Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 575
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 585
Скрит текст:
Скрит текст:
В дебелото черво няма "преработка на храна", това е в тънките черва. А "запека" е в дебелото. Както и да е. По-важно е каква е все пак причината. Определено вещество (от определена храна)? Патогенни бактерии? Липса на определени бактерии? Ако възпалението е автоимунно /срещу тъканите на червата/, а не с/у патогени или алергени - нали има кръвни тестове за антитела?
Мен най-много ме удивява, че не може да се посочи причина. То дори дали изобщо има възпаление май не може да се докаже. По кръвни показатели не винаги се вижда, с ехография на коремна област така и не получих отговор може ли поне да се отхвърли възпаление, ако не да се уточни...

Кръвни тестове за антитела се правят задължително при всяко автоимунно. Правим обикновено имунологичен профил, не изследваме само едно първия път, а и по-нататък също правим цял профил. Тези тестове обаче никога не се приемат за доказателство за наличие на дадена болест. Защо? Например HLA - В27 е това от антителата, което е "виновник" да Болестта на Бехтерев, което е едно от моите автоимунни. Моето изследване за HLA - В27  е отрицателно, но съм с диагнозата от повече от 15 години. Просто съм серонегативна, каквито са не малка част от болните. Не ни лови теста с една дума. Диагноза ни слагат по други критерии. От друга страна има много хора с положителен тест за HLA - В27, но не са болни. Антителата само показват ,че имаш склонност да отключиш това заболяване, но това може да не се случи никога. Затова антителата не се приемат като доказателство. Болните вече, които имат и положителен тест, мерят нивото на антителата, за да проверят дали са влезли в криза, ако имат съмнения. Тогава антителата се завишават, но и това не винаги е индикатор. Може да си влязъл в спиралата на кризата, но антителата да не я отчитат.
Има обаче случаи на доказан УК без кръв в изпражненията. Разлика не е само наличието на кръв, но и неподдаваща се на нищо диария, която може да стигне чудовищна честота. Кризите им най-често се спират в болница. Спираш ли разстройството с 1-2 смекти, няма УК или Крон.

Причина винаги има за всяко заболяване, но при всеки човек е различна. Затова причина категорично не се посочва. Карат слепешката с лечението.
Пп На последното питане - боли ме навсякъде, различно. Да, боли ме и под дясното ребро. Това ми налага да ходя при гастрото, защото съм с жлъчно-чернодробно автоимунно, пък и жлъчката ми е пълна с камъни отгоре на това. Ми, няма връзка....Кръвните - в норма, на ехографа жлъчката и черния дроб - спокойни, а боли....от дебелото черво си е....
Ън, имаш ли представа от тези изследвания може ли да се изключи проблем?
Скрит текст:

Плюс перфектна ехография.

Изследванията ти са екстра. Нищо автоимунно няма на хоризонта.
ПП
Болки в корема може да се появят и на нервна почва, но бързо отшумяват, ако няма реално физическо заболяване. Аз много се лъгах с тези нерви и с умората, която отдавах на натоварен работен график. Когато отидох на лекар обаче, тя ме закова с 2 въпроса, от които ми стана ясно, че съм се заблуждавала.  Затова първо търся и лекувам реално заболяване.
Сега теглото ми падна драстично и не мога да кача килограми. Още малко ще опитам да видя дали не е заради този СРДЧ и дали покрай голямото празнично похапване ще има резултат и ако не кача нищо пак, отивам след празниците да видя с каква нова болест съм се сдобила. Защото наличните ми са под контрол.
Не става въпрос само за автоимунно, а за проблем с червата, който може да се определи. Това за непоносимостите уж не трябвало да има толкова много като брой положителни, но на практика никой лекар не може да каже нещо повече или по-конкретно. Другото го правих, тъй като от тестени корема ми се издува най-много + газове и исках да докажа, че реално имам проблем. А раздуване в долната част на корема и болки от самото разтягане имам вече почти 3 години и то всеки ден /по-малко или повече и без значение от храната/ - не знам каква е тая "нервна почва" толкова продължителна. За мое съжаление загуба на кг нямам, а диария също не или много рядко и то винаги следствие от запек.

Аз също не мога да ям тестени храни, веднага се подувам. Дори от пресен хляб, от деня също ми става зле. Трябва вече да е изсъхнал или го препичам, иначе не става. Всяка малка грешка ми струва скъпо. Веднага боли. Щом не можеш да се храниш нормално, значи има проблем, не може абсолютно нищо да ти няма и да се оплакваш, нали? Не знаят какво е, измислили са СРДЧ. Лошото е, че не могат да намерят формулата, която да го излекува. А може би няма такава...
И аз съм в групата на СРЧ от май месец насам имах дразнене в стомаха и силен стрес напрежение покрай диагнозата на детето взимах квамател и ми минаваше.Сред прекаран ковид за 2ри път и изпитите антибиотици плюс урбазона за астватичните ми пристъпите къв края на лечението 4 5 дни след като свърших антициотиците една сутрин почна брутарна диария 10 12 пъти на ден
Първо личния каза ме е вирусно но като не спря 2 седмици бях на системи
После колоноскопия ми направиха
На епикризата ми пише гастрит хроничен и неспесифичен микроскопски колит срч
Изписаха ми лечение и диета като гастрологът каза че всичко е чисто пробите които са взели са чисни и този неспесифимен колин е заради лекото възпаление вероятно заради антибиотизите да диарията спря но къркорене гадене газове и на моменти пак от нищотото ту запек ту диария вече се мувствам като парцал спрях да се храня нормално ям само нещото от диетата която ми даде гастрото вече за 6 месеца съм свалила 16кг
Пуснах на своя глава калпроктин,фецес за хеликобактер,за кандида и клостридиум и са чисти
За др патогенни и те са чисти вече се видях в чудо и изпитвам силен страх и сърцебиене още като чуя къркоренето
Последният гастроентеролог при когото бях ми изписа синкванон и биопрон поне 2 месеца каза да пия и дуспаталин сутрин и вечер и днес ще ги почвам тях пак.
Ще бъда благодарна за всяко едно мнение

Последна редакция: сб, 24 дек 2022, 10:14 от Ozsalkerna

# 586
Цитат на: Ozsalkerna

И аз съм в групата на СРЧ от май месец насам имах дразнене в стомаха и силен стрес напрежение покрай диагнозата на детето взимах квамател и ми минаваше.Сред прекаран ковид за 2ри път и изпитите антибиотици плюс урбазона за астватичните ми пристъпите къв края на лечението 4 5 дни след като свърших антициотиците една сутрин почна брутарна диария 10 12 пъти на ден
Първо личния каза ме е вирусно но като не спря 2 седмици бях на системи
После колоноскопия ми направиха
На епикризата ми пише гастрит хроничен и неспесифичен микроскопски колит срч
Изписаха ми лечение и диета като гастрологът каза че всичко е чисто пробите които са взели са чисни и този неспесифимен колин е заради лекото възпаление вероятно заради антибиотизите да диарията спря но къркорене гадене газове и на моменти пак от нищотото ту запек ту диария вече се мувствам като парцал спрях да се храня нормално ям само нещото от диетата която ми даде гастрото вече за 6 месеца съм свалила 16кг
Пуснах на своя глава калпроктин,фецес за хеликобактер,за кандида и клостридиум и са чисти
За др патогенни и те са чисти вече се видях в чудо и изпитвам силен страх и сърцебиене още като чуя къркоренето
Последният гастроентеролог при когото бях ми изписа синкванон и биопрон поне 2 месеца каза да пия и дуспаталин сутрин и вечер и днес ще ги почвам тях пак.
Ще бъда благодарна за всяко едно мнение
Трябва да сте много постоянна с мерките - вода, диета, чай и всичко друго каквото ви влияе добре. Всички проблеми с червата минават бавно за съжаление. Имайте търпение. Щом имате чиста колоноскопия, няма кръв, диарията намалява и т.н., значи сте вече на оправяне. Но няма да стане за два дни, бъдете силна.

Моите проблеми също започнаха след антибиотици. Този сценарий е типичен за срч и тук не знам колко човека написаха, че е било и за тях така.

Из страниците на тази тема има споделени десетки и стотици мнения със съвети и неща, които са ни помогнали. Прочетете ги.
Успех!

Последна редакция: сб, 24 дек 2022, 11:11 от bloombug

# 587
Трябва да ти се нормализира чревната флора.
Чел съм че червата се лекуват бавно, от порядъка на 3 месеца.
При мен първото подобряване дойде със спирането на пробиотика.
За 3-4 месеца не знам си колко пробиотици пробвах. При всяка смяна имаше подобрение за 2-3 дни и после...
ЛЛ ми каза че пробиотик се пие 7 дни, възстановява бактериите и после ги пренасища. Послушах го и се пооправих.
Още съм с кишави, но веднъж дневно което си е нормално.
Диети не спазвам, ям всичко, пия домашна ракия и кафе на гладно.
Последният път когато бях ОК ядох домашна корейска туршия (джинджифил, лук и лют пипер). Съмнявам се че може и от нея да ми се е оправил стомаха.

Щом колоноскопията е ОК значи нищо ви нвма.
При мен хипохондрията и депресията продължиха близо година. Толкова продължи и острата фаза на проблема  със стомаха.

Последна редакция: сб, 24 дек 2022, 15:57 от IvanGeorgiew

# 588
Групичка, минавам набързо да ви пожелая светли празници много здраве, мир и спокойствие! Дано всички открием това, което работи за всеки един от нас. Да продължаваме да се подкрепяме, споделяме и да сритаме з@дника на това противно състояние.

Наслаждавайте се на празниците, но не прекалявайте с нищо, че знаем после какво става 😅😅

# 589
Весели празници
Някой да пие сок от целина
Четох ,че много помага за корем

# 590
  • под тепетата
Не, обаче това ме подсети, че съм приемала и пектинулин. Инулинът е много полезен за червата.

# 591
Вече не знам какво да пия аз да се спре това чудо 🤣

# 592
Пила съм и сок от целина аз - много зле ми подейства на стомаха. Пак се издух за секунди след приема.
Инулин пробвах за 3 месеца. Полза не почувствах, но поне не ме издуваше. От iHerb си вземах моя. Пила съм и коластра. И от нея полза не усетих. Но нямаше други странични ефекти. Но плодови, зеленчукови сокове, камбуча, кефир, оцет, ферментирали трушии, кисело зеле, лимон направо ме разкатават. Но всеки може да пробва, защото не се знае на кого как ще подействат. За някой може да са от полза.

# 593
  • под тепетата
Vici, всичко , което си изброила, е в графа забранени за мен без лимон и оцет. Стар фасул си позволявам единствено на Бъдни вечер. Силно целулозено храни направо са отрова за мен.

# 594
Аз хапнах от всичко недопустимо за мен за Коледа...И без друго не ми е чак толкова добре и без тези неща...Писнало ми е от сума и ограничения и на края все тая. Иначе сладко не съм яла, захар. Но две лъжици боб, лозови сърмички, и зелеви, малко питка...и капитулирах.

# 595
Аз досега болки не съм имала. Имах слуз. Оправих я. Фалшиво се зарадвах, че вече съм ОК изцяло и на празника изядох една чиния боб. Огромна грешка, огромна. На всичкото отгоре не съобразих и ядох карфиол от туршията...

Цяла вечер с болки, събудих се пак с болки и газове. Имах и малко кръв. Болка в дясно от пъпа, не силна, но тъпа, някак натрапчива. Вече съм по-добре. Кръв няма. Запек или диария също съм нямала, нормални изхождания. Болката намаля, но все още я има, вече 3 ден. За пръв път ми се случва. Започнах пробиотик. Дано помогне. Желая късмет на всички ви!

# 596
Здравейте! Вашите симптоми наведнъж ли се проявяват? Защото моите се редуват...сега съм с гадене вече седмица...подуване.. преди само изхожданията бяха кашкави. Сега те са ок,ама стомаха ми е....

# 597
  • София
Мисля, че всички изброени не са окей за СРДЧ с изключение на Коластрата и целината. Но и аз не съм пробвала още целина - при мен за запека освен бифидуса, омегите се оказа и много добре, че ми действа Колагена. Някой пробвал ли е?

Пила съм и сок от целина аз - много зле ми подейства на стомаха. Пак се издух за секунди след приема.
Инулин пробвах за 3 месеца. Полза не почувствах, но поне не ме издуваше. От iHerb си вземах моя. Пила съм и коластра. И от нея полза не усетих. Но нямаше други странични ефекти. Но плодови, зеленчукови сокове, камбуча, кефир, оцет, ферментирали трушии, кисело зеле, лимон направо ме разкатават. Но всеки може да пробва, защото не се знае на кого как ще подействат. За някой може да са от полза.

# 598
На мен пак ми казаха да отида на генеколог
Вече се обърках
Ендометриоза.. лошо ми е вече
Направо не искам да знам какво ми е честно
С тази ужасна болка в дясно вече не се живее
Отново запек като гранули и слуз аман

# 599
На мен пак ми казаха да отида на генеколог
Вече се обърках
Ендометриоза.. лошо ми е вече
Направо не искам да знам какво ми е честно
С тази ужасна болка в дясно вече не се живее
Отново запек като гранули и слуз аман

Ако имаш нещо като барабошки (топчести) съм чел че е признак за пробем в началото на стомашно-чревният тракт, около дванадесетопръстника, язва или гастрит.

Общи условия

Активация на акаунт