Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 476
  • 625
  •   1
Отговори
# 180
Аз и сестра ми, заедно с леля ни сме наследници на два типа земеделска земя в Пазарджишко - едната е наследена от дядо ми и представлява около 15 декара ниви от V до Х категория. С леля сме в пълно единомислие и искаме да я продадем, защото никой повече няма да ходи там, продали сме и наследствената къща. Какво да направим, за да я махнем, нямаме претенции за пари, колкото ни предложат, просто да не се занимаваме повече с нея?Доколкото знам земята не се обработва, няма кооперация, всеки, който е там обработва каквото иска от своята земя, другата седи. Нашата пустее. Имаме документи, описващи мястото на тези ниви, но ходене до селото или по институции няма как да стане, леля е на 89 години и не иска да се занимава изобщо.

Вторият тип земя е наследство от прадядо ми и там сме наследници заедно с още много хора, с които няма съгласие кой какво да вземе и оттам е останала обща. Тази група земи са повече, мисля над 30 декара и са от І до  ІІІ-ІV категория, някои ниви са зеленчукови градини и са в границите на селото. Можем ли да направим нещо, за да вземем от тези ниви, колкото е дела на дядо ми?

Изобщо какви съвети бихте ми дали, защото разкарване по институции няма да стане? Засега сме се отказали от земите и сме ги изоставили, но по-добре да приключим окончателно с тях, защото все още се водим собственици.
1. данъчна оценка на земите - изкарайте преди сделката
2.удостоверение за наследници
3.пълномощно от лелята или от наследници, коити не искат да дойдат на сделката
4. Скици на всички ниви
5. Решение на поземлената комисия, че нивите са върнати на някой ваш роднина, на който вие сте наследници(дядо, баба, прадядо...)

Тези документи ви трябват, в случай, че искате да  запишете земята на свое име. Ако ще я продавате, може и да не я превърляте на свое име, но тримата ( или 2 + пълномощно за лелята) трябва да се явите  за нотариално прехвърляне на земята (сделка) на купувачите ви, сами трябва да си намерите купувачи, дайте си обява.

за втория въпрос:
Същте документи ви трябват, първо трябва да знаете на кого се водят земите, колко наследника има, от поземлената комисия ви дават списък на земите, изкарвате скици за всяка нива. След това започвате да търсите, по един от клонче от родословното дърво, а той да търси останалите... Събирате се всички, правите си разговор по вайбър, и решавате кой коя нива ще вземе, и към Нотариуса. Ако не можете да се съберете, вие ги разделяте нивите по ваше усмотрение и им изпращате по едно предложение, те веднага ще се намерят, като стане дума за получаване, ще се скарате 2 пъти и накрая дано се споразумеете.
Ако не е възможно споразумение, направо взимате адвокат, и искате съдебна делба, ще платите хонорара на адвоката, но накрая ще имате нещо.
Ако имаш въпроси,  пиши на лични, да не спамиме темата, ще опитам да ти отговоря.

# 181
  • Далечният изток
Мисля, че въпросът не касае делба, макар че питах какво точно се иска.
Ако иска да си продаде идеалните части, делбата е излишна.

# 182
Аз пък да питам, като се предприеме съдебна делба, пак ли ти трябва да търсиш всички наследници или някак по съдебен ред се привикват и какво се прави, ако някой наследник не бъде намерен?

# 183
  • Далечният изток
Трябва в исковата молба да посочиш всички и да им посочиш адресите, които са ти известни. В удостоверението за наследници май ги има постоянните адреси, та тях посочваш.
Съдът ще ги търси, в смисъл, ще им изпрати на тези адреси книжата и призовките.
Ако някой наследник не бъде намерен, не могат да му връчат книжата - исковата молба, примерно е в чужбина, ще му бъде назначен служебен защитник, на ваши разноски.

# 184
# 185
a купуват ли се идеални части от много  земи с много наследници, които не се разбират?

# 186
  • Далечният изток
a купуват ли се идеални части от много  земи с много наследници, които не се разбират?
Естествено

# 187
Естествено
Най- вероятно ще поискат поне 25%+1 от собствеността на земята, за да сключат дългосрочен договор.

# 188
  • Далечният изток
Говоря за продажба, вие за наем...

# 189
Да, имам предвид, че купувача може да поиска определен процент от собствеността, за да може да сключи договор с предпочитан от него наемател.

# 190
Говоря за продажба, вие за наем...
Aida
аз не съм виждала по разни сайтове за продажба да се продават идеални части, по--скоро цели  земи се продаваха
Аз, лично, като физическо лице, не бих купила идеални части от наследствени земи с неразбирателтво между роднини, бих купила само ако са оправени с делба и се знае, на кой кое принадлежи, конкретна земя, а не част от общото. Като купиш 25% от общото пак трябва да се съобразяваш с останалите, да искаш съгласия, за да определяш какво трябва да стане със земята.
Можеш ли да ми кажеш кой ги купува тези земи като идеални части? Специални фирми ли? И на какви цени - пазарни или много под пазарните, заради това, че са идеални?

# 191
  • Далечният изток
Всичко се продава и всичко се купува, за всичко има хора...
Обикновено купуват арендаторите, но не само.

# 192
По диреците съм виждала  обяви с нарязани листчета ,да си откъснеш телефонния номер, наистина се купуват земи всякакви.Из цялата страна ,да допълня.

# 193
а къде се проверява има ли продадени идеални части.
Друго, което е интересно, питат ли се останалите съсобственици при такива продажби, както е при апартаментите?

# 194
  • Далечният изток
а къде се проверява има ли продадени идеални части.
Друго, което е интересно, питат ли се останалите съсобственици при такива продажби, както е при апартаментите?
Имотния регистър.

Да.

Общи условия

Активация на акаунт