Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

  • 68 631
  • 290
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 561
Г-н Суков, привет и от мен!
На какво може да се дължи неприятното усещане за вкус на храната (независимо от вида на храната) при запазен апетит..?

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:06 от Emilova_85

# 226
  • София
  • Мнения: 149
По-скоро че не мога да се заситя без хляб..
Като тийн обичах да си похапвам сладко, но сега не е нещо, без което не мога да живея.
Ако ям сладко, ще са най-вече плодове — банани, ябълки, круши и тн.
От скоро време пия чай вместо кафе и ми допада повече.Като че ли кафето на гладно ме прави по-стресирана и по-раздразнителна.
Солено ми допада, но не прекалявам.
Също усещам, че на половин час трябва да “муцам”.
Желая да отслабна, но някои неща ме изкушават, а желая да отслабна, защото преди повече от две години родих секцио (не защото аз исках, а защото се наложи) и имам все още виснал корем.
Стремя се да извървя поне по 10.000 крачки на ден, но на 100% ми е трудно да се откажа от тестеното…
А Вие какво мислите относно протеиновите напитки, които заместват едно хранене?
Днес си купих една половинлитрова бутилка и много ми хареса и на вкус, и че ме засити.
Много ще се радвам да ми споделите мнението си по моите въпроси!!
Поздрави

Здравейте, Лейди ин блак,

Бих казал, че с времето (промяна баланса на хормоните и микронутриентите) е нормално да променяме предпочитанията си за сладко, солено и т.н. Затова ми е приятно да разбера, че плодовете са Вашето предпочитано сладко. Те са много по-подходящи от десертите (домашни или готови). Въпреки всичко, внимавайте и с тях, защото постоянният апетит („на половин час трябва да 'муцам'“) говори за рязко спадане на глюкозата в кръвта ви, което провокира глад. За предпочитане е да направите преход към по-малко сладки плодове (с по-нисък гликемичен индекс от посочените от вас), каквито са цялата група горски плодове (ягоди, малини, боровинки…)

Прекрасно е, че сте открили чая, защото кафето наистина стресира. Механизмът му е прост: кафето е диуретик, който действайки на бъбреците (да ходим в тоалета по малка), активира и адреналиновите жлези („кацнали“ над всеки бъбрек), а от тях се отделя, естествено, адреналин и кортизол. За това е и нормално кафето да ви „носи“ стрес. Оттам и обичаят за кафето с цигара. Първото стресира, второто успокоява. Чудесна формула за инсулт/удар на абонати на две големи индустрии до живот (буквално).

Хубавото на чая (зелен, черен, бял и т.н.), че въпреки наличието на кофеин в сравнително по-ниски дози, е, че той съдържа и други вещества, които помагат на черния ни дроб бързо за изведе зловредния кофеин от кръвообращението. Отсъствието на тези вещества в кафето са причина кофеинът от него да се задържи на рециркулация 12 или повече часа.

Средството на природата да върне жеста за жертване тялото Ви при бременност е кърменето. То „канализира“ мазнините към млечните жлези. Колкото повече суче едно бебе, толкова е по-вероятно мамчето да отслабне. Това важи за случаите, когато родилката е приемала истинска храна. Яденето на боклуци (бързи и замразени СПХ) не „излизат“ по този начин, защото природата защитава бебчето. Най-просто би подействал детокс (но може да зависи и от други особености на Вашия конкретен случай). Ето защо може да ме посетите, за да помислим за персонализирана стратегия по въпроса.

Апетитът Ви за тесто може да е признак, че сте А кръвна група, но то е нож с две остриета и затова е хубаво да се овладее.

10 000 крачки са прекрасно начало, но не са единственото, което може да упражнявате като спорт. Горещо Ви препоръчвам да експериментирате в тази посока.

Протеиновите напитки не заместват хранене, но са прекрасен пример за разрастваща се злоупотреба с удобството. Достатъчно е да им прочетете етикета, за да разберете, че нямат нищо полезно. Синтетичните протеини са причина за омазняване на черния дроб — цената, която плащат „активните“ спортисти, напълно излишно за Вас усложнение на здравния статус.

Успех!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:52 от Рaдост

# 227
  • София
  • Мнения: 149
Скрит текст:
Аз пък доста добре вървя с формата, но не си личи много по кантара . Личи по дрехите . И аз се чувствам доста добре и с лекота правя движения, които преди ми бяха тежки ,ттрудни , неудобни и изморителни.
Само едно не успявам - да определя какво ми дразни стомаха. Направиха ми тест за доста вида зърнени и нямам проблеми, тест за възпаления и пр. нямам , не вярвам да е лактоза всякакво мляко не ми прави проблеми, няма мпроблеми с варени яйца, с месо ... обаче преди 2 дена хапнах едни спагети карбонара и тази сутрин още не ми е добре стомаха . Сега се чудя дали проблеми ми предизвиква основна съставка или някаква изкуствена добавка при масовата продукция на някои неща . Не мога да разбера  .
Лошото е , че прекалявам със сравненията. Т.е. според мен съм си доста добре, докато на плажа например не загледам някой да реша ... ама аз не съм добре. и да си търся кусури .. Даже понякога се чудя как хората по плажа , със всичките си дефекти , но съвсем според възрастта човешки фигури,  как може да се държат съвсем спокойно . Приказват си по бански един с едни очевадни проблеми ,друг с други и не очакват критичен поглед ?
И другото, което се чудя , дали и как диетолозите заместват желанията с полезни такива ,, Не искам да провокирам и да питам нахално, но наистина ... например някое еспресо в Италия ... как да му откаже човек ?  Relieved

Здравейте, Белла.

Както вече съм отбелязвал, интуицията Ви работи добре. Аз наричам кантара „уред за инквизиция от 21-ви век“

Пастата се приготвя от пшеница, която много често е ГМО. А тази пшеница много често се пръска с глифосат, който е много токсичен химикал и често има следи от него навсякъде по веригата. Тестовете това не го вземат под внимание.
Сравненията са причината на Запад да сме с толкова болни глави. При Вас това може да се дължи на грософобията (фобия да си дебел) и вследствие на това на плажа Ви се набиват в очите точно подобно белези на хора, които просто я нямат.

Не мога да Ви кажа как диетолозите заместват желанията, защото аз не съм диетолог. Аз съм инструктор по хранене и не забранявам или задължавам клиентите си да ядат едно, второ или трето. Когато разбера на какво се дължи някакво нездравословно желание към храна обаче, мога да им помогна да го заменят с по-добра алтернатива. Освен това никога на никого няма да забраня едно хубаво кафе в Италия. Това е нечовешко. В науката се определя като орторексия невроза и е психологическо отклонение, при което хората правят избор за храна само на базата на това дали е полезна, или не (спрямо техните цели за теглото, обикновено — грософобия). Това никога не е съществувало в човешката еволюция и е абсолютно противоестествено. Накратко: яжте истинска храна, главно растителна, обичайте и бъдете обичани.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:55 от Рaдост

# 228
  • София
  • Мнения: 149
Г-н Суков, привет и от мен!
На какво може да се дължи неприятното усещане за вкус на храната (независимо от вида на храната) при запазен апетит..?

Здравейте, Емилова,

Благодаря Ви за интересния въпрос.

Неприятният вкус в устата, който засяга всички видове храна, въпреки поддържането на нормален апетит, може да бъде причинен от редица фактори. Ето някои възможни причини:

1. Лоша орална хигиена: Некачественото миене на зъбите, пропускането на конеца за зъби и греблото за език може да позволи натрупване на бактерии в устата;

2. Сухота в устата (ксеростомия): Слюнката помага за почистване на устата, а липсата ѝ може да доведе до неприятен вкус. Сухотата в устата може да бъде причинена от лекарства, определени медицински състояния или просто от недостатъчен прием на вода.

3. Орални инфекции като пародонтоза;

4. Киселинен рефлукс може да доведе до връщане на стомашната киселина обратно в хранопровода и устата, причиняващо кисел или горчив вкус;

5. Някои лекарства могат да променят вкусовото възприятие или да причинят метален вкус в устата.

6. Състояния като синузит или носни полипи могат да повлияят на вкуса и обонянието Ви, което води до неприятен вкус.

7. Тютюневите изделия могат да оставят лош вкус в устата и да повлияят на вкуса Ви.

8. Хормонални промени — колебания като тези по време на бременност или менструация могат да променят вкусовото възприятие.

9. Хранителни дефицити на определени витамини и минерали като цинк или витамин B12;

10. Медицински състояния като диабет, бъбречна недостатъчност или чернодробно заболяване могат да причинят метален или неприятен вкус в устата.

За най-добри резултати е полезно да се консултирате с медицински специалист, за да определите основната причина и подходящо лечение.

Успех!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:57 от Рaдост

# 229
  • Мнения: X
Добър вечер,господин Суков!

Първо искам да Ви благодаря за полезния и изчерпателен отговор!

Както вече споменах,от известно време предпочитам сутринта да се наслаждавам на чаша чай вместо на чаша кафе.
В момента пия билков чай,който съдържа много билки-мента,глухарче и коприва(има и други билки,но не си ги спомням),но Вие ми споменахте зелен чай.
След като ми свърши билковия,ще си поръчам зелен чай,но аз ценя качествените продукти,затова бих желала да разбера с какво трябва да внимавам при избора на зелен чай?От какъв произход,как трябва да е получен и тн?
А относно тази протеинова напитка,не ми се струва,че има толкова вредни съставки(протеин от грах на прах).
Не знам,не съм специалист като Вас.Вие ги разпознавате лошите от добрите.
Поздрави

# 230
  • София
  • Мнения: 149
Добър вечер,господин Суков!

Първо искам да Ви благодаря за полезния и изчерпателен отговор!

Както вече споменах,от известно време предпочитам сутринта да се наслаждавам на чаша чай вместо на чаша кафе.
В момента пия билков чай,който съдържа много билки-мента,глухарче и коприва(има и други билки,но не си ги спомням),но Вие ми споменахте зелен чай.
След като ми свърши билковия,ще си поръчам зелен чай,но аз ценя качествените продукти,затова бих желала да разбера с какво трябва да внимавам при избора на зелен чай?От какъв произход,как трябва да е получен и тн?
А относно тази протеинова напитка,не ми се струва,че има толкова вредни съставки(протеин от грах на прах).
Не знам,не съм специалист като Вас.Вие ги разпознавате лошите от добрите.
Поздрави

Здравейте, уважаема lady in black,

Това, което на български определяме за чай, се разминава с понятието чай на френски и английски.

1. Под чай приемаме напитка, приготвена от чаени листа (с произход Япония/Китай или Индия/Шри Ланка) запарени в топла/гореща (70-80℃, по-рядко 90℃) вода. Този чай съдържа кофеин така, както вече Ви обясних, и е прекрасен вариант за зависими от кофеина на кафето хора.

2. Отвара (tisane на френски) е напитка, приготвена от корени, билки и листа/цветове, запарени и варени във вода. Разликата от чая е, че отварата не (или рядко) съдържа кофеин, че температурата на водата е по-висока (100℃ или точката на кипене) и че активните съставки изискват повече време на престой във водата.

3. Пакетираният чай е ни рак, ни риба. Първо, той е резултат на абсолютно случайни събития. Освен това в пакетчето рядко се слагат качествени състави и, не на последно място, качеството на пакетиращия материал е от голямо значение, защото в някои случаи се получава течност с вкус на хартия. За съжаление, по-скъпите марки, които се обърнаха към найлоновите мрежички, са само източници на микропластмаси в тялото ни.

Затова, след като имате хубав източник на билки, може прекрасно да се насладите на вашата отвара, без да се лутате в лабиринта от чайове. Ако все пак желаете да си набавяте кофеин за стимулация (за мен ранният следобед е прекрасен момент за това) и да се хидратирате по-добре от „голата вода“, изборите са много и отнема време, докато си намерите този вкус, който наистина Ви допада. Френските чайове Mariage Frère са висок клас ароматизирани чайове, от които винаги предлагаме в салона и в кабинета със съпруга ми, докато вкъщи предпочитам натурален китайски (от Амазон или от китайския магазин на „Пиротска“) подсладен с листа стевия. Но това са само два примера от огромната индустрия за чайове.

Протеинови напитки
Далеч съм от позицията да апелирам против протеиновите напитки, но само ще спомена, че в еволюционен план единствената протеинова напитка е било млякото (прясно, кисело, кефир), и никога смесица вода с „естествен“ протеин на прах от ГМО грах, яйца, млечна суроватка или всякакви други. Те са типичен пример за СПХ (свръхпреработени храни), които ни се налагат като вменено удобство, докато единствено ни съсипват тялото отвътре (черен дроб, бъбреци, стомах, сърце, дебело черво и т.н.).

Във Вашия случай те са за предпочитане пред напитките със синтетичен протеин (има и такива), които са истинска отрова в дългосрочен план. Отново, не бих Ви препоръчал никоя от тях, но първите са по-малкото зло, ако все пак виждате някаква полза от тях и си следите черния дроб за неалкохолно омазняване.

Успех.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:00 от Рaдост

# 231
  • Мнения: 10 997
И аз искам да кажа благодаря замнението.
Съвсем правилно по мое чувство.
Не знам какво предизвиква проблема при мен. Много трудно ми е да определя какво е. Опитвам . Но това вече си е нещо с което аз ще се справям сама. Още едно обстойно изследване ми е изписано със скриник и пр. , но аз предполагам , че след като другите неща са наред и това ще е ок. Според мен трябва да открия дразнителя и да го избягвам .
Но е забелпзах,  че става след като се храним на заведение и взема нещо с повче съставки или сос. Както спагетите карбонара, имат доста суставки, имат сос, а и както казахте може да не са т добро производство самите спагети .

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 23:21 от bella-ciao

# 232
  • Мнения: 43 917
Здравейте!
С интерес следя въпросите и отговорите в темата. Последните такива ме накараха да се замисля, а съответно и да Ви попитам. Какво е мнението за обезмаслените продукти- кисело мляко, извара и т.н.?

# 233
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте!
С интерес следя въпросите и отговорите в темата. Последните такива ме накараха да се замисля, а съответно и да Ви попитам. Какво е мнението за обезмаслените продукти- кисело мляко, извара и т.н.?

Здравейте, Мириат,

Благодаря Ви за вниманието, защото то дава много смисъл на тази платформа.

Въпросът за обезмаслените продукти (млечни или други) заслужава много голямо преразглеждане. Позволете ми малко история (може да прескочите параграфа, направо към отговора ми).

През 1950-те изследователят Ансел Кийс спекулира, че мазнините в храната имат влияние върху сърдечносъдовите заболявания. Тази идея достига правителството на САЩ, които през 1977 г. препоръчват намаляване на приема им. През 1980-те и 1990-те нискомаслените храни широко се рекламират за здравословни, а хранително-вкусовата индустрия започва масово производство на нискомаслени и обезмаслени продукти, в които мазнините са заместени със захари и рафинирани въглехидрати. В началото на 21. век някои изследователи започват да критикуват тази трактовка предвид нарастването на затлъстяването и диабета. Проучванията показват, че не всички мазнини са еднакви, и така трансмазнините са определени като особено вредни, а мононенаситените и полиненаситените мазнини (зехтин, ядки и риба) се установява, че са полезни за здравето.
Последните 15 години разкриват истинската същност и ползи/вреди от различните мазнини, което е отразено в препоръките за хранене по света. Нови изследвания разкриват ролята и ползата на здравословните мазнини в балансираната диета, за здравето на мозъка, производството на хормони и усвояването на мастноразтворими витамини. В Европа изоставаме с 5-10 години от този общ ход и като парадокс открих през 2018 година моята тъща във Франция все още да готви с маргарин, а и до днес фитнес треньорите и лекарите масово забраняват мазнините в менюто на пациентелата си.

Отговор: посочените от Вас продукти са много вредни. Същото се отнася и за пиле без кожа и месо без мазнини. Въпреки това, следва напълно да се избягват растителни мазнини, които са резултат на термо- и химически обработки (слънчогледово олио е най-яркия пример), защото са особено нездравословни (рак, сърдечносъдови състояния и т.н.).

Бонус: теорията за калориите е пълна глупост и е оборена многократно. Ето защо е далеч за предпочитане плод с истинско кисело мляко пред обезмаслено кремче в кутийка, на етикета на която има 25 съставки.

Надявам се, че това Ви обяснява много неща.

Успех!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:03 от Рaдост

# 234
  • София
  • Мнения: 149

Още едно обстойно изследване ми е изписано…

Но е забелязах,  че става след като се храним на заведение и взема нещо с повче съставки или сос.


Благодаря Ви, Белла-чао,

Може би е по-добре за Вас да се осланяте на интуицията си, вместо да се подлагате на безброй изследвания, които да Ви превърнат в хипохондрик.

Не препоръчвам храната в заведенията. Дори и да използват най-пресните съставки и най-истинските продукти (което не е така, защото пари и печалби така не се правят), отрицателната енергия, на която е изложена храната при масовите процеси (машини, хора с ниско заплащане и т.н.), я прави от трудна за приемане до вредна при хората, в зависимост от сетивността им.

Друг е въпросът, че комплексната храна като цяло натоварва храносмилането, защото то следва да се справи с всички тези съставки (в един сос те понякога са 8-10). А препоръчителната бройка за оптимално храносмилане е 2-3. Естествено, това е строго индивидуално, но сложните храни никога не се отразяват добре на тялото (тегло, здраве, т.н.).

Лека!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:05 от Рaдост

# 235
  • Мнения: 1 959
Здравейте господин Суков,
аз също чета темата с интерес и попивам информация от коментарите Ви, за които сърдечно Ви благодаря! Във връзка с мнението Ви за вредността на слънчогледовото олио, бихте ли споделил кои видове мазнина са препоръчителни за готвене и достъпни ценово за ежедневно ползване?

# 236
  • Мнения: 8 017
Здравейте господин Суков,
По повод храненето има много фактори, които трябва да ни дадат аларма , особено ако имаме и някакъв проблем.
Аз се въртя в момента, около 2 хипотези, във връзка с храносмилането на дъщеря ми.
Ще се радвам на мнението ви.
Скрит текст:
Тя има / или по-скоро няма! /диагноза  Синдром на раздразнени черва.   Промени в дефекационните навици, внимавайки с храненето - вече няма, а и бяха спорадични.
Коремни болки, ако изключим веднъж около цикъл,  в последните 4 месеца, когато пак , сама се контролира, внимава какво яде- пак няма.
Чувство на подуване в корема, газове и някакъв дискомфорт - контролира с панкреофлат   - панкреатин+ диметикон.  Според мен по-скоро психосоматично има нужда от него, но и не изключвам , все още, да има някаква нужда от диметикона/ еспумизан/ , затова сега ще пробвам да разделя приемите на лекарството на 2 части- панкреатични ензими и диметикон, за да разберем връзката.
Опитваме се да разберем и каква е логиката на появяване на симптоматиката, като сме изключили виновникът да е глутена, умереният прием на млечни, регулярно високороптеиново хранене, FODMAPS  също- беше около 3 месеца на извънредно строга диета, и постепенно пробвахме всичко...
Това, което тя самата забеляза, е захари, дори в минимални количества , при нормално хранене. Като например вода тисана / вариант на студен чай, който е популярен тук, има само ~1 г захар на 100мл.
В същото време,  обикновен сладолед, извън основните хранения, както по принцип го яде, не й причинява дискомфорт .
Другата ос, около кокято се въртя, е разбира се стресът, тревожността и емоционалното състояние . Не поставям под съмнение, че могат да влияят силно на храносмилането и да предизвикват или усилват симптомите, а се опитвам да намеря работеща формула за нея- засега контролирано дишане , опитваме медитация още не съвсем успешно, и й давам грифония нощем . Тя е пред изпити, така че ...не очаквам чудеса , докато те не минат.

# 237
  • Мнения: 43 917
Здравейте, Мириат,
Отговор: посочените от вас продукти са много вредни.
Благодаря за бързия отговор. Всичко изчетох. Поднесена от Вас информацията е интересна, достъпна и разбираема.

# 238
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте господин Суков,
аз също чета темата с интерес и попивам информация от коментарите Ви, за които сърдечно Ви благодаря! Във връзка с мнението Ви за вредността на слънчогледовото олио, бихте ли споделил кои видове мазнина са препоръчителни за готвене и достъпни ценово за ежедневно ползване?

Здравейте, мама-ени,

Благодаря Ви за милите думи и се радвам, че намирате съдържанието ми за полезно.

Най-подходящи са мазнините на нашите баби: свинска мас, гъша лой, краве масло и зехтин. В добавка от съвремието може да включим и студено пресованото кокосово масло.

Свинската мас е най-достъпна, следвана от маслото и зехтина. Гъшата лой и едно време, и сега е лукс и с нея през зимата киселото зеле става неустоимо. Кокосовото масло е това, което има запазен аромат и него го ползвам за курабийки и десерти през зимата.

Бонус: мазна риба, авокадо и пиле с кожа.

Не Ви препоръчвам да готвите ВЪВ мазнина, а СЪС мазнина. Тъй като при високи температури мазнините прегарят и се окисляват, с което губят полезните си свойства, Ви препоръчвам да готвите с вода или на пара, а мазнините да ги добавяте по̀ към края. Това позволява и по-ниска (здравословна) температура на обработка на храната, което запазва повече и по-ценни нейни качества.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:06 от Рaдост

# 239
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте господин Суков,
По повод храненето има много фактори, които трябва да ни дадат аларма , особено ако имаме и някакъв проблем.
Аз се въртя в момента, около 2 хипотези, във връзка с храносмилането на дъщеря ми.
Ще се радвам на мнението ви.

Здравейте, ЛордОззи,

Благодаря Ви за отправеното запитване и за това, че споделяте доста интимна информация относно здравето на дъщеря си.

Намирам описаните симптоми за сериозно предизвикателство при диагностициране.

Добре е, че следите какви ползи оказват различните протоколи (както споменавате FODMAPS) и оценявате малки успехи и радости.

СРЧ е чест заподозрян при развиващите се тела, които се сблъскват с емоции, хормони, заобикалящ свят и храна с все по-сложен и вреден състав. Затова е много възможно дъщеря Ви да има психосоматично отражение на стреса и натоварването. Поздравления за дихателните упражнения и медитацията — желая Ви успех — те предлагат прекрасно средство за справяне с кортизола и адреналина.

Със захарта нещата са по-засукани: в споменатия чай може наистина да има само захар (двупръстенна молекула глюкоза+фруктоза), а в сладоледа — само царевично-глюкозен сироп. Фруктозата (плодова захар) може в такъв случай да е причина за острата реакция от студената напитка, а не при сладоледа, и тя да реагира зле само на малки количества чай.

Споменатите медикаменти действат на панкреаса, секретиращ храносмилателни хормони, един от които е инсулинът (при наличие на глюкоза от консумираната храна), което ми напомня, че решение може и да е контролът на глюкозата. Отделно, помощта на тези продукти е нож с две остриета и може да направи панкреаса мързелив, което изобщо не Ви го желая.

Глутенът може също да дразни червата и е добре да го установите (или с лабораторен тест, или с изключване за месец-два и бързо въвеждане след това с наблюдение за реакции). Високопротеиновото хранене може да е добър вариант и е добре, че имате наблюдения за него.

Нищо не споменавате за пробиотици и ако в действителност не са разглеждани като решение, е хубаво да потърсите „букет“ с лактобацус Ройтери, особено ако дъщеря Ви е израждана със секцио и не (малко) сте я кърмили. Лекарите често пренебрегват витамините и микроелементите при изследване, което оставя още неразгледани варианти (витамин D3, Омега-3 или магнезиев дефицит като най-често срещани).

Работа с психолог много може да подобри състояния като тревожност, но колегите не познават материята на храненето. Затова, ако решите, заповядайте да поговорим.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:10 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт