Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 66 131
  • 276
  •   1
Отговори
# 240
Много благодаря за отговора,  господин Суков.
Изследвания правихме- не е алергична към глутен, не е нисък Д3,нито магнезий, само фолиевата е малко ниска, и феритина на границата, всички хормони в норма, кръвна захар на гладно- в норма.
Ще проуча за реакциите към различните захари, и контрола на глюкозата Heart
Относно пробиотиците- преди да направим изследвания и да ходим по доктори,  първосигнално я сложих на диета (без глутен  и млечни), и й давах пробиотици, но тя не даде индикации за подобрение,  може да не са били адекватни. Ще трябва да помисля  и за конкретния пробиотик.Този давах
Скрит текст:

За психолог- водя преговори с нея,засега не особено успешно.

Благодаря отново!

# 241
  • София
Цитат на: LordOzzy  link=topic=1423388.msg49849297#msg49849297 date=1749916114
Много благодаря за отговора,  господин Суков.
Изследвания правихме- не е алергична към глутен, не е нисък Д3, нито магнезий, само фолиевата е малко ниска и феритната границата, всички хормони в норма, кръвна захар на гладно - в норма.
Ще проуча за реакциите към различните захари, и контрола на глюкозата
Относно пробиотиците- преди да направим изследвания и да ходим по доктори, първосигнално я сложих на диета (без глутен  и млечни) и й давах пробиотици, но тя не даде индикации за подобрение, може да не са били адекватни. Ще трябва да помисля и за конкретния пробиотик.

За психолог- водя преговори с нея, засега не особено успешно.

Благодаря отново!

Уважаема, ЛордОззи,

Серумни изследвания за магнезий и витамин D са много ненадеждни. Наличието им в кръвта не гарантира адекватни количества там, където са най-нужни. Отделно серумните им нива често се асоциират със стари стандарти и разбирания за механизма на микронутриентите.

Изводи за дефицит се правят на база на косвени признаци като умора и отпадналост, болки в мускулите и слабост, депресия и промени в настроението и много други за витамин D (https://nicksouckov.com/service/blog/2024/01/18/vitamind-bg) или мускулни крампи, мигрена, нарушения в нервната система, аритмии, високо кръвно и ред други за магнезия (https://nicksouckov.com/service/blog/2024/06/01/magnesium-deficiency-bg).

За подобряване усвояемостта на желязото е нужен засилен прием на витамин C, а B-complex могат да се вземат целогодишно (https://nicksouckov.com/service/blog/2025/03/29/nutritional-yeast-bg).

За ройтери може да четете повече тук (https://nicksouckov.com/service/blog/2025/05/09/lactobacillus-reuteri-bg)

С психолога може да обсъдите стратегия как да предложите работата с него на дъщеря си. Те са най-подходящ съветник за това.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:12 от Рaдост

# 242
Здравейте. толкова много полезна информация, благодаря! След последният ви пост, се чудя за някои неща. Била съм с дефицит на Витамин Д и Б12, следях ги доста често и дори не искам да смятам сумите оставени в лаборатории. Според вас , кои добавки може да пие човек без да се притеснява, че не следи стойностите често. След като се боря с тази постоянна умора, освен витамин Д и Б12 какво може да се добави, така че да е безопасно за здравето.

# 243
  • София
Здравейте. толкова много полезна информация, благодаря! След последният ви пост, се чудя за някои неща. Била съм с дефицит на Витамин Д и Б12, следях ги доста често и дори не искам да смятам сумите оставени в лаборатории. Според вас , кои добавки може да пие човек без да се притеснява, че не следи стойностите често. След като се боря с тази постоянна умора, освен витамин Д и Б12 какво може да се добави, така че да е безопасно за здравето.

Здравейте, Виктория,

Току-що обсъждах с една клиентка как лабораторните изследвания могат да подклаждат хипохондризма и до какви последици може да доведе това.

За Ваше успокоение, 80-90% от целокупното население на земята е в някакъв дефицит по някакви причини и за това е показателно какви са разходите за здравеопазване в световен мащаб. За съжаление, медиците все по-малко познават материята на минералните дефицити и затова, например, при мигрена никой не предписва магнезий, а аспирин и по-силни болкоуспокояващи. Тъжно е.

С постоянната умора допираме именно до магнезия. Той се среща в много форми и от тях най-подходящи за противодействие при хронична умора са магнезиев глицинат (Magnesium Glycinate), магнезиев малат (Magnesium Malate), магнезиев Л-треонат (Magnesium L-Threonate) и др. Коя форма ще Ви даде търсения резултат, може сами да установите, като експериментирате, тъй като ефектът е строго индивидуален.

Витамин B12[/b] може да го набавяте с 1-2 милиграма/ден добавки —перорално или сублингвално. В домашни условия е много удобна и хранителната мая, като задължително проверете на опаковката дали го има, защото се добавя специално.

Витамин D може да си набавите главно от слънцето, защото храната ни е бедна на него. Рибеното масло от черен дроб на дива треска (Cod liver oil) е прекрасен източник както на Витамин D, така и на Омега-3 мастни киселини, които също са много полезни за Вашия случай. Рибеното масло се предлага в капсули (които са по-добър вариант, защото така маслото е защитено от окисляване) и течно. 1-2 капсули обикновено са прекрасен вариант за ежедневен прием през лятото и 2-4 през зимата. Ако дефицитът упорства (симптомите не отшумяват), може да прибегнете до по-големи концентрации — 10, 20, или дори 50 хиляди IU (50 000 IU = 1¼ милиграма). За витамин D, безопасните дози са много дискутирани, но е важно да знаете, че токсичност от него почти не се среща. Много е важно да знаете, че той се приема с най-мазната храна за деня, за да може храносмилането Ви да секретира жлъчен сок, за да го усвоите правилно. В противен случай (прием само с вода) той изобщо няма да Ви се „закачи“ никъде и ще си замине в канализацията.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:15 от Рaдост

# 244
Много е важно да знаете, че той се приема с най-мазната храна за деня, за да може храносмилането ви да секретира жлъчен сок, за да го усвоите правилно. В противен случай (прием само с вода), той изобщо няма да ви се „закачи“ никъде и ще си замине в канализацията.

Нека здравето бъде с вас!
Здравейте господин Суков.
Закачам се към този отговор, заради точно тази дилема.
В ето този бранд, има добавен зехтин във всяка капсула- не е ли достатъчно?
Скрит текст:

# 245
  • София
Здравейте господин Суков.
Закачам се към този отговор, заради точно тази дилема.
В ето този бранд, има добавен зехтин във всяка капсула- не е ли достатъчно?

Скъпа ЛордОззи,

Съществуват изключително много производители на пазара. Този го виждам за първи път. Проучете марката, продукта, търсете отзиви и така решете.

Производителите на хранителни добавки могат да си пишат какво ли не на етикета, само и само да им гласувате доверие с парите си. Регулаторите много по-малко следят техните продукти спрямо лекарствата. Затова бъдете критична. Зехтинът в капсулата няма кой знае какъв ефект. 1 л струва 20-40 лв. в магазинската мрежа.

Нормалният начин за набавяне на витамин D е да го синтезираме, когато се излагаме на слънце. Неслучайно го наричаме слънчев витамин и при нормални условия си произвеждаме достатъчно от него само от малко излагане на слънце. В храната той се среща в две форми: витамин D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). Ние, както и животните, използваме холестерол за синтеза на холекалциферол, а ергокалциферол се синтезира у растенията. И в двата случая витамин D се произвежда под въздействието на ултравиолетова светлина (UVB с дължина на вълната между 290 и 315 nm и с пиков синтез между 295 и 300 nm), а при синтетичното му производство се облъчват мая, гъби или ланолин (мазнина от агнешка вълна).

4000 IU са много по-добре от масовите продукти с по 10 пъти по-малко, така че е добро начало.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 10:03 от Рaдост

# 246
Г-н Суков отново даде много правилна преценка за моите проблеми. Колокоскопията показа , че всичко е ок. Обаче сега ще се наложи да правя изследването на стомаха, защото лекарката реши, че след като съм загубила тегло ще се наложи да проверява. Аз и обясних няколко пъти, че заради дискомфорта много подбирам храната , вкл. количествата и как смесвам храните и че за мен е ок. да съм загубила тегло, много по-добре се чувствам, но тя настоя.
Аз обаче проследих тук дискусията за мазнините и сега наблюдавам и сортирам храните в две насоки. Първо внимвам коя мазнина ми прави проблем, аз подозирам много зехтина, а у нас се ползва основно зехтин и може и масло.
Втората е да се опитам да не ям сурови плодове и дори зеленчуци с другото хранене. ОСтавям време след това или преди това .
Друго, което започнах да правя след съвет от познати е да изпивам по чаша топла вода с лъжица мед сутрин на гладно.
Да видим дали ще разреша загадката Simple Smile

# 247
  • София
Г-н Суков отново даде много правилна преценка за моите проблеми. Колокоскопията показа , че всичко е ок. Обаче сега ще се наложи да правя изследването на стомаха, защото лекарката реши, че след като съм загубила тегло ще се наложи да проверява. Аз и обясних няколко пъти, че заради дискомфорта много подбирам храната , вкл. количествата и как смесвам храните и че за мен е ок. да съм загубила тегло, много по-добре се чувствам, но тя настоя.
Аз обаче проследих тук дискусията за мазнините и сега наблюдавам и сортирам храните в две насоки. Първо внимавам коя мазнина ми прави проблем, аз подозирам много зехтина, а у нас се ползва основно зехтин и може и масло.
Втората е да се опитам да не ям сурови плодове и дори зеленчуци с другото хранене. ОСтавям време след това или преди това .
Друго, което започнах да правя след съвет от познати е да изпивам по чаша топла вода с лъжица мед сутрин на гладно.
Да видим дали ще разреша загадката Simple Smile

Уважаема Белла-чао,

Няма лекар, който да Ви задължи да правите изследвания против Вашата воля. Не е етично, професионално, камо ли хуманно.

Доколкото разбирам, Вашите изследвания са свързани със загуба на тегло. Ако това е здравословен процес, в резултат на който следите приема си на храни, за да избегнете някаква симптоматика (болки, дискомфорт и т.н.), явно се справяте по-добре от медиците. Ако сте с поднормено тегло, е възможно да координирате храненето си с предпочитан от Вас инструктор по хранене.

Мазнините може да причиняват дискомфорт при дисбаланс между киселината в стомаха и секрецията на жлъчен сок. При всички други случаи зехтин, краве масло, свинска мас и гъша лой са подходящи здравословни мазнини. Зехтин с недоказан произход не е зехтин и го считайте за измама, за която плащате два пъти. Всички други течни мазнини са хубави само за смазка на машините (откъдето те всъщност са произлезли).

Не Ви препоръчвам топла вода с мед сутрин на гладно, защото медът причинява рязко покачване на серумната глюкоза, което толкова рано през деня Ви натоварва панкреаса, за да произвежда инсулин, за да сваля нивата ѝ. Това, което в по-подходящо, е топла вода с лимон. Ако сега, през лятото, топлото Ви идва в повече, изберете хладка вода или със стайна температура. Ако лимоновият сок предизвика спазми или дискомфорт, може да го замените с лимоново масло, сол от лайм, оцет или напълно да го прескочите.

Това, че говорите за отделяне на приема на плодовете и зеленчуците, ме кара да се замисля за ефекта на фибрите и оксилатите. Термичната обработка е едното решение за дискомфорт от тях, а киселото мляко е другият. Избирайте по-малко сладки продукти, защото звучи сякаш на Вас захарта може да не Ви влияе добре.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 17:12 от Рaдост

# 248
Здравейте, г-н Суков, въпросът ми е свързан с това кои храни са подходящи при ежедневие, в което има тревожност и стрес,  или поне кои храни, трябва да се избягват в такива случаи. Пия едно кафе дневно, и виждам подобрение, след като намалих дозата в сравнение с преди. Благодаря Ви предварително!

# 249
  • София
Здравейте, г-н Суков, въпросът ми е свързан с това кои храни са подходящи при ежедневие, в което има тревожност и стрес,  или поне кои храни, трябва да се избягват в такива случаи. Пия едно кафе дневно, и виждам подобрение, след като намалих дозата в сравнение с преди. Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Тайгър,

При стрес е добре да се намалят нивата на кортизол, в помощ на което има три основни принципа: достатъчно сън, редовни физически занимания и управляване на психичното здраве. В помощ на това може да включите и следните храни:
- Зелен чай;
- Храни, богати на витамин В (пилешко, риба, яйца, пуешко и хранителна мая);
- Зеленолистни зеленчуци;
- Авокадо;
- Семена и ядки;
- Ферментирали храни.

Други промени в храненето
Намалете и утешаващите храни и напитки, които, въпреки че могат да Ви накарат да се чувствате по-добре на момента, имат краткотрайно (вредно) действие. Вредата от тях идва поради съдържащите се в тях съединения, свързани със стрес, тревожност и депресия:
- Алкохол;
- Кафе;
- Свръхпреработени храни.

Въпреки че е неразделна част от съвременното ежедневие, хроничното излагане на стрес може да увреди здравето Ви. Управлението му не може да стане само с промяна в храненето, а и с включване на занимания за подобряване на психичното здраве, връзката с природата, грижите за себе си и физическата активност.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 10:47 от Рaдост

# 250
Благодаря Ви!
Здравейте, г-н Суков, въпросът ми е свързан с това кои храни са подходящи при ежедневие, в което има тревожност и стрес,  или поне кои храни, трябва да се избягват в такива случаи. Пия едно кафе дневно, и виждам подобрение, след като намалих дозата в сравнение с преди. Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Тайгър,

При стрес е добре да се намалят нивата на кортизол, в помощ на което има три основни принципа: достатъчно сън, редовни физически занимания и управляване на психичното здраве. В помощ на това може да включите и следните храни:
- Зелен чай;
- Храни, богати на витамин В (пилешко, риба, яйца, пуешко и хранителна мая);
- Зеленолистни зеленчуци;
- Авокадо;
- Семена и ядки;
- Ферментирали храни.

Други промени в храненето
Намалете и утешаващите храни и напитки, които, въпреки че могат да ви накарат да се чувствате по-добре на момента, имат краткотрайно (вредно) действие. Вредата от тях идва поради съдържащите се в тях съединения, свързани със стрес, тревожност и депресия:
- Алкохол;
- Кафе;
- Свръхпреработени храни.

Въпреки че е неразделна част от съвременното ежедневие, хроничното излагане на стрес може да увреди на здравето ви. Управлението му не може да стане само с промяна в храненето, а и с включване на занимания за подобряване на психичното здраве, връзката с природата, грижите за себе си и физическата активност.

Нека здравето бъде с вас!

# 251
Поздравявам всички и благодаря на г-н Суков за съветите ! Simple Smile
За меда споменатия аспект не ми беше толкова очевиден, колкото би трябвало да е. Когато ми казаха за лъжицата мед в топла вода на гладно сутрин и първата ми мисъл беше - мед, полезно, топла вода - не е вредно , на гладно сутрин - става . ОСтаналите технически подробности изобщо не ми хрумнаха. Обаче са толкова логични!
Лъжичка лимон ми затяга стомаха, затова я карам на чаша вода на гладно сутрин.
Също така разделянето на храната, яденето по малко и интервал между сготвена храна и сурови плодове и зеленчуци ми действа на мен много добре. Мога да се похваля с една седмица без предния дискомфорт. А той беше непрестанен. Но все още си имам голям страх да не се получи пак. Много внимавам.
Същевременно се пъхвам и то много спокойно в повечето стари дрехи и се чувствам доста добре. Увеличих още движение като плуване и гимнастики - имам тази възможност, но без прекаляване, леко. Обаче кантара е голям предател и мърда две назад и едно напред . Голямо разочарование .
Лек ден на всички!

# 252
Здравейте!
Какви храни са подходящи при рак на дебелото черво, като все още не е извършена операция. Допустимо ли е да се ядат само сурови ядки и смути от зеленчуци и плодове?

# 253
  • София
Здравейте!
Какви храни са подходящи при рак на дебелото черво, като все още не е извършена операция. Допустимо ли е да се ядат само сурови ядки и смути от зеленчуци и плодове?

Уважаеми 593873,

Всяка храна, която е истинска и Ви подхранва, е добра. Суровите ядки, плодове и зеленчуци са прекрасен вариант и, щом обичате да ги правите на смути, е чудесно, а когато ги ядете цели, ги сдъвквайте добре — бавно и с наслада — за най-нежно взаимодействие на фибрите със засегнатия участък.

Навярно са Ви предписали много ограничения в храненето, но най-същественото е да изолирате глюкозата (от сладките, въглехидратите и др.), да спрете напълно растителните масла (слънчогледово, рапично и др.), хидрогенираните мазнини (маргарин, нискомаслени кремове за мазане и др.) и всички преработени и свръхпреработени храни.

Имате нужда от истинска храна, без химикали, много витамин Д (поне 20 000 IU — от слънцето или като добавка), омега-3 (2000-3000 мг като добавка).

Не пренебрегвайте и психосоматичните стъпки в холистичен аспект. Дайте си време за медитация и самоанализ на потиснатите негативни емоции, трудността да се освободите от миналото и предизвикателствата с властта, контрола и щедростта.

Желая Ви успех и
нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:12 от Рaдост

# 254
  • София
Поздравявам всички и благодаря на г-н Суков за съветите ! Simple Smile

Мога да се похваля с една седмица без предния дискомфорт. А той беше непрестанен. Но все още си имам голям страх да не се получи пак. Много внимавам.
Същевременно се пъхвам и то много спокойно в повечето стари дрехи и се чувствам доста добре. Увеличих още движение като плуване и гимнастики - имам тази възможност, но без прекаляване, леко. Обаче кантара е голям предател и мърда две назад и едно напред . Голямо разочарование .
Лек ден на всички!

Здравейте, Белла-Чао,

След успеха с храненето и спорта е време за мисленето (менталния Ви модел).

Освободете се от страха и притесненията за появата на болка, дискомфорт или подобни. Той е достатъчен да провокира мигрени, колити и каквито си помислите самонаказания, за които тялото ни е цар. А то прави това, защото не разбирате езика му.

Старите дрехи, в които „се пъхвате“, са за контейнера за стари дрехи, а не за Вас. Нека гордостта от успеха Ви дойде от нещо ново, а не старо. Погледнете напред — и нямам предвид кантара: най-жестокият уред за мъчение в 21-ви век.

С плуването и гимнастиката си поставяйте нови и по-високи цели. С напредването на годините имаме нужда не от „глезене“, а от истински предизвикателства — 1 секунда по-бързо, 1 кг по-тежки гири. Тялото, ако му позволим, може да стане като това на героите в Wall-e, където всички хора са шишковци и по цял ден ядат, без да се движат.

Намирането на нови предизвикателства е Вашият начин да успеете. Храната не Ви е спънка. Отдавна.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:14 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт