Православието като начин на живот - 9

• 52 176
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Не съм запозната. Но храмът е материалното лице на нашата вяра и като всяко материално нещо си иска поддръжка. А затова трябват пари. Аз не съм против да се плаща за ритуалите, за свещите, но някак си цените да бъдат общодостъпни.

# 136
Парите за требите са за свещеника, не за храма.

# 137
  • София
То биха могли свещите да бъдат дотирани, ако хората по принцип са щедри и даряват. Но у нас витаят едни приказки за богатите, охранени попове с много имоти. Това може и да го има в някои големи и централни храмове, но малките енории се затрудняват, особено когато имат начело някой милостив свещеник, който все дава на някого. А аз си ги харесвам баш такива Blush
Затова свещите са с различни размери и цени (на всеки му по възможностите), пък и влизането в църквата и личната молива към Бог все още са безплатни. Сигурна съм, че Господ ще чуе молитвата и на този, който няма пари за свещ.

Скрит текст:
В едни далечни години, посещавах една църква, в която една от певиците по някое време на богослужението, минаваше с една пръскалка със светена вода и с един поднос за дарения. Ръси те и ти поднася табличката, за да си пуснеш лептата. Аз бях младо момиче, без особени приходи и редовно ходех на църква с 50 ст. в джоба - 20ст. за свещ за здраве, 20 ст. за свещ за починалите и ми оставаха 10 ст. за дарение в табличката. Да, ама една неделя в храма имаше едно момче с някакви ментални дефицити. И момчето като видя какво прави лелката с табличката, се обърна към мен и каза: "Дай стотинки!" И аз му дадох, какво друго можех да направя? Лелята мина през него, а после мина през мен - ръсна ме и поднася таблата. Аз навеждам засрамено глава, а тя ми набутва таблата още повече в лицето Joy. И така сконфузно 1-2 минутки. Млада съм била и тъпа, трябвало веднага да ѝ кажа, че нямам пари, пък и ходех там поне от година, ама... толкова се притесних, че се разревах и излязох. Сега ми е смешно, но съм го запомнила.

# 138
  • В царството на игрите:)
В нашата църква има ценоразпис за треби, но за молитва свещениците не вземат пари, а казват кой колкото иска да пусне в кутията за дарения. Според мен това е правилно, защото всеки има различни възможности и е различно щедър Simple Smile
При нас свещите са 80 ст. и ми се вижда много драстично покачване.

# 139
Ами драстично е, това е 100% покачване....

# 140
  • София
Че е много, много е, но така беше обявено по ред причини. Дано не процъфти търговията със свещи продавани извън църквата! Но на който му е по-важно да купи 10 свещи от търговците извън храма, вместо една вътре - ще го направи.
 Майка ми навремето като почнеше да ги нарочва - една за Х, една за У, една за Z... И сакън ако свеща за У вземе че изгасне след като е запалена...ауу това е лоша прокоба.

В този ред на мисли, ето нещо старо, което може да е полезно за някой младичък, който не смее да попита.
Какво е и какво не е църковната свещ

# 141
Даже и да са купени отвън, пак са си  свещи.Щом циганите могат да продават  пакет от 100 свещи за 10 лева, а не ги правят те,а са прекупвачи, защо и в църквите да няма по-евтини?

# 142
И аз така знам, ако ти изгасне свещта значи просбата няма да се сбъдне.
За мен няма разлика между църковната и купешката свещ. Важна е молитвата. Но в храма ревностно следят свещите да са само техни. Други ако видят моментално се хвърлят и ги гасят. За съжаление като видя такова действие и ги сравнявам с ресторант в който сядаш и си вадиш храна от чантата. Реакцията е същата.

# 143
Храма не е ресторант.

# 144
  • София
Даже и да са купени отвън, пак са си  свещи.Щом циганите могат да продават  пакет от 100 свещи за 10 лева, а не ги правят те,а са прекупвачи, защо и в църквите да няма по-евтини?
Църковната свещ също е много евтина. Тя обаче не се продава само като ритуална необходимост, а се явява и вид дарение за църквата с оглед покриване на разходите за нейното поддържане. Затова са освободени от данъци, защото не се приемат като търговска стока.

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 23:01 от дядо хаджия

# 145
Но поведението на служителите е идентично. Незнам как се водят по закон, но за мен църквите са си търговски дружества. Имат бюджет, отчитат приходи/разходи, изплащат заплати, събират такси, продават стоки и услуги. Това е материалната страна на нещата и без нея не може. Знам това.

# 146
  • В царството на игрите:)
И аз така знам, ако ти изгасне свещта значи просбата няма да се сбъдне.
Тя и да не изгасне пак не е сигурно, че ще се сбъдне Simple Smile

# 147
Църковните дейности като молитва и изповед не би трябвало да са платена услуга, пошло е и далеч от същността на начинанието ако те са платени посредници Wink Кутия за дарения да, но тарифа за мен е абсурдно. Банкнота в ръка е пошло, пък скришно да се бутат пари, и да се приемат така пък съвсем Rolling Eyes Какво негативно има в това да дадеш явно и открито пари като е за църквата? Или бутащите в ръка искат да вдигнат жизнения стандарт на свещеника?

# 148
Освен в ръката, къде другаде да му подадеш парите? И не е скришно, явно е.Но в различните митрополии или градове е различно.Затова трябва да има ценоразпис и да се плаща там, където се продават свещите.Не да се чудиш колко да дадеш,да се притесняваш  малко ли са,много ли са и да изпадаш в неудобно и конфузно положение.

# 149
Ако говорим за това какво "трябва", трябва да има само кутия където всеки да пуска каквото иска, дали ще е 2ст или 200лв си е лична работа, с кутията няма да го има натиска на околните и да се притесняваш кой как ще изтълкува жеста.
Матей 10:42 "И който напои един от тези, малките, само с чаша студена вода, в името на ученик, истина ви казвам, никак няма да изгуби наградата си."

В ХХI век вече може да се добави и банкова сметка. А е съвсем безплатно да се направи една информационна кампания, социални медии бол, за да имат предвид хората че има нужда нещо да се даде.

Общи условия

Активация на акаунт