Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

• 68 594
  • 290
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Аз имам един въпрос, надявам се не прекалявам и надявам се е по темата. В повечето съвети в темата се препоръчва силно неприемане на алкохол. Аз много се чудя дали е истина , че хора прекалявали дълги години с алкохол, да речем 30г. и то ежедневна консумация, хора на които мотото им е "водичка - та е за козичка ". Доколко може да се счита , че алкохола е повредил от организмите и доколко се повреждат мозъците? На кое влияе алкохола по-негативно - на организма изцяло или в частност на мозъка ? Защо хората пият алкохол по такъв начин? Какво им носи?
Аз знам че пише много и четох , но като ми е интересно да знам мнение на човек, който директно работи с хора и с негативите на неправилното отношение на хората към себе си и тялото им. Това неправилно отношение винаги има причина, то има и последствия. И човешката страна на въпроса ми е също много интересна. Благодаря Simple Smile

Здравейте, Белла,

Благодаря Ви за въпроса. Разбирам, че се интересувате от причините, които подтикват човек към алкохола и как се развива пристрастие към него.

В моята практика аз включвам алкохола в категорията „домашни наркотици“ — общото име за легални вещества и субстанции без хранителна стойност (цигари, вейпове, алкохол, кафе, захар).

Има такива, които пият само когато са в група, за да се харесат на околните. Също както с цигарите и вейповете, алкохолът има функцията на социален посредник: „Да пием по нещо и ще го обсъдим.“ Няма едно мнение по въпроса кое е водещо, а и персоналният елемент е също от значение.

Вашият въпрос вероятно касае по-скоро другите. При емоционален дисбаланс от какъв да е характер (дори към непоносимост на скуката), когато цигарите, храната и захарта вече не са достатъчни, алкохолът дава този източник на спокойствие и удоволствие (говоря за допаминов награда), който отключва етапа на зависимост. Веднъж мозък, привикнал с външни средства на подобна стимулация, много трудно може да се „препрограмира“ да разчита само на вътрешни (радост, любов, спорт и т.н.).

По тази причина в рехабилитационните центрове за отказване от наркотични зависимости всячески насилват хората да се трудят, да спортуват, да работят физическа работа и т.н. Това е само една от възможностите и докато не се изяснят психологическите първопричини (какъв дисбаланс) на една зависимост, всеки външен помощник би играл ролята на наркотик заместител.

Накратко: алкохолът е наркотик, към който човек се обръща при настъпване на емоционален срив в производството на допамин по нормалните за здрав човек начини. Той е отрова от най-малката доза, която има пагубно влияние върху общото здраве и благосъстояние.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:01 от Рaдост

# 286
  • София
Как да се насърчи производството на ензими в тялото? Храносмилателните органи се затрудняват да ги отделят, доказано, а това води до каскада от проблеми.

Здравейте, Соул81,

Благодаря Ви за запитването.

Споделеното предизвикателство е масово явление в наше време. Това се дължи на факта, че от всички вкусове, горчивият е най-редкият в съвременната кухня.

Горчивите билкипелин, корен от глухарче и тинтява — се използват за стимулиране на апетита и храносмилането. Дори кафето и черният шоколад са техни наследници. Няколко капки билкова тинктура преди хранене могат да възвърнат „вътрешния огън“ – тъй като горчивото активира блуждаещия нерв и „събужда“ стомаха, черния дроб и жлъчката.

Нека здравето бъде с Вас!

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:02 от Рaдост

# 287
Здравейте,занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

# 288
  • София
Здравейте, занимавате ли се с дефицити на витамини и причини за косопад?

Уважаема Нати,

Благодаря Ви за уточнителния въпрос.

Аз съм холистичен инструктор по здравословно хранене и ако клиентът ми има основание да свърже оплакване и причина, е в кръга на нещата да намерим решение за това.

Така че, да: авитаминозата може да доведе но редица състояния, в т.ч. и косопад, за което предприемаме мерки, за да превъзмогнем.

Доброто при мен е, че аз съм склонен да търся повече от една причина за дадено състояние, както и повече от едно решение. По отношение здравето на човек, нищо и никога не е само черно и само бяло.

Нека здравето бъде с вас!

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:56 от Рaдост

# 289
Аз моя косопад го спрях с цинк и витамин Б, информацията намерих от влогърка. Преди това нищо не помагаше и плачех докато се къпя заради падащата коса. Иначе има още много неща, които може да се правят.

# 290
Здравейте! С инсулинова резистентност съм, знам, че трябва да ям повече протеин, но вече ми омръзна да ям само яйца, пилешко, салати, извара…. бихте ли ми казали какво друго може? Отделно, че спрях и всякакъв въглехидрат, това грешно ли е? И ако е, какъв въглехидрат мога да приемам, за да не качвам инсулина?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт