Православието като начин на живот - 9

• 52 235
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Когато попиташ някого защо обикаля църквата 3 пъти на Великден не може да отговори, но това му е по-интересно отколкото да остане на литургията. Кого да попита?  Когато си израснал в комунизъм и е било забранено за влезеш в храма дори, как да научиш децата си после какво се прави в храма?   
След 89та много хора се стекоха към храмовете, но те ги прогониха вместо да стигнат до хората. Повечето млади хора не са в православните църкви за жалост, а в евангелските/протестантските.

# 166
Здравейте, знаете ли дали мога да взема причастие в съботен ден вместо в неделя?

# 167
  • София
Здравейте, знаете ли дали мога да взема причастие в съботен ден вместо в неделя?
Когато има света литургия. Другата събота например е Преображение Господне и ще има литургия. А в понеделник почват Богородичните пости.

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 09:21 от дядо хаджия

# 168
Здравейте! Тъй като наближават Богородичните пости, бих искала да попитам, преди да започнете пост, обсъждате ли това с изповедника си предварително, ако не се налага смекчаване на поста поради някаква причина - болест, пътуване...?
Някъде във форума прочетох, че постът трябва да се благослови от духовник и в края му вече да се уговори изповед и причастяване.
Вие как процедирате? Simple Smile

# 169
  • София
Здравейте! Тъй като наближават Богородичните пости, бих искала да попитам, преди да започнете пост, обсъждате ли това с изповедника си предварително, ако не се налага смекчаване на поста поради някаква причина - болест, пътуване...?
Някъде във форума прочетох, че постът трябва да се благослови от духовник и в края му вече да се уговори изповед и причастяване.
Вие как процедирате? Simple Smile
Ами аз съм при един и същи свещеник, който си ми знае здравословното състояние и специалния режим на диета, така че направо на изповядването казвам ако нещо не съм спазил.

# 170
Лек и спасителен пост на всички. Този път смятам да постя, пък колкото изкарам, толкова. Богородичните пости са най- лесни, защото са в разгара на лятото и има изобилие от плодове.

# 171
Лек и спасителен пост!

# 172
И пак съм аз да питам нещо. Има ли някакви приложения за телефон за постите? Ама за православните. Защото като търся ми излизат само за мюсюлманския рамадан. Не че са лоши, но не ми вършат работа. Искам приложение в което всеки ден да се чекираш дали си казал молитва, дали си изкарал поста за деня, такива неща. И да ти казва well done когато си се справил и да ти дава звездички за награда Simple Smile

# 173
  • София
И пак съм аз да питам нещо. Има ли някакви приложения за телефон за постите? Ама за православните. Защото като търся ми излизат само за мюсюлманския рамадан. Не че са лоши, но не ми вършат работа. Искам приложение в което всеки ден да се чекираш дали си казал молитва, дали си изкарал поста за деня, такива неща. И да ти казва well done когато си се справил и да ти дава звездички за награда Simple Smile
За пръв път чувам, че има такива приложения. Може би да си напишете в календара четене на канон, пост и т.н. и то да ви излиза сутрин като напомняне. Аз например на иконостаса съм си турил една бележка „ПОСТ! Молитва на свети Еврем Сирин!“ и ми стои като напомняне и се сещам примерно, че имам да чета Покаен Богородичен канон и т.н.. Обаче аз си имам собствен молитвен режим, така че това за другите може да е е приемливо.

# 174
Звучи готино и много модерно! 🙂 Дано се направи такова  Simple Smile
Леки пости! Това ми напомня, че преди Заговезни някои хора винаги ми казват "леки пости" и когато не съм постила съм казвала , ама аз няма на постя и те "то така се казва по народному като поздрав ".. мисля че дори го казват без да имат представа или да се замислят какво означава.😅🙄

# 175
За пръв път чувам, че има такива приложения.
Има най- различни приложения за телефони. Преди време си бях свалила един македонски календар. Много хубав беше. Като натиснеш името на светеца и ти се отваряше житието му. Обаче те явно карат по стар стил, разминаваха се нашите чествания с техните и много започнах да се бъркам. Затова го изтрих и повече не съм го инсталирала.
За децата когато бяха малки пък бях свалила едно супер готино приложение. Интерактивна Бибиля. Всеки ден откривахме по една история, слушахме я, после отговаряхме на въпросите и накрая оцветявахме сцена от нея. Забавно беше, но децата порастнаха и престанахме с тези занимания. Дано поне да им е останал хубав спомен.

# 176
Ако имате под ръка някое приложение или линк, моля, споделете.
Искам да дам на детето си , да се упражнява.

Пожелавам на всички спасителен пост. Hands Pray
Тези дни много мисля за Спасението.
Нали и сега това си пожелаваме. Постът ни да е спасителен.
Какво разбирате вие под Спасение. Какво сте осъзнали вече за понятието Спасение и как се постига то?
То ни е дадено, по голямата милост Божия... чрез Иисус Христос, Сина Божий. Посредством Неговата кръстна смърт. Това го знаем всички, които поне малко са се опитали да проникнат в значението на събитието и осъзнаването му.

Но тук вече идват толкова много мнения и интерпретации.. кой е спасен според православието ... и дали има разлики в процеса?
Как се разбира? Срещали ли сте някакви текстове, опит на хора/светии, които са получили откровение, например?

# 177
https://bibleappforkids.com/ Бях си го свалила от Гугъл плей на таблета. Спомням си, че беше на български език. Но заедно с децата играехме. Не съм ги оставяла сами. Въпреки че беше интересно (поне на мен) мисля че не биха го ползвали ако ги оставя. Спомням си, че дъщеря ми тогава попита защо всички вървят с рокли 😀 Отговорих й, че е било много отдавна, било е много топло и е нямало климатици 😂

За Спасението не мога да коментирам. То и Исус Христос е казал (по спомени карам), че ще дойде в незнаен ден и час. Че ще има две жени на полето и двете ще правят едно и също нещо, но едната ще се вземе, другата ще се остави. Затова аз смятам, че трябва да се стремим да живеем правилно и честно, пък, ако Господ прецени, ще бъдем от взетите.

# 178
Но тук вече идват толкова много мнения и интерпретации.. кой е спасен според православието ... и дали има разлики в процеса?
Как се разбира?
Е не знам много интерпретации, знам една, че като избягваш греха накрая отиваш на хубавото място вместо на онова дето е прекалено горещо и едни опашати боцкат с вили. Разбира се като стигнеш 😁Ама пише тук-там из Библията как да се справяш, че да излезе всичко с благоприятен изход, там спазваш правилата и не се изкушаваш да кривнеш от правия път. Общо взето това е, всеки има свободна воля и си решава.

Какви други интерпретации има? Thinking

# 179
  • В царството на игрите:)
Как се разбира?
Е не знам много интерпретации, знам една, че като избягваш греха накрая отиваш на хубавото място вместо на онова дето е прекалено горещо и едни опашати боцкат с вили. Разбира се като стигнеш 😁Ама пише тук-там из Библията как да се справяш, че да излезе всичко с благоприятен изход, там спазваш правилата и не се изкушаваш да кривнеш от правия път. Общо взето това е, всеки има свободна воля и си решава.

Какви други интерпретации има? Thinking
О, в днешно време интерпретации бол. Simple Smile И само и само човек да оправдае себе си , за да му е по - леко и безметежно вярва в такива щуротии, че понякогат се чудя наистина ли някой може да е толкова заблуден.

Общи условия

Активация на акаунт