Отговори
# 555
Добре де, след като е "незачитам", защо авторката пише "не зачиташ"?

# 556
  • София
В правописния речник има ли такава дума? Може да се пита  системата БЕРОН.
Абсурд е да си пита изкуствения интелект и това де е критерий.

# 557
Има правила в българския език. Няма такова нещо като "незачитам", понеже има глагол зачитам и отрицатението му е не зачитам.

Примерно недоумявам е слято, понеже няма глагол доумявам.

# 558
Естествено, че няма. Ако погледнеш поста на авторката, ще видиш, че смата тя пише глагола по два различни начина.

# 559
  • Пловдив
То и тия, дето пишат "незнам", сигурно смятат, че така се чува ясно.
Или авторката е трол.

# 560
  • Варна
И моят разговор  с Джемини:
Дж. Думата "незачитам" се пише слято.
Аз :това не е вярно.
Дж. Извинявам се за грешката. Вие сте прав. "Не зачитам" се пише разделно, когато е глагол с отрицателна частица.    Simple Smile

# 561
  • София
И моят разговор  с Джемини:
Дж. Думата "незачитам" се пише слято.
Аз :това не е вярно.
Дж. Извинявам се за грешката. Вие сте прав. "Не зачитам" се пише разделно, когато е глагол с отрицателна частица.    Simple Smile
Точно такива са ми разговорите с chatgpt  на тема мат. Пускам  му  на  майтап  някоя по-завъртяна задача, предлага ми грешно решение. Казвам му къде точно греши, той се извинява и казва, че веднага ще пусне правилното решение. И хоп, новото идва веднага, да,  но обикновено е с друга грешка.. Joy За момента сякаш е надежден само за написване на  реферати, разни съчинения и есета на  бг и чужди езици, тоест преобладаващо за генериране на локуми. Преди много години, когато дъщеря ми беше 9-10 клас и ме беше изнервила, бях написала едно стихотворение за тийнейджърите на тази възраст и го бях пуснала в  съответната форумна тема на наборите да се хилим заедно. Не го пазех другаде и преди седмица-две се присетих за него и  му пуснах заглавието в  търсачката на Гугъл. И какво да видя - имаше литературен разбор... Чудих се минута-две кой ли луд се е занимавал да прави анализ на  майтапчийската ми "творба" и  после се сетих, че ще да е дело на форумния изкуствен интелект -  този, който в тези горните поленца на темите  събира  по-сбито  уж есенцията от дискусиите.

Та толкова за надеждността  на ИИ, особено пък  при проверка за правопис.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 18:38 от Просто русалка

# 562
Моята дъщеря беше пуснала на ИИ тема за "Една българка". И писал той,  писал, като за начало започнал с "написан е от Йордан Йовков. Той е писал много за българското село, което е и основната тема в разказа". Скарах му се за глупостите, а той един учтив, ми се извинява.

# 563
Не мисля, че може да се разчита за каквото и да било на български език на AI, било то chat gpt или друг. "Незачитам" не се появява нито в БАН, нито в БЕРОН. Откъде дойде това объркване?

# 564
  • ту тук, ту там
Някой пуска провокации и гледа сеир, откъде. 🙄

# 565
Ех, каква категоричност!?
Чак и бях обявена за трол Simple Smile
В този форум за взаимопомощ отдавна всичко е его и подозрения, че някой безделник се опитва да те преметне. Това последното за сеира даже няма и да го коментирам...
Да, беше истински въпрос и експеримент с ИИ след това, но не и с вас и безценната ви ерудиция.
Резултатът: от 3 запитани ИИ само един каза, че НЯМА глагол "незачитам" паралелно с формата "не зачитам", за която всички знаем. И устоя на мнението си - дори и след като го помолих да провери и в по-специализирани източници.

Поуките са ясни, извинявам се на всяка от вас, взела поста ми за лична обида.

# 566
Ми той дори гугъл е по-начетен от ИИ.

# 567
Просто питайте Павлина и не си губете времето с ИИ.
Според мен глаголът се пише отделно.

Питах, така че като получа отговор, ще го копирам тук.

# 568
Ако ще и арменския поп да питаш, в българския език има граматични правила. Няма глагол "незачитам". Не мисля, че някой се обижда лично, просто цял ден се спори в темата.
Това е все едно да твърди някой, че се пише "здравей те", понеже някой в интернет твърди така.

# 569
  • волно калдъръмче
Ако ще и арменския поп да питаш, в българския език има граматични правила. Няма глагол "незачитам".
Ти пък сега Flushed Изкуственият интелект щом казва, че има - значи има Bowtie
Скрит текст:
Шегичка Kissing Face

Общи условия

Активация на акаунт