Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 434
  • 625
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте.
Имам 3 гори от по 2 декара - дъбови гори.
Преди 15 години сме рязали малко от тях дърва за огрев-след маркиране от горския.
Искам да ги продам. Може ли да ме ориентирате колко бих могла да искам за тях.

Не знам на коя територия са Ви горите. Държавните предприятия изкупуват гори - СЗДП, СЦДП, СИДП, ЮЗДП, ЮИДП, ЮЦДП. Проверете в сайтовете на предприятията и се свържете с тях.

# 241
Как се процедира със земеделска земя, която е обрасла с гора. Майка ми изпрати запитване за статута на земя, която е получила в наследство, но в момента е обрасла в гора.

# 242
Няма как да се допълня горния коментар. Някой запознат ли е - има ли закон, според който, ако при двойка без деца, мъжът получава земя в наследство, но почива малко преди жена си. Земята, която той е наследил, цялата ли отива на преживялата съпруга, в момента също покойница или част се връща на наследниците на братя/сестри на мъжа?

# 243
Няма как да се допълня горния коментар. Някой запознат ли е - има ли закон, според който, ако при двойка без деца, мъжът получава земя в наследство, но почива малко преди жена си. Земята, която той е наследил, цялата ли отива на преживялата съпруга, в момента също покойница или част се връща на наследниците на братя/сестри на мъжа?

Нищо не се връща. В момента на наседяването мъжът става пълен и абсолютен собственик на земята, все едно я е купил. И от там нататък значение имат само неговите наследници, в случая жена му. Може и други наследници да има, ама те са от по-нисък ред и не играят.

# 244
Да и аз така мислех, но майка ми твърди, че с тази земя сега се занимава един от роднините на починалия мъж. Вероятно има някаква странична уговорка.

# 245
  • Далечният изток
Преживелият съпруг наследява заедно с братя/сестри или с техни низходящи. Зависи колко години е траел брака преди да почине съпругът за частта, която наследява съпругът.

# 246
Понеже бездетната двойка бяха адвокати от София, родени 30те на миналия век, предполагам са били женени 40+ г. Явно е имало уговорка по време на делбата на земята през 90те, половината земя да се върне на семейството на мъжа, при предхождаща смърт, защото това е станало.

# 247
  • Далечният изток
В такъв случай според закона съпругът наследява 2/3, а братя/сестри 1/3, ако е нямало живи родители към момента на наследяването.

# 248
Нещо ми се бъркат нещата. Това кой каква част наследява аз лично го пропускам, а се хващам за крайния резултат - мъжът наследява неговия си дял (дали е всичко или не не знам) и той става негов. От там нататък негов наследник е само съпругата му (да, при брак продължил над Х години) и не виждам по каква причина съпругата трябва да дели своето наследство от него с братовчеди.

# 249
  • Далечният изток
Не с братовчеди.
Понеже разбирам, че отново не ми вярваш, ще говоря с разпоредби - чл 9, ал. 2 от Закона за наследството.

# 250
Не става дума за наследяване, а за неразбиране.
Това, за което пишеш, го знам. Не ми е съвсем ясно как се прилага и не съм ровила, но го знам.Но останах с впечатление, че говорим за друго - този член 9 определя какво наследява съпругът след смъртта на наследодателя, но след това то си става негово. Тоест дали е наследил 1/3, или 2/3, или 1/2 според мен не влизаше във въпроса, а се питаше дали вече наследеното трябва да се върне на някого си много време по-късно.

Някой запознат ли е - има ли закон, според който, ако при двойка без деца, мъжът получава земя в наследство, но почива малко преди жена си. Земята, която той е наследил, цялата ли отива на преживялата съпруга, в момента също покойница или част се връща на наследниците на братя/сестри на мъжа?

Ето как аз тълкувам това в цитата:

1. Мъжът получава земя (1/3 или 2/3 или 1/2 няма значение) и тя вече е негова - може да я продава, подарява, отдава под наем и прочее.
2. Живеят си заедно доста години (над 10, кактос е изясни).
3. В един момент съпругът умира и нямат деца. И тук се пита дали жена му го наследява, или част от вече получената преди време земя трябва да се върне на някого. И за мен такова ВРЪЩАНЕ  е абсурдно и определено не за това се говори в закона. Ами ако той беше продал?

Та затова говоря ЗА РАЗБИРАНЕ  на въпроса, а не за закона за наследството.

# 251
  • Далечният изток
Нищо не връща, защото тя първоначално не наследява всичко.
Наследява 2/3, останалото не е нейно по закон, за да трябва да го връща.

Ако беше продал, ако няма имущество, няма и наследство. Нали говорим за наследство, тоест за имущество, оставено от съпруга след смъртта му. Това имущество е 2/3 на съпругата и 1/3 на братя/сестри.

# 252
Нищо не връща, защото тя първоначално не наследява всичко.

Ето, както казах - въпрос на неразбиране. Заблудена от думата "връщане" не съм схванала правилно ситуацията. Всъщност, както казваш, няма никакво връщане, а процесът на наследяване си върви нататък. Концентрирала съм се върху абсурда да наследя нещо и после да трябва да го връщам и не съм вникнала внимателно, а то случаят не бил такъв и съм се подвела.

# 253
Благодаря и на двете. Както казах двойката бяха адвокати, така че добре са били запознати. Мъжът е чичо на баща ми, но семейството е с много синове. Когато започнаха да връщат земята чичото на баща ми се бори да си вземе обратно земята, въпреки че тогава още е било ясно, че няма деца, които да го наследят, само съпруга на негова възраст. Само той успя да получи собствен дял, другите все още не са разделени, но всеки си получава рентата (доколкото знам). “Чичото” почива пръв, жена му няколко години след него.

Майка ми наскоро се захвана със земята на баща ми, защото от много години и доста наследници, няма развитие. Научила е, че някаква част от чичото се отдава под наем от един от братовчедите, така че, явно част от земята се е върнала при роднините на първо починалия съпруг. Помислих, че е имало някакво правно съгласие между мъжа и фамилията му, но според написаното от Айда, е вероятно да е друго по закон, т.е. 1/3 се връща на фамилията. Това обяснява ситуацията.

# 254
  • там някъде
Здравейте!
Има ли някой отдадена земя под аренда в с.Сираково, Хасковско и околностите? Аз си взех днес рентата, която е с 1/3 по-ниска от миналата година. Основанието според момичето, което работи там е, че изкупната цена на пшеницата е намаляла драстично. Миналата година ни се изплатиха по 60лв/декар, а тази - по 40лв/дка.

Общи условия

Активация на акаунт