Православието като начин на живот - 9

• 52 326
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
Аз веднага имам отговор на този въпрос и той е само от една дума: КАРМА.
Това не е православна дума, но точно и кратко описва нещата.
В Библията пише, че ако правиш добро ще бъдеш благословен ти и потомството ти. Ако правиш лошо, ще бъдеш прокълнат ти и потомството ти. Ще се опитам да го намеря къде е и да приложа цитат.
За мен това е вярно. Няма неизплатен дълг. Също така смятам (то това не е по православието, но аз вярвам в него), че и прераждането играе не малка роля. Откъде знаете душата на това страдащо дете какви ги е вършила в предишен живот? Родителите му също. Така че Бог има и си е съвсем на място. Спомнете си хубавата българска приказка “Бог забавя, ала не забравя”.
Хубава вечер!
Edit: Изход, 20: 5-6
“Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.”
https://biblia.bg/index.php?k=2&g=20&tr1=1

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 18:15 от Mia Rulana

# 361
Съжалявам, но търся православен отговор, не  какъвто и да е. Предишни животи и карма не ме интересуват.

# 362
Исус е отговорил на вашия въпрос още преди 2000 години:
Йоан 9:1-3
“И когато заминаваше, видя един сляпороден човек.
И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп?
Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.”
https://biblia.bg/index.php?k=43&g=9&tr1=1

Което отново препраща към Изход 20: 5-6
Божиите дела са награда към тези, които го любят и следват повелите му и наказание за тези, които престъпват заповедите му. И за техните потомци също.

# 363
  • Пловдив
Mia Rulana, може ли да попитам защо пишеш в православната тема като не изповядваш в цялост православната вяра?

# 364
Защото съм православна християнка, спазвам православните пости и чествам православните празници. И обичам религията.

# 365
  • Пловдив
Защото съм православна християнка, спазвам православните пости и чествам православните празници. И обичам религията.
Има един хубав израз - Лъжица катран в кацата с мед... Моля се за теб да намериш сили и да отхвърлиш от себе си катрана.
Както и за всички нас, които всеки ден се борим най-вече със себе си.

Това не е тема за или против прераждането или какво в Православието не приемам. И смятам, че неправославните схващания просто нямат масто в тази тема.

# 366
Да се включа с православния отговор.
Най-трудно е да обясниш на една майка защо детето и страда. Няма такава болка и дори да се опиташ бегло да и разясниш, тя няма да го разбере.
Господ допуска болести и страдания по знайни на Него при’ини. Ние не може да кажем кой защо страда. Има варианти много. Любовта на майката към болното дете, грижата към детето, това да не го изоставиш, да го носиш всеки ден на ръце, усърдието, може да спаси душата на родителите. Днешният свят е пълен с грехове и хората не блестим с добродетели.
Друг пример е, че Господ знае всичко - някой път по своята милост допуска нещо да се случи, да не попадне душата на детето на лошо място. Всезнаещ може да спаси детето от наркомания, убийства и душепагобни развития. Някой път и такива деца предвкусват още тук Рая, но ние не го разбираме.
Любовта към душата на ближния и нейното спасение е по-голяма от любовта към физическото благополучие.
ПП. Прераждане няма. Колкото и да им се иска на хората в следващия живот да се представят по-добре, няма. Кой каквото е изработил тук, това е. Всяко друго виждане е ерес.

# 367
Скрит текст:
Аз веднага имам отговор на този въпрос и той е само от една дума: КАРМА.
Това не е православна дума, но точно и кратко описва нещата.
В Библията пише, че ако правиш добро ще бъдеш благословен ти и потомството ти. Ако правиш лошо, ще бъдеш прокълнат ти и потомството ти. Ще се опитам да го намеря къде е и да приложа цитат.
За мен това е вярно. Няма неизплатен дълг. Също така смятам (то това не е по православието, но аз вярвам в него), че и прераждането играе не малка роля. Откъде знаете душата на това страдащо дете какви ги е вършила в предишен живот? Родителите му също. Така че Бог има и си е съвсем на място. Спомнете си хубавата българска приказка “Бог забавя, ала не забравя”.
Хубава вечер!
Edit: Изход, 20: 5-6
“Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.”
https://biblia.bg/index.php?k=2&g=20&tr1=1
Не става дума за наказание, а за последствията от греховете на предците /в конкретния случай да се отречеш от Бог и да се кланяш на идоли/. Поколения ще са нужни за да се върне изгубената вяра, но дотогава, ще носят последствията на първите отрекли се, на техния избор.
Всеки един от нас е отговорен за своите собствени грехове. Езекиил 18:20 " Душата, която греши, тя ще умре; синът няма да понесе наказанието на бащиното беззаконие, нито ще понесе бащата наказанието на синовото беззаконие; правдата на праведния ще бъде за него, и беззаконието на беззаконника ще бъде за него."

Не очаквам някой да има отговор по моя въпрос, но днес съм афектирана и ще ви го задам. Не мога да разбера каква причина трябва да има за да допуска Бог да има толкова страдащи тежко болни деца. Какво добро може да излезе от това? Как родителите на такова дете да съберат сили да се доверят на Бог, да му повярват и да се спасят ако Той им отнеме рожбата? Не мога да го възприема, а толкова време се питам. Cry
Това е въпрос, който съм задавала и на свещеници, и на протестанти, и на  умни вярващи хора. Няма конкретен отговор, но всеки отговор, носещ мир в душата на питащия е правилния.
Засега моят е -  Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли. Не е дошло времето да бъде проумяно, а може и никога да не дойде.

# 368
Езекиил 18:20 " Душата, която греши, тя ще умре; синът няма да понесе наказанието на бащиното беззаконие, нито ще понесе бащата наказанието на синовото беззаконие; правдата на праведния ще бъде за него, и беззаконието на беззаконника ще бъде за него."
Аз посочвам думите на Бог, ти ми цитираш думите на човек!

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 05:20 от Mia Rulana

# 369
  • Пловдив
Езекиил 18:20 " Душата, която греши, тя ще умре; синът няма да понесе наказанието на бащиното беззаконие, нито ще понесе бащата наказанието на синовото беззаконие; правдата на праведния ще бъде за него, и беззаконието на беззаконника ще бъде за него."
Mia Rulana, защо го правиш? Ако толкова много желаеш да направиш подобен вид дискусия пусни си тема. Защо искаш да създадеш смут тук и някакви излишни коментари, които ще оставят горчив привкус?
Провокираш ли?

# 370
Думите на Бог са отправени към човеците. Те трябва да ги разбират, за да могат да се ползват от тях. И тъй като не всички човеци могат да го правят, Бог е пратил такива, които да им помогнат.
Ако погледнеш Библията, ще видиш, че по стари текстове се повтарят и разясняват в по нови и стават по достъпни за нас,  простосмъртните.

# 371
Много тежки и трудни за осмисляне теми има. За страданието - като цяло. Отговорът за мен е в грехопадението и оттам- желанието на Бог да ни спаси от последиците му. Т.е. от смъртта.
Физическата смърт и физическите страдания тук, на земята са нищожни в сравнение с духовната смърт и страдание.
Търсила съм материали с обяснения по темата за децата. Всеки случай е индивидуален, но всеки в корена си има едно ценно нещо. Това, което ни се случва в краткия земен живот, е  полезно за спасението на душата. На всяка отделна душа. На душата на детето, на душата на майката. Само че  се оказва, че понякога полезното боли. Боли силно, боли непоносимо. Cry   но последиците от него би трябвало да са спасителни. Трябва да сме напълно и непоколебимо уверени в това.  Ако не сме, значи вярата ни в Бог е слаба. Това са мои разсъждения... които не твърдя, че са правилни.
Относно мнението на Mia Rulana, че има прераждане. Не мисля, че е преднамерено или търси да провокация.
Аз бях отгледана и възпитавана, че има прераждане. Трудно ми беше да се откъсна от това разбиране. Много трудно.
Това е все едно на едно бебе да му се каже, че 2+2 е 5 и изведнъж, като стане осъзнат индивид да чуе, че 2+2 не е 5, а 6. Или че е 4 или че е 10.
Много трудно е да се отсее кое е примес, кое е заблуда. Става само и единствено с Божия помощ и то когато искрено и чисто  се търси истината... не с лукави и користни мисли и цели.

# 372
Много тежки и трудни за осмисляне теми има. За страданието - като цяло.
Така е.
Аз си задавам следния въпрос: Исус Христос казва, че е жертвеният Агнец, че е последната жертва и с неговата смърт се изкупват греховете на хората. Но от това събитие са изминали 2000 години, а хората продължават да грешат. Т.е. натрупват нови грехове. Това не означава ли, че след време Бог ще изпрати нов спасител, който отново да изчисти земята?

Ако погледнеш Библията, ще видиш, че по стари текстове се повтарят и разясняват в по нови и стават по достъпни за нас,  простосмъртните.
Библията не само я гледам, но и я чета. Признавам си, че я тълкувам през призмата на моите разбирания. Но нима не правим всички така?

Споделям си мнението. И то откровено. Ако не съм ти угодна, просто ме игнорирай. Но аз съм човек и като всеки човек имам своя гледна точка.

Последна редакция: пт, 27 яну 2023, 14:11 от Mia Rulana

# 373
Цитираното от Mama_Nana са пак думи на Бог, защото Бог е говорил чрез пророците. Всичко, което е в Библията е Божие Слово, защото "цялото Писание е боговдъхновено" (IIТим.3:16)

# 374
Да, така е. И аз се сетих за това. Което какво ще рече? Че всяко последно казано слово отменя предишното ли?

Общи условия

Активация на акаунт