Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 68 580
  • 289
  •   2
Отговори
# 255
Здравейте,Ники Суков!

Отново Ви пиша,защото имам един въпрос към Вас:освен плодовете,какво друго “сладко” бихте яли?
Имам напоследък навика след обяд или вечеря да хапвам десерт,но понякога не ми се яде плод,а нещо друго,но пък желая в същото време да е нещо здравословно.
Какво мислите също за сушени плодове?

Благодаря Ви предварително!

Поздрави

# 256
  • София
Здравейте,Ники Суков!

Отново Ви пиша, защото имам един въпрос към Вас: освен плодовете, какво друго “сладко” бихте яли?
Имам напоследък навика след обяд или вечеря да хапвам десерт, но понякога не ми се яде плод, а нещо друго, но пък желая в същото време да е нещо здравословно.
Какво мислите също за сушени плодове?

Благодаря Ви предварително!

Поздрави

Здравейте, Лейди ин Блак,

Със сладкото приключих преди 2-3 години.

Спорадично мога да хапна нещо, но не е правило.

Плодовете могат да са този коварен източник на „познаването на сладкото“ от мозъка и поддържането на зависимостта. Затова плодове ям към 11-12 ч. Най-подходящи са боровинките (пресни или замразени), някакъв сезонен плод, но скромно. В чекмеджето имам една започната кутия натурални сушени фурми и много рядко (2-3 пъти в месеца буквално) хапвам 1 с 1 орех.

Следобедния зелен чай го подслаждам с листа стевия, колкото леко да загатне. Някои чайове (през зимата особено) не се нуждаят и от нея.

За десерт си подслаждам домашното кисело мляко с канела и малко стевия на прах (най-вече, ако прекаля с какаото, че е много горчиво). Ям сладки зеленчуци (1 морков всеки ден), сладки картофи (по-скоро като ми се приядат), домати, лук, цвекло (зимата). Понеже много ми върви и суровото какао на зърна, дори от най-черния шоколад рядко хапвам 1-2 квадратчета на малки хапки с орехи.

Сушените плодове са много често „облени“ в захарен или глюкозен сироп като консервант. Това ги прави изключително погрешно възприемани за полезни. По-малко лош вариант са натуралните сушени плодове (без захар); може да ги познаете по тъмния цвят, а и не пречи да попитате продавачите им.

Като цяло това, че не желаете плодове, а нещо по-сладко, говори за дефицити на хром, въглерод, фосфор, сяра и/или триптофан, а тях може да си ги набавяте с качествени мазнини и протеини.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:16 от Рaдост

# 257
  • Бургас
Здравейте г-н  Суков! Мислите ли ,че млечните продукти могат да бъдат причина за натрупването на  значителни подкожни мазнини при жените в областта на ханша и бедрата?От години се подлагам на ограничения и хранителни режими,за да се преборя с целулита.От близо 2 години се храня зоново. Има резултат ,но е незадоволителен.Подлагала съм се на няколко липосукции, масажи , мезотерапия, за да поддържам някакъв "приемлив" вид.Като цяло съм закръглена,с добре оформена талия ,но проблемът ми  е по-скоро в долната част на тялото.Наскоро се срещнах с една жена -кинезитерапевт ,с много атлетично тяло-тренираща.Тя ме посъветва да спра всички млечни,за да се справя с   мастните натрупвания.Убеждаваше ме ,че е успяла  по този начин да свали 10кг. Това ще е изключително изпитание за мен,но ако и вие мислите така,ще пробвам.Не ми се мисли как ще заместя сиренето,млекото с безвкусното тофу и соеви продукти.За информация-почти съм изключила отдавна захарта,замествам със стевия и еритритол,мазнини-ограничено-основно зехтин,маслини.Не пия алкохол и газирано.Внимавам и с брашното.Приемам основно пълнозърнести продукти,овесени трици ,хуск. Вземам и храносмилателни ензими, но не постоянно.Като цяло съм доста подвижна,когато имам възможност вървя километри,дълги години тренирах йога.
Благодаря!

# 258
  • София
Скрит текст:
Здравейте г-н  Суков! Мислите ли, че млечните продукти могат да бъдат причина за натрупването на значителни подкожни мазнини при жените в областта на ханша и бедрата? От години се подлагам на ограничения и хранителни режими, за да се преборя с целулита. От близо 2 години се храня зоново. Има резултат, но е незадоволителен. Подлагала съм се на няколко липосукции, масажи, мезотерапия, за да поддържам някакъв "приемлив" вид. Като цяло съм закръглена, с добре оформена талия, но проблемът ми е по-скоро в долната част на тялото. Наскоро се срещнах с една жена - кинезитерапевт, с много атлетично тяло - тренираща. Тя ме посъветва да спра всички млечни, за да се справя с мастните натрупвания. Убеждаваше ме, че е успяла по този начин да свали 10 кг. Това ще е изключително изпитание за мен, но ако и вие мислите така, ще пробвам. Не ми се мисли как ще заместя сиренето, млекото с безвкусното тофу и соеви продукти. За информация - почти съм изключила отдавна захарта, замествам със стевия и еритритол, мазнини-ограничено-основно зехтин, маслини. Не пия алкохол и газирано. Внимавам и с брашното. Приемам основно пълнозърнести продукти, овесени трици, хуск. Вземам и храносмилателни ензими, но не постоянно. Като цяло съм доста подвижна, когато имам възможност вървя километри, дълги години тренирах йога.
Благодаря!

Уважаема Пепа БС,

Благодаря Ви за интересния въпрос.

Млечните са нож с две остриета и науката за храненето няма едно мнение за действието им във вида, в който ги намираме в магазина. Аз препоръчвам на клиентите си сами да експериментират с тях, но на никого не смея да дам еднозначен отговор.

Споменатото от Вас саламурено сирене, както и незаменимите кисело мляко, краве масло и редица други сирена са прекрасни източници на качествени мазнини, наред с предпочитания от Вас зехтин. За през зимата не са за пропускане дори свинската мас и гъшата лой. Ако има млечни, които бих Ви препоръчал да избягвате, това са обезмаслените и нискомаслените продукти. Премахнатото от тях масло е заменено със захар и ред други подобрители, които може да са причина за задържането на вода и килограми.

Успехът на жената, която цитирате, може отчасти да се дължи на елиминирането на млечните, в случай че тя е имала някаква нетолерантност (към лактоза, казеин или нещо друго в промишлените млечни) и това да е позволило намаляване на възпаляемостта, която може да е причина за отоците и целулита. Ако такива съмнения при Вас отсъстват, може спокойно да приемате фермерско (не е задължително да е био) мляко и млечни продукти с техния прекрасен хранителен профил като чудесна пълноценна храна.

При Вас печеливша стратегия най-вероятно би била комбинация от няколко подхода (промяна на хранене, начин на живот и повече спорт), но разнищването на заплетен казус като Вашия е хубаво да се проведе под ръководството на специалист, какъвто съм и аз.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:17 от Рaдост

# 259
  • Бургас
Благодаря за изчерпателният отговор!

# 260
Дайте примерно меню за възстановяване от анорексия.
Благодаря предварително

# 261
  • София
Дайте примерно меню за възстановяване от анорексия.
Благодаря предварително

Здравейте

Заявката Ви е изключително обща и без никакви обстоятелства. По тази причина и отговорът ми ще е много общ и по принцип.

Тъй като първопричината на анорексията се корени в разстройство на психиката, а не на нещо в храната, решението идва с коригиране на първото, от което второто се подобрява естествено.

Изключително погрешно е да мислите, че едно зло (диета, режим, списък, стрес или каквото и да е в главата на субекта) ще поправи друго зло (самото разстройство, почиващо на страхове, насилие и фобии).

Възстановяването от хранителни разстройства е цялостен подход за лечението им, който разглежда биологични, психологически, социални и емоционални фактори. Той включва медицинско лечение, осъзнатост, мотивация и техники за управление на настроението, като когнитивно-поведенческа терапия и диалектична терапия. Ранната интервенция и професионалната помощ са от решаващо значение за успешното възстановяване. Ако вие сте страдащи от анорексия, или познавате някой, за когото се съмнявате, че страда от нея, потърсете компетентна помощ по най-бързия начин.

Успех.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:04 от Рaдост

# 262
Здравейте! Започнах да ходя на фитнес и получих съвет да накарам chat gpt да ми изготви меню като му задам разни стойности - грамажи на макронутриентите, изчислени според моето тегло, ръст и възраст от един сайт. Тоест, съветът е да вляза в калориен дефицит, защото имам да свалям килограми.
Аз ненавиждам приложения и изкуствен интелект и много се бунтувам. Такъв човек съм, че имам склонност да се вманиачавам, затова много ме е страх да броя калории. Не искам да ставам роб на това и да се тревожа на всяко ядене дали ям правилно. Също така, не съм убедена, че искам да ям обезмаслени млека или соево, кокосово, бадемово и прочие. Наскоро открих марка мляко, която се произвежда в един български манастир, и имам чувството, че имаше много по-истински вкус. Не е ли по-добре да ям такова, макар и с повече масленост, отколкото обезмаслени и прочие?
И да броя ли калории?

# 263
  • София
Здравейте! Започнах да ходя на фитнес и получих съвет да накарам chat gpt да ми изготви меню като му задам разни стойности - грамажи на макронутриентите, изчислени според моето тегло, ръст и възраст от един сайт. Тоест, съветът е да вляза в калориен дефицит, защото имам да свалям килограми.
Аз ненавиждам приложения и изкуствен интелект и много се бунтувам. Такъв човек съм, че имам склонност да се вманиачавам, затова много ме е страх да броя калории. Не искам да ставам роб на това и да се тревожа на всяко ядене дали ям правилно. Също така, не съм убедена, че искам да ям обезмаслени млека или соево, кокосово, бадемово и прочие. Наскоро открих марка мляко, която се произвежда в един български манастир, и имам чувството, че имаше много по-истински вкус. Не е ли по-добре да ям такова, макар и с повече масленост, отколкото обезмаслени и прочие?
И да броя ли калории?

Здравейте, Джуд,

Благодаря Ви за хубавия въпрос. Във фитнес залите се тиражират много грешни, вредни и дори опасни вярвания. Това слушам и аз всеки ден от фитнес инструкторите, които с физиката си привличат клиенти, жадни за промяна. Но понеже никой като Вас не пита за мнение, аз мълчаливо наблюдавам сизифовите усилия, които тези хора полагат.

Нещо повече. За храненето не са нужни мнения (или „опит“), а научни познания и разбиране как работи тялото.

Теорията за калорийния дефицит е доказана в Освиенцим, но за мен днес това е насилие над, и без друго, достатъчно стресирания човек.

Ограниченията нямат дългосрочен и устойчив резултат. Разбирането и познаването на Вашите нужди са единственото определящо условие, което следва да бъде изпълнено. „Изкуственият“ „интелект“ не разполага с нищо от тях и затова Ви поздравявам за смелостта да се бунтувате срещу наложеното Ви статукво.

Един съвет: отървете се от страховете, каквито и да са те. Сами по себе си, те може да са първопричина (дори основната) за излишно тегло. В работата си помагам за преодоляване на тях и на редица други пречки пред успеха към целите, които един клиент си е поставил.

Млякото и истинските млечните продукти, както Вашия пример, са цели храни и на тях маслеността им е присъща. Затова и тялото ни с охота ги приема и усвоява. Ядковите и обезмаслените продукти са (свръх-) преработени храни с добавен състав, за да може те по-дълго да траят на рафта в магазина. Не е чудно, че в гробищните паркове са увеличили срока след едно погребение, за да се разреши ново — телата ни вече не се разграждат от всички химикали, които сме поели с подобни храни.

Да обобщя: фитнесът не е единственият подходящ спорт за поддържане на форма; естествени млечни продукти със запазеното им маслено съдържание са далеч повече за предпочитане при контрол на теглото; на разположение съм за консултация към неизбежен успех, както на всички, които ми се довериха.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 12:36 от Рaдост

# 264
  • София

Г-н Суков, можете ли да препоръчате режим на хранене при хипофункция и ИР?

Здравейте, Ашли,

Ако не сте чели блога ми https://nicksouckov.com/service/blog/2024/09/21/foods-against-hypothyroidism-bg, Ви го препоръчвам.

Ако това не е достатъчно и за инсулиновата резистентност, моля, свържете с мен за лична консултация.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 13:31 от Рaдост

# 265
Щом под "системно" тровене на организма разбирате два пъти в годината ядене на парче торта и парче питка на Коледа, ок.
Промяната във храненето я направих още преди 4 години, от тогава съм в здравословно тегло и форма. Хома индекс от 3,2 стана 2,5. Исках да кажа, че спорта много ми помогна, въпреки че е презряното от всички кардио. Всеки си намира начин за себе си, не мисля че гледам едностранно, просто вкарах показателите си в релси без лекарства. И да, има референтни стойности, но през бременността ми ендокронолог ме диагностицира със захар 5,3 с гестационен диабет. В резултат през цялата бременност живях на яйца и зелена салата и припадах от глад, заради съветите на лекари.
Прав сте, положението ми е критично, защото всеки лекар има различно мнение и се научих да се оправям сама.

# 266
  • София
Щом под "системно" тровене на организма разбирате два пъти в годината ядене на парче торта и парче питка на Коледа, ок.
Промяната във храненето я направих още преди 4 години, от тогава съм в здравословно тегло и форма. Хома индекс от 3,2 стана 2,5. Исках да кажа, че спорта много ми помогна, въпреки че е презряното от всички кардио. Всеки си намира начин за себе си, не мисля че гледам едностранно, просто вкарах показателите си в релси без лекарства. И да, има референтни стойности, но през бременността ми ендокронолог ме диагностицира със захар 5,3 с гестационен диабет. В резултат през цялата бременност живях на яйца и зелена салата и припадах от глад, заради съветите на лекари.
Прав сте, положението ми е критично, защото всеки лекар има различно мнение и се научих да се оправям сама.

Мила Евче,

Детайлът за „системното“ го научавам сега. На поп и на инструктор по хранене всичко се казва Joy

Това не е тровене, а поддържане на договора дух-тяло. И най-здравословно живеещият човек има нужда от това, защото иначе си изкривяваме психиката и отиваме към орторексия невроза.

Радвам се за Вашите успехи, но с последните уточнения мога да определя, че храненето Ви има основен принос за тях. За това заслужавате похвала. BalloonParty TimeTada

Лекарите, за жалост, нямат и 1 час лекции по хранене и диетика. Ето защо сте припадали от глад с растящо във Вас бебче.

Когато започнете да слушате вътрешния си глас, лекарите ще са Ви излишни, освен GP-то да Ви подписва годишните прегледи с отлични показатели.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 10:56 от Рaдост

# 267
Наистина ли смятате, че фурмите, било то и 3 пъти месечно, са добра идея? За мен те са отровно сладки, с по-високо въглехидратно съдържание от редица сладкиши и поради съдържанието на фруктоза са тежък враг на черния дроб. Наличието на някакви фибри не може да компенсира това. По-добре ми се отразява малко количество глюкоза в добър баланс, примерно шоколад с лешници, тъй като тя се усвоява от цялото тяло.

# 268
  • София
Наистина ли смятате, че фурмите, било то и 3 пъти месечно, са добра идея? За мен те са отровно сладки, с по-високо въглехидратно съдържание от редица сладкиши и поради съдържанието на фруктоза са тежък враг на черния дроб. Наличието на някакви фибри не може да компенсира това. По-добре ми се отразява малко количество глюкоза в добър баланс, примерно шоколад с лешници, тъй като тя се усвоява от цялото тяло.

Здравейте, Соул,

Благодаря Ви за проявения интерес.

Не смятам, че фурмите са добра идея за случаи като Вашия, когато са Ви „отровно сладки“. Всеки сам намира своята формула за апетита за сладко. Когато реша да изям една фурма, с нея схрусквам и 2-3 ореха. В такива граници няма черен дроб на здрав човек, който да се затормози. Фибрите са основната спирачка за смекчаване на глюкозния скок и инсулиновата реакция след това. Ето защо натурално сушените фурми (наред с пресни горски плодове) се препоръчват от цялата диетологична гилдия в случай на потребност от сладко.

В огромна заблуда сте, че шоколадите с каквито и да са ядки съдържат „малко количество глюкоза в добър баланс“. Не. Високофруктозният сироп от царевица (HFCS) е главният подсладител на хранително-вкусовата индустрия. Захарта им е прекалено скъпа, за да я използват където и да било. Кока-Кола загуби клиенти през 1990-те, но си промени формулата, за да имат по-евтина суровина. В България HFCS се произвежда в Разград.

HFCS във всички СПХ е причината за епидемията от наднормено тегло, а не натурално сушените плодове. Тази фруктоза от HFCS „затапва“ бъбреците, защото изобилието ѝ провокира секреция на инсулин, а той е инхибитор на диурезата, което води до хипертония. От своя страна, свръхсекрецията на инсулин води до и до инсулинова резистентност, от което се омазнява и тотално задръства черният дроб.

Предлагам Ви да преосмислите философията си за шоколада. Да, и аз хапвам от 85-90% 2-3 квадратчета с много орехи, но ям и много какаови парченца или цели зърна, за да си наваксам по естествен начин дефицита на магнезий, който е главната причина да ни се хапва шоколад.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 11:23 от Рaдост

# 269
  • София
Здравейте, Великолепни!

Темата

Големите заблуди за коремни мазнини и как да ги премахнем

е наболяла за всички и, за да я прочетете, моля следвайте този линк:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1817738

С радост бих отговорил на вашите запитвания тук.

Общи условия

Активация на акаунт