Православието като начин на живот - 9

• 52 359
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
  • София
... Но миналия път отидох за изповед в понеделник и отеца ми каза, че няма да ме причасти във вторник... чак в сряда.
А проблем ли е за свещеника да ви причасти в сряда ако сте се изповядала в понеделник или е проблем за вас? Не че оспорвам ако някой от вас двамата не одобрява.
В някои храмове, в които има повече от един свещеник, изповядват дори сутринта докато тече литургията. Не пречи да се изповядате при един духовник, а да вземете причастие в друг храм. Ако е по-малък храм с постоянна енория и не ви познават, може преди причастието да ви попитат подготвена ли сте и да обясните с две думи, че сте направили изповед при Х, но той няма възможност да ви причасти в този ден. Наистина е най-добре да се разберете с изповедника.

# 316
Аз ги прекъснах постите, че почнаха празничните събирания и базари, но съм доволна. Бая дни изкарах, а мислех че няма да се справя.

# 317
Аз ги прекъснах постите, че почнаха празничните събирания и базари, но съм доволна. Бая дни изкарах, а мислех че няма да се справя.
Ето още нещо, което имах предвид, когато писах, че църквата не присъства в обществото и живота на хората. Защо няма на тези коледни базари постна храна? А масово наденици. Време на пости е, кой и дали ще пости, и колко време си е негова работа. Но според мен би било редно да има основно постна храна или поне повече на различни места по тези коледни базари! Както в Йордания, когато са техните пости дори ресторантите затварят през деня, дори училищните лафки не работят, въпреки че има и християни, и чужденци, и като учиш се нуждаеш от храна и вода, за да не ти падне кръвното, но всеки се съобразява и улесняват този процес, а тук е обратното. Йордания също е светска държава, а не теократична и една от най-демократичните за региона.

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 13:18 от T.Valcheva

# 318
  • София
Малко сме, Вълчева, затова. Толкова сме малко, че си се знаем помежду си. В Йордания явно са повече, дори и да са светска държава.
И има значение ние като християни каква дейност развиваме, каква ни е професията. Ако един баничар е християнин, или ресторантьор, той ще съобрази това с вярата си, нали.
Както радио Зорана от обикновено светско радио, в което пускаха само бг поп и чат пат народна, сега я чуеш през деня 2-3 съвременни песни, я не. Всчко е православни песнопения, цитати от Библията, прочити от тук и там и народна.
Не знам историята на собственика на радиото, нов ли е, не е ли, но за мен това е пример за това как вярващия човек може да вкара християнството в дейността си. А не да води двойнствен живот, волно или неволно, както  съм аз, примерно.

# 319
  • София
Това го пиша редовно в профила си във Facebook, днес реших да го пусна и тук:

Скъпи приятели,

Наближава Бъдни вечер и Рождество Христово. Прекрасни, приказни празници на надеждата и бъдещето.

Бих искал да Ви предложа този път да обърнете внимание на самите празници, а не на суетата и комерсиалната вакханалия.

Бог се роди в пещера, а не в дворец. Той никога не е бил в МОЛовете и скъпите ресторанти. Бог е сред човеците … вътре в човеците.

Когато той се е родил, не е имало фанфари, фойерверки, музика, изтерясване, суета, пазаруване до припадък, шум, алкохол, богати трапези и весели компании. Той се е родил в тиха и свята нощ.

Не се притеснявайте дали на Бъдни вечер ще сложите на масата 3, 7, 9, 11 и т.н. ястия – може и едно да сложите и то е напълно достатъчно. И не забравяйте, че трапезата ни от Бог ни е дадена и в Негова чест е сложена, затова не забравяйте да Му благодарите. Не забравяйте да поканите Бог и Богородица да бъдат с вас на тази празнична вечеря. След това не забравяйте да благодарите на хората до вас, че са до вас.

Ето това е Бъдни вечер! Да, да точно това е - Бог, вие и хората до вас! . А не брой ястия, содена ли да е питката, да има ли тиквеник, сърмите наляво ли да са обърнати, чушките червени ли да си и т.н. и т.н. На Бог не му е необходима нашата суета.

Не се вманиачвайте по разните народни традиции и поверия, защото повечето от тях, за които ще чуете са измислени от разни знайни и незнайни автори. Без значение е дали ще ви спре тока по време на празниците, и дали ще ви се стопи бързо свеща в храма и ще се огъне, и дали ще видите гарга, врана, черна котка, зелен кон, син слон и т.н. и т.н. Суеверията са за тези, които нямат надежда и търсят знаци във всичко. Затова освободете се от тях и не им обръщайте внимание.

Обърнете внимание на Бог …, на себе си …, на човека до себе си …, на хората до себе си.

Мдааа … това е Бъдни вечер и Рождество Христово!

Вниманието, човешката топлина и обич! Милостта и любовта на Бог винаги се е изразявала и чрез хората!
Едни усмихнати очи, едни топли ръце … една целувка и АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО!

Питате ме – дядо хаджи никога не съм се молил(а) и понятие си нямам как да го направя, кажи някакъв текст. Молитва по текст няма. Молитвата е усещане. Може да прочете най красивия текст за молитва, но не я ли усетите, повярвайте ми не сте се молили.

Ако не знаете някаква молитва, просто замълчете и се поклонете на Бог – оставете душата Ви да се поклони на създателя си и тя сама ще се помоли. Няма да я чуете? Няма да я разберете? Ами не е нужно …, тя душата си има свой език, с който общува с Бог и ние хората не всякога го разбираме и чуваме.

После се обърнете към човека до вас, подайте му ръка, усмихнете му се, погледнете го в очите, наум му пожелайте нещо и накрая го целунете. Повярвайте за Бога, по-хубав подарък от това не можете и да му направите.

Скъпи приятели,

повярвайте ми - не ви трябва Весела и щастлива Коледа, а мир и благоденствие, усмихнати очи, и топлината на човека до теб. Затова:

ПОЖЕЛАВАМ ВИ МИРНО И БЛАГОДЕНСТВЕНО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

На Бъдни вечер, Бог да чуе и сбъдне всички ваши добри надежди и пожелания.

Амин!

# 320
  • Пловдив
Благодаря, че го сподели!

Мир, благоденствие, обич в сърцето и Бог с теб, дядо Хаджи.
Hug

# 321
дядо хаджия Благодаря !
Мир и Благоденствие на всички !

# 322
Здравейте, дали може да ми даде някой тук да мнение за отец Георги Гелеменов. Наистина ли е екзорсист или е шарлатанин като повечето? Разбрах че бил помогнал на много хора, това истина ли е? Питам защото какво ли не опитах, и нищо не ми помага. А животът ми се срива по всички параграфи.

# 323
  • София
Здравейте, дали може да ми даде някой тук да мнение за отец Георги Гелеменов. Наистина ли е екзорсист или е шарлатанин като повечето? Разбрах че бил помогнал на много хора, това истина ли е? Питам защото какво ли не опитах, и нищо не ми помага. А животът ми се срива по всички параграфи.
Първо не е отец, защото не е свещеник. Второ в православната вяра екзорсист в смисъла, който влагат католиците - няма. Отидете при свещеник споделете какви са ви проблемите и той ще ви посъветва какво да направите.

# 324
Какво е екзорсист?

# 325
  • София
Човек, който гони духове и бесове от тялото на друг човек.

# 326
Първо не е отец, защото не е свещеник. Второ в православната вяра екзорсист в смисъла, който влагат католиците - няма. Отидете при свещеник споделете какви са ви проблемите и той ще ви посъветва какво да направите.

Ходих вече, нищо не ми помогнаха. Поради това питам за него.

# 327
А ходихте ли в храм "Света Неделя" в София, когато се четат Киприяновите молитви?

# 328
А ходихте ли в храм "Света Неделя" в София, когато се четат Киприяновите молитви?

Ходил съм преди, но честно казано надали в момента биха ми помогнали. Наскоро и изповед и причастяване правих, файда някаква не видях. Както споменах всичко пробвах, дори и с магове, баячки, врачки какво ли не също и със психолози. Тъй като от дете си имам и психически проблеми. Но смятам, даже съм убеден че определени хора, не един ме прокълнаха с черни магии. И сега не мога да изляза от този Ад. Всеки път при психически срив става все по-зле и по-зле . А сега сякаш нищо не може да помогне. Психиката ми е тотално зле, даже не знам до кога ще съм жив защото сякаш смъртта е по петите ми непрекъснато. Имам чувството че или ще умра в страшни мъки, или ще се самоубия. Всичко върви надолу, вечно безработен и самотен, живот мизерен.

# 329
Аз предлагам всеки да се помоли за joe_elliott, като начало. Бог да му отвори очите да вижда истината, да го насочи към човек, който да му помогне да опознае Господа за да повярва с искрено сърце и Бог да го утеши в скърбите му.
Амин!

Общи условия

Активация на акаунт