Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 312
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 2 070
Аз също подпитвах някои приятели със здравословни проблеми дали имат проблеми със стомах и черва. Има случаи да казват, че всичко им е наред, но са предимно хора, чиито здравословни проблеми не включват примерно диабет, автоимунно заболяване. Кой с очен проблем следствие увреждане на ретина след конюнктивит, паник атаки, депресия, невралгии, дископатия, увреждане на слуха, изкривяване, ошипяване, които създават последващ хроничен здравословен проблем. Ей такива.
При най-близките ми 99% с диабет или автоимунно заболяване имат някакъв проблем със стомах или черва.

Много верни последни постове. Стресът е причина, но всеки го удря на различно място, най слабото, което пък му е заложено по ген!
Както се казва, обобщи го в едно изречение 🙂

# 2 071
Забелязала съм, че хора със здрава пкихика / непукисти имат най малко здравословни проблеми! За жалост тя не подлежи на команда...

# 2 072
Забелязала съм, че хора със здрава пкихика / непукисти имат най малко здравословни проблеми! За жалост тя не подлежи на команда...
Моите наблюдения са точно обратните. А определено съм обръщала внимание на това. СРДЧ в чиста форма изобщо, ама изобщо не се води здравословен проблем. При мен симптомите започнаха преди повече от 5 години, като не е имало нито един ден, в който да не съм имала симптоми, т.е. почивка няма. Отделно страдам от хроничен запек от бебе на практика. Въпреки всичко, на колкото и прегледи и изследвания да съм ходила, заключението е "здрава като бих", яж там повече фибри и кисело мляко, не си за лекари, спри да обикаляш. Излишни е да казвам, че полза и промяна нямаше, щом следя темата...
Относно типа на психиката ми - вечни съмнения във всичко, постоянно чувство за вина, не познавам човек, който толкова много да се съмнява във всичко, свързано с него. Отделно животът ми е бил един безконечен стрес, ама наистина безконечен.
Непукисти иначе за мен са...поне 2/3 от хората...

# 2 073

При най-близките ми 99% с диабет или автоимунно заболяване имат някакъв проблем със стомах или черва.

Наш семеен приятел с тежък диабет от много години, на инсулин, точно той има стомах като на хиена..
Сега в момента мислено преброявам познатите ми непукисти, както и тези с чувствителна душа - колкото и преднамерено да търся някаква зависимост между психика и здравословни проблеми лично аз не намирам нещо значимо което би могло да се приеме като аксиома 😀. Просто и едните и другите от едно или друго нещо в едно или друго време боледуват, но без явен превес на която и да е група.

Относно типа на психиката ми - вечни съмнения във всичко, постоянно чувство за вина, не познавам човек, който толкова много да се съмнява във всичко, свързано с него. Отделно животът ми е бил един безконечен стрес, ама наистина безконечен.

Това съм аз 😁! Ако може да ти послужи за утеха !

# 2 074
И аз съм като вас, макар външно да изглеждам най щастливия и безгрижен човек! Явно вътрешното трупане прави повече поражения!

# 2 075
Maria56, а ти пита ли го? Има и садомазохистични хора /в кръга на шегата/, които хем задника им ври и кърви от люти чушки, патладжан и домати, хем ядат на поразия и дума не обелват, че после ще болят червата или хемороидите. Не всеки се оплаква. Или гълтат содата и айде. За тях проблем с корема и червата няма Smile  Нищо че рефлуксът им е спътник в живота и не отрязяват спазмите в червата, запекът, диарията, слузта или изскачащите хемороиди, както нас, на фона на останалите им по-сериозни болежки. Приоритет имат другите заболявания. И майка ми е с диабет, астма, болни бъбреци, но проблем с корема и червата няма. Хемороиди има, понякога я свие нещо след храна, може и разстройство да я пипне от храна, но това е. Аз затова и писах 99% от хората, които познавам. Всички останали, а те не са малко с диабет в родата, кой с язва, гастрит, колит и т.н.
Има и такива хора, да не забравяме, дето нищо им няма като питаш, но не отчитат СРДЧ като проблем с червата. Нали не е и заболяване.
С едни познати се виждаме понякога веднъж годишно, понякога на две години веднъж. Аз проблеми с червата и стомаха се случва да имам долу-горе веднъж годишно, понякога и на две години веднъж. И всеки път като се видим с тях аз не съм добре с корема или червата. Жената ме е запомнила, че вечно съм зле и не мога да ям това и онова като се видим Satisfied Аз може 364 дни да ям каквото си искам, но се случва да ме свие стомах и точно тогава да се обадят да се видим. Реално съм с гастродуоденит и неуточнен колит (така ми казват), но си пишат СРДЧ. В периодите на дълго и безпроблемно хапване на всичко, никой не би и разбрал, че си ги имам, докато някой не попита конкретно, или не стане въпрос покрай болежките на отсрещния събеседник. Нали с напредване на възрастта почваме и повече за болести да говорим, та...

# 2 076
Да ви кажа, и аз вече си мисля, че е нещо в гените. Просто кофти генетичният материал се предава надолу през поколенията. И в моя род забелязвам подобни тенденции.

Стресът никой не го отрича, но според мен, с него няма как да се преборим, така че е излишно да го мислим.

Lili325, не си спомням вече какво си писала, но щом споменаваш запек, за SIBO тествала ли си се? Аз също съм с хроничен такъв и като се изследвах наскоро, си ми цъфна метан-обуславено SIBO, което, на практика, се връзва с всичките ми оплаквания. Тепърва ще мисля как да се лекувам.

# 2 077
Чувала съм за изследванията на чревната микрофлора, но те, подобно на тези за непоносимости с IgG, не са признати от медицината по някаква причина. Съответно пак ще съм без диагноза и не виждам смисъл.

# 2 078
Да ви кажа, и аз вече си мисля, че е нещо в гените. Просто кофти генетичният материал се предава надолу през поколенията. И в моя род забелязвам подобни тенденции.

Със сигурност проблема е в гените. Дядо ми имаше същите проблеми и с корема и с долните крайници, едно към едно с тези които имам аз. Колкото и природосъобразно и здравословно да се опитвам да живея - застигат ме и мен.

# 2 079
Чувала съм за изследванията на чревната микрофлора, но те, подобно на тези за непоносимости с IgG, не са признати от медицината по някаква причина. Съответно пак ще съм без диагноза и не виждам смисъл.

Говорех за дихателен тест за SIBO.
И дихателните, и изследването на чревен микробиом са признати от медицината - дори нашенски лекари ги назначават. Не знам защо смяташ, че не са.
Иначе, диагнозата си е основно за теб - да знаеш от какво (евентуално) си болна, или пък не си. Лекарите не знам какво отношение имат към това.

# 2 080
При мен набедиха изключването на някои храни (дори само глутен), дори само намаляването - за причина за ниски полови хормони. Оттам не мога да правя много експерименти как се чувствам добре.
А относно непризнаването на тези тестове - ами била съм вече при гастроентеролози, имунолог, алерголог с 2/3 "светещи" в оранжево резултати за непоносимост, но за тях това не означава нищо.

# 2 081
А, според мен, при жените в перименопаузата раздразнените черва имат и хормонална зависимост. Преди да вляза в тази прекрасна възраст, никога не съм имала проблеми. Сега се появяват, като по часовник - няколко дни след овулация и изчезват магически с първия ден от цикъла. И тва ако не е хормонално обусловено, аз не знам ко е.

# 2 082
А, според мен, при жените в перименопаузата раздразнените черва имат и хормонална зависимост. Преди да вляза в тази прекрасна възраст, никога не съм имала проблеми. Сега се появяват, като по часовник - няколко дни след овулация и изчезват магически с първия ден от цикъла. И тва ако не е хормонално обусловено, аз не знам ко е.
Това е повече от сигурно, нарастващия прогестерон във втората фаза на МЦ разпъва/ раздува червата! Какво ще правим като МЦ спре и няма кой да спадне червото. Все ще сме подути! Sad

# 2 083
Това е повече от сигурно, нарастващия прогестерон във втората фаза на МЦ разпъва/ раздува червата! Какво ще правим като МЦ спре и няма кой да спадне червото. Все ще сме подути! Sad
Положението е повече от плачевно. От 6 години съм в постменопауза, а от две години Ви чета, защото не мога да намеря баланс на червата. Когато питам гастероентерелозите възможно ли е да е от климактериума ми отвръщат овладей стреса и не си измисляй симпоми, нищо ти няма - изследвания добри, колоноскопия добра , дори нямам и СЧР. Ама как се овладява стрес- като се будиш по 10 пъти облян в под и не си се наспал,сутрин още в леглото започва куркане на червата и много газове, тичаш до тоалетна напъваш и нищо(извинявам се за израза ), сдобиваш се с хемороиди и пак стрес. И така една въртележка до не знам кога. В интернет пише може и 10 години да минат. На Вас пожелавам по-лесно преминавене през този период!

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 13:22 от lbl

# 2 084
Lbl няма да е леко, има жени стигат до АД?

Общи условия

Активация на акаунт