Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 055
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Гледах я Ред тауър преди 2 години на зелено, не беше зле, макар и точно на булеварда. Щом са я завършили, вероятно ще почнат скоро да правят ремонти сочствениците, беше продадена на почти 100 % на зелено. Освен ако не чакат да им пуснат битов ток, както често се случва в новите сгради след Акт 16.

# 211
https://dnes.dir.bg/politika/ninova-predlaga-obyavyavane-na-fors … or-zaradi-voynata

Писна ми от лобистки изпълнения. Не съм лично засегната, но ...

# 212
  • Sofia
Това ще има толкова много последствия че не ми се мисли.
По-високи цени, когато дойде момента за разплащане. По-дълго плащане на лихви, за тези изтеглили заем, чакащи имота. По-дълго стоене и плащане на наеми.
В момента в който се обяви такава мярка за бизнеса, трябва и чл да се защитят по симетричен начин, макар че коректните платци и изпълнители ще са прецакани.
Да не говорим, че в България няма война.

# 213
Много се радвам, че се въздържахме от покупка последните 2 години и каквото и да е случва, го посрещаме без кредит, било то натясно.Особено пък с нашите десни комуняги.

# 214
  • инфантилно и разглезено хлапе
https://dnes.dir.bg/politika/ninova-predlaga-obyavyavane-na-fors … or-zaradi-voynata

Писна ми от лобистки изпълнения. Не съм лично засегната, но ...

И кое му е лобисткото?

# 215
Много строители ще спрат, цена на желязо 4 лв и на тухла 3.80 за бройка, оставете цените че са извънземни, но ги и няма.  Незнам на какви цени ще продават и дали ще строят в близко време въобще.

# 216
Е просто ще ударят пауза много бизнеси, какво толкова.

# 217
Конкретно за недвижимите имоти в строеж - във всички договори има клаузи за форсмажор. С форсмажор - не се спазват цени, срокове, обезщетения.
Лобистко е отвсякъде, странно е за хора, които се упражняват непрекъснато като макроикономисти, да не го разберат.

# 218
Още не са спрели, като ходя насам натам и гледам по строежите се работи. Или карат на запаси, или си имат снабдяване.

# 219
Сега ще си проличи кои са нормални инвеститори, и кои спекуланти, що се отнася за обекти с Акт 14, тоест отдавна вложени материали за конструкция.

# 220
Сега ще си проличи кои са нормални инвеститори, и кои спекуланти, що се отнася за обекти с Акт 14, тоест отдавна вложени материали за конструкция.

Не е толкова просто, защото бизнесът гледа и към бъдещето, а не се изгражда само в миналото. Да вземем един хлебар - купил е брашно за 1 лев, продава хляб за 2 лева. Цената на брашното става 2 лева и той вдига цената на хляба въпреки факта, че има запаси по 1 лв. И това е, защото като продаде хлябовете трябва да може пак да си купи брашно (вече от скъпото) за същия брой хлябове, а и да има печалба. И строителят трябва да има и печалба, и пари за нов проект вече със скъпи материали.

# 221
Аз ли бъркам или райфаизен вече са си променили условията по ипотечните кредити. Краткосрочни ипотеки са с много по-голяма лихва, което е абсурдно (по принцип това се води yield curve inversion) и е индикатор за рецесия. Промени наблюдавам и при други банки, но все още има и такива със стари условия и ниски лихви.  За райфаизен знам, че войната ги удари жестоко в портфейла, може би това се е отразило.

Ето да си поиграете: https://www.rbb.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/kredi … potechni-krediti/

Примерно при стандартния ипотечен 200хил с оценка 220хил за
36м - ГПР е 4.4%
240м - ГПР е 3.99%
360м - ГПР е 3.9%
а нормално е колкото по-дълъг е периода, толкова по-висока да е лихвата заради удължаване на времето и риска.

При ипотека + потребителски (което предполагам е предпочитана опция) нещата са още по-фрапантни. Същия пример идва
36м - ГПР е 5.59%
240м - ГПР е 5.13%

ПП: От днес в сащ фиксираната ипотека е с 4.5%, а само преди 6м беше 2.5%. ЦБ каза, че ще вдигат с по 0.25% 7 пъти тази година и още 2-3 пъти следващата. А ЕЦБ обяви че спира количествените улеснения и ще вдига лихвите с 0.75% към края на годината.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 10:27 от Gogo1979

# 222
  • инфантилно и разглезено хлапе
Аз ли бъркам или райфаизен вече са си променили условията по ипотечните кредити. Краткосрочни ипотеки са с много по-голяма лихва, което е абсурдно (по принцип това се води yield curve inversion) и е индикатор за рецесия. Промени наблюдавам и при други банки, но все още има и такива със стари условия и ниски лихви.  За райфаизен знам, че войната ги удари жестоко в портфейла, може би това се е отразило.

Ето да си поиграете: https://www.rbb.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/kredi … potechni-krediti/

Примерно при стандартния ипотечен 200хил с оценка 220хил за
36м - ГПР е 4.4%
240м - ГПР е 3.99%
360м - ГПР е 3.9%
а нормално е колкото по-дълъг е периода, толкова по-висока да е лихвата заради удължаване на времето и риска.

При ипотека + потребителски (което предполагам е предпочитана опция) нещата са още по-фрапантни. Същия пример идва
36м - ГПР е 5.59%
240м - ГПР е 5.13%

ПП: От днес в сащ фиксираната ипотека е с 4.5%, а само преди 6м беше 2.5%. ЦБ каза, че ще вдигат с по 0.25% 7 пъти тази година и още 2-3 пъти следващата. А ЕЦБ обяви че спира количествените улеснения и ще вдига лихвите с 0.75% към края на годината.

Значи 2008-ма ще се повтори.

# 223
Аз тези дни размишлявам, как 2006 г е бил бумът на покупки на имоти в бг, от една страна заради бъдещото приемане бг в ЕС. Сега предстои приемане в Еврозоната през 2024 г и всички се юрнаха да инвестират, не че това е единствената причина ( без да разглеждам фактора инфлация и свръхпаричното предлагане). Как ли ще се отрази на пазара на недв имоти, ако влизането в Еврозоната се отложи с няколко години? Много хора инвестирали чрез кредит се надяват, като влезем в еврозоната един вид кредитът им да се обезцени и да станат относително по-богати.Тъй като последните 2-3 години банките , отпускащи кредит, оценяват високо имотите, ако да речем пазарът се срине и съответно имотите се обезценят, тези оценки ще паднат, съответно банката ще е отпуснала един вид повече, отколкото струва имотът, служещ за обезпечение, на хората, държащи кредит, та възможен ли е вариантът всички, които се сдобиха с кредит, а те не са малко, в един момент да им се вдигнат доста вниските, защото те вече ще са рискови за банките, и от там да по последва лавинно сриване на пазара? Дали затова не се отлага повишаването на лихвите от ЕЦБ? При всички положения, за да не се случи такъв срив, повишаването на лихвите ще трябва да е доста бавен и продължителен процес. Всички очаквания са за растящи цени на имотния пазар, та реших да се допитам до мнения за възможен обрат в текущата ситуация.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 13:33 от MaryPop

# 224
Райфайзен към момента са изолиран случай, кредитния им рейтинг е намален заради войната, отделно в България няма да го има брандът Райфайзен.

Общи условия

Активация на акаунт