Холистичен подход към здравето и щастливия живот. Онлайн консултации с Ники Суков

• 43 827
  • 192
  •   1
Отговори
# 180
  • София
… Е оказа се че не,червата ми забонтуваха пак...Според вас на прав път ли съм да изключвам всичко което ми пречи от менюто си? има ли място за притеснение и какво е нужно да направя за да съм наясно какво се случва с мен.??? благодаря за вниманието!

Скъпа Деси,

Благодаря, че споделихте интересната си история.

Направили сте прекрасен избор, който е дал и хубави резултати. Всичкоядящите нямат Вашите предизвикателства и не се пекат на Вашия огън. Решението Ви е прекрасно и академично е определено като Елиминационен протокол.

Той се състои точно в това, което Вие споделяте: елиминиране (пълно спиране от раз) на храна/и, за които имаме съмнение за неблагоприятно въздействие. След 4-6 седмици при рязко въвеждане на една храна се наблюдават резултатите и до две седмици може да се въведе втора (ако са били елиминирани повече от една храни) и т.н.

Тялото реагира на дразнителя и ясно си показва неблагоразположението към него. Описаните от Вас реакции напълно отговарят на случая и по-нататъшно експериментиране е неоправдано от здравия разум, който Ви е помогнал да направите това прозрение.

Има някаква възможност след много време тялото и храносмилането Ви да не реагират повече така на въпросните дразнители. Това може да се получи както без никакви допълнителни усилия, така и с продължителна и систематична работа по захранване на микробиома Ви, лекуване на черния дроб и балансиране на цялото Ви храносмилане.

Ако не Ви дава мира въпросът „Защо аз?“, един от отговорите може да е фигурата Ви, на която болшинството би завидяло. При всички случаи на този етап имате ясен избор и вече сте го направили. Ако обкръжението Ви не се адаптира към новите Ви избори, го променете. Това е животът.

За повече по темата или друго съм на разположение за лична консултация е кабинета си или онлайн.

Успех!

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 10:34 от Рaдост

# 181
Здравейте , имам въпрос относно храненето .Организма получава ли всичко необходимо ако храната се състои от - млечни , яйца, риба ,домат ,краставица ,зеле ,моркови , кайсии, банан и портокал ?
И ако не ,какво е необходимо да се включи за да няма големи липси на вещества ?

# 182
И аз имам един въпрос - ако човек реши да влезне във форма и има нужда да позаформи тук и там натрупвания , но не иска да прави резки диети, много натоварващи движения и спортни занимания , ами просто реши да  внимава с храненето , да прави всеки ден по малко гимнастика или плуване или разходка ... т.е. движение . Въпроса ми е дали организма не привиква на малкото и да го смята за нормално и да няма ефект върху натрупванията . Т.е. дали не му трябва стрес ? Дали ако е по малко и постепенно има ефект или остава с никакъв ефект. Дори да е по-бвано ще има ли ефект ако се предприеме нещо леко и малко? Не знам дали обясних добре.

# 183
  • София
Здравейте , имам въпрос относно храненето .Организма получава ли всичко необходимо ако храната се състои от - млечни , яйца, риба ,домат ,краставица ,зеле ,моркови , кайсии, банан и портокал ?
И ако не ,какво е необходимо да се включи за да няма големи липси на вещества ?

Здравейте Сарита,

Благодаря Ви за въпроса. Интересувате се дали изброените храни може да са Ви достатъчни към настоящия момент и ако не, с какви добавки може да компенсирате това.

Ако допуснем, че сте здрави и с добър метаболизъм, изброените храни може да се считат за подходящи за сезона. Но за това дали тялото Ви получава всичко, което му е нужно, за да поддържа хомеостазата Ви, мога само да гадая, защото не Ви познавам и с това нямам обективен поглед върху статуса Ви.

Ако започнете с тях и не се наблюдавате, може с времето да си причините някакъв дефицит (на микро- или макронутриенти), и това да Ви предразположи към някакво състояние и/или заболяване. Получава се така, защото разнообразната храна и естественият здравословен апетит към нея са променливите компоненти, чрез който едно здраво тяло може да поддържа хомеостаза.

За да сте на безопасната страна, бих Ви предложил да приемате рибено масло и магнезий, дефицитът на които е най-често срещан, дори и при хранещите се разнообразно. Това не означава, че подкрепям безрезервно този Ви избор на храни (каквато и да е причината за избора Ви), а че Ви предлагам превантивни мерки за подкрепа на имунитета в случай на някакъв дисбаланс.

Ако има нещо друго, което не е подходящо за коментиране тук, може да се почувствате по-добре на една лична консултация с мен, когато Ви е удобно.

Желая Ви успех!

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:41 от Рaдост

# 184
  • София
Въпроса ми е дали организма не привиква на малкото и да го смята за нормално и да няма ефект върху натрупванията . Т.е. дали не му трябва стрес ? Дали ако е по малко и постепенно има ефект или остава с никакъв ефект. Дори да е по-бавно ще има ли ефект ако се предприеме нещо леко и малко? Не знам дали обясних добре.

Здравейте Бела,

От въпросите Ви разбирам, че се опитвате да изясните как най-добре реагира и/или се адаптира тялото към обстоятелствата (храна и начин на живот).

Аз се опитвам да намеря отговора на този въпрос от 10-20 години, а някои учени и колеги — от много по-отдавна.

Аз съм привърженик на плавната промяна и изграждане на нови навици, когато има обективна нужда за това, в резултат на което тялото да започне да се променя. След това навиците и следенето на промените от конкретния индивид могат да позволят да се идентифицира най-уместната следваща стъпка за поддържане на хомеостаза и баланса.

За някои неща се изисква и рязък подход: като спиране на сладкото, алкохола, цигарите. Пълна заблуда е, че малко от тях не вреди. За други са нужни упоритост и усилия — като със спорта или други нови навици.

При всички положения стресът не е полезен, защото в 21 век хората са хронично стресирани (и само това е достатъчна причина за пълнеене). Единственият „здравословен“ стрес, който приемам, е този по време на приятна тренировка или като да скочите в студеното езеро направо от горещата сауна — става за секунди/минути и след това изчезва.

Като доказателство за това някои мои клиенти ми се обаждат/пишат/идват ми на гости и споделят как година-две след края на програмата им стигат там, където са желали. Колкото по-голяма е промяната, толкова повече време изисква тялото за нея. При по-млади клиенти, с по-малко усложнения, имаме резултати още на 3-ти/4-ти месец от програмата им. Дано това Ви даде представа колко различно може да реагира всеки отделен човек, предвид това откъде тръгва и къде се насочва.

Успех!

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 10:44 от Рaдост

# 185
...
За някои неща се изисква и рязък подход: като спиране на сладкото, алкохола, цигарите. Пълна заблуда е, че малко от тях не вреди. За други са нужни упоритост и усилия — като със спорта или други нови навици.
... Успех!

Да , това е. За някои неща и тях трябва да определя и наистина да ги огранича. Но май тези някои неща са най-трудните , защото май са най-любимите Simple Smile

´Иначе според моята лл на годишна контрола движението ми е достатъчно и важно е че е постоянно , а не спорадично, Имам 2хседмично гимнастика, 3хплуване, 2-3х фитнесче преди работа и по някоя малка разходка. Всичко обаче по 30 до 45 мин. Нпмам време за повече. Но ми прави впечатление , че в началото с епостегнах и ми направи впечатление. Последните седмици обаче няма ефект. Може би трябва увеличение. Ни пък непрестаннен проглес не е възможен. До кога? До каква цел ? И ... кой ще ми гарантира, че постигайки целта тялото няма да се адаптира . Не мога все пак непрестанно да увеличавам по нещо.
Но мого благодаря за коментара , защото за някои неща не се сещам да ги определя добре и да ги видя ясно . Simple Smile

# 186
  • София
Да , това е. За някои неща и тях трябва да определя и наистина да ги огранича. Но май тези някои неща са най-трудните , защото май са най-любимите Simple Smile

Имам 2 х седмично гимнастика, 3 х плуване, 2-3 х фитнес преди работа и по някоя малка разходка. Всичко обаче по 30 до 45 мин. Нямам време за повече. Но ми прави впечатление, че в началото се постегнах и ми направи впечатление. Последните седмици обаче няма ефект. Може би трябва увеличение. Но пък непрестанен прогрес не е възможен. До кога? До каква цел ? И ... кой ще ми гарантира, че постигайки целта тялото няма да се адаптира . Не мога все пак непрестанно да увеличавам по нещо.
Но много благодаря за коментара , защото за някои неща не се сещам да ги определя добре и да ги видя ясно . Simple Smile

Напълно Ви разбирам, Бела,

Намирам физическите Ви занимания за доста над средното ниво спрямо общата маса. Стягането е в резултат на възстановен тонус, след което е по-лесно — само го поддържате. След 30-тата си година губим по 1-2% мускулна маса на десетилетие (2-3 кг), а след 50-55 (менопауза) процесът се ускорява до 1-2% на година. За да се предпазим от това, с напредване на годините имаме нужда от все повече работа с мускулатурата и костите (resistance training, като тренировките във фитнеса), за да се предпазим от този процес.

Поставяй те си цели и ги изпълнявайте. Докато другите се оплакват или оправдават с липса на време, Вие вече намирате тези 30-45 минути на ден. Никой нищо няма да Ви гарантира. Вие сами ще си гарантирате добра форма и устойчиво здраве, за разлика от околните.

Ако се нуждаете от мотивация, знаете към кого да се обърнете.

Успех!

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 07:32 от Рaдост

# 187
  • София
Благодаря за изчерпателния разказ, препрочитам го няколко пъти вече, намирам го за много полезно. Сигурно ще имам и други въпроси, но на първо време искам да попитам за всички подсладители ли важи написаното, дори и за стевия, еритритол, кокосова захар?

Здравейте, Вианка

Благодаря Ви за хубавия въпрос. Няма биологичен вид на земята, който да има нужда от  подсладители — естествени, изкуствени, не-/рафинирани, натурални, синтетични, без/със калории, за деца/бебета. От тях се нуждае хранително-вкусовата индустрия, за да ни продава твоите смеси с имитиращ и нехранителен характер, за да станат привлекателни и ядими.

Плодовете (продукт на вековни кръстоски, хибридизация и/или ГМО напоследък), които са естествено сладки, имат в себе си освен това вода, минерали, витамини и разтворими и неразтворими фибри. Те играят ролята на защита в червата ни и забавят гликемичния удар от тяхната захар върху цялото ни тяло.

Захарта (сукроза) съставлява 50% глюкоза и 50% фруктоза. Вредата от консумацията ѝ е в това, че глюкозата повишава кръвната захар, което увеличава секрецията на инсулин и с времето създава предпоставки или просто отключва инсулинова резистентност. Фруктозата, от друга страна, запушва черния дроб и направо предизвиква инсулинова резистентност. Това е процес, който се предизвиква от всички видове захар, мед, сладка̀ и конфитюри, кленов/агаве сироп, кока-коли, сиропчета, сокове (прясно изцедени или бутилирани предварително).

Еритритолът е захарен алкохол — отделен клас химически вещества, част от молекулата на които е като тази на захарта, а друга — като тази на алкохола. Той не се разгражда от черния дроб, защото почти целият се абсорбира от кръвния поток и оттам се изхвърля чрез бъбреците. Манитолът, друг захарен алкохол, също не се метаболизира от черния дроб, но той ферментира чрез бактериите и те го превръщат в късоверижни мастни киселини, които се връщат обратно в системата и стават полезна енергия, която има много малко въздействие върху кръвната захар. Сорбитол, ксилитол и малтитол не се изхвърлят чрез бъбреците, а се обработват или от черния дроб, или от чревните бактерии и за това от тях получаваме известно количество енергия.

Еритритолът се абсорбира на 90% от тънките черва и само много малки количества достигат дебелото черво и там ферментира. Но не прекалявайте с него, защото той не е храна или хранително вещество и може да причини някои храносмилателни смущения, приет в по-големи количества.

Стевията е естествен нехранителен подсладител, който няма влияние върху глюкозата и инсулина и е с напълно естествен произход. Много е сладка, (200—300 пъти повече от захарта), заради което ни са нужни само минимални количества.

Нови изследвания с подсладителите сочат, че сладкият вкус все пак провокира панкреаса и той секретира инсулин. Работата е в това, че точно защото последният не влиза в употреба за разграждане на глюкоза, оставаме гладни (понеже инсулинът е инхибитор на лептина, хормон на ситостта). Затова панкреасът продължава да „бълва“ инсулин, което с времето води до инсулинова резистентност (един от прекурсорите на метаболитен синдром и диабет от втори тип).

За избягване на всичко това, намалете ги до минимум и стойте настрана от всякакви подсладители. Напълно съм наясно, че това е трудна задача, и затова може да заповядате на първа консултация.

Успех!

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 07:36 от Рaдост

# 188
  • София
Здравейте! Искам се да ме посъветвате как да намаля теглото си? Бях 55 кг и се чувствах добре. Но изпаднах в депресия преписана ми 2 вида антидепресанти , от който много напълнях в областта на ханша и корема. Похапвам повече сега имам апетит. И сутрин дори и да не ми се закусва  много хапвам добре за да пия лекарствата.

Здравейте, Вери Мери,

Благодаря Ви за споделеното предизвикателство.

Влиянието на повечето медикаменти, приемани хронично, влияе на теглото по един или по друг начин.

За да се избегнат антидепресантите, е добре да се подобри работата на червата и да се детоксикира черният дроб. В резултат на това се подобрява секрецията на серотонина и редица други хормони, които са в основата на депресията. Състоянието на червата е определящо за работата на мозъка, за което има все по-широк научен консенсус и доказателства.

Работата с инструктор по хранене може да Ви даде очакваните резултати, не чрез диети и борба, а с любов, разбиране и приемане. Аз съм на Ваше разположение, в случай че решите да работите така.

Успех.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 07:38 от Рaдост

# 189
Здравейте господин Суков , благодаря за мненията. Много ми харесва виждането ви за нещата и как ги обяснявате.
Разбира се , че след определени години се изменяме и не можем да сме същите като преди. Но е особено трудно да се приеме това и да се приеме новия имидж за подходящ. Т.е. докато човек се адаптира със себе си и разбере кога и кое е прекалено и кое е нормално си е сложен процес.
Да, аз заделям 30-45 мин. , защото децата порастнаха и защото си подредихме доста неща и го имам времето. Но имаше периоди, когато нямах и минутка за себе си , дори да исках, особено ако партньора има проблеми в даден период.
Така че аз мисля че сега съм в процеса на приемане на себе си , след  след голям скок във времето, време без огледало Simple Smile
Аз не успях да увелича натоварването , защото имам гости за 1м. и ми отнемат време, после ще се погрижа за родителите и ... ами като свърши ваканцията ще си почина от нея и ще си оправя графика и ще гледам да го спазвам точно. И въпреки това не съм намалила времето за движение и гимнастикаи плуване (не мога да го нарека спорт) и наблюдавам резултати. Малки и бавни, но ми харесва.
Сега даже малко съжалявам че подарих някои размери дрехи, но като си помисля че имам достатъчно дрехи и спирам да съжалявам за това Simple Smile

И последно да споделя учудването си , че и вие и личната ми лекарка се показахте доволни от заделеното време 30 и 45 мин. и то за лека гимнастика от сорта на пилатес в група с инструктор или малко плуване или аквафитнес.  Аз мислих че ако споделя биха ми се смяли по-скоро за краткото време и че се приема повече време отделено време за активен спорт като тенис, йога, степ аеробика или бойни изкуства за успех.

Весело лято от мен!

# 190
  • София
… след определени години се изменяме и не можем да сме същите като преди. Но е особено трудно да се приеме това и да се приеме новия имидж за подходящ. Т.е. докато човек се адаптира със себе си и разбере кога и кое е прекалено и кое е нормално си е сложен процес.

… аз мисля че сега съм в процеса на приемане на себе си , след  след голям скок във времето, време без огледало Simple Smile
Аз не успях да увелича натоварването , защото …

И въпреки това не съм намалила времето за движение и гимнастика плуване (не мога да го нарека спорт) и наблюдавам резултати. Малки и бавни, но ми харесва.

Сега даже малко съжалявам че подарих някои размери дрехи, но като си помисля че имам достатъчно дрехи и спирам да съжалявам за това Simple Smile

И последно да споделя учудването си , че и вие и личната ми лекарка се показахте доволни от заделеното време 30 и 45 мин. и то за лека гимнастика от сорта на пилатес в група с инструктор или малко плуване или аквафитнес.  Аз мислих че ако споделя биха ми се смяли по-скоро за краткото време и че се приема повече време отделено време за активен спорт като тенис, йога, степ аеробика или бойни изкуства за успех.

Весело лято от мен!

Уважаема Белла,

Благодаря за летните пожелания.

Намирам търсенията Ви за напълно естествени, а съмненията Ви за белег на интелект.

Приемането на нашия външен образ е процес, който протича различно при всеки, и при нужда голяма помощ могат да окажат психотерапевтите или пластичните хирурзи. Всеки има пълното право да живее добре в храма на своята душа.

Оправдания и мотивация за спорт и грижи за себе си винаги се намират. Според това кое преобладава, човек или излъчва самоувереност, или демонстрира комплекси.

Не съжалявайте за изхвърлените дрехи и други вещи. Действа изключително подмладяващо и очистващо изчистването на стария килер. Аз предлагам такова упражнение на моите клиенти…

Времето, прекарано във физически занимания, се определя за достатъчно, когато постигате някакъв напредък и цели. Това е строго индивидуално. Не приемам за комплимент, че мненията ни с вашата лична лекарка на тема спорт съвпадат. Западното здравеопазване почива на принципи, които обслужват много интереси, и тези на пациентите често остават на заден план. Изобщо не коментираш липсата на хорариум по хранене и физическа култура в здравното образование.

За целите на здравето и благополучието приемаме дори занимания като миене на чинии и чистене на прозорци за спорт. Просто: всичко което не включва излежаване пред телевизора/електронни джаджи с часове, е полезно за тялото, духа и съзнанието. Така ще видите, че може да се окаже, че в деня си за пазар всъщност тренирате 2-3 часа. Поне за мен е така. Във фитнес залата съм 50-60 минути, но дотам и обратно са поне още 30 пеш, а на връщане имам и поне 30 минути из Женския пазар, с което неусетно минава времето от 9 до 12:00.

Успех и наслука!

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:46 от Рaдост

# 191
Мерси Simple Smile
Аз не изглеждам зле . Просто се бях занемарила заради ангажименти в повече. Но съм на прав път защото все по-добре се справям с минимализирането на стреса от каквото и да е и с вниманието към себе си. Човек има нужда.
Но няма нужда да обсебвам в темата вече. Има толкова много други хора.

# 192
.Имам тежък многогодишен проблем с храненето и отделянето. Преди да изложа на кратко проблема ще кажа, че съм се обръщала за преглед и консултации към гастроентеролози и психолози многоократно в годините, правени са ми най-различни изследвания, но нямам становище от специалистите защо при мен съществува този проблем. Казват, че освен, че дебелото черво е обезцветено, освен, че на 2-3 години отстраняват полипи, то е с добре изразена функция. Прилагала съм предписаните лечения, които са имали краткотраен резултат и то докато провеждам медикаментозното лечение. След етапа на привикване лекарствата спират да ми помагат. Билки, отвари, упражнения и т.н. не дават резултат. Проблема ми е констипация. От 35 г никога не съм се освобождавала без иригатор. Никога. През последната година реших да променя коренно живота си. Няма резултат. Но имам надежда, че все някъде, от някого ще намеря помощ и решение. Другият вариант е смърт чрез интоксикиране на организма, поради невъзможността да се самоочиства. Пиша Ви почти без очакване, че нещо може да се промени, но... Никога не се отказвам. Може да не е сега, но ...

Здравейте, Нати,

Описаното състояние на хроничен запек е тревожно заради последиците, които може да доведе. Ако има няколко неща, които са ви много нужни сега, те биха били:
1. Пробиотици — всички описани процедури и лекарства сериозно нарушават и без друго бедната ви флора (което може да се дължи на няколко неща при раждането ви). Набавете си ги или като готови добавки (което е допълнителен разход и не винаги дава резултат, или храни като кисело мляко, боза, туршия, пресни плодове и зеленчуци, расли в истинска пръст;
2. Храни (внимание на фибрите и киселинността) — избягвайте оцет, катък и дренки, защото те запичат допълнително. Увеличете фибрите със суровите или сушените кайсии и сливи; бобови, гъби. Намалете белия ориз и картофите и спрете животинските (месо, млечни, птици), сладките и преработените храни;
3. Пийте много вода и зелен чай и спрете всички други напитки. Прясноизцеден сок от червено цвекло или топъл нектар от кайсии/сливи би ви подействал много добре.
4. Движете се много, за да събудите перисталтиката си. Говоря за 30 минути разходка още сутринта;
5. Откажете кафето, алкохола и цигарите (ако има някои от тях). Алтернативата е зелен чай, зелен сок (спанак, магданоз, краставица) и дихателни упражнения;
6. Промяна на менталния модел — когато сме инати и винаги държим на своето или консервативни по природа, запекът не закъснява;
7. Магнезиев цитрат и калиев цитрат по 2 г/ден са последен вариант. Те добре отпускат мускулатурата, но с тях следва да се внимава при сърдечни състояния, защото мотат да свалят кръвното и да причиняват тахикардия. Продават се на прах и опаковка 500 г стига за почти година.

Ако имате нужда да систематизираме подхода, защото изброените предложения са като хвърляне в в дълбокото на човек, който не може да плува, заповядайте да работим за излизане от тази ситуация.

Успех!
Н

Здравейте пак.
Реших да споделя след прилагане на част от съветите Ви. За съжаление, по моя вина, не успявам да следвам всичките Ви препоръки. Изключих, за през повечето от времето си, от храненето си млечни, картофи, ориз, кафе, газирано, шоколад, ядки, алкохол. От пробиотиците ме боли корема. Но намерих капсули с изсушено алое вера, които ми действат много добре. Правя сутришна гимнастика всеки ден и се движа поне 10 000 крачки на ден. Трудно и бавно, но смених мирогледа си-все още не тотално, но много от отношението към живота промених.
Нещата с червата потръгнаха. Много съм доволна, защото усещането е такова, което не бях усещала в живота си.
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт