Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 68 580
  • 289
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Аз имам един въпрос, надявам се не прекалявам и надявам се е по темата. В повечето съвети в темата се препоръчва силно неприемане на алкохол. Аз много се чудя дали е истина , че хора прекалявали дълги години с алкохол, да речем 30г. и то ежедневна консумация, хора на които мотото им е "водичка - та е за козичка ". Доколко може да се счита , че алкохола е повредил от организмите и доколко се повреждат мозъците? На кое влияе алкохола по-негативно - на организма изцяло или в частност на мозъка ? Защо хората пият алкохол по такъв начин? Какво им носи?
Аз знам че пише много и четох , но като ми е интересно да знам мнение на човек, който директно работи с хора и с негативите на неправилното отношение на хората към себе си и тялото им. Това неправилно отношение винаги има причина, то има и последствия. И човешката страна на въпроса ми е също много интересна. Благодаря Simple Smile

Здравейте, Белла,

Благодаря Ви за въпроса. Разбирам, че се интересувате от причините, които подтикват човек към алкохола и как се развива пристрастие към него.

В моята практика аз включвам алкохола в категорията „домашни наркотици“ — общото име за легални вещества и субстанции без хранителна стойност (цигари, вейпове, алкохол, кафе, захар).

Има такива, които пият само когато са в група, за да се харесат на околните. Също както с цигарите и вейповете, алкохолът има функцията на социален посредник: „Да пием по нещо и ще го обсъдим.“ Няма едно мнение по въпроса кое е водещо, а и персоналният елемент е също от значение.

Вашият въпрос вероятно касае по-скоро другите. При емоционален дисбаланс от какъв да е характер (дори към непоносимост на скуката), когато цигарите, храната и захарта вече не са достатъчни, алкохолът дава този източник на спокойствие и удоволствие (говоря за допаминов награда), който отключва етапа на зависимост. Веднъж мозък, привикнал с външни средства на подобна стимулация, много трудно може да се „препрограмира“ да разчита само на вътрешни (радост, любов, спорт и т.н.).

По тази причина в рехабилитационните центрове за отказване от наркотични зависимости всячески насилват хората да се трудят, да спортуват, да работят физическа работа и т.н. Това е само една от възможностите и докато не се изяснят психологическите първопричини (какъв дисбаланс) на една зависимост, всеки външен помощник би играл ролята на наркотик заместител.

Накратко: алкохолът е наркотик, към който човек се обръща при настъпване на емоционален срив в производството на допамин по нормалните за здрав човек начини. Той е отрова от най-малката доза, която има пагубно влияние върху общото здраве и благосъстояние.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:01 от Рaдост

# 286
  • София
Как да се насърчи производството на ензими в тялото? Храносмилателните органи се затрудняват да ги отделят, доказано, а това води до каскада от проблеми.

Здравейте, Соул81,

Благодаря Ви за запитването.

Споделеното предизвикателство е масово явление в наше време. Това се дължи на факта, че от всички вкусове, горчивият е най-редкият в съвременната кухня.

Горчивите билкипелин, корен от глухарче и тинтява — се използват за стимулиране на апетита и храносмилането. Дори кафето и черният шоколад са техни наследници. Няколко капки билкова тинктура преди хранене могат да възвърнат „вътрешния огън“ – тъй като горчивото активира блуждаещия нерв и „събужда“ стомаха, черния дроб и жлъчката.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:02 от Рaдост

# 287
Здравейте,занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

# 288
  • София
Здравейте, занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

Уважаема Нати,

Благодаря Ви за уточнителния въпрос.

Аз съм холистичен инструктор по здравословно хранене и ако клиентът ми има основание да свърже оплакване и причина, е в кръга на нещата да намерим решение за това.

Така че, да: авитаминозата може да доведе но редица състояния, в т.ч. и косопад, за което предприемаме мерки, за да превъзмогнем.

Доброто при мен е, че аз съм склонен да търся повече от една причина за дадено състояние, както и повече от едно решение. По отношение здравето на човек, нищо и никога не е само черно и само бяло.

Нека здравето бъде с вас!

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:56 от Рaдост

# 289
Аз моя косопад го спрях с цинк и витамин Б, информацията намерих от влогърка. Преди това нищо не помагаше и плачех докато се къпя заради падащата коса. Иначе има още много неща, които може да се правят.

Общи условия

Активация на акаунт