Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се диагностицира синдромът на раздразнените черва (IBS)?
Кои са най-добрите маркери за разграничаване между IBD и функционални стомашно-чревни разстройства?
Каква е връзката между намалената стомашна киселинност и газовете при СРДЧ?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се диагностицира синдромът на раздразнените черва (IBS)?
Синдромът на раздразнените черва се диагностицира чрез изключване на действителни възпалителни процеси и увреждане на червата. За целта се използват различни методи, включително кръвни изследвания (левкоцити, CRP, хемоглобин), изследване на калпротектин или лактоферин, КТ или рентгеново изследване с бариева каша и колоноскопия, която все още е златен стандарт за оглед на дебелото черво.
-
Кои са най-добрите маркери за разграничаване между IBD и функционални стомашно-чревни разстройства?
-
Каква е връзката между намалената стомашна киселинност и газовете при СРДЧ?
-
Какви са методите за облекчаване на симптомите при IBS?
-
Какви са най-ефективните методи за диагностициране на проблеми с червата при IBD?
Нищо че рефлуксът им е спътник в живота и не отрязяват спазмите в червата, запекът, диарията, слузта или изскачащите хемороиди, както нас, на фона на останалите им по-сериозни болежки. Приоритет имат другите заболявания. И майка ми е с диабет, астма, болни бъбреци, но проблем с корема и червата няма. Хемороиди има, понякога я свие нещо след храна, може и разстройство да я пипне от храна, но това е. Аз затова и писах 99% от хората, които познавам. Всички останали, а те не са малко с диабет в родата, кой с язва, гастрит, колит и т.н.
Аз може 364 дни да ям каквото си искам, но се случва да ме свие стомах и точно тогава да се обадят да се видим. Реално съм с гастродуоденит и неуточнен колит (така ми казват), но си пишат СРДЧ. В периодите на дълго и безпроблемно хапване на всичко, никой не би и разбрал, че си ги имам, докато някой не попита конкретно, или не стане въпрос покрай болежките на отсрещния събеседник. Нали с напредване на възрастта почваме и повече за болести да говорим, та...