Православието като начин на живот - 9

• 52 273
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Честит празник на всички!
И аз съм затруднена с посвещаването на църквата. Просто където живея в чужбина няма наблизо Православни църкви. Има католическа, още няколко от различни деноминации християнски. Веднъж само посетих католическата много имах нужда да посетя храм. Трудно е в чужбина. Сега съм в България в отпуск и днес бях на църква. Много хора имаше и беше почти невъзможно да се съсредоточа върху литургията. Но някак си се чувствам добре днес.

# 226
Катерица, извинявай, че чак сега отговарям, но исках да почета малко от Псалмите и да помисля. По принцип мисля, че тук Давид се крие от враговете си и се моли за божията помощ, уплашен е, враговете го търсят и няма кой да му помогне. Наистина моли враговете му да бъдат изтребени. Пак се сблъскваме с различното в Новия завет, да обичаме врага си. Всъщност Христос ни учи на доброта, милост, прошка, да се молим за врага си. Това е много трудно, поне за мен. Аз да си призная, дори не обърнах внимание на тези думи в Псалмите, а съм ги чела многократно.
Здравейте, мили съфорумци. На мен една монахиня ми обясни този казус с молбите на свети пророк и цар Давид да изтреби враговете му - не става въпрос за хора врагове, а за бесовете, които измъчват цар Давид.

# 227
  • София
Катерица, извинявай, че чак сега отговарям, но исках да почета малко от Псалмите и да помисля. По принцип мисля, че тук Давид се крие от враговете си и се моли за божията помощ, уплашен е, враговете го търсят и няма кой да му помогне. Наистина моли враговете му да бъдат изтребени. Пак се сблъскваме с различното в Новия завет, да обичаме врага си. Всъщност Христос ни учи на доброта, милост, прошка, да се молим за врага си. Това е много трудно, поне за мен. Аз да си призная, дори не обърнах внимание на тези думи в Псалмите, а съм ги чела многократно.
Здравейте, мили съфорумци. На мен една монахиня ми обясни този казус с молбите на свети пророк и цар Давид да изтреби враговете му - не става въпрос за хора врагове, а за бесовете, които измъчват цар Давид.
„Заради Твоето име, Господи, оживи ме; заради Твоята правда избави от напаст душата ми и по Твоята милост изтреби враговете ми и погуби всички, които угнетяват душата ми, защото аз съм Твой раб.“

Не всички текстове в псалмите трябва да се възприемат буквално. В текстове 11 и 12 на псалм 142 не се говори за политически, житейски или военни врагове, а за врагове на духа. Всъщност псалм 142  е покаен и се чете заедно с псалм 50 във всички молби за опрощение на греховете и в състояние на покаяние на духа. По препоръка на един монах, с благословението на изповедника ми, аз чета тези псалми в сряда и петък по време на пости -  това обаче си е мое лично молитвено правило, а не повсевместно правило за всички.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 08:29 от дядо хаджия

# 228
Много хубави обяснения, много благодаря! Имам въпрос, защо такива обяснения не се дават по време на литургията? Искам да кажа, много харесвам самото Богослужение, песните и молитвите, но има нещо, което липсва и то е свещеникът на тълкува текстовете по дадена тема, да има време за кратки въпроси и дискусия може би.

# 229
anela9, много благодаря за това,че се включи и за обяснението.
За някои абзаци и аз съм мислила/ разбирала, че не става дума за живи хора....
Но  ми се струва, че не  се отнася за всички абзаци.
Ето още един пример:
"Тисяща ще падат от страната ти и десет тисящи отдясно ти; но при тебе няма да се приближи.
Само с очите си ще гледаш и ще видиш въздаянието на нечестивите."
 Тук не е молба и закана, но пак се говори за зла участ. ..до колкото го разбирам - на хора.
Мен лично не ме радва/ успокоява ..
Може и да греша в разбирането.
Сега чета една книга от  блажени Августин, с тълкуване на Псалми ...невероятно проникновение и светоглед....
Често се налага да преповтарям, за на вникна в символиките и духовния смисъл.
Четох и значението на "блажен " и "свети". На някои места Свети Августин е написан като свети, а на други като блажен, при все, че се почита като светец. Това са все уж дребни нюанси, но се оказват толкова важни за осмислянето на същината и правилното  разбиране.

# 230
  • София
Много хубави обяснения, много благодаря! Имам въпрос, защо такива обяснения не се дават по време на литургията? Искам да кажа, много харесвам самото Богослужение, песните и молитвите, но има нещо, което липсва и то е свещеникът на тълкува текстовете по дадена тема, да има време за кратки въпроси и дискусия може би.
В проповедите накрая след литургията обикновено свещеника тълкува литургийното свето евангелие или пък някои актуални житейски проблеми. Няма как тази проповедта да се превърне във въпроси и отговори, защото тя ще се стане безконечна говорилня и защото всеки мирянин си има своите въпроси и своите разбирания, някои от които пък другите миряни не ги интересува. Нищо не пречи обаче, когато имате въпроси да ги зададете в удобно време към свещеник. В църквата, в която аз черкувам, дори и младите свещеници не са ми отказали отговорите си. Много често имам срещи с изповедника си (извън изповядванията ми) по възникнали мои проблеми или „терзания“

# 231
В проповедите накрая след литургията обикновено свещеника тълкува литургийното свето евангелие или пък някои актуални житейски проблеми.
Никога не ми се е случвало... хм

Цитат
, някои от които пък другите миряни не ги интересува
Определено се забелязва, точно това е отсъствието на общност в православните църкви. Жалко.

# 232
  • В царството на игрите:)
Здравейте! Честит имен ден на всички, носещи името Мария или производните му!

Имам следното питане: Мога ли да бъда кръстница на баща ми?
Аз съм кръстена.

Благодаря ви!

Не,не мажете, но след определена възраст крйстникът не е задължителен,защото човек може сам да отговаря на въпросите при кръщенката. Прави го наапълно съзнателно и не е нужно да има кръстник.

# 233
joe elliot, пиша лично съобщение. Моето мнение е, че си струва човек да поиска препоръка на кой свещеник ще повери душата си. Така както не се доверяваме на първия срещнат лекар за болестите на тялото. Особено за първа изповед.

Разбира се, Божията благодат действа чрез всички свещеници, но по човешки ние се чувстваме по-добре да общуваме с хора, край които сме спокойни и им имаме доверие.

Катерица, това са двете обяснения - от една страна св. пророк и цар Давид говори буквално за своите врагове - живи хора, да, но в други псалми те са назовани "нечестивци". Другото е, че ние като духовни воини водим духовна бран или война, а враговете ни не са хора, дори те да ни правят зло, а демоните, които ги управляват чрез техните страсти.
Ако искаш, моли се Бог да ти даде да спреш да се смущаваш и да приемеш тълкуванието на светите отци, че тук се имат предвид бесовете.

Относно службата в храма. Всеки път, когато съм била на Литургия колкото и разсеяно да съм се молила, после съм чувствала мир и благодатна помощ. Представям си какво ще е, ако се моля съсредоточено...

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 00:27 от mama Barba

# 234
Здравейте, дали може да ми препоръчате добър свещеник да изповяда и причасти мен и една приятелка става на въпрос за София. И двамата не сме добре, имаме и психически проблеми но отдавна чувстваме че имаме и нечиста намеса в живота. И на двамата в много аспекти не ни върви в живота. Помислихме и решихме че ще е добре да го направим, преди да е станало твърде късно.
В квартала в който живеете няма ли църква?

Живея между жк. Сухата Река и жк. Левски. Но само един параклис знам там. И не съм виждал свещеник там. На Герена парка.
В Левски-Г е храма свети апостол и евангелист Йоан Богослов. ж.к. Сухата река е близо до Подуене, където има поне два храма. Желателно е да отидете в църква близо до вас, защото според мен трябва да се вцърковите.

А в свети апостол и евангелист Йоан Богослов дали може да препоръчате добър свещеник.

# 235
Нещо във връзка, макар и непряка, с това което говорихме за посещаването на църквата и православните общности.
Скрит текст:
Необходимо ли е всички да се причастяват?
 Св. Порфирий Кавсокаливит
Старецът беше натъжен, че вярващите по навик искат от свещеника да се помоли за тях в олтара, докато в храма те самите почти не участват в общата молитва. Той казваше така:
„Аз изнасям даровете, а те дори не повдигат глава. Казвам възгласа: „Да застанем прави...“, а те остават да седят. Аз ги благославям, а те говорят помежду си. Но най-страшно е, когато се каже възгласът: „Пийте от нея всички...“, а малцина от тях пристъпват към светата Чаша. За свещеника това е голяма мъка.
- Отче, необходимо ли е всички да се причастяват?
- Това не го казвам аз. Това го казва Господ: „Всички!“ (Мат. 26:27). Може би тази дума има някакво друго значение, което не ми е познато?.. В свещеническата молитва се съдържат следните думи: „И удостой ни, Владико, от Твоята властна ръка да ни преподадеш Твоето пречисто Тяло и Твоята честна Кръв, и чрез нас на всички хора.“ Разбира се, това се отнася за тези християни, които не са под епитимия. Другите трябва предварително трябва да си вземат благословия от своя духовник за свето причастие.
Как ще се отстраниш от ежедневието без божественото причастие, без Христос? Дошъл си в храма, а си пренебрегнал най-важното – светите Дарове, а те са всичко. Взел си само нафора. Знаеш ли какво е светият олтар? Това е най-скъпоценното нещо, което съществува на земята. Царските престоли, председателските кресла, академичните катедри имат по-малка стойност. Светият Престол е неизгаряща къпина. Тук слиза Христос, тук пребивава Светият Дух. Около Престола стоят свети ангели. Колко величествена и страшна гледка! Често се плашех дори и да допирам светия Престол. Като стоиш пред това чудо, ти слушаш как енориашите вместо да участват в преживяването на необикновената Тайна, те си шепнат и си говорят празни приказки. А кой извършва богослужението? Дали сам свещеникът или йереят заедно с народа? Защо казваме „служба? Така както свещеникът стои в олтара, също така и народът трябва да стои в храма. Внимателно, събрано, напълно да се отдаде на Бога. През тези мигове ние вече не се намираме на земята. „Ние, които тайнствено изобразяваме херувимите...“ – значи, че се намираме на небесата, пред Света Троица. „Да отложим всяка житейска грижа..“ Тогава всички ставаме свещенослужители... О, голяма милост Божия е, че сме удостоени да преживяваме това! Ако вярваме, че пред нас се извършва велика Жертва, тогава сме длъжни да стоим със „страх Божий“. Трябва да плачем от щастие, че Самият Бог снизхожда към нас и от любов към нас се принася в жертва. Ако ние не вярваме в това, защо тогава влизаме в храма? Кого лъжем с това? Тези, които не влизат в храма са по-искрени. Дали ти, братко, ходиш на филхармония?
- Да, отче. Обичам да слушам добър симфоничен оркестър. Така се отпускам.
- А чул ли си някой там да разговаря? Всички мълчат и се страхуват да не пропуснат нещо. Кое има по-голяма стойност? Музикалните звуци, които само отпускат или присъствието на Светия Дух, Който спасява! Ако царят или президентът на държавата те повика поименно, за да приемеш дар от него, дали би могъл да му обърнеш гръб и да му кажеш: „Не искам!“? Защо тогава не пристъпваш към Христа, Който поради Своята голяма любов, принася Себе Си заради тебе, а му отвръщаш гръб и изговаряш безсмислени думи? Виждаш ли какви дарове Той ни дава? Самият Себе Си.
В храма трябва да мълчим, да събираме ума си и да говорим само с Бога... Нека Бог ни даде сили да понесем това чудо. А всъщност и свещеникът, и енориашите би трябвало да умрат, понеже се намират толкова близо до Тайната, която се случва пред очите им, толкова близо до слънцето. Но милостивият Бог ни показва Своята благост и милост. Слушай и се ужаси! Той дори и умира в нашето нищожно присъствие..
При тези думи, от очите на стареца, този истински служител на Светите Тайни, потекоха сълзи.
- След светата Литургия излизаш от храма изпълнен с мир, който се излива от тебе, като тази светлина се прилива върху всички, които ни обкръжават. Ти носиш в себе си Христа. Ти си станал Богоносец. Всичко това се съдържа в думите на една свещеническа молитва: „Дай ни да Ти служим в смирение..."
Из книгата за стареца Порфирий "Цветослов от поуки", превод: Мартин Димитров и Константин Константинов

# 236
Opossum, благодаря за скъпоценния цитат!
🤗🙏

# 237
Здравейте! Честит имен ден на всички, носещи името Мария или производните му!

Имам следното питане: Мога ли да бъда кръстница на баща ми?
Аз съм кръстена.

Благодаря ви!

Не,не мажете, но след определена възраст крйстникът не е задължителен,защото човек може сам да отговаря на въпросите при кръщенката. Прави го наапълно съзнателно и не е нужно да има кръстник.

Благодаря ви!

# 238
  • София
Икона на Св. Александър Свирски и Св. Троица, такава, каквато той я е видял:

# 239
Здравейте, отдавна не съм писала в темата, а и не само аз, но не съм сигурна, че точно тази в момента е най-правилната, но не намерих друга.... Не знам от къде да започна. Ще се опитам да съм кратка, православната църква какво прави, за да спаси хората от сектите, които върлуват - по-конкретно Йехова и Мормони? И има ли някакво по-специално мнение за тях от БПЦ. Също моля ви, дайте ми някакъв съвет и молитва, която да си казвам, понеже съм на нова работа и се оказа, че колежка, с която работя ежедневно и имам най-голям пряк контакт изведнъж ми изръси, че е от Свидетелите на Йехова.... опитах се да реагирам много разбиращо, но вътрешно не мога да се успокоя и оттогава се страхувам от нея. Може да звучи налудничево, но се захванах и да чета по темата и съм още по-притеснена. Първо, защото аз съм доста уязвим човек и лесно се сугестирам.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 21:45 от T.Valcheva

Общи условия

Активация на акаунт