да няма фиксирана цена.

# 160
Да, всичко се комерсиализира днес, дори и църквата, а това е жалко.В бившите соц. републики църквата е била винаги в услуга на властта. Дори поповете бяха от ДС, затова и изгубиха уважението на много хора. Сега като видя подобни неща (Бойко се снима с поповете, Митрофанова подарява огромен златен кръст на Ротондата и те слагат отпред руското знаме.... ).
Когато ти поискат пари за молитва и се дават лично на свещеника... това ми оставя подобен вкус. Както и не ми звучи като последният ще бъде първи. Не е задължително да се палят свещи, разбира се, аз харесвам когато това е изнесено и не пречи на иконите. В църквата, в която ходя е така, защото всичко е ново и не е опушено.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 16:53 от T.Valcheva

# 161
За цените на свещите не пречи да са с надценка, но културният вариянт е просто да се добави един лист надпис, че от цената еди-колко си стотинки отиват за църквата ли, за поддръжката на камбанарията ли, за нова килимявка или там каквото е, за да е ясно на хората за какво ги дават, дори някои биха дали повече ако отношенията са честни и открити, а и ще има по-малко недоволни след като е показано, че разходът е оправдан.

Най-обичам да чуя „Ходих до храма да запаля една свещичка.“  Ако си ходил в храма, не да се молиш, ами да запалиш само една свещичка - еми извинявай.
Защо, всеки кара вярата както може и както знае, хората правят това което им е по силите. А покрай паленето на свещичката все има нещо казано наум, не е без хич колкото и да е малко. Това населението да се моли в храма не мисля че има някакви утвърдени традиции в България въобще. Населението е останало предимно в ролята на зрител и слушател, така се е развила системата. Всичко се върти около ритуали в които хората имат минимално участие и затова не се е развила необходимостта от разбиране кое що и защо. Чували са че се пали свещ и палят, за друго не са чули и не правят. Специално за молитва няма и удобства в самия храм, в сравнение примерно с католицизма и т.н. Най-много да се каже нещо бегло към някоя икона, но пак не е без хич, има го.

# 162
Много е интересно кой как влиза в храма и кой как се държи. Веднага се забелязва кои са истински въцърковени и знаят всички правила, кои влизат само да запалят една свещ и кои са обикновени зяпачи.

# 163
Много е интересно кой как влиза в храма и кой как се държи. Веднага се забелязва кои са истински въцърковени и знаят всички правила, кои влизат само да запалят една свещ и кои са обикновени зяпачи.
"Не съди другите...", нали знаеш нататък. Храмът е отворен за всички, и за туристите и за зяпачите, и от гледането току излязла полза.

# 164
  • София
"Не съди другите...", нали знаеш нататък. Храмът е отворен за всички, и за туристите и за зяпачите, и от гледането току излязла полза.
Тук не става дума за съдене, а за елементарна култура на поведение на определено място. Не може по време на литургията да се изговаря молитвата „Отче наш“ и дамата да си говори по телефона и да се разхожда из храма като, че ли се намира на Женския пазар.

Общи условия

Активация на акаунт