Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 126
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Моето лаишко мнение е, че себестойността на строителството няма почти никакво значение за крайната цена, на която се предлага. Еквивалентни имоти (като качество и местоположение) на груб строеж  биха стрували 1300 евро на квадрат в София, под 1000 евро във Варна и Пловдив и под 500 евро в Банско или Слънчев бряг. Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Разходите за строеж в цяла България са почти еднакви.

# 91
  • на Мелмак
Да, защо в Пловдив има НС на 600-1000 евра, а в София под 1000 няма?
Обезщетения, материали, труд, документи, всичко е еднакво.

# 92
Supply-demand

# 93
  • София
Парцелът не струва еднакво. НС 600 евро е Пловдив бих искала да видя къде има.

# 94
Да, защо в Пловдив има НС на 600-1000 евра, а в София под 1000 няма?
Обезщетения, материали, труд, документи, всичко е еднакво.

Трудът и земята не са еднакви. А в София само земята е 1/3 от цената на всички апартаменти.

# 95
  • на Мелмак
Октомври гледах, имаше в Пловдив.
Тогава в София пак нямаше под 1000.
ЧС- да, труда в София може да е повече, но земята - ако се купува, да, тук, София е по-скъпа, но ако е за обезщетение не са ли еднакви като процент? Все си мисля, че са еднакви, или греша?

# 96
Октомври гледах, имаше в Пловдив.
Тогава в София пак нямаше под 1000.
ЧС- да, труда в София може да е повече, но земята - ако се купува, да, тук, София е по-скъпа, но ако е за обезщетение не са ли еднакви като процент? Все си мисля, че са еднакви, или греша?

Може да са еднакви, може и да не са. Но цената е в абсолютни цифри, а не в проценти. И затова надбавката за земя в София е много по-голяма. А накрая всичко се калкулира в цената. И за капак окончателната цена се определя от пазара.

# 97
Именно от там тръгна въпроса ми какво значение има за нас. Еднаквата себестойност на блока в София и този в Добрич няма да накара строителя да ти продаде на цените от Добрич. Пък нека си разбрал колко пари е вложил в арматура, бетон, тухли и труд.

# 98
  • Sofia
Не е еднаква себестойността по отношение на земята, защото ако беше еднаква нямаше да се съгласят на същите 25-30%. Съответно ако обещетението в проценти е едно и също и в Добрич, то това би станало само и единствено ако след това стойността на имота в София е много по-висок (кое е и).

Тук, всички работници освен "общаците" са на 2000+лв заплата минимум (и не биха започнали работа за по-малко), нещо, което ме съмнява да е вярно за работниците в Добрич. Не случайно по софийските строежи има работници от цяла България.

За по-важните неща, изискващи по-голяма надеждност или безопасност като ВиК и ел.инсталация ги правят със сигурност квалифициран (т.е. високоплатен) персонал, тъй като проблемите в последствие са много по-скъпи, ако трябва да ги отстранява строителя. Които заплати отново са много по-високи в София.

Другия момент е и, че парите които трябва да се платят за "документация" е много-много по-скъпа, иначе АКТ 16 вероятно сградата няма да види. Съответно знам от два строителя, че не желаят/не могат да си позволят да строят в София и предпочитат по-малките градове, въпреки огромния интерес в столицата.

Накрая излиза, че само материалите са на сходни цени, а те често са по-малко от половината от крайната цена.

В момента е крайно неподходящ момент да си строител и да вдигаш сграда. Вероятно в момента е по-добре да се замразят всякакви проекти, при условие, че промишления ток днес е феноментално скъп, с пикова цена за днешния ден: 987.98лв/MWh.
Доставка на арматура в момента от Русия/Украйна - абсурд.
За другите материали не ми се мисли как ще реагира пазара.

# 99
В Пловдив най най най-евтините, което януари бях намерила беше 670е. Като сградата е била започната 2012г и сега довършват. Стените прогизнали с вода. И съживяваха феникс, представяйки го за бутикова сграда.
В момента на зелено в малките кооперации се строи на 800-850е. На първа копка и за месец скачат с по 50е.
Да не говорим, че ми предлагаха 900е на идеен проект, дори нямаше още одобрение за строеж и то не в топ локация.
Не включвам мащабните проекти за по 3000 Хил жилища в Тракия. Там последно най-лошото изложение и етаж бяха 720е.
Имам тясно наблюдение към пазара, последните 4 месеца. А цени от октомври са крайно не актуални.
Цените са доста динамични до достигане на на акт 14.
 А относно себестойността, хората са прави. Има основни разходи, които могат да се сравнят, но има и такива, които няма как. Цената на земята как може да бъде фактор за сравнение в различните градове.
Не знам дали ще се замразят проектите, но с интерес наблюдавам този мащабен проект за който споменах от 30 сгради. От любопитство се чудя дали ще устои инвеститора на тези променливи в момента и колко ще е забавянето в строежа. Дано да има повече материал на склад.

# 100
Благодаря на всички за изразените мнения.

Въпроса ми беше зададен за конкретни разходи (стомана и бетон) защото дадох капаро за апартамент на зелено и наблюдавам как започва да става масова практика да се качват вече уговорени цени. Мисля, че стомана, бетон и горива са най-уязвими в монента с оглед на войната в Украйна и ще бъде използван като предтекст за покачване на цените. В този ред на мисли ми беше интересно какъв процент от себестойноста са тези категории. Далеч съм от идеята да смятам , кой колко печели, но пък и вярвам , че информираните решения са най-добрите.

Иначе съм абсолютно съгласен с мненията на Мan_darin_ka и DayInMay.
Аз лично , не бих платил нищо повече от 20 € кв/м от това , което сме се разбрали защото след това няма никакъв финансов смисъл за мен( инвестиционен имот).

# 101
Доколкото четох, юридически строителят трябва да докаже увеличените си разходи, за да ги прехвърли към клиента по вече сключен договор, но като гледам в България просто си плащаме и това е. Иначе с нашия сив сектор щеше да е забавно да доказват увеличените разходи за труд например.

# 102
  • София
Grinning
и друг път съм питала, ама хайде пак
‘ти колко човека познаваш, които да живеят пренаселено?’
защото аз никой
а там където съм с 1/2 и 1/3, жилищата са празни
Много смешно. Половината ми колеги , над 30 сет годишни живеят още при родителите си .. Някои от тях са женени и с деца и всички са в едно жилище. Дори има една 40 годишна живее с приятеля си и заедно с баба си, в нейното жилище.  Всички са в София, всички са хора с добра професия и горе-долу нормални доходи...  
При това аз цитирам статистика и не споря, не е мое "откритие" че въпроса да е към мен... Това е статистиката
Пък дори тези,  които имат собствено жилище, задължително с тях има 1 баба/дядо... или много често да кажем
Та три генерации ( внуци, родители, баба/дядо) са в едно жилище, пренаселени са , така се води..

# 103
Не винаги живеят заедно заради липса на отделно жилище. Баби и дядовци са полезни при отглеждане на малки деца.

# 104
Бабите и дядовците често имат нужда от помощ, а не са само безплатни детегледачи.

В дадения преди пример - внучката с гаджето живеят в жилището на и с бабата - какво толкова лошо има в това? Ако бабана има нужда от помощ и не можеш да я проагитираш да отиде в по-малко жилище - да я изоставят ли? Единствено заради мантрата да са "самостоятелни"?

В един стандартен 3-стаен с 2 спални, какъв е проблемът бабата в едната спалня, младите - в другата. И да обясня от личен опит - дори да си на 10-15 мин. пеша до бабата/дядото, пак не е същото, като да си в едно жилище с възрастни, които имат нужда от помощ. 15 мин. натам, 15 мин. насам, там половин час и ето ти 1 час загубен. И няма да го губиш всеки ден. Ще говориш по телефона и ще питаш имат ли нужда от нещо - и отговорът в повечето случаи ще бъде, че нямат. А реално ще имат нужда от помощ.

Общи условия

Активация на акаунт