Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 22

• 30 960
  • 382
  •   2
Отговори
# 150
  • Terra incognita
Ето тук е рсзковничето. Повечето педиатри не са достатъчно квалифицирани. Педиатрията е специслност, която се занимава с детски болести. За мен е недопустимо лекар, наричащ се педиатър, да не може да преглежда уши, тъй като децата често правят отити. А в България май масово е така.
Педиатърът трябва да преглежда обстойно детето, всеки преглед при нас се състои в преслушвсне, гърло, уши, гениталии, корем, оглеждане на тялото.
Оценява се състоянието и спрямо това се изписват или не се изписват медикаменти.

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 12:19 от VickyTaylor

# 151
  • София
Хубаво е обаче ако детето например както при нас си има проблем с бъбреците, да се даде направление за нефролог. Не ми харесва изобщо как решават, че са специалисти по всичко.

# 152
  • Terra incognita
Когато детето си има някакви специфични проблеми, тогава- да. Ходи се на специалист.
Тук е ролята на педиатъра да определи дали състоянието е за специалист, или е в неговата компетенция. Най- малкото, защото не разполага с нужната техника.
Нас също ни е пращала педиатърката на специалист, поради тежки очни инфекции.

# 153
В болницата, в която родих, не си свършиха работата, след това и неонатологът, при който ходехме, а за педиатърката, според която също винаги всичко беше наред да не говоря. Първата година я изкарахме в тичане между Пловдив и София, изследвания, прегледи, рехабилитации, назначени от мен, защото волю неволю станах педиатър и рехабилитатор. При предишната ни педиатърка ходех само за бележки и болнични. Ако отидехме с кашлица, отказваше да ни прегледа заради КОВИД. Аз назначавах лекарствата на децата и ги променях според това как юи звучи кашлицата. За направления да не говоря, че за три години получих точно 2 - за кръв за мен и едно за очен лекар за малкия. Когато отидохме чри новата педиатърка тя се втрещи. Викам за две години самолечение се научих кога, какво и как да давам.

# 154
  • Варна
Винаги съм се чудела как става това махане на нощното хранене. Все едно имат копче, натискаш го и край.
Ами как - една седмица мъки, през която почти не се спи, впрягат се бащи и баби да будуват, като целта е бебето да се приспи по всякакъв начин различен от хранене. Чайове, люшкане, носене на ръце, пеене, и т.н. и в някакъв момент то свиква, че няма да яде през нощта и спира да търси. Това не е съвет! Просто казвам как го правят Grinning 

Да не е офтопик: Скоро срещнах една далечна позната, с която се заприказвахме за детската кухня и тя беше възмутена колко безвкусни били десертите и им слагала по 1-2 лъжици захар, че да си изяде всичко бебето (8м). Аз съм ги опитвала същите и въобще не са безвкусни, просто не са с 3 тона захар, както възрастните сме свикнали да ядем. Пак имат някакво минимално количество захар, плюс допълнително се овкусяват от самите плодве.     

Тука лекарите са ми двете крайности. За захранването специално ...
I.R., не искам да се заяждам, ама като казвате "Тук" аз лично нямам представа къде се намирате и за къде говорите. Neutral Face 

Иначе за болниците в Германия, още си спомням моята вуйна колко беше възмутена, че на малкия й син (тогава към 5-6г), с 38-39 градуса температура не му изписаха нищо и лекаря казал, че трябва да си изкара температурата и да придобие имунитет. Изпратиха я със съвет да проветрява ежедневно стаята. Тук в България още на 37.5 се дава панадол.

# 155
  • София
Да, имам в предвид в България относно захранването. Тука и като чуят ЗБВ и се кръстят.

# 156
  • Terra incognita
На мен ми се струва, че доста майки в България практикуват ЗБВ

# 157
  • София
Практикуват ама не заради педиатрите си Simple Smile

# 158
  • Варна
Да, имам в предвид в България относно захранването. Тука и като чуят ЗБВ и се кръстят.

Така си е. Но има и друго, че масово родителите искат да се записват при разни известни лекари, които имат 30 години стаж, гурута и т.н. Ако не са прочели 200 коментара за съответния лекар в бгмама - въобще не го отразяват. 
Ние затова с моя мъж се записахме при млада готина лекарка, която няма стотици пациенти, винаги чакаме максимум 5-10 мин за преглед и като й казахме за ЗВБ, ни пита дали ще може да й пратим снимки да си качи на страницата. Grinning И да допълня - преглежда и ушите. Joy  И направления дава даже без да я молим. Последния път каза "Вземете за всеки случай - имам доста".

Стана малко реклама ама... Идеята ми беше, че не винаги да си мега известен е нещо положиелно.

# 159
  • София
Ами специално за София аз едвам открих педиатър на дъщеря си. Та не знам как ги откриват тия лекари, но както казах тя ми беше другата крайност. Така, че ако някой ден искам с второто да практикувам ЗБВ ще пада яко четене, но не и съвети от нашите педиатри. Иначе педиатърката на детето също е млада, но някак затова (издънката с картофи и сметана) не мога да и имам доверие.

# 160
  • Варна
Да, то и на нашата само съобщихме, че ще захранваме по ЗВБ, въобще не съм търсила съвет. Тя си призна, че няма опит в това и че повечето родители си избират класическия метод. За тях си имаше подготвена разпечатана схема, но за нас - нищо Grinning В последствие ние й разказвахме как хапва малкия и се надявам да сме й обогатили опита. (Ние сме във Варна)

# 161
  • Terra incognita
Любимото ми нишесте.
Скрит текст:
[\spoiler]

# 162
  • София
Това пък защо?

# 163
Малко да изпусна парата, че се поизнервих във фейсбук.
В групата на бебетата на 2022 се изписаха една камара глупости за нехранителна кърма, бебетата на кърма били по-ревлили, понеже били недохранени, майките им изпитвали непрестанна болка и нервност, били неподдържани, зарязали външния си вид и всичко останала, ама все пак и кърмачетата боледували, че даже и повече от децата на АМ, а и тези на АМ били спокойни, поспаливи и нахранени. А, да, кисело мляко от третия месец и кърменето е едва ли не вредно заради храната, която ядем.
В крайна сметка си се сведоха нещата до "не искам да сме скачени съдове", "гнусно е", "АМ е по-удобно", "не ми се занимава".
Все ми е тая кой как си храни детето, но да се пишат откровени глупости и обиди по адрес на кърмачките, че и натякване "ама кърмените също боледуват", намирам за страшно грозно.

I.R., не знам защо вода с нишесте, но четох за кърма, сгъстена с нишесте, като лек срещу рефлукса...

# 164
  • Terra incognita
Че АМ е по- удобно е откровена лъжа и не знам защо  продължава да се тиражира. Всяка майка, която е използвата двата типа хранене може да го потвърди.
Това, че е гнусно и аз съм го чувала и не намирам логика.
Храненто с АМ е по- голяма занимавка и хамалогия.
Но всеки сам си преценя, нали така беше.

Общи условия

Активация на акаунт