Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

  • 68 597
  • 290
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 1
Здравейте
Възможно ли е да ми съставите някаква диета за отслабване ?

# 271
  • Мнения: 10 997
Здравейте. Аз благодаря за съветите. Аз съм много добре в последните месеци. Внимавам с храненето, следя си кое ми е добре и кое не.
И аз имам един въпрос.  Варих жито. Много обичам. После се замислих дали житото е също така калорично и причинява същи проблеми при евентуални непоносимосто както хляба. Нали и хляба се прави от житни ?
Ясно ми е че не е все едно да яде човек купичка сварено жито и филия хляб. Но не знам точно разликите и влиянието .
Впечатли ме недовиждането ми на недостатъците на топлата вода с мед рано сутрин и предполагам и тук нещо недовиждам. 

# 272
  • Мнения: 164
Привет!

На какво се дължи уголемено коремче от пъпчето надолу?

*Извинявам се, ако вече е отговорено!

# 273
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте
Възможно ли е да ми съставите някаква диета за отслабване ?

Здравейте, Марияна.

Благодаря Ви за отправеното запитване.

Щом като не сте се поинтересували от работата ми, навярно е редно сега да Ви обясня.

Аз съм здравен инструктор по интегративно хранене и помагам на хората — в процеса им на работа с мен — да възстановят баланса, който са изгубили (това те наблюдават като излишни или недостатъчни килограми, стрес, липса на енергия и други). В този процес клиентите ми коригират теглото си, добиват прозрения, разбират и научават езика на тялото си и така могат сами да решат какво и кога да ядат, без да им се налага да се насилват и ограничават с диети за отслабване.

Ето защо е срещу моите морални и етични принципи да съставям диети, които, и без друго, не работят в дългосрочен план.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:05 от Рaдост

# 274
  • София
  • Мнения: 149
…имам един въпрос.  Варих жито. Много обичам. После се замислих дали житото е също така калорично и причинява същи проблеми при евентуални непоносимости както хляба. Нали и хляба се прави от житни ?
Ясно ми е че не е все едно да яде човек купичка сварено жито и филия хляб. Но не знам точно разликите и влиянието … предполагам и тук нещо недовиждам.  

Здравейте, Белла.

Благодаря ви за интересния въпрос. Съвсем добре нацелвате горещи въпроси.

Житото заслужава внимание целогодишно, а не само по време на житния режим, който приписват на Петър Дънов, а той, милият, само е експериментирал с една монахиня тази практика, без да е стигнал до някакво крайно предложение, което да препоръча. Не го препоръчвам и аз.

Вареното жито (за предпочитане лимец = диво жито) съдържа хубави фибри, протеини и въглехидрати. Сред протеините е глутенът, на който се приписват редица нежелани реакции при някои хора, консумиращи съдържащи го храни. Ако имате непоносимост към него, е възможно да не реагирате, когато ядете варено жито, само защото глутенът се разгръща много повече в тестото под въздействието на водата и месенето (втасване) при приготвянето на хляба и тестените изделия.

Дори и хлябът Ви да е произведен наистина от пшенично брашно, в него нерядко се добавя допълнително глутен, само за да стане по-пухкав и по-издържлив. За съжаление, изобретателността на хранително-вкусовата индустрия не спира дотук. Индустриалният хляб често съдържа вредни съставки като калиев бромат, азодикарбонамид, частично хидрогенирани масла и редица консерванти. Те могат да са риск за здравето Ви и често не са посочени на опаковката, което да Ви затрудни да разберете какво ядете. Захарта е пословична нелепа съставка в такъв хляб, но това го прави вкусен и евтин, а тогава всичко друго няма значение.

Темата с калориите може да обсъдите с някой физик. Това е абсолютно неприложима теория в храненето, датираща от ранния 20-и век. Тя е съшита с черни конци и вкарана в употреба, за да се продават токсични, диетични имитации на храна (свръхпреработени храни), която бавно и сигурно убива милиони по планетата (без да съм конспирационист — всеки решава сам за себе си как да си харчи парите).

В заключение, може да решите, че след като вареното жито Ви понася добре, а и го харесвате, е добро за Вас със своите положителни качества. Хлябът, от друга страна, носи рискове, които си спестявате, когато сядате пред купичката си и с пълна сигурност ядете жито, вода и малко сол/подправки/масло.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:15 от Рaдост

# 275
  • София
  • Мнения: 149
Привет!

На какво се дължи уголемено коремче от пъпчето надолу?

*Извинявам се, ако вече е отговорено!

Здравейте, Петя.

Благодаря Ви за въпроса.

Моля, разгледайте статията по темата тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1817738

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:16 от Рaдост

# 276
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте, можете ли да поясните какво разбирате под прекомерната консумация на BCAA?
Спортуваща съм и с всяка силова тренировка приемам BCAА. Тренирам 5/7 дни, в някои дни двуразово. Дневната доза зависи дали е тренировъчен ден или не и съответства напълно на дозировката на добавката. Една доза от 7,5 g разтварям в 150 ml вода. В тренировъчни дни: една доза преди тренировка и една доза след тренировка. В нетренировъчни дни: понякога пия по една доза сутрин на гладно. Според вас такава употреба може ли да се нарече прекомерна и до какво може да доведе?

Здравейте, Линдичка.

Благодаря Ви за много хубавия въпрос.

„Кой не е пил ВСАА и кой не е чувал за тях!?“ — бих възкликнал, ако започвах статия за тях (и може би е интересна идея. Благодаря!)

BCAA (аминокиселини с разклонена верига) се приемат от запалените по фитнеса, за да подпомогнат растежа на мускулите, да намалят мускулната треска и да подобрят възстановяването след тренировка. Смята се, че те стимулират синтеза на мускулни протеини и помагат за предотвратяване на мускулното разграждане по време на интензивни упражнения.

Споменах ги в контекста на омазняването, защото малко се говори за този им страничен ефект. Когато са повече от необходимото (трактовката ми е по-долу), те се метаболизират, но енергията, която се отделя от тях, се складира като мазнини, а не като гликоген. Всяка енергия (без значение от произхода си), която е в излишък, след попълване на депата от гликоген (черен дроб и мускули), се съхранява като мазнини в депа като черен дроб, мускули, кожа и около органите (висцерална мазнина). Това разпределение може малко да варира в зависимост от генетика, пол и възраст.

За да разберете ефекта на BCAA, ще Ви приведа най-крайния пример, но вие много ме улеснихте, давайки конкретни числа. Добавките са най-често синтетични или извлечени от царевица, за да се избегнат възможни алергични реакции. Ще трябва да изядете приблизително 1,1 кг сладка царевица или 0,5 кг пълнозърнесто царевично брашно, за да получите същото количество BCAA, което се съдържа в 7,5 грама синтетична BCAA добавка. Оставям сметките за Вас.

Трактовката: ако добре усвоявате посочените количества, е достатъчно да си направите ехография на черния дроб и да го следите периодично. Той е първи по веригата (както посочих по-горе) и затова и най-малки петънца омазняване по него ще са един от признаците за прекомерна доза. При прием и на други синтетични добавки мярката е същата.

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:18 от Рaдост

# 277
  • Мнения: 10 997
Благодаря много за отговора. Не съм си помисляла за захар в хляба. Не очаквах това .
Ние взимаме основно тъмен хляб и то защото при натоварено ежедневие ми е много лесно да взема хляб. В Германия не знам имат ли захар, но определено доста сол. Дори бяха публикували една статия.
Аз исках да попитам подобен въпрос и за сухарите. Те по-диетични и полезни ли са или свойствата са същите като на хляба. Не питам за купешките бели сухари, които определено имат захар, дори аз усещам. Питам за остатъка от хляб ,който аз си правя на съвсем тънки резенчета с някаква подправка , малко зехтин или кокосово масло в мултикукъра на еърфрай. Това дали е по-полезно или по-вредно от хляб? Поне е трайно , вкусно и приложимо.
Аз имам особен проблем. Аз влизам във форма само през ваканциите. В ежедневието разхождам куче, събирам си интересни неща при дълги разходки, правя всеки ден дали малко плуване, дали малко гимнастика в група и понякога мога да мина закратко през фитнес. И пак аз не съм или не се чувствам във форма. Не и така , както се чувсвтам след ваканция. Дори след ваканция в град, при която липсват много от горните занимания и остават дълги и интересни и приятни разходки и срещи с роднини и близки и приятели.

# 278
  • София
  • Мнения: 149
Скрит текст:
Благодаря много за отговора. Не съм си помисляла за захар в хляба. Не очаквах това .
Ние взимаме основно тъмен хляб и то защото при натоварено ежедневие ми е много лесно да взема хляб. В Германия не знам имат ли захар, но определено доста сол. Дори бяха публикували една статия.
Аз исках да попитам подобен въпрос и за сухарите. Те по-диетични и полезни ли са или свойствата са същите като на хляба. Не питам за купешките бели сухари, които определено имат захар, дори аз усещам. Питам за остатъка от хляб ,който аз си правя на съвсем тънки резенчета с някаква подправка , малко зехтин или кокосово масло в мултикукъра на еърфрай. Това дали е по-полезно или по-вредно от хляб? Поне е трайно , вкусно и приложимо.
Аз имам особен проблем. Аз влизам във форма само през ваканциите. В ежедневието разхождам куче, събирам си интересни неща при дълги разходки, правя всеки ден дали малко плуване, дали малко гимнастика в група и понякога мога да мина закратко през фитнес. И пак аз не съм или не се чувствам във форма. Не и така , както се чувсвтам след ваканция. Дори след ваканция в град, при която липсват много от горните занимания и остават дълги и интересни и приятни разходки и срещи с роднини и близки и приятели.

Благодаря за обратната връзка, Белла,

Захарта е общ „знаменател“ в индустриалния хляб, без значение къде по света го купувате. Тя е консервант, както и солта. Въпрос на личен вкус е и на по-малкото зло. Но докато говорим за захарта и солта, е редно да Ви осведомя, че солта (в излишък) се изхвърля от бъбреците, благодарение на диурезата, а захарта си я складираме като мазнини, благодарение на инсулина. И оттам, солта не причинява високо кръвно, а захарта. Инсулинът е инхибитор на диурезата и като не работят бъбреците добре, се покачва кръвното. Вижте повече тук:
https://nicksouckov.com/service/blog/2024/04/05/salt-bg

Всеки вариант, при който давате втори шанс на храната и не я хвърляте, е прекрасен за Вашите финанси и за ресурсите на планетата. В предходния ми отговор на Ваше запитване изтъкнах неприязънта си към концепцията за диетичното хранене, така че направо към въздушното пържене (еърфрай). Има изследвания, които откриват високи нива на акриламид в храните, съдържащи въглехидрати (картофи, хляб), готвени с такива уреди. Решението е да се избягват високите температури и продължителното обработване. Вижте повече тук:
https://nicksouckov.com/blog/2021/06/12/air-fry-risks-bg

Споделеното от Вас „влизане във форма“ само по време на почивките бих могъл да го отдам на действието на стреса и свързаните с това избор на храна и физически занимания, докато сте в работен режим. Ето защо горещо препоръчвам да намирате, особено в натоварени периоди на работа, време за медитация, релаксация или поне дихателни упражнения. Или както казват в йогата: „Всеки следва да отделя по 15 минути на ден за медитация. Ако е много зает — по 1 час.“

Нека здравето бъде с Вас.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 11:43 от Рaдост

# 279
  • Мнения: 10 997
Благодаря, но медитацията е точно нещото , което не мога. Sad
Мога да чета, слушам музика, гледма навън, разхождам куче и какво ли не. Обаче медитацията така и не успях.

# 280
  • Пловдив
  • Мнения: 1 156
Здравейте, г-н Суков.

Смятате ли, че организмът "привиква" към начин на хранене и проблемите, поради които е започнат режима и са влезли в някаква ремисия, след определено време отново се връщат?

От близо 4г не ям глутен и краве млечни продукти. Едните ми антитела (с Хашимото съм) от 1200 паднаха до 230. Почти 3г се задържаха и сега пак стигнаха 1000.
С другите е подобна ситуацията.
Хормон не са ми изписали още.
Точно мислех, че съм намерила формулата на хранене и много се обезсърчих.
А и холестеролът ми излезе от норма.
Бихте ли обяснили защо се покачва този холестерол? От храна може ли да е?
Благодаря

# 281
  • София
  • Мнения: 149
Благодаря, но медитацията е точно нещото , което не мога. Sad
Мога да чета, слушам музика, гледам навън, разхождам куче и какво ли не. Обаче медитацията така и не успях.

Уважаема Белла,

Възможно е, като се опитвате така яростно да я изпълните, да Ви се изплъзва.

Посочените занимания са много подходящи за постигане на състоянието, което се определя като медитация. Възможно е и да имате нереалистични очаквания/разбирания за нея и за това да не я улавяте.

Ако има нещо, което много помага за усъвършенстването ѝ, е да намерите ръководена практика (на живо или водена от подкаст/видео), която да Ви обясни с лесни стъпки процеса на освобождаване на съзнанието. Масова е заблудата, че медитацията е бягство от реалността. Медитацията е средство за осъзнаване на реалността: в състояние на покой и наблюдаване идва прозрението.

Ако имате моменти на скука, имате повече шансове да се усъвършенствате. Тогава и творчеството се събужда.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:52 от Рaдост

# 282
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте, г-н Суков.

Смятате ли, че организмът „привиква“ към начин на хранене и проблемите, поради които е започнат режима и са влезли в някаква ремисия, след определено време отново се връщат?

От близо 4 г. не ям глутен и краве млечни продукти. Едните ми антитела (с Хашимото съм) от 1200 паднаха до 230. Почти 3 г. се задържаха и сега пак стигнаха 1000.
С другите е подобна ситуацията.
Хормон не са ми изписали още.
Точно мислех, че съм намерила формулата на хранене и много се обезсърчих.
А и холестеролът ми излезе от норма.
Бихте ли обяснили защо се покачва този холестерол? От храна може ли да е?
Благодаря

Скъпа Ашли,

Благодаря Ви за интересния въпрос.

Антителата са показател, към който клиничната медицина много яростно се придържа. Най-важното при Вас е запазване на високия дух и оптимизма, които са много по-важни от тях.

От езика Ви ми прави впечатление, че се асоциирате с тези състояния: „с Хашимото съм“, което е много силна мантра, бетонираща нездраво мислене. Предлагам Ви нещо различно: „Здрава съм. Аз съм силата и властта в моя живот. Свободна съм да бъда себе си.“

Няма гаранция, че ограничаването на глутена и млечните е довело до падането на антителата ви. Не изключвам, в началото на Вашия режим, надеждата, че се грижите за самата себе си, да е по-голям спомоществовател.

А в най-ново време, навярно сте се сблъскали с препятствия, които провокират омраза от причинена болка, водеща до неудовлетвореност, което също води до абнормалната работа на щитовидната жлеза. Насърчавайте се и мислете положително, вместо да се обезсърчавате. Това отключва „магията“ на здравето, която с никои методи не бихте постигнали.

Холестеролът сам по себе си е полезен (той е градивна съставка на мозъка, клетъчните стени и какво ли още не). Появява се в кръвта, тъй като тялото го използва за бърза поправка на кръвоносните съдове, наранени поради загуба на еластичност. Това се открива в кръвните изследвания и личният Ви лекар изпада в паника, ако откажете медикаментозно лечение (със статин най-често). Само при вредни навици (тютюнопушене, алкохол, стрес, липса на движение и други) възникват предпоставки той да се окисли и да формира опасна плака, затрудняваща кръвния поток. На статина се приписва вълната от деменция, заляла Запада, откакто започва да се предписва за намаляване на LDL (порочно определян за „лош“ холестерол) у хора на диетично хранене (ограничен прием на качествени млечни и/или меса и увеличен прием на преработени въглехидрати).

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:55 от Рaдост

# 283
  • Мнения: 10 997
Аз имам един въпрос, надявам се не прекалявам и надявам се е по темата. В повечето съвети в темата се препоръчва силно неприемане на алкохол. Аз много се чудя дали е истина , че хора прекалявали дълги години с алкохол, да речем 30г. и то ежедневна консумация, хора на които мотото им е "водичка - та е за козичка ". Доколко може да се счита , че алкохола е повредил от организмите и доколко се повреждат мозъците? На кое влияе алкохола по-негативно - на организма изцяло или в частност на мозъка ? Защо хората пият алкохол по такъв начин? Какво им носи?
Аз знам че пише много и четох , но като ми е интересно да знам мнение на човек, който директно работи с хора и с негативите на неправилното отношение на хората към себе си и тялото им. Това неправилно отношение винаги има причина, то има и последствия. И човешката страна на въпроса ми е също много интересна. Благодаря Simple Smile

# 284
  • Мнения: 10 518
Как да се насърчи производството на ензими в тялото? Храносмилателните органи се затрудняват да ги отделят, доказано, а това води до каскада от проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт