Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 080
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
А ако наследниците имат различен дял, кой изчислява кой колко пари трябва да получи? Нотариуса ли?

# 196
А ако наследниците имат различен дял, кой изчислява кой колко пари трябва да получи? Нотариуса ли?

Те си решават. Никой не може да им наложи всеки да получи точно според дяла си. Може да искат друго разпределение. Важното е, че се явяват и двамата при нотариуса и се подписват, че ще се плаща така и така. Нотариалният акт всъщност е договор с нотариална заверка, а да се договори може всичко, което не противоречи на закона.

# 197

Не, всеки си определя цената. Нотариусът не може да вменява на собственик каква цена да иска за имота си.

# 198
При нас или си пише в договора кой колко на коя сметка трябва да получи или  коя банка или каквото там или се открива спец. сметка на нотара и се лсагат всички пари на нея и той се оправя .

# 199
  • Варна
Може ли повече разяснение за това със специалната сметка на нотариуса?

# 200
В нотариалният акт се записва кои са продавачите и кой колко ще получи, така е най-чисто за купувача, после да няма хър-мър някой да е получил по-малко от разбиранията му и т н. Съответно всички продавачи се подписват в знак на съгласие, а купувачът излпаща, може и на всеки поотделно.

# 201

Нотариусите предлагат такава услуга, но не винаги им се занимава и не е безплатна. Основно идеята е когато страните не си вярват, тогава купувачът плаща на нотариуса и той гарантира на продавача, че парите са преведени и сигурни и може да предаде имота, а и на купувача, че ако не си получи имота, ще му се върнат парите. Но не вярвам да се занимава с разпределяне на суми, не му е работа това.

# 202
В чужбина съм, тук и банките изпълняват подобни функции- например. Купувачът внася пари  в банка Х. като се дават няколко условия за освобождаване на парите - да се представи в банката нотариален акт с вписана еди коя си собвственност на името на клиента. Ако са налице условията, самата банка има задъжение да преведе парите на продавача. Съответно прибира таксата си за такова нещо.
Ако нещо се случи, парите стоят блокирани в банката. Винаги се слага и отблокиращо условие, напр. до еди какъв си срок, ако не възникне сделка, парите се връщат на купувача.
На продавача се представя документ от банката, че купувачът е сложил сума Х. в банката.

# 203
  • Варна
Аз питах не толкова за разпределяне, понеже в моя случай става въпрос за трима собственици с равни дялове и не е сложно. По-скоро ме притеснява, че те не са в добри отношения помежду си и ако се стигне до сделка, искам хем всеки от тях да е сигурен, че ще получи своето си, хем аз да съм сигурна, че те няма да се скарат или измъкнат от нотариалната кантора след като направя превода в банков клон и преди да се върна обратно да разпишем документите. Grinning

# 204

Разгледайте в интернет за специална/доверителна сметка на нотариус и ескроу сметка. Но имайте предвид, че продавачите трябва да са съгласни да ползвате такава (не се съгласяват в повечето случаи - българска работа😊). И сделката се оскъпява, разбира се.

P.S. Първо се подписват документите, после превеждате парите.

# 205
да, първо се подписват документите и стоят в Нотариуса, докато вие плащате. Когато тримата собственици му се обадят, че са си получили парите, чак тогава Нотариусът вписва сделката.
Така, че никакво плащане преди да са се подписали.

# 206
  • Варна
И аз така си мислих, че е най-редно, но мъжът ми твърди, че като е купувал апартамента, нотариусът му е казал първо да отиде да внесе парите и после да се върне да подписват ?!? Което е странно, понеже до колкото знам в основанието за плащане се вписва номера на новия нотариален акт.

# 207
Няма номер на н.а. преди плащане, подписват се продавач и купувач на (на практика проект на) н.а., след това отиват и прехвърлят парите по банкова сметка. Връщат се при нотариуса и казват, че е платено, тогава нотариусът пише № и праща цялата документация (не е само н.а.) в Агенцията по вписванията (праща помощник с папката). В София е до 14 ч. да се внасят документи за вписване в АВ, което реално означава подписване и банков превод до 13 ч. най-късно (заради задръстванията, предполагам).
При повече от 1 наследници (продавачи), най-добре е съответния дял на всеки да се преведе по отделна негова сметка. Още повече щом не са в добри отношения.

При наша сделка имаше договорка единият наследник да получи с ХХХ лв. повече от другия, но в н.а. са с равни дялове. Всеки наследник си получи 1/2 по банкова сметка, след което единият направи превод към другия за въпросните ХХХ лв. Вътрешносемейни отношения и договорки, по закон всеки беше с 1/2 и това трябваше да е вписано в н.а. и банковия превод.

# 208
  • Бургас
Замислих се за инвестиция в "Резиденшъл парк" - Пловдив. Някой има ли наблюдения и информация относно обекта - докъде е, има ли развитие, колко ли ще е таксата поддръжка? Какъв е наемният пазар в района - Тракия? Харесах двустаен за около 54 000 Е, на фона на цените в София ми е направо евтино.

# 209
Има ли някой информация за новопостроената Red Tower на Опълченска? Имайки акт 16 няма още обитатели.

Общи условия

Активация на акаунт