Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 72 067
  • 296
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Аз имам един въпрос, надявам се не прекалявам и надявам се е по темата. В повечето съвети в темата се препоръчва силно неприемане на алкохол. Аз много се чудя дали е истина , че хора прекалявали дълги години с алкохол, да речем 30г. и то ежедневна консумация, хора на които мотото им е "водичка - та е за козичка ". Доколко може да се счита , че алкохола е повредил от организмите и доколко се повреждат мозъците? На кое влияе алкохола по-негативно - на организма изцяло или в частност на мозъка ? Защо хората пият алкохол по такъв начин? Какво им носи?
Аз знам че пише много и четох , но като ми е интересно да знам мнение на човек, който директно работи с хора и с негативите на неправилното отношение на хората към себе си и тялото им. Това неправилно отношение винаги има причина, то има и последствия. И човешката страна на въпроса ми е също много интересна. Благодаря Simple Smile

Здравейте, Белла,

Благодаря Ви за въпроса. Разбирам, че се интересувате от причините, които подтикват човек към алкохола и как се развива пристрастие към него.

В моята практика аз включвам алкохола в категорията „домашни наркотици“ — общото име за легални вещества и субстанции без хранителна стойност (цигари, вейпове, алкохол, кафе, захар).

Има такива, които пият само когато са в група, за да се харесат на околните. Също както с цигарите и вейповете, алкохолът има функцията на социален посредник: „Да пием по нещо и ще го обсъдим.“ Няма едно мнение по въпроса кое е водещо, а и персоналният елемент е също от значение.

Вашият въпрос вероятно касае по-скоро другите. При емоционален дисбаланс от какъв да е характер (дори към непоносимост на скуката), когато цигарите, храната и захарта вече не са достатъчни, алкохолът дава този източник на спокойствие и удоволствие (говоря за допаминов награда), който отключва етапа на зависимост. Веднъж мозък, привикнал с външни средства на подобна стимулация, много трудно може да се „препрограмира“ да разчита само на вътрешни (радост, любов, спорт и т.н.).

По тази причина в рехабилитационните центрове за отказване от наркотични зависимости всячески насилват хората да се трудят, да спортуват, да работят физическа работа и т.н. Това е само една от възможностите и докато не се изяснят психологическите първопричини (какъв дисбаланс) на една зависимост, всеки външен помощник би играл ролята на наркотик заместител.

Накратко: алкохолът е наркотик, към който човек се обръща при настъпване на емоционален срив в производството на допамин по нормалните за здрав човек начини. Той е отрова от най-малката доза, която има пагубно влияние върху общото здраве и благосъстояние.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:01 от Рaдост

# 286
  • София
Как да се насърчи производството на ензими в тялото? Храносмилателните органи се затрудняват да ги отделят, доказано, а това води до каскада от проблеми.

Здравейте, Соул81,

Благодаря Ви за запитването.

Споделеното предизвикателство е масово явление в наше време. Това се дължи на факта, че от всички вкусове, горчивият е най-редкият в съвременната кухня.

Горчивите билкипелин, корен от глухарче и тинтява — се използват за стимулиране на апетита и храносмилането. Дори кафето и черният шоколад са техни наследници. Няколко капки билкова тинктура преди хранене могат да възвърнат „вътрешния огън“ – тъй като горчивото активира блуждаещия нерв и „събужда“ стомаха, черния дроб и жлъчката.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:02 от Рaдост

# 287
Здравейте,занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

# 288
  • София
Здравейте, занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

Уважаема Нати,

Благодаря Ви за уточнителния въпрос.

Аз съм холистичен инструктор по здравословно хранене и ако клиентът ми има основание да свърже оплакване и причина, е в кръга на нещата да намерим решение за това.

Така че, да: авитаминозата може да доведе но редица състояния, в т.ч. и косопад, за което предприемаме мерки, за да превъзмогнем.

Доброто при мен е, че аз съм склонен да търся повече от една причина за дадено състояние, както и повече от едно решение. По отношение здравето на човек, нищо и никога не е само черно и само бяло.

Нека здравето бъде с вас!

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:56 от Рaдост

# 289
Аз моя косопад го спрях с цинк и витамин Б, информацията намерих от влогърка. Преди това нищо не помагаше и плачех докато се къпя заради падащата коса. Иначе има още много неща, които може да се правят.

# 290
Здравейте! С инсулинова резистентност съм, знам, че трябва да ям повече протеин, но вече ми омръзна да ям само яйца, пилешко, салати, извара…. бихте ли ми казали какво друго може? Отделно, че спрях и всякакъв въглехидрат, това грешно ли е? И ако е, какъв въглехидрат мога да приемам, за да не качвам инсулина?
Благодаря!

# 291
  • София
Здравейте! С инсулинова резистентност съм, знам, че трябва да ям повече протеин, но вече ми омръзна да ям само яйца, пилешко, салати, извара…. бихте ли ми казали какво друго може? Отделно, че спрях и всякакъв въглехидрат, това грешно ли е? И ако е, какъв въглехидрат мога да приемам, за да не качвам инсулина?
Благодаря!

Здравейте, дсл7777,

Благодаря Ви за интересния въпрос. Инсулиновата резистентност е състояние, което е все по-широко разпространено поради масовото навлизане на бързите въглехидрати и СВХ.

Затова смятам, решението Ви да избягвате въглехидратите е оправдано. Въпреки това смятам, че е в полза на запазване на вашата мотивация към тези ограничения да си позволявате зеленчуци без скорбяла (зеленолистни, кръстоцветни, пиперови, домати). От плодовете може да хапвате малко пресни или замразени боровинки, къпини, или подобни, веднъж на ден с нещо мазно, за да не позволите на инсулина Ви да се покачва рязко.

Ако имате нужда да подслаждате, подходящи са естествени подсладители като стевия и плод на монаха (monk’s fruit). Горещо Ви препоръчвам да избягвате химическите подсладители, защото те имат повече вреди, отколкото просто да контролирате инсулина. В тази връзка, свръхпреработените храни (СПХ) също нямат място във Вашето меню, защото химикалите и рафинираните растителни масла в тях само усложняват нашето състояние.

Посочените от Вас храни са прекрасни източници на белтъчини, но не забравяйте рибата и морските дарове, всички мускулни и органни меса (свинско, телешко, заешко, агнешко и други, птици), сирена от всякакъв вид, прясно и кисело мляко.

Горещо Ви препоръчвам и заливане на животински (масло, пълномаслени сирена, сметана, мас, лой, сланина) и растителни (авокадо, кокос, зехтин) мазнини. Те са най-добрият Ви приятел в контрола на инсулина.

Не на последно място е много добре да включвате и порядъчно количество ядки (орехи, бадеми и т.н.) и семена (чия, лен, киноа, елда), за да си набавяте фибри, които са много важни „спирачки“ на инсулина.

Основно правило при избирането на храни, което препоръчвам на всеки, е да приема храни по вкуса му. С други думи, ако някоя от горепосочените храни не Ви допада или Ви отблъсква, тя няма да Ви е от никаква полза за възстановяване на метаболитната хомеостаза, в частност на регулиране на кръвната захар и работата на инсулина в тялото Ви.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:27 от Рaдост

# 292
Празниците не са корида – или как да се храним балансирано и без стрес

"В търсенето на приятни усещания по Коледа се подлагаме на такива безумия, че не се учудвам колко е тихо след празниците", пише Ники в своя нов текст, посветен на празничните трапези и на обичайните новогодишни резолюции за ударно отслабване. Какви съвети споделя, четете ТУК.

# 293
Дори не знам защо пиша, но да пробвам и тук....храната ми е болна тема от над 15 г. Страдам от един куп автоимунни и хронични гастро заболявания- първичен холангит и автоимунен хепатит,  заради които не ям пържени храни, зеленолистни зеленчуци, сини храни, всички разновидности на лук, всички млечни без обезмаслено краве сирене и извара. Не ям никакви варива, както и повечето плодове и половината зеленчуци. От месата ям само пилешко и понякога телешко.  Покрай болния черен дроб имам тежък хроничен колит, гастрит и рефлукс и съм изхвърлила и всичко сладко, консервирано и намекващо за мазнини. Пия само минерална вода, боли ме от почти всяка храна или напитка. Не мога да си съставя прилично меню и почти не се храня, оцелявам с ентерална храна. Ако имате съвети, давайте!

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 15:19 от Ън

# 294
  • София
Дори не знам защо пиша, но да пробвам и тук....храната ми е болна тема от над 15 г. Страдам от един куп автоимунни и хронични гастро заболявания- първичен холангит и автоимунен хепатит,  заради които не ям пържени храни, зеленолистни зеленчуци, сини храни, всички разновидности на лук, всички млечни без обезмаслено краве сирене и извара. Не ям никакви варива, както и повечето плодове и половината зеленчуци. От месата ям само пилешко и понякога телешко.  Покрай болния черен дроб имам тежък хроничен колит, гастрит и рефлукс и съм изхвърлила и всичко сладко, консервирано и намекващо за мазнини. Пия само минерална вода, боли ме от почти всяка храна или напитка. Не мога да си съставя прилично меню и почти не се храня, оцелявам с ентерална храна. Ако имате съвети, давайте!

Здравейте, Ън,

Благодаря Ви за интересния казус.

Една стара поговорка твърди, че „когато храната не е предизвикателството, храненето не е решението“. Това подсказва, че храната сама по себе си не може да реши затруднения, които имат друг произход, а ги вади на повърхността или ги подчертава. Храненето е да осигурява на тялото основни хранителни вещества, без да е единствен лек за житейските предизвикателства. Затова е важно да приемете храната като гориво за здравето, а не като решение на емоционални или ситуационни предизвикателства.

Така стигаме и до първичните храни (кариера, взаимоотношения, физическа дейност и духовност), които не приемаме през устата, а са все толкова важни за нашето здраве и благополучие.

Много е вероятно Вашият казус да касае техния дисбаланс и тъй като не споменавате нищо за случилото се преди 15 години (а явно тогава нещо се е случило), е непрофесионално да давам каквито и да е съвети, освен един. Комбинирайте консулт с ваш любим холистичен инструктор по хранене (какъвто съм и аз) и психолог.

От практиката си разбрах, че недоизказаните думи и несподелените мисли остават в нас и от тях тялото более. Така, ако има нещо/някой в обкръжението Ви, което/който не приемате, всяка храна Ви отблъсква, тъй като стомахът е органът, обработващ външния свят. И примерите могат да продължат по цялото тяло…

Ентералната храна е продукт на индустрията, която не търси първопричините, а насилва решение и то на каква цена!

Вие имате мисия не да се борите с Вашето тяло, а да го разберете какво Ви говори то. Ето този език го разбират малцина холистични специалисти, които не се плашат от никакви предизвикателства.

Успех!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:51 от Рaдост

# 295
Здравейте!
Щастлива година!
Аз се размислих след разговор с позната. Нейното момче, което от малко е доста едро, е влязло във форма на 15г. със спорт и режим с броене на калории. Тя е с наднормено тегло и решава да приложи на себе си същата диета. без фитнеса, но с друга програма за движение и гимнастика.

Обясни ми броенето на калории като - купа макарони има калориите на 2-3 лъжици зехтин. Значи , че салата подправена със зехтин има калориите на купа макарони,. С макароните може да обядва , а след салатата е гладна.  Затова тя брои калории и например си прави немалка кутия за обяд - салата ориз , подправена че да и е вкусно - грах, шунка, кашкавал, кисела краставичка , пипер и пр. и по нейни сметки това имало само 500 калории . Важно било да не го подправя и с така невидимата и незасищащата лъжица зехтин.   
Може ли тези сметки да са верни и правилни и може ли това да е диета ?

# 296
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Щастлива година!
Аз се размислих след разговор с позната. Нейното момче, което от малко е доста едро, е влязло във форма на 15г. със спорт и режим с броене на калории. Тя е с наднормено тегло и решава да приложи на себе си същата диета. без фитнеса, но с друга програма за движение и гимнастика.

Обясни ми броенето на калории като - купа макарони има калориите на 2-3 лъжици зехтин. Значи , че салата подправена със зехтин има калориите на купа макарони,. С макароните може да обядва , а след салатата е гладна.  Затова тя брои калории и например си прави немалка кутия за обяд - салата ориз , подправена че да и е вкусно - грах, шунка, кашкавал, кисела краставичка , пипер и пр. и по нейни сметки това имало само 500 калории . Важно било да не го подправя и с така невидимата и незасищащата лъжица зехтин.  
Може ли тези сметки да са верни и правилни и може ли това да е диета ?

Здравейте, Белла, и за много здрави години!

Благодаря Ви за директния въпрос.

В биологията, химията, физиката и медицината има невероятни случаи, които все още не могат да се обяснят със съществуващите ни познания в тези науки. Храненето (всички вариации от диетология и нутриционизъм до холистичните практики като моята) наследява тези привидни парадокси и им търси място.

Теорията за калориите е един от тези опити за опростяване, с които се обяснява, че всеки грам протеини и въглехидрати доставя на тялото по 4 калории, а 1 грам мазнини - 9 калории. Тази теория приравнява всички 8,3 милиарда човека на земята до затворен съд (в който са били измерени тези стойности) с еднакви параметри. Каква е вероятността всички да работим по един и същ начин? Меренето на калориите е щуротия на късния 20-и век, с която се зарази западното общество, за да му продават „диетични“ СПХ (свръхпреработените храни). А те носят много пари на компаниите, които ги произвеждат. Това са компании, купени от тютюневите концерни с парите на пушачите от средата на 20-и век, и само така капиталите се умножават. Просто е. Вече не е биология, а е турбодива пазарна икономика.

Мога да Ви привеждам още много примери, но моето становище по Вашия въпрос е едно:
За Вашата позната това е възможно да работи добре, но дълбоко се съмнявам, че това може да бъде диета. Няма никаква гаранция, че сметките ѝ са верни, имайки предвид, че 3 с.л. зехтин имат енергиен еквивалент на 40 грама макарони, което е ⅙ купа. Затова нямате и никакво доказателство, че не Ви подвежда (или просто лъже). Вие я виждате на живо от време на време. Нямате никакви доказателства (освен нейната „честна“ дума) за това, което се случва в останалото време.

Нека здравето бъде с вас!

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 11:58 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт