Цените на зеленчуците летят направо!! 12 лв кило пресни картофи, 6.20 чушки

• 59 038
  • 1 424
  •   1
Отговори
# 480
Верми, ако са им вдигнали наема, тока се вдигна, те няма как да не вдигнат скубането на веждите.
Нали като се иде в салон човек иска зимата да му е топло, лятото хладно, този ток с тези цени не ми се мисли какви сметки са им.

# 481
Това ми е ясно, но все пак говорим за услуга, в която не се влагат кой знае колко материали, салонът е един и същ все пак, как маникюр се вдига с 5 лв, а другото с 3 като са несъизмерими услуги, но да, който иска ще продължи да си плаща и на тази цена.

# 482
Не познавам човек, който реално работи на минималната. Тези доходи имат пенсионери и хора с ТЕЛК. Иначе относно средната реална заплата една разходка в Джобс ориентира за ниските заплати. Повечето работници са между 1000-2000 лв, ако имат квалификация някаква, минават 2-3000. Приятелско семейство са някакви IT, получават по 5к месечно. На фона на ипотека, ремонт на новия апартамент и три деца, се оказва, че не могат да си позволят лятна почивка тази година. Чудя се ние докога ще можем да си позволим да ползваме колата, на фона на обещанията за дизел 5лв.🙂

# 483
Рисувани вежди и 1 година няма драма Simple Smile Моят син онзи ден ходи на фризьор, постригване с измиване каза че му е струвало 30 лева.

Ако бензина/дизела стане 5 лева, то оцеляването ще стане непосилно не само за пенсионерите, а за голяма част от хората, не че ще се лишим от колите, а просто тая му цена ще удари цените на стоки и услуги в тавана.

За описаните хора, не се очудвам, защото хората имат ипотеки, преди 5 години никой не е предполагал, че ще се стигне до тук. Всеки си е работил, изкарвал, планирал и изведнъж - криза.

# 484
Не познавам човек, който реално работи на минималната. Тези доходи имат пенсионери и хора с ТЕЛК. Иначе относно средната реална заплата една разходка в Джобс ориентира за ниските заплати. Повечето работници са между 1000-2000 лв, ако имат квалификация някаква, минават 2-3000.

И аз така мисля, не се сещам за някой, който работи за МРЗ. Но се сещам за хора, които ги осигуряват на толкова и останалото е под масата.

# 485
Не всички живеят в София,хората в провинцията само са чували за заплати 2-3000. Продавачки в разни квартални магазинчета голям процент са точно на минималната. Мой познат работи на малка бензиностанция пак на минимална заплата

# 486
Е, в провинцията чували ли са за наеми от 700 лв? И наемат ли си паркомясто пред къщата или работата си?

Айде да не влизаме пак темата София/провинция.

# 487
В Стара Загора наемите не са много по-ниски,паркомясто си наемат тези които имат възможност,а за дълбоката провинция нямам идея. Но ако някой във Враца примерно работи за 700 лв ,дори и наем 250-300 ми се струва непосилен

# 488
  • София
Изключвам пенсионерите от уравнението, но и на мен ми се вижда, че народът се оплаква, че живее бедно, без действително да е така.
На 27 май майка ми има рожден ден и е решила да заведе мен и приятеля ми някъде за една вечер, малко ГПДВ. Едвам си намерихме места. Дори и ужасно скъпи комплекси са претъпкани. Никой не може да ме убеди, че това е една тънка прослойка богаташи, няма как толкова хотели от всякакъв клас да са напълно буукнати, ако действително толкова малко хора пътуват.
Горивата са ужасно скъпи, но не чух някой да слезе от колата, само псуват.

# 489
Не знам, нека повече хора споделят опит, особено ако не са в София. Не казвам, че в провинцията се живее топ, но много от хората там са в собствено жилище. Вероятно ако съм от Враца да имам поне наследствена къща или апартамент, но ако се преместя в София няма да имам къде да живея.

В провинцията се ползват държавните ДГ и ясли, което в София не винаги е възможно.

Ако платиш наем 700 и частна детска 700. До тук са ти само 1400 базов разход. В много случаи хора плащат наем на паркомясто до офиса, за да могат да ходят с кола. И не винаги това е глезотия, в много случаи паркирането е трагедия, ако живееш в другия край на София и трябва да караш и децата преди това на детска/училище става сложно.

Едит: Съншайн, сега ще видим и "бедните" абитуриенти с роклите по 2-3к.

# 490
Нали затова казвам, че пазарът ще се намести и ще се посвием в разходите си просто, защото приходите ще трябва да се преразпределят ..
Особено при услугите ще се наложи свиване на печалбите и маржовете, на които са свикнали, защото много дами ще започнат да си правят семпъл маникюр сами, мъжете да се подстригват сами (един познат като работеше цяло лято на къмпинг и се принуждаваше да се поддържа сам, научи се и прически да си докарва).
При заведенията нещата са ясни - да се връща 20% ДДС и който ще фалира да фалира, сега хем тока субсидираме, хем 9% ДДС , хем цените нагоре за крайния потребител.
За храната ще трябва да си посменим менюто, повече сезонно, Аз вече не купувам готова храна, защото качеството падна, а цените станаха космически (последно ме застреляха с порция пиле с ориз за 6,90). За първа година не ми остана спанак за прибиране във фризера, а реколтата си я биваше

Едит: Народът е като побеснял след 2 години затворен и се ходи като за последно. Да места няма никъде.
В провинцията имаш наследствен апартамент,  защото мама и тате са заживели в къщата на баба на село. Произвеждат ти храната, гледат ти децата (дори ги и издържат с пенсиите си), а ти бачкаш за 800-1200лв и си слагаш кепенците на очите и си викаш стигат ми добре живея. Когато всички са с близък стандарт не се чувстваш подтиснат, докато в големия град има хора на 1000лв и на 10 хил лв заплата и там разликите се виждат.
Зависи какво искаш - доходи, кариера или живот със семейството и относително спокойствие

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 11:56 от скаридка

# 491
Мама живее в провинцията. Напоследък не знам как е, след последните избухвания на цени, но преди със сигурност цените бяха много по-ниски от София. Във веригите може би не, но на пазара, в заведенията, на услугите... Разликата беше очевадна. А кола почти не ти трябва, разстоянията са малки, за по-далеч си има ГТ. Та дори и заплатите да са по-ниски, и разходите са. Като включим и това за собствените жилища. Не казвам, че живеят охолно хората, но като се сравняват доходите със софийските, да се сравняват и разходите.

# 492
Moonriver,  зависи къде е, защото в СИ Бг цените по пазарите са по-високи, отколкото във веригите, да кола не ти трябва, но примерно ремонт на наследственото жилище правиш с ипотечен заем, който плащаш 25г за да можеш да си го позволиш

# 493
И в провинцията всичко е синя зона,паркиране безплатно няма.Ама като гледам никой не се е спрял.Магазините пълни.Нямаме и украйнци,да кажеш,че те пазаруват както във Варна.

# 494
A aз още изживявам шока, че децата от моя блок са карани с коли до училището, което е на 5мин пеша .. Това в малък областен град (не е Варна) и ги делят буквално две улици.
С цените на горивата ще се наложи да се поотрезвим и да походим пеша или с ГТ. Иначе във всички градчета центровете са синя зона, защото в пазарни дни е ужас!

Общи условия

Активация на акаунт