Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 099
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
да е жива и здрава бабата, че моите 40 годишни познати често и родители нямат вече
но 30 годишни женени с деца и живеещи при мама и татко (6 човека!!!) категорично не познавам
и живея в София, а в провинцията и къщите, и апартаментите са по- големи и много често празни, не пренаселени

откъде е цитираната статистика?
При това аз цитирам статистика и не споря, не е мое "откритие" че въпроса да е към мен... Това е статистиката
Пък дори тези,  които имат собствено жилище, задължително с тях има 1 баба/дядо... или много често да кажем
Та три генерации ( внуци, родители, баба/дядо) са в едно жилище, пренаселени са , така се води..

# 106
# 107
  • софия
Ако ще и 5 спални да имам, пак няма да живея с роднини. Повече от едно поколение на едно място не е добра идея. Другото е въпрос на възможности. Като нямаш възможност да си купиш жилище или да плащаш наем, ще живееш с който и да е, иначе категорично не.

# 108
Не е само въпрос на възможности. Въпрос и на личното възприятие на понятия като редно/правилно...
И да - от гледна точка на удобството - отделно, шапка на тояга, е по-удобно.

# 109
Ама тая статистика включва и живеещите в чужбина, а всъщност не са живущи в изглеждащия като пренаселен апартамент.

# 110
  • софия
Не е само въпрос на възможности. Въпрос и на личното възприятие на понятия като редно/правилно...

В този ред на мисли, едва ли не, съм длъжна да живея с баба си, защото така е редно/правилно?!

Отделно от това: имате ли си набелязани имоти, чиито обяви следите редовно, и има ли разлика в цената им през последния 1 месец?
Аз като че ли виждам покачване на цените в квартала, който следя.

# 111
Няма никаква принуда, външна на конкретния човек, ако той/тя реши да живее с възрастен роднина, защото въпросният роднина има нужда от помощ. Морален императив само. Вътрешно усещане, много лично. Никой извън теб не трябва да ти натрапва такъв избор.

# 112
Raheema, аз следя от любопитство старо строителство в Оборище, Яворов, Редута и Гео Милев и НС с акт 16 в Дружба 1 и 2, Хаджи Димитър.  В първата група обявите седяха по  около 3 месеца без промяна в цените, и сега не виждам промяна в цената, по- скоро в състоянието на имотите. Във втората група новото строителство с акт 16 просто не се появява от няколко месеца, появи се една обява, която майтап или не изчезна за 3 дни на 240к. С бюджет от 200к човек има много повече избор в централните райони, отколкото в цитираните крайни квартали. Ако някой може да ми обясни този факт, предвид масовото строителство, което кипи в тях....

# 113
  • софия
Аз следя основно Мусагеница и Дианабад. За първия почти няма обяви, а във втория има досто ново строителство, но цените са сериозни. Днес дори гледах един двустаен под 70 кв. За 200К. Останах шашната. Масово вървят близо или над 2000 на кв.

# 114
Желязото идва от Украйна и Русия, а тези суровини ще са проблем за в бъдещите една две години. Няколко големи фирми вкарват желязо и имам информация че в момента нямат по складовете  и са закъсали, даже и от Сърбия, въпреки че цените се повишиха. Това според мен ще доведе до две неща или повишаване още на цените на имотите или до замразяване за една две години строителството, защото и инвеститорите ще спрат да рискуват на тези цени и несигурност.

# 115
Още около 3 години ще се задържат тези цени на имотите ... и малко по нагоре ще се качат НС до метро /ама много близо до спирка, ще удари около + - 3 000 е / кв.м.
Очаква се след като се стабилизират нещата ака след около  4 години, цените да спаднат- рязко

# 116
Боб ли хвърли, сънува ли го, анализ ли чете? Хубаво е да се аргументират такива изказвания или дасе посочи източник.

# 117
Ако се замислиш, неслучайно всеки производител пази в строга тайна себестойността на стоките си. Това е, защото ако се добереш до такава информация (евентуално) получаваш коз в преговорите за цената. Или току виж купувачите се обидили и отказали да купуват.
Пазят ги само дребните търгаши. Големите фирми ако са публични, са длъжни да го публикуват и можеш да им го прочетеш в годишния финансов отчет. Няма от какво да се срамуват, даже се гордеят ако правят висока норма на печалба - казват, ето вижте какви качествени продукти предлагаме, та клиентите ни са готови да платят висока надценка за тях.
На Епъл примерно отваряш отчета и виждаш брутна норма на печалба 43%, тоест ай-фона го продават със 75% по-скъпо, отколкото им струва да го произведат като труд и материали (ако някой се чуди защо излиза така, да съобрази, че ако печалбата е 50% от продажбите значи надценката е 100% - формулата е х/(100-х)

В строителството също е така, поне в Америка - най-големите строители са публични дружества, търгувани на борсата - отваряш отчета и виждаш колко им е себестойността на продукта като % от продажната цена. Но само общо за портфолиото - рядко дават разбивка примерно по региони, камо ли пък проект по проект.
В България се сещам само за една фирма с публични отчети, писал съм за нея и друг път, но е преди няколко години, та себестойността вече едва ли е такава - 1200 евро някъде е било:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1099988.msg38419592#msg38419592

# 118
Не съм специалист и моето е само собствено мнение, но според мен не може това покачване на цените на имотите в България да продължи с това темпо, да всички материали са нагоре но при нас цените на жилищата направо летят, скоро вече ще е по изгодно да си купим имоти другите по развити държави ние почти ги настигнахме.
А най смешното от всичко е, че дори да искаш да купиш имот на тия високи цени, в момента на пазара има едно предлагане на едни имоти, които не стават за нищо, нормален човек не би ги купил дори ако бяха на половин цена от исканата в момента.
Лично аз не очаквам пукане или спад на 50% както едни се надяват тука но не може да дадеш един чувал пари за един галабарник с надеждата да се предпазиш от инфлацията.

# 119
  • София
Спад или не, все си мисля, че точно сега не е моментът за покупка на имот в България. На 500 км е война, тук кой знае какво и що... Освен ако някой е супер на зор нещо... Thinking Ама сега да инвестираш на зелено или с кредит си е мега риск..

Общи условия

Активация на акаунт