Православието като начин на живот - 9

• 52 337
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
Според мен се има в предвид многото правила и забрани. Но то при всяка религия е така.

# 286
Преувеличени и усложнени в т.н. литература, която имам предвид.

Имаме прекрасни десет заповеди и нов завет с лично авторово тълкуване.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 18:22 от Тифи19

# 287
Пак моля за конкретен пример. Няма как да обсъдим (и осъдим) нещо, за което нищо не знаем.
Аз не съм срещала такива книги, затова и питам.

# 288
Обсъждано ли е казаното от Иисус, че изповядването на вярата не трябва да пречи на ежедневните ни задължения и отношенията с близките?
Не се сещам да сме го обсъждали, даже не знаех, че това е казано от Иисус. Blush
Особено, сега се сещам, че съм срещала в материали, че понякога точно отношенията между близките страдат заради вярата и се дава цитатът от Евангелието от Матей : "Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч“ (Матей 10:34)."
И после надълго и нашироко авторът е излагал тезата си.

Ще се радвам, ако се приложи конкретен цитат и се споделят мнения/опит.
За мен ще е много полезно. Flowers Hibiscus

# 289
Пак моля за конкретен пример. Няма как да обсъдим (и осъдим) нещо, за което нищо не знаем.
https://www.pravoslavie.bg/%d0%9f%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d1%81 … 0%BA%D0%B2%D0%B0/

# 290
Това е най-малкото. Пак трябва да се отчете, че в голямата си част е нечие тълкувание, разбиране и мнение, а не точно Светото писание.
Но както и да е.
Същото и още през прзимата на някое свето руско старче е 100 страници с безброй заплахи, внушения за схоластични религиозни козни дебнещи християнина ако сбърка. - има етикет, цена и се продава в повечето църкви.

Хубавото нещо, което се случи откакто аз съм кръстен, е че повечето ботбгослужения започнаха да се извършват на по-съвременен език. Това беше обяснено и приеха такова решение.

Свети Петър е основал много хубава институция. Само че Божиите раби работещи в нея и около нея да бъдат така добри да си осмиряват въображението. Като има пряка норма лично от Бог Слово да не вадят от това или онова евангелие цитати извън контекста и да не плашат миряните с тях.

Матей тези неща не ги е писал за да плаши християните с меч ако не влизат в църква с левия крак гладни и жадни с три завъртания и троен аксел.

# 291
  • София
Това е най-малкото. Пак трябва да се отчете, че в голямата си част е нечие тълкувание, разбиране и мнение, а не точно Светото писание.
Но както и да е.
Същото и още през прзимата на някое свето руско старче е 100 страници с безброй заплахи, внушения за схоластични религиозни козни дебнещи християнина ако сбърка. - има етикет, цена и се продава в повечето църкви.

Хубавото нещо, което се случи откакто аз съм кръстен, е че повечето ботбгослужения започнаха да се извършват на по-съвременен език. Това беше обяснено и приеха такова решение.

Свети Петър е основал много хубава институция. Само че Ложиите рали работещи в нея и около нея да бъдат така добри да си осмиряват въображението. Като има пряка норма лично от Бог Слово да не вадят от това или онова евангелие цитати извън контекста и да не плашат миряните с тях.

Матей тези неща не ги е писал за да плаши християните с меч ако не влизат в църква с левия крак гладни и жадни с три завъртания и троен аксел.
Ами аз лично във вашето изказване отново не намерих нищо конкретно. Това с левия крак даже го чувамп за пръв път. Това, че на пазара има стотици книги, които някой ги има за православна литература, още не означава, че те са такива.

Що се отнася до съвременния език на богослуженията още като млад имам светата литургия преведена на съвременен български език. Последната официално издадена библия и светото евангелие също са на български език и т.н.

От там нататък нямам идея на кое руско старче е въпросната книга със 100 заплахи и заклинания, но се опасявам, че или вадите нещата от контекста или пък сте чели някаква апокрифна литература.

# 292
https://www.pravoslavie.bg/%d0%9f%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d1%81 … 0%BA%D0%B2%D0%B0/
Ама това са нормални неща! Не виждам нищо сложно да си запалиш кандилото и да прочетеш няколко молитви вечерта, нито да отидеш навреме на литургия и да не се разхождаш из храма, та да пречиш на другите. Даже последното е въпрос и на възпитание, не на някакви църковни правила.
Специално в тази статия не виждам нищо сложно за изпълнение или нещо, което да пречи на отношенията ни с близките, или да ни обърква ежедневието.
Ако човек е здрав, колко пък да му е зле, ако една сутрин закуси по-късно. Ако е болен, може да обясни на свещеника и да си запази просфорката за другия ден в чиста кърпа.
И внушаване на страх не виждам, авторът даже моли да спазваме тези простички правила при посещение на литургията, не споменава нищо за наказание. Напротив, казва, че Бог е любящ.
То пък искаме вече съвсем да ни е лесно и да ни се подари Спасението без да правим нищо.
Статията между другото е хубава и полезна, особено за хора, които тепърва почват да посещават Божия храм. Благодаря, че я публикува тук! Hug

# 293
Опосум, да нормални неща са, но не непременно строго канонични или изцяло по светото писание.

Дядо Хаджия, ако имате съответният ценз, който изглежда имате, вземете па зачетете няколко книжлета особено от т.н. руски свети старци, па им направете по една рецензия. И точно в църквата ли им е мястото да се продават?

Па направете едно проучване сред вярващите, колко са чели такива книжлета и колко Светото писание от кора до кора. Щото на много места из тези книжлета се казва или намеква, че Библията е много сложна и трябва някой да ти я обясни, посредник да ти стане тоест.

Аз тази работа ако ще я върша, няма да е във форум, а ще е по по-подходящ начин и първо до Синода, после не знам. По тая причина смирено обърнете внимание има ли такова нещо без да обръщате внимание, че Ви подсказвам, че има.

# 294
Разбрах какво има предвид Тифи19. Изпитвала съм сковаващ ужас от заплахи! Това се случи след като се гмурнах надълбоко в православието, шутирана след лично изпитание.
Преди това вярата ми беше недокосната от понятието ад, непомрачена от страх/знание за вечни мъки и страдание във вечността, не знаех, че има реален риск за живота ми. Риск в духовен план за съществуването на душата ми в Бога.
Заплахи точно от православни текстове, тълкувания и духовни наставления.
Някои са били от имена. Т.е. имена на светии- канонизирани старци. Мисля, че за това съм писала/споменавала в темата преди години. Слава Богу, с времето се позаоблиха нещата. От една страна, моите възприятия и разбиране/осъзнаване , от друга, подбирам и внимавам какво чета, как го разбирам, как се съотнася конкретно за мен и моя индивидуален път ...
Във всички случи обаче, и всеки път стигам до един основен извод. НУЖЕН е духовник! Грамотен, имащ благодат.
Иначе... иначе е в пъти по- трудно.

# 295
Да не говорим, че повечето т.н. автори не са канонизирани, нито пък имат ценз.

Библията ако се прочете внимателно и ако се задават въпроси на близък свещеник, тогава се намира покой, вяра, любов към ближния. Разбира се е добре да се познава канона, само че истинския, а не преразказан със заплахи.

Да не забравяме, Бог ни обича и прощава на покаялите се. Не може да не грешим, но смисълът е да разпознаваме грешките и греховете и да се покайваме за тях.
А не да живеем в смразяващ ужас от невъобразими последствия.
Бог е казал, че повече няма да ни изтребва, но и няма повече да говори с нас пряко. Пратил е синът си Бог Слово, който е проповядвал любов към ближния и който се пожертва да нас, за да ни отвори път за спасение. Казал е и достатъчно лично той.

Имам чувството, че някои т.н. автори са прикрити старозаветници.

# 296
  • София
Опосум, да нормални неща са, но не непременно строго канонични или изцяло по светото писание.

Дядо Хаджия, ако имате съответният ценз, който изглежда имате, вземете па зачетете няколко книжлета особено от т.н. руски свети старци, па им направете по една рецензия. И точно в църквата ли им е мястото да се продават?

Па направете едно проучване сред вярващите, колко са чели такива книжлета и колко Светото писание от кора до кора. Щото на много места из тези книжлета се казва или намеква, че Библията е много сложна и трябва някой да ти я обясни, посредник да ти стане тоест.

Аз тази работа ако ще я върша, няма да е във форум, а ще е по по-подходящ начин и първо до Синода, после не знам. По тая причина смирено обърнете внимание има ли такова нещо без да обръщате внимание, че Ви подсказвам, че има.
Нямам нужда от ценз, нито пък намерение да правя рецензия на каквито и да са книги. И не само на руските автори, чел съм и български и гръцки и дори, сръбски такива. Освен това не разбирам защо непременно трябва да чета такива книги. Имал съм щастието да събеседвам с много свещеници в живота си, от които съм черпил неоценимо богатство.

Имал съм възможност лично тогавашния игумен на Зографския манастир (1990 година) да ме съветва как да се моля. Той тогава ми издърпа молитвеника от ръцете ми и ме накара просто да седна на един стол пред Божията икона ... и да мълча. И накрая ... ето това е молитва, казва той. А на моя учуден поглед отговори, че аз може да не съм усещал нищо, ама тя душата ми си имала неин си начин и неин език да се моли и не се нуждае от помпозни и дълги молитви (спомняте си съветите на нашия Господ Иисус Христос как за се молим - нали?).

Няма да забравя и съветите на йерусалимския патриарх Диодор (1990 година). На въпроса ми как да живея като християнин, отговора беше, ами много просто ... живей като човек. Той между другото ме накара да го чакам близо час (за да са науча на смирение, този номер и в зографския манастир го повториха, ама аз вече го знаех) и после ходих бос (с костюм и враторъзка, щото бяхме на официално посещение тогава) по пътя до храма на Възкресението.

Хайде да не ви досаждам повече. Просто разговаряйте повече със свещеника си и всичко ще бъде наред.

# 297
Кои автори имате предвид?
Всички, автори на православни книги са богослови и теолози.Човек сам трудно може да разбере какво пише в Библията, ако няма разясненията на богослов.
Иван Николов и Дарин Алексиев имат много хубави книги, разбираеми и от хора, които не са учили богословие.

# 298
  • София
Тифи, клопки има навсякъде. Кой е казал, че всички автори на книги, било то и духовни лица ще се спасят? Но това е на техен гръб. Ти спасявай себе си. Търси, внимавай, не залитай, съмнявай се! Търси твоето място в храм без закостенели книги или догми. Но пак внимавай, не залитай, съмнявай се, защото никой не е обещавал да е лесно. И все пак търси истината! Истината е една.

# 299
Аз разбрах......Истината е да имаме любов в Сърцата си. ЛЮБОВ.
Всичко друго е прах и пепел.

Общи условия

Активация на акаунт