Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 78 076
  • 318
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Скрит текст:
Толкова интересни неща в тази тема. За летните плодове - аз много ги обичам. Но след като една зъболекарка ми беше казала - 1 ябълка на ден ? Това е много захар. Повече не трябва да се яде. Аз сега като си купя череши или диня и ми се яде все се спирам и си казвам - малко диня, малко череши, много захар . Обаче после взимам нещо друго за ядене. И се чувя - не бече ли по-добре да си доизям бавно и една по една черешите и нямаше ли да е пак толкова захар ?
А съботата се бяхме събрали на рожден ден, където един от приятелите , сега спортува с колело , каза че преди и той бил години наред вегетарианец и жена му също. Обаче сега със спорта се спрели на най-правилната диета - месо и зеленчуци. Аз се зачудих ако един човек години наред е избирал един вид хранене и е бил отдаден на него и убеден и изведнъж променя и започва друг вид хранене и е убеден - за мен такива убеждения са много съмнителни и аз си мисля, че просто човека не знае какво прави. Аз гледам да се храня сихронно с това, което ми се яде. Сега през жегите месо по малко ми се яде , даже почти хич. Много искам плодове и зеленчуци и според сезона би трябвало да е нормално. И страшно много вода и чай, но не студен чай лимонада ами студен зелен или черен.  В Жегите мляко някак ми тежи , сирене обаче не . И така нататък . Успявам с внимателно хранене да избягвам проблемите със стомаха .
Хубаво лято , нo е страшно сухо Sad

Здравейте, Белла,

Благодаря Ви отново за споделените впечатления и многото теми.

Лекарите много обичат да си пазят зоната на специалност и ако ги слушаме, ни остава само да седим вкъщи и нищо да не правим. Такъв съвет получих и аз, когато ми откриха WPW синдром и противно на съветите им, спортувам активно и съм по-добре от всякога.

Ябълките винаги са били прекрасна храна и на съвета на Вашия лекар бих предложил да си изплаквате зъбите само с чиста вода и да си изчиствате с конец останките от тях между зъбите (което е много важно).

Всички плодове имат фруктоза, както вече обясних, но имат и фибри (целулоза) и те именно спасяват положението. Шепа череши, няколко кайсии, голяма праскова, резен диня са прекрасни здравословни храни и на никой здрав клиент за нищо на света не бих наложил ограничение за тях. За тези със „захар“ ще препоръчам и резен сирене, кашкавал или кисело мляко, а за веганите – тахан или крем от лешници като „гарнитура“. Прекаляването и с най-полезните плодове е ясно, че не води до нищо хубаво.

Бавното и осъзнато хранене е решението за правилното усвояване на храните и усета за засищане.
Ние, хората, се променяме и постоянно експериментираме с храните, облеклото, спорта, връзките и т.н. Така и с Вашите приятели. Аз не съдя и не слагам етикети. Всеки сам си избира пътя.

Зеленият чай е прекрасен за лято и зима, защото хидратира по-добре от самата вода.
За това време на годината (известно още като горещници) с характерни високи дневни и нощни температури са много подходящо сурови растителни храни с малко мазнини, подправки (и още по-малко месо, алкохол, цигари и т.н.). Това са общите насоки за през Богородичните пости, които са и прекрасен начин за лято без грижи.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пн, 10 авг 2026, 10:07 от Рaдост

# 316
  • София
а аз съм любопитна защо има
1.дни, в които апетитът е голям и
2.дни в които ти се яде нещо, но не знаеш какво:purple_heart:

Здравейте, s0-00snow, и благодаря за интересните въпроси.

Както изразява мнение natka, качеството на Вашия сън и периодът на Вашия цикъл също са от важно значение. Да се опростява толкова важна тема само с цикъл и сън обаче е много примитивно. Над този въпрос се мъчат учени от години и все още нямат еднозначен отговор.

Възможни хипотези също могат да са:
1. Метеорологично време;
2. Стрес;
3. Храна, консумирана предходни дни;
4. Степен на хидратация;
5. Нива на минерали, хормони и витамини;
6. Работа на вътрешните органи;
7. Киселинно-алкален баланс;
8. Сезонност;
9. Географско местоположение;
10. Настроение и емоции;
11. Биоиндивидуалност;
12. Деволюция - тялото си прави лоши шеги с нас

Последна редакция: пн, 10 авг 2026, 10:08 от Рaдост

# 317
  • София
Скрит текст:
Отскоро открих темата и за мен наистина е много интересна.
отрсани всички казват " ама ти се храиш здравословно" , а аз просто си ям плодове и зеленчуци.

по подов на въпросите (за които изклщчително благодаря)-вегетарианка съм, защото не обичам месо, леко неприятно /гнусно/ ми е да ям месо и риба и да си ги слагам в устата. Взех това решение на 12-13 и никоха не ми е липсвало месо. В семейството ми се ядат меса, но не толквоа много, по-скоро мляно месо, някакви мезета. Нищо истинско / по мое виждане.
Така останах да ям кисело мляко, яйца ,сирене,кашкавал и това е. Старая се да ям бобови култури,овес. Но усещам понякога не достаъчна ситист и прибягвам до ядки, някакви дребни бонбони или дъвки .
В момемта съм с малко дете и ходя само на ЕМС но по принцип тренирам 4 пъти седмично по 40 минути-час. Във фитнес на различна муслулна група.
Структурата на тялото ми е с по-слаба горна част и по- пухкава долна. По принцип нося  XS/S  размер НО не е това което искам и харесвам без дрехи. Точно тозатова според мен причината е храната/ грешна или липсваща. Синят ми е максимум 7 часа на денонощие. Рядко 8. Имам две дечица Simple Smile
Относно плодовете-обичам много, а и понякога от липса на време "вечерям" нещо на бързо или някакви барче ,кисело мялко, овес ,ядки.
Въпросът тук е откъде да започна-да излседвам ли нещо или да променя нещо ?

Здравейте отново, tinki_15, и благодаря за уточненията.

Не е изключено да развивате някакъв дефицит с този си избор на хранене и не бих прибързвал, както LordOzzy, да отсъдя с лека ръка какъв е.

Апетитът Ви за сладко („бонбонки и дъвки“ по Ваши думи) може да е признак за подобни дефицити на хром, въглерод, фосфор, сяра и/или триптофан. Набавянето им става чрез някои от храните, които приемате, но и с такива, които избягвате.

Това, което повече ми прави впечатление още от предното Ви запитване, е хроничният стрес, който, подплатен с непълноценно хранене („вечерям нещо набързо или някакво барче“), не оставя на тялото възможност да разгърне потенциала си и въпреки спорта, то поддържа режим на летаргия, при който мазнините са форма на защита при предстоящ глад.

Има и редица други методи на боравене с материята, които Ви каня да коментираме в лична сесия, защото е едно да Ви давам съвети, докато персонализираните консултации са вече на съвсем друго ниво на ефективност.

В работата ми един от основните принципи е ненасилието и изборът от клиента на храна е негов – само и единствено – и аз много уважавам това. Когато спечеля нечие доверие, аз полагам всичките си усилия, за да намеря решение в рамките такъв негов избор.

Последна редакция: пн, 10 авг 2026, 10:12 от Рaдост

# 318
  • София
Как с любов да се грижиш за себе си?

(Photo by IslandHopper X)

Денят става все по-къс и спомените за лятото постепенно избледняват. Но усещането за лекота и грижа, което свързваме с него, може да остане с нас и през задаващите се по-хладни месеци. За това е необходимо да отделяш малко повече внимание на себе си.

Себеобгрижването стана особено популярно в социалните мрежи. Потърси #selfcare и ще откриеш всичко — от маски за лице, ароматни свещи и ТВ маратони до медитация и йога. Но грижата за себе си не е продукт, който можеш да си купиш. Тя е дълбоко лична и биоиндивидуална — това, с което се чувстваш добре, може да е съвсем различно от онова, от което се нуждае партньорът, приятелят или колегата ти.

Ето 10 прости идеи за себеобгрижване, повечето от които не изискват нито специални продукти, нито технологии:

1. Насрочи редовен разговор с близък човек.
Понякога вместо още малко време пред екрана имаме нужда от истинска човешка връзка.

2. Отдели време за движение.
Йога, плуване, бягане, силова тренировка или просто разходка — избери онова, което кара тялото ти да се чувства добре точно днес.

3. Сготви си храна за утеха.
Домашно приготвеното ястие може да бъде не само храна, а малък жест на внимание към теб самия.

4. Остави телефона за известно време.
Обяд без известия или един час без електронни устройства преди сън може да ти предостави време, което дори не си забелязал, че губиш.

5. Планирай времето си в социалните мрежи.
Не е необходимо да ги изоставяш. По-ценно е да осъзнаеш колко време им отделяш и как се чувстваш след това.

6. Превърни душа или ваната в малък ритуал.
Дори най-обикновените ежедневни действия могат да се превърнат в израз на внимание и грижа към себе си.

7. Опитай медитация.
От добрата стара автогенна тренировка до съвременно приложение на телефона — избери начин, който ти допада и би могъл постепенно да се превърне в навик.

8. Избери свое утвърждение.
Една положителна мисъл или цел за следващия месец може периодично да ти напомня накъде искаш да вървиш.

9. Направи си сам нещо за грижа.
Маска за лице, лосион за тяло или друг малък домашен ритуал невинаги изисква скъпи специализирани продукти.

10. Превърни себеобгрижването в ежедневие.
То няма нужда да чакаш неделята, отпуската или специалния „ден за мен“. Дори една десетминутна разходка в следобедната почивка може да бъде добро начало.

В крайна сметка себеобгрижването не е състезание по медитация, свещи и спа процедури. По-важно е да откриеш какво кара точно теб да се чувстваш добре и да му намериш малко място в ежедневието си.

А ако желаеш да четеш повече подробности по темата, заповядай в блога ми, където разглеждам подробно всяка от горните идеи:

https://nicksouckov.com/service/blog/2026/02/07/selfcare-tips-bg

Общи условия

Активация на акаунт