Безплатен съвет от диетолога Ники Суков - задайте въпрос в тази тема!

  • 68 650
  • 290
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте!
Имам инсулинова резистентност и Хашимото. Наддадох за кратко време 15 кг.
...
Може ли да ми дадете насока/информация с тези два проблема едновременно кои храни са подходящи и кои - не. Благодаря!

Здравейте, Делиа,

Благодаря Ви за отправеното запитване. Разбирам, че е трудно да се справяте с толкова дини под една мишница, и съм напълно наясно колко може да е объркващо да се събуждате сутрин без никаква яснота какво да правите оттук насетне.

Прекрасно е, че диетата Ви дава резултати, но не се отчайвайте, ако навлезете в застой. Потърсете специалист, работещ дистанционно (аз също предлагам такава възможност за работа).

Една печеливша стратегия може да е справянето с предизвикателствата Ви едно по едно. Вашата диета може да помогне за справяне с килограмите, но е добре да намалите въглехидратите, съдържащи нишесте (скорбяла), до минимум. Това касае, освен споменатите от Вас, такива като белия боб, повечето зърнени и кореноплодни. Наблегнете на семена и ядки, зеленолистни и други месести зеленчуци (последните още ги има в туршиите и киселото зеле по това време), за да получавате фибри за ситост.

Станете приятели с оцета или лимоновия сок. 1 с.л. преди хранене ще успокоява инсулиновата ви реакция.

Приемайте качествени мазнини (зехтин, кокосово масло, краве масло, рибено масло) и белтъчини (яйца, месо, риба). Рибата нека да е дребна, защото това гарантира, че е дива и богата на омега-3, без тежки метали (които може да са една от причините за хипотиреоидизъм, т.е. Хашимото).

Нека яйцата и месото да са от домашни животни, пасли трева, а не зърно. Тогава няма да са Ви от полза.

Много би Ви било от полза приемане на витамин Д3 (5000-10000 IU/ден) под формата на рибено масло (на капсули или течно, по 1-2 ч.л.). Него допълнете с магнезий (магнезиев глицинат).

Всички тези предложения нека бъдат в допълнение към здравословен начин на живот — системен спорт, добър сън и зареждащи взаимоотношения (вкъщи и на работа), никакви цигари, стрес и алкохол.

При следващи профилактични прегледи обезателно проверете състоянието на панкреаса и черния дроб.

Успех!

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:38 от Рaдост

# 196
  • Мнения: 4 649
Здравейте!
Имам инсулинова резистентност и Хашимото. Наддадох за кратко време 15 кг.
...
Може ли да ми дадете насока/информация с тези два проблема едновременно кои храни са подходящи и кои - не. Благодаря!

Здравейте, Делиа,

Благодаря ви за отправеното запитване. Разбирам, че е трудно да се справяте с толкова дини под една мишница, и съм напълно наясно колко може да е объркващо да се събуждате сутрин без никаква ясно какво да правите оттук насетне.

Прекрасно е, че диетата ви дава резултати, но не се отчайвайте, ако навлезете в застой. Потърсете специалист работещ дистанционно (аз също предлагам такава възможност за работа).

Една печеливша стратегия може да е справянето с предизвикателствата ви едно по едно. Вашата диета може да помогне за справяне с килограмите, но е добре да намалите въглехидратите, съдържащи нишесте (скорбяла), до минимум. Това касае, освен споменатите от вас, такива като белия боб, повечето зърнени и кореноплодни. Наблегнете на семена и ядки, зеленолистни и други месести зеленчуци (последните още ги има в туршиите и киселото зеле по това време), за да получавате фибри за ситост.

Станете приятели с оцета или лимоновия сок. 1 с.л. преди хранене ще успокоява инсулиновата ви реакция.

Приемайте качествени мазнини (зехтин, кокосово масло, краве масло, рибено масло) и белтъчини (яйца, месо, риба). Рибата нека да е дребна, защото това гарантира, че е дива и богата на омега 3, без тежки метали (които може да са една от причините за хипотиреоидизъм, т.е. Хашимото).

Нека яйцата и месото да са от домашни животни, пасли трева, а не зърно. Тогава няма да са ви от полза.

Много би ви било от полза приемане на витамин Д3 (5000-10000 IU/ден) под формата на рибено масло (на капсули или течно, по 1-2 ч.л.). Него допълнете с магнезий (магнезиев глицинат).

Всички тези предложения нека бъдат в допълнение към здравословен начин на живот — системен спорт, добър сън и зареждащи взаимоотношения (вкъщи и на работа), никакви цигари, стрес и алкохол.

При следващи профилактични прегледи обезателно проверете състоянието на панкреаса и черния дроб.

Успех!
Благодаря много за насоките!
Магнезий приемам, вит. Д - не.
Не пия и не пуша.
Работата ми е 50% в офис, 50% на открито.
Движа се много, нямам проблеми със съня. Обаче стресът няма как да бъде избегнат! подозирам, че здравословните ми проблеми се дължат на него.
Имам от ЛЛ направления за доста обширни изследвания, вкл. на черен дроб, панкреас и бъбреци.
Ще ги направя другата седмица и с резултатите пак при специалист.
Още веднъж благодаря!
И да се допиша - пия сутрин на гладно, около час след хапчето за Хашимото, една супена лъжица домашен ябълков оцет (собствено производство) в половин чаша топла вода.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 17:47 от delia

# 197
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 2 832

...  Наблегнете на семена и ядки ...


Странно. Мислех, че ядките са противопоказни при Хашимото.

# 198
  • Мнения: 10 997
И на мен стреса, напрежението и нервност ми влияе много непроятно. Получаван проблеми със стомаха. Но според мен не само свиването на мускулатурата ми е проблема. Според мен и начина на ядене ми става проблем. Например тогава не сдъвквам добре храната, ям по-бързо, ям в повече, не внимавам какво ям и натъпквам ужасно несъвместими храни , не усещам кога съм прекалила докато след това не ми стане много тежко. Обаче аз оъзнах това и сега много внимавам и сега много рядко ми се случва. И засичм съвсем целенасочено , че точно така ми се случва и се научих да не го правя.
Второто , което забелязах е, че грубата храна ми прави проблеми и ако ям пасирана храна, например си направя пюре от авокадо, лимон, целина, домат и пресен лук не ми става нищо на стомаха. Също ако си направя пюре от тиква, ябълка , сварени на пара , и малко мед.
Единственото , което не мога да разбера е имам ли проблем с хляба или само с тъмния и груб хляб или с тестените като цяло или с глутена и т.н . Имам несъответствия в наблюденията .
Но и на мен много ми харесва начина на мислиене и съветите на г-н Суков. Много спокойно , положително и оптимистично описва решенията.

# 199
  • София
  • Мнения: 149
И на мен стреса, напрежението и нервност ми влияе много неприятно. Получаван проблеми със стомаха. Но според мен не само свиването на мускулатурата ми е проблема. Според мен и начина на ядене ми става проблем. Например тогава не сдъвквам добре храната, ям по-бързо, ям в повече, не внимавам какво ям и натъпквам ужасно несъвместими храни, не усещам кога съм прекалила докато след това не ми стане много тежко. Обаче аз осъзнах това и сега много внимавам и сега много рядко ми се случва. И засичам съвсем целенасочено, че точно така ми се случва и се научих да не го правя.
Второто, което забелязах е, че грубата храна ми прави проблеми и ако ям пасирана храна, например си направя пюре от авокадо, лимон, целина, домат и пресен лук не ми става нищо на стомаха. Също ако си направя пюре от тиква, ябълка, сварени на пара малко мед.
Единственото, което не мога да разбера е имам ли проблем с хляба или само с тъмния и груб хляб или с тестените като цяло или с глутена и т.н. Имам несъответствия в наблюденията.
Но и на мен много ми харесва начина на мислене и съветите на г-н Суков. Много спокойно, положително и оптимистично описва решенията.

Здравейте, Белла,

Благодаря за милите думи по мой адрес. Карането и дразните никога не дават резултат във и без друго натовареното ни и стресирано ежедневие. В Япония две коли като се блъснат, шофьорите излизат от колите си и се поклоняват един на друг на 90% —  най-високата степен на смирение и извинение от дън-душа.

При стрес надбъбречните жлези секретират в кръвта кортизол и адреналин (хормони на стреса), които почти спират всички други процеси. Тялото влиза в режим: „Бягай или се бий“. Неволевият мускул (стомахът) се стяга и работата му се нарушава. Никое млекопитаещо в състояние на стрес не би яло каквото и да е. Но ние сме открили сладкото и то е царят на всички последващи усложнения.

За да си представите колко чувствителен е стомахът, когато се изчервят бузите Ви от вълнение/притеснение, се изчервява и той. В спокойно (отпуснато) състояние има размера на свития Ви юмрук, а в края на храненето може да стигне до размера на два юмрука. Тогава започва да се опира у съседните органи, което създава усещането за дискомфорт при подуване. Всяка храна има строго определено време на престой в солната киселина, която той секретира. Очите, носът и езикът му дават информация за това. Недобре сдъвканата храна излиза през пилора, когато ѝ дойде времето. Тогава това, което не се е втечнило от действието на киселината, започва да ферментира и това предизвиква отделяне на газове и тънките черва се подуват.

Пасирането, варенето и пюрирането на храните е частично решение на това състояние, но то никога не замества работата на зъбите като основно средство за смилане на храната. Желателно е зъбите ви да работят, докато са здрави. Бързането (ако случаят е такъв), изразено в лапане на храната безогледно, рано или късно ще даде други признаци.

С глутена Ви предлагам две алтернативи:
1. При съмнение за неблагоприятно действие елиминирайте присъствието му напълно за 2-4 седмици. Предупреждавам Ви, че глутен слагат дори в някои кисели млека. Четенето на етикетите дори не Ви спасява, защото има безотговорни производители. След като напълно изчезнат симптомите Ви, въведете „ударно“ хляба и тестените, за да знаете със сигурност той/те ли са причинителите.

2. По-лесното решение е да намалите хляба до 1-2 филийки хляб с квас (този с големите дупки в него). В София съм го ял от „Братя Пекари“, които се преместиха на околовръстното в бизнес сградата след Ринг Мол. Другият вариант е сами да си го приготвяте. В процеса на ферментация и втасване глутеновите молекули в него се разкъсват и няма да се дразнят червата ви. За такъв хляб използвайте брашно от лимец, а закваската си направете сами. Много е вероятно да нямате реакция към такъв хляб.

Успех!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 12:38 от Рaдост

# 200
  • Мнения: 10 997
Толкова логично обяснение! Благодаря!
За глутена подобна схема ми каза и личната лекарка и то преди около половин година и аз от огава доста пъти пробвам с различна степен на дисциплина и в моменти с различни интензитети в ежедневието. Затова не мога да определя със 100% сигурност какво точно става  . Моето лично подозрение е , че не е глутена . По-скоро комбинация на храни и хектика при хранене.

Аз си продължавам да си работя по себе си Simple Smile

# 201
  • София
  • Мнения: 149
Толкова логично обяснение! Благодаря!

По-скоро комбинация на храни и техника при хранене.

Аз си продължавам да си работя по себе си Simple Smile

Благодаря, Белла.

В тази случай Ви остава възможността да приведете в действие опростеното комбиниране на храните. Според неговите правила една храна за едно хранене е идеална за оптимално разграждане. Комбинация от няколко храни на хранене следва да се съобрази с това, че зеленчуците, богати на нишесте (пшеница, картофи, боб, артишок, ориз, сладки картофи, царевица, тиква, ряпа, цвекло, паста) и белтъчините (сирене, кашкавал, леща, ядки, пилешко, грах, телешко, пуешко, риба, мляко) не се погаждат добре. Това се отнася за комбинации като грах с картофи и свинско с ориз, мусака с кайма и подобни.

Тази теория може да е по-малко приложима при определени етноси (произход), както сме тук, на Балканите. Това не изключва възможността някой ген или бактерии, които сте наследили извън този ареал да отключват подобна или някаква друга реакция.

Смело с експериментите!

Поздрави.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 12:40 от Рaдост

# 202
  • Мнения: 10 997
Много благодаря за всички съвети и сега и преди. Много ми допадат също. Нищо не е против усещанията ми и разбиранията ми и лесно ги разбирам и възприемам.

# 203
  • Мнения: 8 017
Здравейте!
Търся начин да преборя ново състояние при едната ми щерка- все още не знаем дали е колит, синдром на раздразненото черво, глутенова непоносимост, последствие от ковид, или лошо стечение на обстоятелствата и комбинация от фактори.
 Във факторите  включвам и менструацията/ хормони , защото в два от трите пъти, досега с много силни колики, беше в първи ден на цикъла, и чак на третия път разграничихме състоянието от него.
Правихме консулт с гастроентеролог, който я праща на изследвания чак след 6 седмици, даде 8 седмици да пие 1.подобно на мезимфорте+ диметикон, 2. otylonium bromide , и 3. low fodmap  и безглутенова диета.
Аз не съм убедена, че тази диета й действа добре, на третия ден й включих пак силна доза пробиотици, защото не беше ходила в тоалетна, иначе момата е много изпълнителна, не дава да й променям диетата.
Е, не може съвсем да излезе на глава с мен- масажи й правя нощем, и успявам да й давам тинктура валериан и мента 2 х ден, но все още не се подобрява достатъчно, та търся всякакви холистични насоки.
Преди да идем при специалист, за около седмица пиеше капсули олио от риган, артишок, хуск и бях спряла глутена- от малка е с лактозна непоносимост, но отскоро се съмнявам и за глутена.
След като започна, да приема предписаните от доктора, няма никаква значима разлика в състоянието.
Благодаря!

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 18:15 от Mamagemelar

# 204
  • София
  • Мнения: 149
Здравейте!
Търся начин да преборя ново състояние при едната ми щерка-
… … …
След като започна, да приема предписаните от доктора, няма никаква значима разлика в състоянието.
Благодаря!

Здравейте, Мамагемелар,

Благодаря Ви за отправеното запитване.

Случаят е интересен с това, че решението явно няма да дойде по традиционния начин и Вашият майчин инстинкт Ви го подсказва. Поздравявам Ви за това. Нека връзката с децата Ви почива на принципа на взаимното доверие и разбирателство. С цялото ми уважение към гастроентеролога, той подхожда по случая с потискане на симптомите, без да се опитва да разбере първопричината. Ето защо предписаните продукти имат малък или никакъв дълготраен ефект.

Когато аз се тормозех на тези години с болки в стомаха, ментовите капки и сода за хляб бяха средствата, които ме успокояват.

Стомахът е уникален орган с това, че „асимилира“ външния свят, а не само храната, идваща от него. Сега много рядко някой използва пликовете пред седалките в самолета, докато в зората на гражданската авиация често са влизали в употреба. Това е така, защото по него време концепцията за хора, летящи в херметическа тръба на 30 км в небето, е изглеждала нереална, а сега я вземаме за даденост.

Не е изключено Вашата дъщеря, опознавайки и възприемайки растящото си тяло, да има трудности да се възприеме. Сексуалността е също нещо напълно ново, както и ред други фактори, с които едно подрастващо момиче се сблъсква. Ако за Вашия майчин инстинкт това звучи правдоподобно, обсъдете го с нея и ѝ запазете час за психолог. Това може да е едно от решенията.

Другото се отнася до храната и тъй като не ми давате ясна картина за хранителните ѝ навици, бих допуснал, че възможни заподозрени са хранителна непоносимост (лактоза, глутен, ядки, мекотели, черупчести и др.) или прекаляване със сладкото.

И за двата сценария елиминационния подход е добро решение. Непоносимостите може да установите с тест, какъвто може да направите в удобна за Вас лаборатория. Със сладкото нещата са по-различни и забраната трудно се удържа. Ако добавите повече качествени мазнини, протеини и фибри (чия, натрошено ленено семе) в менюто ѝ, задачата става по-лесно решима.

Особено около цикъла (но не само), освен масажите може да прилагате и топла грейка, за която се знае, че успокоява и намалява мускулните крампи, които споменавате.

Не на последно място, обяснението би могло да идва от магнезиев дефицит, за което ефикасно решение е добавяне на магнезиев глицинат (magnesium glycinate) и витамин D3, за да стига той до мускулите, в които може да е в недостиг, поради което съкращаването им предизвиква болезнени спазми.

Успех!

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 12:16 от Рaдост

# 205
  • Мнения: 8 017
Благодаря за отговора!

Аз съм почти сигурна, че е психосоматично, и вече съм й дала да чете какво ли не, но това вече зависи от нея, не е малка. Ще поговорим и за психолог.

Храненето й е много балансирано, тя е активен спортист, много дисциплинирана, с ниски нива на мазнини в тялoto (около 8%).
 Но страда, заради липса на време, и понякога яде по-сухи храни,макар и да пие над 2л.вода.
 Сладко яде, но без да прекалява, може да се каже, че не е пристрастена-много пъти отказва десерти и заради здравето на кожата...

Какво ще кажете за кълновете- по принцип, като жива, но по-груба храна, могат ли да се преработят от раздразнено черво?
Относно  възможни заподозрени са хранителна непоносимост:
 *лактоза- да, от бебе- в по-късна възраст ферментирали сирена и кисело мляко приема без проблем.
*  ядки-не, правено е изследване
* мекотели, черупчести и риба- никога не е яла, не ги понася, периодично приема необходимите добавки
*глутен- все още не знаем, след изследванията, се надявам да има някаква яснота, но мен ме съмнява да е чак алергия, честно казано. Макар да е лесно да се заключи, че без глутен се подобрява, в момента е раздразнено червото, мисля, че проба-грешка трябва да се направи в спокойно състояние.

# 206
  • София
  • Мнения: 149
Благодаря за отговора!

Аз съм почти сигурна, че е психосоматично, и вече съм й дала да чете какво ли не, но това вече зависи от нея, не е малка. Ще поговорим и за психолог.

Храненето й е много балансирано, тя е активен спортист, много дисциплинирана, с ниски нива на мазнини в тялото (около 8%).

Какво ще кажете за кълновете- по принцип, като жива, но по-груба храна, могат ли да се преработят от раздразнено черво?
Относно  възможни заподозрени са хранителна непоносимост: лактоза - да, от бебе - в по-късна възраст ферментирали сирена и кисело мляко приема без проблем.

*глутен - все още не знаем, след изследванията, се надявам да има някаква яснота, но мен ме съмнява да е чак алергия, честно казано. Макар да е лесно да се заключи, че без глутен се подобрява, в момента е раздразнено червото, мисля, че проба-грешка трябва да се направи в спокойно състояние.

Благодаря, Мамагемелар,

Активните спортисти са с много хранителни разстройства. Затова настоявайте за консултацията с психолог.

Кълновете за човек с някакви затруднения в стомаха не са добра идея. С ясното разбиране, че колкото повече се улеснява работата на един орган, толкова по-мързелив става (очите са такъв пример), предвид описаното от Вас по-рано състояние, нека се въздържа от подобни храни.

За млечните, в процеса на ферментация, бактериите (като lactobacillus bulgaricus) се хранят с лактозата (млечна захар) и в резултат на това млякото става все по-кисело и съдържа (все по-малко до) пренебрежими количества лактоза. Правилото е хората (както и дъщеря ви) с израстването си да загубят ензима (лактаза), който разделя двата пръстена на лактозата, след което те може да се усвоят от тялото. Това е адаптивен механизъм, предизвикващ отбиването на малките и повечето възрастни хора. Редица популации от Европа, Близкия изток, Индия и масаите в Източна Африка обаче имаме вариант на гена за лактаза, който не изключва производството му след кърменето.

При зърнените, глутенът далеч не е единственият заподозрян. Глифосат, с който пръскат индустриалната пшеница, много силно имитира действието на глутена и спирането на хляба и зърнените може да е решение.

И последно, намирам за много правилно разбирането Ви първо да позволите на стомаха да се успокои и след това да проверявате различни хипотези.

Успех!

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 11:10 от Рaдост

# 207
  • София
  • Мнения: 149
Важни съвети при избор и прием на хранителни добавки


(Photo by Jellybee)


Много хора смятат, че нямаме нужда от хранителни добавки, защото можем да получим всички необходими хранителни вещества от храната. Въпреки това, е почти невъзможно да се набави достатъчно витамин D само от храна, а силно преработените храни могат да изчерпят резервите ни от хранителни вещества. Ето някои съвети за ефективното използване на добавки:

1. Време за прием
Повечето добавки най-добре се усвояват сутрин. Избягвай електролити преди сън, защото могат да предизвикат често уриниране. Експериментирай с приема на витамин D, но го консумирай с мазнини за най-добро усвояване. Избягвай калций преди хранене, защото може да възпрепятства храносмилането.

2. Правилен прием
Приемай добавките с вода и разпредели ги равномерно през деня. Мастноразтворимите витамини (A, D, E, K) се усвояват най-добре с мазни храни.

3. Последователност
Въвеждай добавките по една или по две, за да разбереш коя какъв ефект има.

4. Начин на живот
Лошото хранене и вредните навици могат да неутрализират ползите от добавките. Освен това, те не са панацея при неправилен начин на живот и хранене.

5. Качество и цена
Избягвай евтините добавки, защото обикновено съдържат нискокачествени съставки. Внимавай с изкуствените антиоксиданти, които могат да увеличат риска от заболявания.

6. Взаимодействие с лекарства
Консултирай се с лекар преди да комбинираш добавки с лекарства, за да избегнеш усложнения.

7. Взаимодействие между минерали
Високи дози на един минерал могат да доведат до дефицит на други. Например, високи дози цинк могат да намалят нивата на мед.


(Photo by Guto Macedo)


8. Експертни съвети
Търси съвети от опитни специалисти, а не от случайни хора и най-малко „инфлуенсъри“ с непрозрачни интереси.

9. Дозировка
Може да са необходими по-високи дози, за да се постигне терапевтичен ефект, особено при генетични предразположения.

10. Внимание за веганите
Веганите следва да следят нивата на витамин B12, витамин D, омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, йод и калций.

11. Витамин D
Той е необходим за имунната система и следва да се приема редовно. Препоръчителната доза е най-малко 10 000 IU, за да се избегне дефицита му.

В търсенето на отговори за твоето здраве имаш избор. Един от тях е да работиш за постигане на трайни и устойчиви резултати. За тях най-полезен би могъл да ти бъде инструктор по хранене, чието образование и знания позволяват да те напътства към най-подходящия избор на храни и начин на живот за теб.

# 208
  • Мнения: 43 917
Благодаря за напомнянията.
Имам въпрос за аминокиселините. Кога е правилно да се приемат през деня?
И още един въпрос. Ако се приемат два различни антиоксиданта (с различна насоченост, да се изразя лаишки), то те как се преимат? Заедно или в отделни приеми през деня?

# 209
  • София
  • Мнения: 149
Имам въпрос за аминокиселините. Кога е правилно да се приемат през деня?
Ако се приемат два различни антиоксиданта (с различна насоченост), то те как се приемат? Заедно или в отделни приеми през деня?

Здравейте, Мириат,

Благодаря Ви за интересните въпроси.

Аминокиселините са градивните тухлички на протеините (в тялото и в храната). Ето защо те са прекрасен спътник на кое да е от основните Ви хранения, в което иначе бихте приемали белтъчини (протеини — месо, риба, яйца, мляко, зеленолистни, ядки и семена). Тяхното усвояване е най-добро от истинската храна, но тук навлизам в зоната на личния Ви избор.

В случай че ги приемате по препоръка на специалист, моля, следвайте неговите указания или описаното в брошурата на продукта, който приемате.

Същото важи във всеки аспект и за антиоксидантите (доставяме си ги от пресните плодове и зеленчуци). Процесът в тялото за борба със свободните радикали не спира и за миг, така че всяка помощ, по което и да е време (с храна или течности), те биха били добре дошли.

Добре е да знаете, че хранителните добавки не лекуват, а само могат да засилят ефекта на здравословното хранене и избор на градивен начин на живот, без стрес, цигари, захарни храни и напитки и свръхпреработени храни. В противен случай те само действат като индулгенция и Ви „купуват“ успокоение за здравословен избор, какъвто сами по себе си те не са. Това не е мнение, а ясно становище на всеки занимаващ се с работа като моята.

Желая Ви успех!

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 10:45 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт