Бързи здравословни въпроси и отговори – 34

• 40 240
  • 743
  •   2
Отговори
# 630
Автоимунните са кофти история... Аз имам едно, води се от по-леките, дано си остана само с него за остатъка от живота ми.
Лупусът, обаче, е гадна работа. Силно стискам палци да не е това!
Иначе, по отношение на оплакванията ти - повярвай ми, те могат да се дължат на сума ти неща: бактериални / вирусни / гъбични инфекции, някакво възпаление в организма, алергия или хранителна непоносимост, лошо опериращи жлези с вътрешна секреция, психически дисбаланс - това са само някои от многото причини, които биха могли да са обяснение за твоето състояние.
За Лупус нямаше ли някакви лабораторни тестове, които го отхвърляха категорично?
Имунологичната клиника на "Александровска" май се води добра - аз наскоро я посещавах, за да си пусна някои изследвания. Конкретен специалист, обаче, не мога да препоръчам.

# 631
И аз също, Гърне. Но ето, нямам инфекции, нямам бактерии в урината, нито гъбички. Освен, хеликобактера, който морих миналия месец с антибиотици. Всичко ми се струпа накуп преди два месеца, навръх стомашните оплаквания, болки в кръста, подсичане/изтръпване на краката, червени петна по скулите, пулса ми скачаше на 115. Мислиха ме за паникьорка. Сега чакам в понеделник вторичния при нефроложката, че тя не ми хареса изследванията на бъбреци. Висок креатинин аз почти не ям месо. Сега онези истории с пулса и изтръпналите крака минаха (пих 20 дни белергамин), но ставните болки и втрисанията продължават… и дебелото черво на едно място упорито не ще да минава болката при всички пре-и пробиотици. Готвя се за автоимунен протокол да правя. Ше посетя и Александровска значи…

# 632
Тези втрисания са характерни за бъбречни възпаления. Имаш и болки в кръста. Изчакай нефролога.

# 633
Благодаря, дева, и все пак, защо болки в ставите… като отидох с направлението при нефроложката, тя ме попита, защо не съм отишла при ревматолог… еми, там ме прати джипи. Да се видят бъбреците, нямам против наистина, щом имам болки в кръста. И днес на контролен при невроложката бях, и тя ме пита - защо не ревматолог с тези оплаквания. Праща ме на рентген на някои стави, и я слушам, защото когато пиех белергамина, който тя ми изписа, ми минаха изтръпванията и болките в опашката. И вече втори месец обикалям, в началото за симулантка ме взимаха и ненасериозно, даже на психиатър отидох по настояване на джипито. Ми жената свестна се оказа, каза, че аз кръв в урината не мога да си причиня с мисли, нито гастроскопски установени възпаления, и че е съгласна с мен, а не с джипито, за соматизации. За какво съм се хванала да чета и да пиша по форуми… да не говорим, че първата нефроложка, при все кръв в урината, понеже бактерии не откриха, и тя на някакъв уролог ме прати, уродинамика да ми гледал, не взимат предвид, че докато едно лекарство пиех, имах спазми на уретера и затова бавно изпикавах, като го спрях, ми мина. Обаче кръв в урината и болки в кръста си имам, и най-вече, болки в ставите, и втрисане. Та се надявам, тази сега нефроложка, да ме види хубаво, и спомена и тя клиниката по ревматология, даже искаше не в лаборатория да се изследвам, ами да ме приемат в болница по пътека други още изследвания да пуска, но се разбрахме, според резултатите сега. Извинявам се за излиянията, но при все и че гастрото като ме изписа с лекарства, ми обясняваше, че каквото съм искала да си ям на възпален стомах, само без пържено, а поне джипито някакви основни препоръки за зелени листни зеленчуци и всичко да е готвено, а не сурово, и без кафе, някак ми е трудно да приемам за чиста монета лекарско мнение без второ мнение или търсене на проверени специалисти…

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 13:50 от Анонимен

# 634
Но ето, нямам инфекции, нямам бактерии в урината, нито гъбички.

А, то, какво имаш и какво нямаш, не е много ясно. Не всички инфекции могат да бъдат хванати чрез изследвания. На мен, примерно, при бактериална инфекция със силна симптоматика, нито СУЕ, нито CRP ми бяха извън граници, а даже май стойностите им бяха оптимални.
Оплакванията, които изреди, не са драматични, по мое мнение. Т.е. не си втълпявай автоматично лоши неща.
Мен, примерно, си ме втрисаше през доста дълги периоди на 2020 и 2021 г. Дали се дължеше на пост-Covid синдром, дали на едни бактерии, които имах в гърлото, представа си нямам. Но определено беше ужасно - лято, навън 30 градуса, а аз седя у дома и ме обливат студени тръпки. Че даже и на море ходих така през 2020-та.
Креатининът, доколкото знам аз поне, при здрави хора не се влияе чак толкова от диетата. И много протеини да консумираш, ако бъбреците са наред, креатининът няма да е повишен.
Серумна урея изследвана ли е?
Имаш ли високо кръвно? Знам, че то допълнително уврежда бъбреците и би могло да е причина за високия креатинин.
Друга хипотеза е нещо да не е наред с инсулина и кръвната захар - това също пряко касае реналната функция.
Това ми хрумва, на първо четене.

# 635
Нямам високо кръвно, аз съм даже адаптирана хипотоничка, и наднормено тегло нямам. Това е, че и те се карат помежду си, коя лаборатория давала правилни резултати, и коя, грешни. А нали се сещаш на лекар да даваш акъл за изследвания… не е драматично в момента, но какво беше април… пулса над 100, краката като ми се подсекат, все едно ги няма, никакъв сън от неприятни усещания, лицето червено на петна… карах майка ми да спи у нас, не знаех изобщо какво става с тялото ми, докато не ме приеха в гастрото всеки ден вливания венозно няколко неща, плюс белергамина, влязох малко в час. Но, появиха се болките в ставите и втрисането. Не е приятно, но да не е драма.

# 636
Имах предвид, че понякога симптомите може да са доста силни, остри и продължителни, но да не се касае за някакво страшно заболяване. Което, всъщност, е по-добрият вариант.
Относно червените петна - и аз имах такива през 2019 г. (то, какво ли съм нямала). Обмисляха дали не е Розацея, но май не беше. От тогава положението много се подобри от само себе си. Не съм провеждала специална терапия. Зачервяванията по лицето също могат да се дължат на 100 неща, далеч не е задължително да е Лупус, примерно.

# 637
Бременна съм в 29 г.с и урината ми е с отклонения в показателите. Ходих на нефролог, не видя нищо притеснително. Искам да ида и на уролог, но се чудя дали трябва да е такъв, който има повече опит с бременни или няма значение?

Ако някой може да препоръча добър специалист за София, ще бъда благодарна.

# 638
Нямам високо кръвно, аз съм даже адаптирана хипотоничка, и наднормено тегло нямам. Това е, че и те се карат помежду си, коя лаборатория давала правилни резултати, и коя, грешни. А нали се сещаш на лекар да даваш акъл за изследвания… не е драматично в момента, но какво беше април… пулса над 100, краката като ми се подсекат, все едно ги няма, никакъв сън от неприятни усещания, лицето червено на петна… карах майка ми да спи у нас, не знаех изобщо какво става с тялото ми, докато не ме приеха в гастрото всеки ден вливания венозно няколко неща, плюс белергамина, влязох малко в час. Но, появиха се болките в ставите и втрисането. Не е приятно, но да не е драма.

От преди колко страници обсъдихме проблема и ти написах просто да отидеш да пуснеш АНА профил. Само се размотаваш и обясняваш кое какво. Иди в лабораторията  по имунни и редки болести в болница *Св. Иван Рилски*, пусни пакет за това, което те притеснява, а след като излязат резултатите имаш право на безплатна консултация с имунолог от същата лаборатория. Защо губиш време още в писане.. Каквото и да е, ще се намери решение, но е безсмислено да отлагаш.

# 639
Здравейте!Имам някаква подутина на около 2 см.от ануса,където стои задната част на "прашките".Прилича на голяма пъпка,но на пипане сякаш е на дълбоко,не мога точно да го определя и да се изкажа правилно.Не е супер болезнено,но е неприятно на пипане.Какво може да е според вас?И какъв специалист да посетя?

# 640
Така описано, може би цирей?

# 641
Така описано, може би цирей?
Няколко пъти му слагах ихтиол,но нямаше ефект.Не изглежда да е пълно с нещо,по-скоро е плътно на пипане.

# 642
Бременна съм в 29 г.с и урината ми е с отклонения в показателите. Ходих на нефролог, не видя нищо притеснително. Искам да ида и на уролог, но се чудя дали трябва да е такъв, който има повече опит с бременни или няма значение?

Ако някой може да препоръча добър специалист за София, ще бъда благодарна.
А какви са според вас отклоненията в урината?

# 643
  • пустинята Гоби
Циреят доста боли принципно.

# 644

Общи условия

Активация на акаунт