Отговори
# 570
  • Варна
Ама не така строго, той (AI),sorry, нИ гУ знам къв' пол е, но е млад и се учи,  старае се, дори с уважение се извинява, дайте му поне малко шанс!   Wink

# 571
Беше ясно, но все пак:

# 572
Не знаех, че има и такава тема.... Питайте в друг теми, където са учителите. Коя е тази Павлина?

# 573
  • ту тук, ту там
Абе вярно ли има още хора, които се съмняват, че може би се пише заедно?!

# 574
Не знаех, че има и такава тема.... Питайте в друг теми, където са учителите. Коя е тази Павлина?
И защо да питаме в други теми?
Наистина стана досадно вече.

# 575
За пореден път - няма какво да се пита. Има граматични правила. Никога не зачитам не се е писало слято, няма и да се пише. Някои хора пишат и незнам, немога и неразбирам, ама си е за тяхна сметка.

# 576
То си пише коя е Павлина Върбанова.
Има и телефон към БАН за въпроси относно правописа.

# 577
Имам един малко глупав въпрос:
Как е правилно да се каже:
"Екип от учени направи сензационно откритие" или "Екип от учени направиха..."
На мен първото ми звучи правилно, защото екипът го е направил. Обаче питам, защото имам известни колебания - ако заменя "екип от" с "група учени" - ми звучи правилно и в мн.ч. - направиха. 😊

Примерите са съвсем произволни, предполагам, повлияни от... многото мемета с "група английски учени..." 😄😊

# 578
"Екип" - ед.ч., следователно "направи" - ед.ч.
И така с всяко съществително име, което е в ед.ч., независимо, че назовава множество - семейство, група, клас...глутница Joy
Типични граматични особености, всяка година на матурата има подобни задачи - да се търси грешка или да се изпише правилната форма на думата.
Граматичните категории род и число са независими от половата принадлежност или бройката. Примерно момчето е смелО, а не смел и т.н.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 13:23 от Елиас

# 579
Елиас, благодаря! 🤗

# 580
Имам въпрос относно изпита за НВО за 7 клас: Някога, когато се изпуснеше дума или имаш да добавяш изречение се правеше скоба на мястото и отгоре се изписваше допълнителното. Сега учители по български език ни казаха, че това не може да става, т.к. ученикът не трябва да поставя допълнителни знаци, затова отнемат. Други ни обясниха, че може в края на преразказа да напишеш 1. и да напишеш допълнението, 2. и пак да напишеш допълнение. Как е редно да се вмъква израз, дума, дори цял абзац?

# 581
  • В Страната на чудесата
Така е, както са Ви обяснили - с цифри на мястото за допълване, а самият текст - в края.

# 582
  • Варна
Моля ви, помогнете ми за следния въпрос:

1. Какви еднородни части откривате в даденото изречение?
Котка в бяло и черно се бе свила върху капака на старо пиано, а по стените висяха маслени платна с леопарди и слонове.

На мен най-много ми приличат на еднородни допълнения, но явно това не е верният отговор.

# 583
Еднородни определения. Каква котка? - в бяло, в черно. Какви платна? - с леопарди, със слонове.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 19:22 от laurentin

# 584
  • Варна
Благодаря. Синът ми първо е маркирал допълнения, после определения. На мен пък едното ми приличаше на допълнение, другото на определение.
"Каква котка", но платна "с какво".
Страшна каша са ми тези неща...

Общи условия

Активация на акаунт