Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

  • 68 652
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 43 917
Много благодаря за отговора и за начина, по който го представихте!

# 211
  • Мнения: 2 320
Здравейте!
Дали е възможно, когато изведнъж започна пост и спра да ям вредните неща, които обикновено ям (бързи храни, бургери и т.н.), да ми се влошава психичното здраве? Уточнявам, че по принцип имам силна тревожност и май съм на ръба на паник атаки, също така не спя много добре. Но все пак, дали е възможно и смяната на храната да влияе?

# 212
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте!
Дали е възможно, когато изведнъж започна пост и спра да ям вредните неща, които обикновено ям (бързи храни, бургери и т.н.), да ми се влошава психичното здраве? Уточнявам, че по принцип имам силна тревожност и май съм на ръба на паник атаки, също така не спя много добре. Но все пак, дали е възможно и смяната на храната да влияе?

Здравейте, Джуд,

Благодаря за интересния въпрос.

Спирането на вредните храни с всички техни химикали и съставки, целящи пристрастяване към тях, може да имат ефект на абстиненция. С други думи, липсата на захар, рафинирани и свръхрафинирани храни може да Ви причини синдром на оттегляне от наркотици.

Подобен може да е и ефектът на спиране на безцелното гледане на видео и снимки в социалните мрежи, които имат алгоритми, зомбиращи зрителя до безпаметност.

Ето защо, с моите клиенти прилагаме постепенно изключване на вредните и замяна с богати на хранителни вещества истински, цели храни.

Слънцето, спортът и захранващите взаимоотношения могат да Ви помогнат да не развивате тревожност и паник атаки.

В дългосрочен аспект промяната към по-добра и питателна храна има благоприятен ефект върху здравето и психиката и затова помощта на доверен човек или инструктор по хранене могат да са от незаменима полза.

Успех!

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 11:57 от Рaдост

# 213
  • Мнения: 1 960
Джуд, от личен опит мога да споделя, че самата идея, че по време на пост или диета нямаш право да ядеш някакви неща, напряга психически. Мен постите и диетите ме изнервят, от което ми се яде още повече и става като лавина. Затова съм спряла да си го причинявам. Ям от всичко, но в малки количества и се чувствам добре така.

Господин Суков, не ми стана ясно тези 10 000 единици витамин Д за ден или седмица са препоръчителни?

# 214
  • София
  • Мнения: 149
Джуд, от личен опит мога да споделя, че самата идея, че по време на пост или диета нямаш право да ядеш някакви неща, напряга психически. Мен постите и диетите ме изнервят, от което ми се яде още повече и става като лавина. Затова съм спряла да си го причинявам. Ям от всичко, но в малки количества и се чувствам добре така.

Господин Суков, не ми стана ясно тези 10 000 единици витамин Д за ден или седмица са препоръчителни?

Уважаема, мама-ени,

Благодаря Ви за споделеното мнение.

Вие само потвърждавате моята практика, че неосъзнатото ограничаване е причина за допълнително излишен стрес във вече достатъчно натовареното ни ежедневие. А това обезсмисля цялата практика.

Ето защо разнищването на ненаситния апетит е най-печелившата стратегия.

Постите имат своите корени в нашата култура, защото канонът ги е заимствал преди 1160 години от хората, живели по тези земи, за да се популяризира по този начин църквата като новост. В днешно време все още има логични препратки, отнасящи се към биологията ни, които са плод на еволюцията. Развитието на обществото обаче изобщо не е взето предвид и затова постите са демоде диета. А диетите като цяло дават само краткосрочен резултат, докато навлязат в плато, когато изискват корекция и адаптация под наблюдението на специалист.

Поздравявам Ви, че стратегията „от всичко, но в малки количества“ Ви носи добри резултати.

Витамин Д от 10000 единици/ден (0,25 мг/ден) се предписва с терапевтично действие за избягване на дефицит, а при съмнения за такъв може да се прибегне и към 25000-50000 IU. Количествата са минимални, а и хората често не усвояваме значително количество поради ред причини.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:32 от Рaдост

# 215
  • Варна, морето, сините вълни...
  • Мнения: 41
Здравейте, Ники Суков,
Имам начална степен или лека инсулинова резистентност и леко завишен холестерол.
Това го установи моят ендокринолог. Съответно предписа 2 добавки, които подействаха положително на нивата на инсулин, глюкоза и холестерол. Вит. Д също влезе в норми след прием, отново предписан от нея. Съответно свалих около 1, 2 кг.
Нямам драстично напълняване, но 6, 7 кг постепенно качени последните 10 години и 2 раждания, които се опитвам да сваля.
Това е и целта ми от 67 кг, искам пак да съм 60, на 40 години съм, 167 см.
Усилих тренировките, разходки, йога - 3, 4 пъти седмично общо. Но обичам да се глезя със сирена и вино да кажем вечер или сладолед.

Въпроса ми е подходящ ли е за мен фастинга 16:8 или 18:6, който лесно спазвам, защото до обяд почти не изпитвам глад, при положение, че съм инсулинова резистентност?
Бях на режим с хранене през около 3, 4 часа, но няма особен ефект.
Приемам идеи и съвети как да не се лиша от изцяло от удоволствията от време на време, но да сваля поне 3, 4 кг?
Какво е мнението Ви за "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе, прочетох я и съм раздвоена какво и как да правя вече?

# 216
  • София
  • Мнения: 149
Най-подходящи храни за здрава щитовидната жлеза.

Съвременните тенденции за здравословни решения могат да бъдат търговски успешни, но рядко водят до личен успех в здравето и благополучието. Това е особено вярно при грижите за щитовидната жлеза и ендокринната система, които са сложни и чувствителни. Решения, които помагат на един човек, могат да навредят на друг, което показва важността на биоиндивидуалността.



Причини за хипотиреоидизъм

1. Стрес: Високите нива на кортизол пречат на заздравяването на щитовидната жлеза, като тялото дава приоритет на външните опасности.
2. Дефицит на хранителни вещества: Липсата на необходими компоненти може да попречи на щитовидната жлеза да работи правилно.
3. Хронични възпаления: Често свързани със стрес, те увреждат щитовидната жлеза, главно поради автоимунни реакции или инфекции.
4. Тежки метали и токсини: Те имитират хормоните на щитовидната жлеза и нарушават хормоналната функция.
5. Радиация: Високата радиация, макар и рядко, може да увреди щитовидната жлеза.

Храни за подобряване на работата на щитовидната жлеза

1. Йод: Необходим за хормоните на щитовидната жлеза. Източници: морски водорасли, риба, яйца и млечни продукти.
2. Селен: Помага за превръщането на хормоните. Източници: бразилски орехи, сардини, яйца и слънчогледови семки.
3. Омега-3 мастни киселини: Намаляват възпаленията. Източници: мазна риба, ленено семе и яйца.
4. Здравословни мазнини: Контролират възпаленията. Източници: авокадо, зехтин, животински продукти и ядки.
5. Пробиотици: Подобряват чревното здраве. Източници: кисело мляко, кефир, туршия и кимчи.
6. Пребиотици: Хранят полезните бактерии. Източници: чесън, лук, аспержи и овес.
7. Фибри: Поддържат здравето на червата. Източници: круши, ябълки, боб и леща.
8. Полифеноли: Подпомагат полезните бактерии. Източници: боровинки, зелен чай, орехи и какао.
9. Противовъзпалителни храни: Успокояват възпаленията. Източници: куркума, джинджифил, чесън и горски плодове.
10. Храни, лекуващи червата: Възстановяват тъканите. Източници: костен бульон, зеле и Алое Вера.

Щитовидната жлеза изпада в дисбаланс при хранителен дефицит, инсулинова резистентност и дисбиоза, всички които говорят за разклатено здраве на червата. За това, при възникване на оплаквания по функционирането ѝ е много важно да се подходи персонално и холистично към здравето ѝ, с фокус върху постепенни промени в храненето и управление на стреса и с вземане предвид уникалните нужди на отделния човек.

# 217
  • София
  • Мнения: 149
Скрит текст:
Здравейте, Ники Суков,
Имам начална степен или лека инсулинова резистентност и леко завишен холестерол.
Това го установи моят ендокринолог. Съответно предписа 2 добавки, които подействаха положително на нивата на инсулин, глюкоза и холестерол. Вит. Д също влезе в норми след прием, отново предписан от нея. Съответно свалих около 1, 2 кг.
Нямам драстично напълняване, но 6, 7 кг постепенно качени последните 10 години и 2 раждания, които се опитвам да сваля.
Това е и целта ми от 67 кг, искам пак да съм 60, на 40 години съм, 167 см.
Усилих тренировките, разходки, йога - 3, 4 пъти седмично общо. Но обичам да се глезя със сирена и вино да кажем вечер или сладолед.

Въпроса ми е подходящ ли е за мен фастинга 16:8 или 18:6, който лесно спазвам, защото до обяд почти не изпитвам глад, при положение, че съм инсулинова резистентност?
Бях на режим с хранене през около 3, 4 часа, но няма особен ефект.
Приемам идеи и съвети как да не се лиша от изцяло от удоволствията от време на време, но да сваля поне 3, 4 кг?
Какво е мнението Ви за "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе, прочетох я и съм раздвоена какво и как да правя вече?

Здравейте, Красита,

Благодаря Ви, че споделяте вашите предизвикателства.

Постепенното напълняване е винаги много коварно за улавяне и справяне, с него става като „Синдрома на сварената жаба“.

Инсулиновата резистентност най-добре се влияе с управление и намаляване на въглехидратите (захар и тестени), изкуствените подсладители и алкохол. Добавките (не ги посочвате какви са) може да прикрият и потиснат симптомите, докато причината остава неповлияна.

Холестеролът е градивно вещество в тялото — мозък, клетки, хормони. Той е признак за възпалителен процес, а не болестно състояние само по себе си. Свалянето му „насила“, без откриване на причината, отваря пътя към невро-дегенеративните болести.

Серумният витамин D не е определящ показател за общото му ниво в тялото, тъй като в кръвта ни циркулира под половин процент от общия ни запас. По-показателни за дефицита му са косвени белези като Вашето преддиабетно състояние, мускулни крампи, мигрена и главоболие, хронична умора и др.

Добре е, че се захващате със спорт и йога. Те прекрасно ще подобрят общия Ви тонус, но без корекция в храненето едва ли ще имате траен резултат. Прекъснатото гладуване влияе различно на всеки и само докато някоя от формите му не започне да дава резултат при вас конкретно, не може да кажете кое е „моето нещо“.

Режимите (диетите) са обречени на провал, само защото им липсва персоналното профилиране към личните Ви нужди. Ако изобщо проработят, в един момент винаги влизат в плато и без професионално адаптиране рядко „заработват“ отново. Да, те са се доказали с различен успех (между 20 и 60%, ако изобщо са изследвани) при различните хора и за това протоколът на Джеси Инчауспе ми дава смесени сигнали.

Най-неприложимото от нейната концепция за Вас (а и за всеки в битка с излишните килограми) е, че сладкото се толерира — „не на закуска, но после може“. Това е абсурдно! Щом апетитът за сладко се озапти, това е голям пробив и връщане назад няма, също както с наркотиците (каквато е и захарта). Точно в този ѝ парадокс аз надушвам нейния интерес: да индоктринира хората с поредната модерна диета, спонсорирана от хранителната (захарната) индустрия и да печели от продажбите ѝ.

Имате интересно предизвикателство и, ако продължи да Ви мъчи, аз съм на Ваше разположение за по-решителна работа по въпроса.

Успех!

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 10:01 от Рaдост

# 218
  • Варна, морето, сините вълни...
  • Мнения: 41
Скрит текст:
Здравейте, Ники Суков,
Имам начална степен или лека инсулинова резистентност и леко завишен холестерол.
Това го установи моят ендокринолог. Съответно предписа 2 добавки, които подействаха положително на нивата на инсулин, глюкоза и холестерол. Вит. Д също влезе в норми след прием, отново предписан от нея. Съответно свалих около 1, 2 кг.
Нямам драстично напълняване, но 6, 7 кг постепенно качени последните 10 години и 2 раждания, които се опитвам да сваля.
Това е и целта ми от 67 кг, искам пак да съм 60, на 40 години съм, 167 см.
Усилих тренировките, разходки, йога - 3, 4 пъти седмично общо. Но обичам да се глезя със сирена и вино да кажем вечер или сладолед.

Въпроса ми е подходящ ли е за мен фастинга 16:8 или 18:6, който лесно спазвам, защото до обяд почти не изпитвам глад, при положение, че съм инсулинова резистентност?
Бях на режим с хранене през около 3, 4 часа, но няма особен ефект.
Приемам идеи и съвети как да не се лиша от изцяло от удоволствията от време на време, но да сваля поне 3, 4 кг?
Какво е мнението Ви за "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе, прочетох я и съм раздвоена какво и как да правя вече?

Здравейте, Красита,

Благодаря Ви, че споделяте вашите предизвикателства.

Постепенното напълняване е винаги много коварно за улавяне и справяне, с него става като „Синдрома на сварената жаба“.

Инсулиновата резистентност най-добре се влияе с управление и намаляване на въглехидратите (захар и тестени), изкуствените подсладители и алкохол. Добавките (не ги посочвате какви са) може да прикрият и потиснат симптомите, докато причината остава неповлияна.

Холестеролът е градивно вещество в тялото — мозък, клетки, хормони. Той е признак за възпалителен процес, а не болестно състояние само по себе си. Свалянето му „насила“, без откриване на причината, отваря пътя към невро-дегенеративните болести.

Серумният витамин D не е определящ показател за общото му ниво в тялото, тъй като в кръвта ни циркулира под половин процент от общия ни запас. По-показателни за дефицита му са косвени белези като Вашето преддиабетно състояние, мускулни крампи, мигрена и главоболие, хронична умора и др.

Добре е, че се захващате със спорт и йога. Те прекрасно ще подобрят общия Ви тонус, но без корекция в храненето едва ли ще имате траен резултат. Прекъснатото гладуване влияе различно на всеки и само докато някоя от формите му не започне да дава резултат при вас конкретно, не може да кажете кое е „моето нещо“.

Режимите (диетите) са обречени на провал, само защото им липсва персоналното профилиране към личните Ви нужди. Ако изобщо проработят, в един момент винаги влизат в плато и без професионално адаптиране рядко „заработват“ отново. Да, те са се доказали с различен успех (между 20 и 60%, ако изобщо са изследвани) при различните хора и за това протоколът на Джеси Инчауспе ми дава смесени сигнали.

Най-неприложимото от нейната концепция за Вас (а и за всеки в битка с излишните килограми) е, че сладкото се толерира — „не на закуска, но после може“. Това е абсурдно! Щом апетитът за сладко се озапти, това е голям пробив и връщане назад няма, също както с наркотиците (каквато е и захарта). Точно в този ѝ парадокс аз надушвам нейния интерес: да индоктринира хората с поредната модерна диета, спонсорирана от хранителната (захарната) индустрия и да печели от продажбите ѝ.

Имате интересно предизвикателство и, ако продължи да Ви мъчи, аз съм на Ваше разположение за по-решителна работа по въпроса.

Успех!

Благодаря за бързия и професионален отговор!
Мисля, че ще ми е от полза и ме отрезви!
Добавките са Инсурезист за инсулиновата резистентоност и Биостатин форте за холесетерол, хидроферол за витамин Д.
Добавките са билкови и се надявам повече да помагат, отколкото да пречат. Коригирам постепенно храненето, с малки изкушения, но ще продължа да се стремя към по-добро.

В момента съм и в 6 месечен платен хранителен план, който не съм сигурна дали при мен работи. Не мога да го спазвам напълно и ми омръзна.
Благодаря още веднъж за мнението Ви!
Бъдете здрав и слънчев ден от мен!

# 219
  • Мнения: 298
Здравейте, как мога да излекувам гъбична инфекция и респективно да избегна повторната поява?

# 220
  • Мнения: 2 035
Кое хранене или диета са най-подходящи за ИР?

# 221
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте, как мога да излекувам гъбична инфекция и респективно да избегна повторната поява?

Здравейте, Наде,

Благодаря Ви за въпроса. Въпреки че давате много малко данни, гъбите се появяват там, където има нарушен или отслабен имунитет.

Когато се справяте с гъбични инфекции, е важно да се съсредоточите върху засилване на имунната Ви система, за да помогне да се справите в борбата с инфекцията. Ето някои храни, които е добре да присъстват в менюто Ви:
1. Пробиотици: Храни, богати на пробиотици, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферменти, могат да помогнат за поддържането на здравословен баланс на чревната флора, което е от решаващо значение за имунитета.
2. Чесън: Известен със своите противогъбични свойства, чесънът може да бъде полезно допълнение към Вашата диета при борба с гъбични инфекции.
3. Кокосово масло: Съдържа каприлова киселина, за която е доказано, че има противогъбични свойства. Може да се използва в готвенето или да се добавя към храни.
4. Джинджифил: Има противогъбични свойства и може да се използва в готвенето или да се консумира като чай.
5. Ябълков оцет: Някои хора откриват, че консумацията на ябълков оцет помага при гъбични инфекции поради неговите антимикробни свойства. Може да се разрежда във вода и да се консумира като напитка.
6. Диета с ниско съдържание на захар: Гъбичките виреят на захар, така че намаляването на приема на захар и рафинирани въглехидрати може да помогне за спиране на инфекцията.
7. Зеленчуци и плодове: Диета, богата на зеленчуци и плодове, може да осигури основни витамини и минерали, които поддържат имунната система. Фокусирайте се върху листни зеленчуци, горски плодове и други плодове с ниско съдържание на захар.
8. Здравословни мазнини: Включете здравословни мазнини като авокадо, ядки, семена и зехтин, които могат да помогнат за намаляване на възпалението.
9. Източници на протеини: Постните протеини като пилешко, пуешко, риба и бобови растения могат да подкрепят имунната функция.
10. Хидратация: Пиенето на много вода е от съществено значение за цялостното здраве и може да помогне за изхвърлянето на токсините от тялото.

Важно е също да избягвате храни, които подхранват развитието на гъбички, като например:
- Храни и напитки с високо съдържание на захар
- Рафинирани въглехидрати като бял хляб и тестени изделия
- Алкохол, който може да потисне имунната система
- Храни, съдържащи мухъл или мая, като някои сирена и преработени меса

Винаги се консултирайте със специалист за персонализирани съвети, съобразени с Вашето специфично състояние.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 12:39 от Рaдост

# 222
  • София
  • Мнения: 149
Кое хранене или диета са най-подходящи за ИР?

Здравейте, Госипс,

ИР, или инсулинова резистентност, е преддиабетно състояние, което е често срещано здравословно състояние, свързано с храненето. При него инсулинът, секретиран от панкреаса, не си върши работата по разграждане на глюкозата от храната, която консумирате. Една от причините за това е висок липиден товар на клетките Ви (много мазнини в клетките поради наднормено тегло), което инхибира (възпира) работата му. Отслабването му е най-логичното решение, ако Вашият случай е такъв. За лични консултации аз съм на разположение.

За управление на ИР Ви предлагам да избирате:
1. Храни с нисък гликемичен индекс (зеленчуци, бобови растения и горски плодове), защото се усвояват и абсорбират по-бавно, което води до по-бавно и по-ниско покачване на нивата на кръвната захар.
2. Храни, богати на фибри за забавяне на храносмилането на въглехидратите и усвояването на захарта, което може да помогне за подобряване на нивата на кръвната захар. Такива храни са зеленчуци, плодове и бобови.
3. Здравословни мазнини (авокадо, ядки, семена, зехтин и мазни риби) за набавяне на енергия и подобряване на инсулиновата чувствителност (обратното на ИР).
4. Качествени протеини (месо, риба, зеленолистни и бобови) може да помогнат за постигане на ситост и контрол на кръвната захар
5. Сведете до минимум захарта и рафинираните въглехидрати като сладки храни и напитки, бял хляб и тестени изделия, причиняващи скокове на глюкозата.
6. Редовно време за хранене може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар през деня.
7. Бавно и осъзнато хранене с внимание към размера, за да се избегне преяждането, а така и високият липиден, който подобрява инсулиновата чувствителност.
8. Храни, богати на антиоксиданти (горски плодове, зеленолистни и ядки), за да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве.
9. Хидратация (вода и зелен чай) е от съществено значение за цялостното здраве и може да помогне за метаболитните процеси.

Ограничете преработените храни, защото те влияят зле за ИР.

Добре е да се консултирате със специалист за персонализирани насоки в храненето, съобразени с вашите специфични нужди.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 12:42 от Рaдост

# 223
  • Мнения: X
Какво жадуваш?


- Не мога без сладко;
- Не започвам деня без кафе;
- Ако не е солено не го вкусвам;
- Без хляб не мога да се заситя;
- Мога да направя престъпления за един шоколад...


Ако някое от горните твърдения е твоето, може би има какво да преразгледаш в хранителните си навици.

Ще се радвам да споделиш своите хранителни желания.

По-скоро че не мога да се заситя без хляб..
Като тийн обичах да си похапвам сладко,но сега не е нещо,без което не мога да живея.
Ако ям сладко,ще са най-вече плодове-банани,ядълки,круши и тн.
От скоро време пия чай вместо кафе и ми допада повече.Като че ли кафето на гладно ме прави по-стресирана и по-раздразнителна.
Солено ми допада,но не прекалявам.
Също усещам,че на половин час трябва да “муцам”.
Желая да отслабна,но някои неща ме изкушават,а желая да отслабна,защото преди повече от две години родих секцио(не защото аз исках,а защото се наложи)и имам все още виснал корем.
Стремя се да извървя поне по 10.000 крачки на ден,но на 100% ми е трудно да се откажа от тестеното…
А Вие какво мислите относно протеиновите напитки,които заместват едно хранене?
Днес си купих една половинлитрова бутилка и много ми хареса и на вкус,и че ме засити.
Много ще се радвам да ми споделите мнението си по моите въпроси!!
Поздрави

# 224
  • Мнения: 10 997
Аз пък доста добре вървя с формата, но не си личи много по кантара . Личи по дрехите . И аз се чувствам доста добре и с лекота правя движения, които преди ми бяха тежки ,ттрудни , неудобни и изморителни.
Само едно не успявам - да определя какво ми дразни стомаха. Направиха ми тест за доста вида зърнени и нямам проблеми, тест за възпаления и пр. нямам , не вярвам да е лактоза всякакво мляко не ми прави проблеми, няма мпроблеми с варени яйца, с месо ... обаче преди 2 дена хапнах едни спагети карбонара и тази сутрин още не ми е добре стомаха . Сега се чудя дали проблеми ми предизвиква основна съставка или някаква изкуствена добавка при масовата продукция на някои неща . Не мога да разбера  .
Лошото е , че прекалявам със сравненията. Т.е. според мен съм си доста добре, докато на плажа например не загледам някой да реша ... ама аз не съм добре. и да си търся кусури .. Даже понякога се чудя как хората по плажа , със всичките си дефекти , но съвсем според възрастта човешки фигури,  как може да се държат съвсем спокойно . Приказват си по бански един с едни очевадни проблеми ,друг с други и не очакват критичен поглед ?
И другото, което се чудя , дали и как диетолозите заместват желанята с полезни такива ,, Не искам да провокирам и да питам нахално, но наистина ... например някое еспресо в Италия ... как да му откаже човек ?  Relieved

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 08:02 от bella-ciao

Общи условия

Активация на акаунт