Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 393
  • 778
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
И аз се изненадах от сметка 134лв. за толкова уреди.
Ние живеем в дървена къща с много мощна изолация, 100кв.м. Цялата се отоплява с един климатик (и аз не вярвах, но се оказа възможно), бойлера не се изключва, пералня, сушилня, съдомиялна, помпа за водата, хладилник и фризер сметката ни е 180лв и ми се струва много добре.
Може ли да кажете  какви сантиметри е изолацията на пода ,стените и тавана ?
Купихме я готова. Трябва да питам мъжо. Но реално тя няма тухли, които да топли и е много топло и тихо.

# 691
От 23.11-22.12.22г сметката ни е 87.04 лв, много съм доволна Simple Smile! Климатици почти не сме пускали, вечер за по 1-2 часа, ама то с това слънчево и топло време няма никаква нужда! Предният месец беше с 4-5 лв по ниска без никакво отопление.

# 692
С нетърпение чаках да мине полунощ,та да излезне сметката 😈
За целия декември -245.Припомням-две домакинства,всички стандартни уреди по две,отделно сушилня и миялна,два климатика работят денонощно,един само през деня,и един за по 2-3-4, понякога и 10 часа на ден.Погледнах миналогодишната,275 е била,без два от климатиците,и с един конвектор.

# 693
  • Велики Преслав
Какво значение има броя на живущите към сметката за газ? Има значение квадратурата ба жилището.
Нашата нова сметка за ток дойде. Бе много хубава 150 лв, като само в детската сина ми си пуска печка, защото държи да е на затворена врата и топлината от камината на дърва не стига до там. Но аз всяка седмица квася кисело мляко във фурната по няколко часа, пускам пералня на високи градуси и дълъг режим почти всеки ден, бойлер на ток и т.н. Като тегля чертата за отопление и др ба дърва и ток всичко излиза на месец към 350 лв за 100 кв.м но в нас под 25° не пада, а сме в къща в балкана.
Ами много значение има броя на живущите. 90% от хората отопляващи се на газ, използват двуконтурни газови котли, които освен отопление осигуряват и топла вода за битови нужди.....хайде помислете си, ако се къпят 5 човека или 2ма дали няма да има разлика в сметката.
Относно сметката ми за ток.
Имам 300 лв, като това включва 3 климатика, които отопляват етаж от къща, който въпреки изолацията си е студен, 10 перални на седмица, 10 сушилни, 7 пъти миялна машина, 2 бойлера, готви се често и останали периферии като телевизори, прахосмукачки, кафемашини и друга дребна техника.

# 694
Влезнах да си сверя часовника тук. Но май моя не е верен .
130кв апартамент , изолиран добре. Всеки ден има обаче някой вкъщи . 1 бойлер (денонощно, понякога изцяло използван), 2 конвектора и 1 климатик (денонощно са) о всичко друго стандартно готвене, паралня, миялна , 3бр тв и компютри и днес 519лв. Направо се шашнах

# 695
  • София
130кв апартамент , изолиран добре. Всеки ден има обаче някой вкъщи . 1 бойлер (денонощно, понякога изцяло използван), 2 конвектора и 1 климатик (денонощно са) о всичко друго стандартно готвене, паралня, миялна , 3бр тв и компютри и днес 519лв. Направо се шашнах

Каква е консумацията в kW/h?

# 696
Конвекторите май доста харчат?
Моята последна е 80 лв., предната 77 лв., еон. Чат пат климатици, бойлер по 2 часа на ден, но съм сама с дете, 40 кв.
Една съседка почна септември работа от вкъщи, като сложи настолен компютър, екран и сметката й се вдигна с 30 лв.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 11:23 от h.d.

# 697
Да се отчета и аз.
Стандартна сметка около 55-60 лв, за компютър, лаптоп, и двете непрекъснато използвани. Хладилник, кафеварка, кукър и хлебопекарна всеки ден, редовно пералня. Сушилня няма, фурна се използва веднъж седмично. Два аквариума, осветление, отопление, и т.н. за тях, някои лампи светят денонощно също. Все ми се струваше много сравнено с вашите.
От три месеца има и климатик, отопляващ 25м2 северозападна студена стая, без изолация, с дограма, през която духа. Той е денонощно на 23 градуса. Сметката се покачи с 60 лв, което предвид, че в тази стая нормално зимата е около 6-7 градуса, ми се струва прилично.
Та, с всички тези неща втори месец е 123 лв.

# 698

Дневна 1638, нощна 796.

Да, бяхме изцяло вкъщи декември, че и моят мъж не беше добре. Но чак пък толкова😳

# 699
  • София
Голяма консумация е.
Възможно е някой уред да не функционира правилно.

# 700
Не пречи да пуснеш едно писмено запитване до енергото. За всеки случай така. Днес тъкмо колежка разправяше, че им дошла сметка за ноември двойна, устно им отговорили, че било заради смяната на електромера, не бил изряден /уж/ и затова начислили служебно. Пуснала писмена жалба и получили писмен отговор че сметката е намалена и коригирана. Та грешки стават, искам да кажа..пусни си едно писмено писъмце.
Аз бих.
Предната сметка каква е?

# 701
  • München, Deutschland

Дневна 1638, нощна 796.

Да, бяхме изцяло вкъщи декември, че и моят мъж не беше добре. Но чак пък толкова😳
sparkling eyes, не се отопляваме на ток, но това ни е почти годишното потребление (някъде 2600 квч е при нас годишно). И според мен е твърде много.

Колко са мощностите на конвекторите и климатика, енергийно-ефективни ли са (доколкото такива уреди могат да бъдат)?

# 702
Голяма, голяма, колко да е голяма, само като сметнеш два конвектора денонощно....!

За три стаи 62кв., с отворени врати към коридора с два климатика, компютър, телевизор, и стандартните перални, сушилни, съдомиялна, фурна, даже на газ готвим, и сметката е 200 лв.

# 703
Такава консумация на ток е присъща за отопление на ток, обаче не с климатици, ами с котел на ток. Апартаментът е голям, как така сте само с 1 бойлер? Да не би и той да е доста по-голям капацитет? Със сигурност идва от отоплението и то с конвекторите по-голямата част от тази консумация. Те могат и доста да си харчат. Ако са 2 конвектора х 2 киловата мощност. На теория максималното им потребление, ако работят на пълна мощност по 24 часа в денонощието, 30 дни в месеца, е даже над 2800 киловатчаса. И това само от двата конвектора.

Аз само от личен опит мога да кажа, че отопление с котел на ток + БГВ от проточен бойлер за четричленно семейство в доста подобен като квадратура апартамент (125 кв.), пак изолиран, в най-студените месеци консумацията на ток е около 3000 киловатчаса.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 11:59 от Чичко_Тревичко

# 704
  • München, Deutschland
Ако са 2 конвектора х 2 киловата мощност. На теория максималното им потребление, ако работят на пълна мощност по 24 часа в денонощието, 30 дни в месеца, е даже над 2800 киловатчаса. И това само от двата конвектора.

Точно така, на теория. Само че както знаем от часовете по физика, един нагревател като достигне съответната Т изключва и после включва пак, с други думи не работи 24/7 на пълна мощност и тази теоретична стойност не е релевантна.

Общи условия

Активация на акаунт