Отговори
# 195
  • Майничка
Нещо като "начетена съдия"?

# 196
Милка, много интересна статия!
Поводът да питам беше заглавие с професия в м.р. и прилагателно към нея от ж.р.
Също срещнах съчетанието две колеги вместо две колежки или двама колеги.

Наскоро във фб доста се коментираше, че не е правилна НЕупотрабата на звателен падеж в обръщенията. Напр., "Милка" вместо "Милке", "Иван" вместо "Иване" и тн. Огромното мнозинство от журналистите са неграмотни и сътворяват словосъчетания като "журналистът Панова", "утвърдената писател" и др.

# 197
  • София
Въпрос относно НЕупотрабата на звателен падеж
важи ли за чуждозвучащите /или как да ги нарека/имена - например Паулина, Виктория
Това звучи грубо - Паулино, Викторийо.
Струва ми се, че малко имена звучат добре в звателен падеж, при мъжките - може би е по-добре - Викторе, Давиде,

# 198
Женските имена, дори българските , обикновено звучат грубо- Елено, Веро, Марио, Виолето... Друг въпрос е доколко са български. Да, мъжките сякаш звучат по- добре. Но пък някои няма как, като Никола, например.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 23:06 от W

# 199
Женските имена, дори българските , обикновено звучат грубо- Елено, Веро, Марио, Виолето... Друг въпрос е доколко са български. Да, мъжките сякаш звучат по- добре. Но пък някои няма как, като Никола, например.

Защо толкова грубо?
Може и по-нежно да се каже - Еленке, Верче, Марийче, Вили/Виолетке.

# 200
Не става въпрос да  се трансформират в умалителни. В общуване с неособено близки хора или официална среда, например в телевизията, е неуместно. Да кажеш на репортерка " Каква е ситуацията в селото Марийче".

# 201
  • Майничка
Е, аз не виждам пък какво налага обръщението на малко име в официална среда. Ако ще се формализираме, да си прехвърлят топката на г-н/г-жа и фамилия. Ако държат да е по-свойски, едно "Мими" ще свърши работа. Или пък да се върнат в началото на миналия век и да комбинират г-н/г-жа с малко име, така звателният падеж ще трансформира първата част: "Госпожо Мария, ....".

# 202
А защо на репортер трябва да казваш: " Каква е ситуацията в селото, Марийче?".

Може да се оформи доста по-приемливо изречение - Включваме нашия репортер (Мария Иванова) от село ХХХХ. Каква е ситуацията там (при вас)?

# 203
Е, все в някакъв случай някой ще трябва да се обърне по име. Дори да не е репортер.
Ето, например във форума в неофициална среда Joy Защо трябва да се мислят умалителни имена на хора, които не познаваме?
Аз не бих ползвала нито Марийо, нито Милке и останалите примери, нищо че е грешно.

# 204
В неофициална среда е съвсем различно. На Мария ще кажеш "Миме, Марийче, Марче". Плюс това при неформален разговор може да си ползваш обръщенията, както ги намираш за добре, дори и да не е книжовно правилно. Ако ти идва да се обърнеш - "Мария, подай ми чашата", значи така го казваш.

# 205
  • Майничка
... Ето, например във форума в неофициална среда Joy ...
Мъча се да измисля звателна форма на "Дъждец" и освен нещо тип народна песен "Ой ти, Дъждец (+ прилагателно или епитет), ...", друго не се сещам.😄
Докато на Гаргамела едно о накрая си заспива направо.😁

# 206
Хаха, добре съм си нацелила ника. В отчетната са ме наричали Дъждче Satisfied

Струва ми се, че в един момент ще направят актуализация на правилото и двете форми ще са правилни.

Скрит текст:
В някои големи фирми е прието хората да се обръщат на малки имена. По време на презентации или при срещи, които са си официални, няма как да не се стигне до ползване на име. Естествено, не е като по телевизията и никой не се вторачва толкова, но там не върви нито да сложиш умалително, нито можеш да ползваш госпожо Мария Иванова.

# 207
  • Майничка
В такива случаи обикновено е привнесено от чужда "майка" и включва и чужденци, които виждат достатъчно зор с някои от нашите имена, както и ние с техните, че да се зорим със звателна форма. Някои даже си имат специална, олекотена форма на името за целта (особено индийци, литовци, тайландци).

# 208
  • Пловдив
Здравейте! Ще може ли малко помощ, защото имаме спор с мъжката половинка? В това изречение: "Телата им бяха покрити с черна перушина"-каква част на речта е "покрити"?

# 209
  • волно калдъръмче
минало страдателно причастие

Общи условия

Активация на акаунт