Родени през март - тема 1

• 25 865
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Привет, мамчета. Ние с Лора от вчера сме вкъщи и се адаптираме. Нямах търпение да се приберем. Въпреки че ми е второ дете, има няколко неща, които ме терзаят и ще се радвам да споделите мнение/опит.

Първото и най-важно - кърменето. Кърмата ми слезе още на втория ден след секциото, детската лекарка в отделението ме караше да дохранвам задължително и да се цедя и да давам от шише след всяко хранене, което за мен е много изтощително. Дъщеря ми се роди мъничка 2750 и кара по-тежка жълтеница, та наистина суче малко и се изморява, но затова пък я слагам по-често. Пълни памперса след всяко хранене. Чудя се как да разбера, ако наистина не ѝ стига? Ето сега следобеда беше неспокойна и сукаше почти непрекъснато от 15 до 17 часа. Това признак ли е, че не ѝ стига кърмата?
С ръчната помпа изцеждам не повече от 30 мл от двете гърди, но съм чела, че бебето си "изцежда" повече, отколкото помпата може.
През нощта гледах да я будя на 2 часа, но дали трябва така или да си изчаквам да огладнее?

Въпрос за електрическите люлки. Взели ли сте и каква? Искам да поръчам, но се чудя какъв модел да бъде, моля за препоръки.

# 91
За лежането настрани...принципно по най-новите препоръки е най-добре да е по гръб и да е повдигнат матрака при главата. Обаче...сина ми го оставях така и де факто той си избираше една страна, на която да лежи, независимо колко му завъртах главата, той пак си я наместваше на неговата посока. И в един момент след някой друг месец почна да си личи...все едно му е сплескана главата от тази страна. Що рев изревах тогава, че така ще остане. Педиатърката го гледа и каза, че не е фатално и ще го израсне, но да сменям страните стриктно. И аз пак рев, защото не повярвах, че вече може да се оправи, но в действителност се оправи, може би защото беше още преди годинката. Във всеки случай този стрес не искам да си го причинявам пак, нощем я оставям по гръб, през деня като съм наоколо въртя страните.

Хера, това е пълен абсурд да даваш първо АМ, да се цедиш и да доваш пак от шише, ама пълен абсурд, ще ме прощават. Така ще си намалиш кърмата само, защото кое бебе след АМ ще иска още кърма независимо от гърда или шише?!?

Значи винаги първо се дава от гърда да суче и евентуално после АМ, никога обратното. А в идеалния случай направо махаш АМ и слагаш често на гърда, докато се регулират нещата. Колкото повече е на гърда, толкова повече стимулира гърдите = увеличаване на кърмата постепенно. Колкото повече АМ яде първо, толкова повече се засища, следователно по-малко време прекарва на гърда, оттам по-малко стимулация = намаляване на кърмата. Има ли реална причина, поради която те карат да цедиш? Не виждам никаква логика в това.

2 ч. е добър интервал за хранене първоначално, освен ако тя не поиска по-често в началото. Като мине първоначалния период и се уввличи кърмата, тя сама ще увеличи интервала на хранене.

# 92
Алмонд, не да давам първо АМ, а след кърмене АМ или изцедена кърма. Е да, ама аз след кърмене не мога да изцедя и 10 мл от гърда. За 2 часа изцеждам общо около 30-40 мл и затова се тревожа, дали наистина ѝ стига. Слагам си я на поискване иначе, ето сега този следобед суче през 30 минути. А през нощта я будя аз. Засега АМ изобщо не съм давала, но ми е много притеснено.

# 93
  • sofia
Х Е Р А , ако храниш на поискване, няма да сбъркаш. Simple Smile Много бързо кърмата ти ще се регулира спрямо нуждите на бебето.

Аз да се оплача - чувствам се като разглобена след раждането - боли ме опашката, кръста и таза. Дали е от разхлабените все още връзки, не знам, но нямам спомен след първото раждане да съм се чувствала така. Вие имате ли такива неразположения?

# 94
Ох грешно съм прочела в бързината, че първо АМ са казали и подпалих бързо-бързо, че съм се  наслушала на такива препоръки Grinning

# 95
Х Е Р А, много зависи колко време след раждането е сложена на гърда и съответно какво количество АМ е давано в болницата, колко е поспаливо бебето, ефективно ли суче и от броя на изхожданията. Аз давах да суче, дохранвах с АМ и кърмех на поискване в болницата. След като изпиваше АМ често искаше отново на гърда. Ако не суче ефективно ще се измаря по-бързо и затова може би и са ти препоръчали да даваш от шише кърма или АМ. Ако в болницата е давано АМ, трябва постепенно да го заместиш с кърма, за да не остава гладно, т.е. постепенно намаляваш количеството АМ, за да може през това време да се увеличи твоята кърма. Ако ака по 5-6 пъти и се кърми на поискване би трябвало да е достатъчно, за да се справи с жълтеницата.

# 96
В болницата ми я дадоха на втория ден за малко, тогава я сложих на гърда, след това пак ми я взеха за нощта заради жълтеницата. На третия ден беше през целия ден при мен и я слагах на гърда, но вечерта повърна няколко пъти и през нощта пак я хранех, но не постоянно, защото ми казаха, че преяжда. Е да, ама на сутринта педиатърката каза, че е гладна и отпусната, което според мен беше заради жълтеница. След това вече си ѝ давах на гърда и 1-2 хранения с изцедена кърма. От вчера сме вкъщи, кърмя я на поискване, като не давам да прави повече от 2.5 часа пауза. Абсолютно след всяко хранене има пълен памперс. Е, количеството е различно всеки път, но го има. Притеснява ме това, че за 2 часа между храненията успявам да изцедя само 30 мл кърма с помпата, но пък ето досега цедих, изцедих 30 мл, изяде ги от шишето и щом я гушнах гърдите потекоха и сега суче. Не знам как да разбера дали има нужда от АМ, това ми е основното притеснение да не би да не ѝ стига, а аз да не разбирам това.

# 97
Хера, според мен гладното бебе няма да сбъркаш. Ако е гладна ще плаче и ще е неспокойна. Не мисля,че е нужно да цедиш, дохранваш и дори да будиш през нощта. Нещата ще се нормализират, а ти все пак кърмиш на поискване. След като имаш пълен памперс след всяко хранене, детето не е гладно.

# 98
Хера, аз съм съгласна с Недеви , гладно бебе не може да се сбърка.. ще прави формата с устничките ще плаче много,  стиска юмручета и свива крачета. Според мен е излишно да цедниш м/у храненията... аз цедя само ако има напрежение... и тогава тека като река... за 3мин с ръпната 50мл събрах... а в началото като теб едвам излизаха 20-30мл и то след 20мин цедене.. а беба си сучеше и не съм дохранвала след 7-8тия ден..  моята кърма слезна на 5ти и докато отпуша така стана.

# 99
Хера, ако не си се цедила в болницата, теоретично е възможно по някое време да не е достигала кърмата. В момента обаче при кърмене на поискване бебето пълни памперсите, така че не би трябвало да е недостатъчна кърмата. Ако не е достатъчна, бебето ще търси много често и на тялото са необходими около 72 часа, за да увеличи количеството кърма. Ако те притеснява, че бебето е поспаливо, може да го кърмиш по-разсъблечено. Ти беше писала, че те болят зърната като кърмиш, сега има ли промяна?

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 22:48 от cloudoflove

# 100
Хера в подобна ситуация съм, но разбрах по трудния начин че не му стига кърменето. В болницата ми казаха да кърмя през три часа и по 10-15 мин макс на гърда. Оказа се че за моя младеж това е крайно недостатъчно - днес ММ взе помпа и се оказа че мога да изцедя само 20мл от двете гърди за по 10 мин на гърда. А бебо е спокоен и ляга да спи с 60мл - също по трудния начин го разбрах. Сега комбинирам първо кърмене, после ако имам изцедено и накрая допълвам с АМ. Имаме и хранения само с АМ, просто нямам повече кърма 😕
Твоята госпожица е по-елегантна и може да й стигат тези количества - ако заспива след хранене и е спокойна според мен. Моят си хапе ръчичките и плаче, не може да заспи ако е останал гладен. Обратно, ако е нахранен заспива скоро след това и за дълъг период. Това е от скромния ми няколко дневен опит с новородено и нямам претенции да е вярно за всички бебенца. Даже и за моето постоянно се съмнявам колко е добре да му давам и да го будя ли когато спи повече от 3 часа.

В болницата ми я дадоха на втория ден за малко, тогава я сложих на гърда, след това пак ми я взеха за нощта заради жълтеницата. На третия ден беше през целия ден при мен и я слагах на гърда, но вечерта повърна няколко пъти и през нощта пак я хранех, но не постоянно, защото ми казаха, че преяжда. Е да, ама на сутринта педиатърката каза, че е гладна и отпусната, което според мен беше заради жълтеница. След това вече си ѝ давах на гърда и 1-2 хранения с изцедена кърма. От вчера сме вкъщи, кърмя я на поискване, като не давам да прави повече от 2.5 часа пауза. Абсолютно след всяко хранене има пълен памперс. Е, количеството е различно всеки път, но го има. Притеснява ме това, че за 2 часа между храненията успявам да изцедя само 30 мл кърма с помпата, но пък ето досега цедих, изцедих 30 мл, изяде ги от шишето и щом я гушнах гърдите потекоха и сега суче. Не знам как да разбера дали има нужда от АМ, това ми е основното притеснение да не би да не ѝ стига, а аз да не разбирам това.

# 101
Cloud има промяна определено. Мазах с лансинох 2 дни постоянно, а и сега явно са посвикнали зърната и е съвсем различно. В момента при засукване ме заболява и после ме боли, но значително по-малко и съвсем търпимо.

Тази нощ я кърмя на поискване без да я будя, на 2.5 часа се събуди с пълен памперс и си суче вече 1 час. Като задреме махам пеленката, с която я завивам. След 1 час кърмене я сложих в леглото и си ядеше ръцете и плачеше, но не знам дали от глад или по-скоро сега е на гърда за приспиване. Дано това, че си спи да е знак, че всичко е ок.

При вас колко време продължава 1 кърмене, че при нас е час, час и нещо и съм леко изтощена.

# 102
И при мен днес е на 2.5 ч, цял ден, а явно и нощта ще е така. Кърмата се разгражда по-бързо (от Ам например) и за това е възможно да има кратки интервали. Отделно може да има скок в разтежа. Ии да.. Понякога е почти 1ч кърменето. После докато го приспя и то хоп време за хапване отново. Grinning днес задремах докато кърмя (нещо от което много ме е страх).

По-рано тази вечер така си изкараах акъла - помислих че нямам кърма,защото  исках да изцедя малко с помпата, тъй като ми предстои излизане. После видях, че си имам като стисна зърното, че и малкия хапна.

# 103
А тези, които сте със секцио, докога имахте болки? Беше спряла да ме боли операцията почти, сега пак едвам ставам, усещам пареща болка и отделно някаква вътрешна болка. 1 седмица мина, миналата сряда беше секциото. Утре ще ходя да ми махат конците.

# 104
А тези, които сте със секцио, докога имахте болки? Беше спряла да ме боли операцията почти, сега пак едвам ставам, усещам пареща болка и отделно някаква вътрешна болка. 1 седмица мина, миналата сряда беше секциото. Утре ще ходя да ми махат конците.

Като махнат конците ще се оправи положението, защото те много опъват. 1-2 дни след като ми ги махнаха и бях нов човек. Сега почти няма болка, освен при газове и то не вкнаги.
Секциото ми беше на 05.03, конците ги махнаха на 11.03.

Общи условия

Активация на акаунт