Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 884
  • 2 128
  •   5
Отговори
# 1 200
Здравейте,днес след цяла седмица бодежи в ляво и кашави изпражнения,пуснах изследвания за кръв в изпражненията.Положителен.В неделя съм на гастро -Александър Маринов.Да се шашкам ли? Мнения за него
Аз бях преди няколко месеца при него и мнението ми е доста положително. Внимателен и отзивчив. Довери му се.
бях при доктора за него каза ,че няма нищо онкологично ,но ще направим колноскопия на 16,сега обаче пак съм във филм .Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив
Често симптомите се припокриват и човек се шашка допълнително. Подобни изпражнения съм имала в следствие на раздразненото дебело черво. Но щом като лекаря ти е казал,  че не е нещо по-страшко значи трябва да си спокойна. Ти нали каза, че имаш хемороиди и може би това обяснява кръвта.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 11:19 от daisy12

# 1 201
  • София
Silver cloud, благодаря за информацията! Тези сокове за ентерално хранене, които предложи Ън (Фрезубин), не са ли точно такова elemental diet?
Да, ако имаш възможност да ми пратиш книгата, поне да видя дали ще има нещо полезно, което да приложа на практика.
Питах гастрото за SIBO, каза, че в София се правят такива тестове (май спомена Александровска болница, но не съм сигурен). Аз съм в Пловдив и съм толкова изнемощял, че просто не мога да отида до София. А и тези антибиотици за SIBO, които действат само в червата и не навлизат в тялото, ги няма в БГ, проверявах ги.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 11:44 от enyo

# 1 202
  • София
Ето книгата:
https://dox.abv.bg/download?id=b6c3889759# - Линк за сваляне
Този Фризубин прилича на елементал диетата, но ти трябва да изпиеш 10 такива шишенца на ден. Мислила съм си, че ще е по-евтино да си направиш сам смес от рецептата, която ти пратих. За протеини не знам точно - някакъв протеин на прах. Ако действа, може да си поръчаш и оригиналните. Все пак е за кратко време, после трябва да има постепенно захранване.

Другото, за което можеш да помислиш, е проблем с жлъчката. Май спомена за диария - дали не е Bile acid diarrhea? Но и там е доста сложно - много ли, малко ли жлъчен сок имаш?

# 1 203
Здравейте,днес след цяла седмица бодежи в ляво и кашави изпражнения,пуснах изследвания за кръв в изпражненията.Положителен.В неделя съм на гастро -Александър Маринов.Да се шашкам ли? Мнения за него
Аз бях преди няколко месеца при него и мнението ми е доста положително. Внимателен и отзивчив. Довери му се.
бях при доктора за него каза ,че няма нищо онкологично ,но ще направим колноскопия на 16,сега обаче пак съм във филм .Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив
Често симптомите се припокриват и човек се шашка допълнително. Подобни изпражнения съм имала в следствие на раздразненото дебело черво. Но щом като лекаря ти е казал,  че не е нещо по-страшко значи трябва да си спокойна. Ти нали каза, че имаш хемороиди и може би това обяснява кръвта.
Аз като Вас , се бях шашнала от симптоми като вашите + къркорене на черва и много газове, та се реших и направих колоноскопия. Излезе язва на ректума и вътрешни хемороиди. След това си направих тест за калпротектин беше висок , но било нормално за моята диагноза. Правих и скенер на тънки черва за по- сигурно-всичко е наред. Така че пожелавам успех и на Вас!

# 1 204
  • София
Ето книгата:
https://dox.abv.bg/download?id=b6c3889759# - Линк за сваляне
Този Фризубин прилича на елементал диетата, но ти трябва да изпиеш 10 такива шишенца на ден. Мислила съм си, че ще е по-евтино да си направиш сам смес от рецептата, която ти пратих. За протеини не знам точно - някакъв протеин на прах. Ако действа, може да си поръчаш и оригиналните. Все пак е за кратко време, после трябва да има постепенно захранване.

Другото, за което можеш да помислиш, е проблем с жлъчката. Май спомена за диария - дали не е Bile acid diarrhea? Но и там е доста сложно - много ли, малко ли жлъчен сок имаш?
Благодаря за книгата, изтеглих я.
Диария при мен има еднократно, когато ме свие много корема и после няма нищо. Обикновено си е запек - през 1-2 дена ходя до тоалетна. Но сега като се раздразни от храна и ме удря еднократно диария, после 1-2 дни нищо няма, после пак болки и диария и така. Нещо не мога да се захраня, а уж супа ям само, не знам...

# 1 205
.Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив

Като си направите количествен калпротектин тест, както ви бях писал по-рано, в т.ч. и туморни маркери САЕ и СА-19 9.
Ако ги имахте, докторът щеше да е доста по-наясно какво ви е положението.
не спомена за никакви изследвания,а и доколкото знамвсеки носи в себе си някакви туморни маркери

# 1 206
.Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив

Като си направите количествен калпротектин тест, както ви бях писал по-рано, в т.ч. и туморни маркери САЕ и СА-19 9.
Ако ги имахте, докторът щеше да е доста по-наясно какво ви е положението.
не спомена за никакви изследвания,а и доколкото знамвсеки носи в себе си някакви туморни маркери

Кой, аз ли не съм споменавал?
С тези оплаквания, е удачно да направите и още един (поне) тест - количествен калпротектин. Това ще улесни максимално доктора и вас респективно.

Ако не ви затруднява финансово, и за ваше успокоение - другите два теста са: САЕ и СА-19.
И да, всеки от нас си носи ракови клетки. Дали ще се развият в раково заболяване -- съвсем друг въпрос.
-
Лека поправка: единият маркер не е САЕ, е СЕА

# 1 207
Аз също пробвах какво ли не за почти 3 години. Sibo имам проверено с изследване, но по принцип когато има чревни функционални проблеми има и дисбактериоза, защото се нарушава естествената бактериална среда. Когато има и прием на антибиотик, което и при мен, виждам и при други се е случило, се губят бактерии от нормалния микробиом. Fodmap спазвам и то много стриктен и ограничен и не приемам лактоза и глутен, следя и хистамина в храната. Успокоителните и антидепресантите помагат, обаче ако успеете да ги пиете, тъй като на повечето хора с тези проблеми им влошават много болките. При мен абсолютно всички хапчета ми създават проблеми, и дори чайовете, всичко ми пречи на стомашно чревния тракт. Пия само зелен чай, дори когато съм болна от грип. Много зависи дали към момента не преминаване през тежък и стресиращ период от живота си, това много допринася за проблема. Включително и многото грипове и вируси последните 3 години. Единствено приемам магназайм, колилен, дуспаталин и комфортекс и сменям различни пробиотици. Храна се предимно с варени картофи, закусвам варени яйца с краставица и пълнозърнест хляб без глутен, супи на обяд.

# 1 208
  • София
Beluni, а приемате ли пробиотици? Аз приемам от доста време, а чета много противоречиви коментари, че не е добре да се пият дълго време.
Иначе и аз съм много чувствителен към всичко вече - храни, лекарства, добавки, че и чайове също.

Искам да питам някой приемал ли е Л-Глутамин за нашите проблеми?
Чета много позитиви, най-вероятно ще се престраша да го пробвам, макар и със свито сърце, защото досега каквито и добавки да съм пробвал, все ми се отразяват цялостно зле.

# 1 209
По 3 месеца някъде приемам един вид после друг. Омни биотик стрес рипеър е един от основните при този проблем. Приемах и 3 месеца Epic Pro, който е с всички пробиотични щамове, след това Pro Helico заради специалния щам на reuteri който съдържа. Сменям ги като цяло, според докторите с които говорихме отрицателен ефект не може да има, само положителен. Но основното е това, което създава пробрема да се излекува или премахне, иначе може да си пием пробиотици дълго време. Л-глутамин не съм пробвала не смея. Приемах витамини Б групата.

# 1 210
  • София
Аз досега пиех Био-Култ. Може би ще го сменя с този, който казахте с многото щамове.

# 1 211
За мен не е ОК да се пиаят пробиотици повече от месец.

# 1 212
Чета ви и ми се свива сърцето… припомням си и моите най-трудни дни.
Исках да ви споделя нещо, което правех когато бях зле, макар че е малко странно.
Това се случи когато бях най-отпаднала, най-слаба и понякога ми ставаше кофти от варени картофи дори. От гладуване, гадене и т.н. бях започнала да сънувам как ям всякаква вкусна храна, как гледам храна, как избирам храна… и все се събуждах тъжна и отчаяна. И в същото време, като че ли това имаше и някакъв позитивен ефект. И от там ми хрумна да пробвам нещо - като не мога да ям това, което искам поне да пробвам да го гледам на картинка или на видео. И започнах да гледам видеа, на които хора се хранят с нещата, които аз исках толкова да ям. И влагах малко фантазия (защото бях толкова изтощена от болки, неядене, диария/запек и т.н.), представях си как съм добре и си хапвам нормално. И всеки път веднага усещах как тялото ми реагира.Започваха да ми се отделят слюнки и ми идваше винаги апетит дори и когато бях имала гадене преди това и не ми е било до храна. Някакси това да гледам хубава храна ми подейства като емоционален стимул. А и съм чела, че слюнко отделянето играе роля при храносмилането и може би и това е помогнало. Но психически също ми помогна. Гледах всеки ден по малко, особено когато се чувствах отчаяна. Тялото ми от само себе си е искало да ми показва храна чрез тези сънища. Знам, че това не е лекарство, но на мен ми помогна. Вярвам, че най-добрия резултат се постига когато съчетаем различни методи за лечение - лекарства и диета, досег с природата и слънцето, смях, позитивни преживявания и емоционално разтоварване.

Преди години се свързах с една девойка, която беше с Крон, да я попитам как се е оправила. И останах много изненадана когато прочетох нейния разказ, как е минала през целия цикъл на лекарствени терапии и е стигнала до биологичните (които са и най-тежки). И как в крайна сметка е успяла да направи пробив и да постигне дългата ремисия едва когато е започнала да посещава семинари по… смехотерапия. Където се е смяла от сърце за първи път от много време и тогава е осъзнала какво психическо и емоционално тегло носи в следствие на всичките си здравни неволи. И от там е започнала по пътя на повдигане и промяна, който я е довел до една много дълга ремисия и много по-добро качество на живот.

# 1 213
  • Пловдив
Благодаря за последния пост!

Някой пита за L-glutamine. Аз изпих една кутия. По 5гр. вечер, преди лягане.
Мисля, че помогна много.
Но по същото време спрях глутена и млечните. Не знам дали не се навързаха положителните ефекти.
Но добре, че напомнихте. Ще си купя още една кутия да изпия.

В най-големите кризи ми е помагало следното: препечена филия чист бял хляб и една ябълка, сладка. Заедно, на едно хранене. Голямо облекчение на болка и дискомфорт. Но, естествено, не е пълноценна храна и само за няколко дена съм я прилагала.

И още нещо. Опитайте с моркови. Варени моркови, морковена крем супа и фреш от моркови. Балсам за стомаха.

Стискам палци на всички да открият причината и да контролират пристъпите.

Аз открих моята. Автоимунно заболяване и пропускливи черва. Чета книги, тествам, елиминирам храни. Спрях лекарите, за да не ги измъчвам. Не могат да помогнат, гледат жално и изписват хапове.

# 1 214
От месеци не съм писал тук.

На кратко - при мен е IBS-C. Хроничен запек. Нещата, които ми помагаха и за които съм писал бяха:

- апаратче за IFT (почти винаги помага)
- да ям киви с обвивката (често помага)
- да ям преди лягане 2-3 супени лъжици смес от oar bran, сок от сини сливи и ябълково пюре
- да не забравям да пия доста вода през деня
- да взимам по една супена лъжица псилиум хъск разтворена в чаша вода, една супена лъжица ябълков пектин разтворена в чаша вода и 1 супена лъжица гуар-гуар пак разтворена в чаша вода

От тези 3-те прахчета дето съм изброил най-силен ефект усещам от ябълковия пектин.

Също избягвам тригърите за които знам - тестени изделия, зеле, боб.

Ако спазвам горните правила имам проблеми не повече 1 веднъж седмично.

От 2 месеца насам, да чукна на дърво, не се сещам да съм имал проблеми. Но си давам сметка, че преди 2 месеца започнах да пия медикаменти, който повишава серотонина. Пия ги по други причини.

По принцип много от SSRI анти-депресантите качват нивото на серотонина. Първият медикамент, който пих дори не беше анти-депресант, а стимулант (метилфенидат още известен като концерта), но и за него се знае, че често води до повишаване на нивото на серотонин. От скоро го смених с бифлокс, който е класически анти-депресант, но също има стимулиращо действие и за който се знае, че вдига нивото на серотонин.

Като цяло, причините да ги вземам тези медикаменти нямато нищо общо с IBS-C, a със състояние на тревожност и лека депресия поради неща, които се случиха с мои близки през последната година. Също и времето по принцип ми влияе - есента ме депресира. Взимам като цяло ниски дози защото състоянието ми не е критично.

Но изненадващо за мен, откак вземам медикаменти качващи серотонина не съм имал проблеми със запека въпреки, че от време на време съм нарушавал режима си и съм ял тествени неща (те са ми слабост). Усещам някаква реакция, но е много по-слаба от преди - да речем ходенето по голяма нужда трае минута - две по-дълго, но ги няма мъчителните запеци когато прекарвах по 2 часа дневно в тоалетната. Даже покрай грижите дето са ме налегнали от време на време забравям да пия псилиум хъск, ябълковия пектин и гуар-гуар. Усещам някаква разлика, но пак не е голяма - червата ми не изглеждат толкова чувствителни както преди.

Нямаше да обърна внимание на това съвпадение ако не бях попаднал на сайта strahbg.com - това е изумително добър сайт на български за тревожните и депресивните състояние. Авторът по трудния път се е излекувал, но му е отнело години и е прочел тонове книги. Та там на няколко места видях, че споменава, че ниските нива на серотонин предизвикват запек защото сигналите към червата са слаби.

Пуснах търсене в Гугъл "serotonine IBS-C" и действително излязоха доста неща - връзка определно има. Повечето SSRI анти-депресанти качват серотонина и, същевременно, често водят до диария. А аз понеже съм склонен към запек явно просто ставам нормален.

Разбира се, това ми е впечатлението за последните 2 месеца. Надявам се проблемите с IBS-C да не се появяват (имам си и достатъчно други проблеми).

Исках да споделя това в случай, че може да е от полза за някой друг. Това, че има силна връзка между червата и мозъка (gut brain axis) е известно отдавна, но не ми е известно някой да е препръчвал анти-депресанти като лечение за IBS-C.

Апропо, само да кажа, и аз като автора на strahbg.com изпитвах страх от анти-депресантите - основно защото се опасявах, че ще ме "успят", но поне до този момент усещам полза - и за настроението и за енергията си. За запека вече писах.

Дано това да е от полза за някого. Късмет!

==

След като писах този пост реших да проверя в Гугъл дали SSRI анти-депресанти се предписват за IBS-C и, изненада - да, предписват се. Има маса публикации на тази тема. Странно как преди не съм го забелязал. А може и да съм ги виждал тези неща и да съм си казвал "Антидепресанти? Не за мен".

Оказва се, че друг тип аnти-депресанти (трицикличните) се изписват за IBS-D.

Ти да видиш - де го чукаш, де се пука. Казват "г*з глава затрива", ама в случая изглежда е обратното.

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 16:12 от N_ik

Общи условия

Активация на акаунт