Отговори
# 585
  • Майничка
Допълнението е към глагол. Примерно "Той си служи с лъжа и с измама" - с какво си служи = допълнение. Щом въпросът е "какъв", значи определение.

# 586
  • Варна
Моля, обяснете ми, защо верният отговор е в, а не б? В смисъл, за мен и двете са верни. Ще се гръмна с тая граматика Imp

# 587
Защото в подточка В съюзът "обаче" е съчинителен. Във всички останали изречения има подчинителни съюзи - А (макар че), Б (да + за да), Г (когато).

# 588
В б) за да - подчинителен. Верният отговор е в) обаче=но - съчинителен съюз.

# 589
Съчинителен съюз търсиш.
Има и подчинителни.
Ето

# 590
  • Варна
Благодаря ви. С малко закъснение и синът загря, но на мен ми е ужасно трудно. Просто не знам как се научава това чудо..

Още един въпрос. Верният отговор е Г. Кой, по ягодите, е втория съюз????
.
В таблицата на Тета "нито" е съюз. В таблицата на сина ми е частица. Е, не, предавам се. Как съм живяла 50 години без да знам тези неща?

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 21:22 от Месечинка виторога

# 591
Аз разпознах еднородните части в Г..значи е Г Grinning

Прегледай урока. Плюс гуглето..аз така се оправям в момента за 7 клас и НВОто...Simple Smile

"Нито"...?
А "но" да е първия...

# 592
Нито - нито е съюз, другият е "но".
Ива много добри печатни материали - "Помагалник по бел 5-7кл.". С тях ученикът няма да ползва и ел. устройство.

# 593
  • Варна
Два помагалника имаме - на Атласи и на Домино. И не помагат. Според тях “нито” е частица. И трети ли да купувам? Луди пари за малоумни помагала и накрая пак се чудим. Яхнах метлата тая вечер.

# 594
Отидох да погледна в помагалника на детето. Нито-нито - съчинителен съюз, изобщо не е частица. Помагалник на Домино

# 595
  • Майничка
И съюз е, и частица.
Частица - Не каза нито дума. Нито един човек не дойде.
Съюз - Не говоря нито японски, нито китайски. Нямам брат, нито сестра.

# 596
  • София
Всъщност може да е и съюз, и частица. 😉

# 597
Да де, но в нейния пример е с двойно нито: нито на играчите, нито на публиката. Каква частица, свързани са еднородни части със съюз?

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 22:10 от laurentin

# 598
  • Варна
Така е, сега погледнах. В помагалото на Домино е съюз. В това на Атласи е частица. Гледах основно Атласи, защото е по-подробно.

Нито-нито не се споменава в нито едно от двете. Хахах, и аз го ползвах.
Един въпрос - колко време ви трябваше да научите всичко това? Учители ли сте или покрай децата го научихте? Чувствам се изключително тъпа, а винаги съм смятала, че съм грамотна.

# 599
Споко. И учебникът е достатъчен. Аз го изучих....проблемът при нас е, че който трябва, не го отваря. Ама с малко кютек   ..  сяда да чете.Joy..и ги научава.
Ето аз съм спец на маТриала за 7 клас вече Joy....

ПС...то не е двойно нито. Само нито е. Както "и"...просто два пъти е ползвано.
Както и чушките и доматите..така може да се каже нито чушките нито доматите....все е съюзно свързване на еднородните частици..

Общи условия

Активация на акаунт