Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

 • 34 146
 • 1 377
 •   1
Отговори

Анкета

Правите ли оувъртайм?

Опции:

# 30
 • Мнения: 8 512
Аз рядко съм го виждала това да се оставят нещата на самотек от съвестните служители. Хората нямат пари, трудно се намира работа като цяло.
Да де, ама високите нива също са служители и се очаква да са съвестни, а и трудно не значи невъзможно. Като цяло хората предпочитат да 'делегират' - разбирай, да клинчат и ако може друг да го свърши. Винаги има някоя по-добра компания, специално за България.

# 31
 • София
 • Мнения: 1 203
Навсякъде има добри и лоши периоди, също зависи проектът нов и пресен ли е, или е вече на доизживяване; зависи от мотивацията на екипа, на мениджърите, дали фирмата в момента е на печалба, или се мъчи. На лично ниво като се вкиснат нещата, се сменя работата просто. С друго не можеш да оправиш нещата, освен с начина, по който си вършиш работата. Работа винаги има, както и стандартен процент безработица, навсякъде по света, не само тук. Днес ми е почивен ден, и си обмислям опциите.

# 32
 • Мнения: 344
Много хубаво сте се сетили за тази тема. Записвам се, след работа да ви чета.

# 33
 • Мнения: 20
За хората, които ми дадоха полезни съвети относно интервюто в предишната тема - огромно Благодаря! Мисля, че се справих, но усетих, че не съм правилния човек за позицията. Но, ще се фокусирам в търсенето и следващите пъти ще бъда много по-спокойна. Пожелавам си успех, а на вас желая с лекота да постигате целите си! 🙂

# 34
 • Мнения: 2 521
Аз бих работила на национален празник срещу съответното заплащане, когато имам възможност. От няколко години обаче не се предлага в компанията.

# 35
 • Мнения: 352
В моят трудова харакеристика дори пише, че ако се налага, следва да се работи извънредно 😏 Налага се често, всеки месец, минимум по 2-3 часа. Причините са, че завися от други хора и системи, които често се скапват, а трябва да си спазя сроковете (нищо, че тези по веригата преди мен не ги спазват). Извънредният труд се компенсира само за служителите на по-ниски нива - те се чекират и всяка минута в повече им се заплаща. От експерт нагоре не се компенсира автоматично - трябва да се уговориш с ръководителя, че ще си тръгнеш по-рано, ще ходиш на лекар и т.н. Реално за тези, които работят най-често извънредно, е помислено да не бъдат компенсирани 😂

Шерлин, business data analyst нещо като финансов контролинг ли е? Или като data analyst - по-техническо, с SQL и т.н?

# 36
 • Мнения: 19 318
Това с микромениджмънта и пъхането на гагата навсякъде ми е отвратително. Особено, когато после се реве, колко са заети и едва ли не припадат от работа. Ами що не си гледаш твоята тогава, а се вреш в моята?! Някакви дефицити други се избиват и е адски дразнещо.

# 37
 • Мнения: 1 868
Шерлин, business data analyst нещо като финансов контролинг ли е? Или като data analyst - по-техническо, с SQL и т.н?

Имам чувство, че във всяка фирма бизнес анализатора прави нещо различно. 😄

В предишната ми работа бях само бизнес аналист и там беше по-финансово. Сега е повече репортинг. Но мигрираха системите на фирмата и сега дори не се ползват кой знае какви бази данни, защото всичко е консолидирано на едно място и е доста улеснено. С една дума -reporting.

# 38
 • Мнения: 8
При постъпване на държавна работа - и няма как да те чакат 30 дни /на сегашното място е винаги така - изработваш си го/ ... работодателят предполагам получава заповед от съответната институция - т.е. узнава къде ще постъпиш? Искам да избегна това.
- ако имаш отпуск и ги вземеш в пари, вместо да го ползваш - включват ли се в 30те дни /т.е. да се редуцират/?

# 39
 • Мнения: 72
Ще ги добавя довечера, че от телефон - трудно. Полезни са.

Има ли тукашни агенции, занимаващи се с подбор за позиции в чужбина (Европа)?

За външни пазари се пробваха HRS и Easy Consult, но не съм сигурна дали продължават да се опитват.
Иначе има фирми, които се занимават с нишови работници и определени пазари - обикновено в земеделие и производство. Много е енергоемко да се работи на повече пазари без местни контрактори.  А и вече се прескачат посредниците с толкова възможности на платформи за анонсиране на позиции. Но тогава няма никаква сигурност, че няма да се опитат да ви излъжат. Получава се доста често и тогава посредника носи отговорност, въпреки че основната причина са работодателите. Скоро се занимавах с подобен казус за Швейцария.

Не видях дали сте сложили за контракторски позиции https://www.upwork.com/freelance-jobs/  и https://www.indeed.com/

Ако ви трябва за по-високи позиции по-добре да се намерят такива фирми, които се занимават с т.нар. executive search за съотвения регион, за който търсите, въпреки че сега с кризата малко се пренареждат нещата и повечето компании си ги публикуват директно на джоб бордовете и в LinkedIn.

Сещам се и за още един нишов сайт 
https://www.crypto-careers.com/

# 40
 • Мнения: 6 942
За постъпване на държавна работа, доколкото знам, не се дължи предизвестие. Колежка така се изнесе за 2 дни, след като обявиха резултатите от конкурса.
https://www.bg-pravo.com/2010/01/35_26.html?m=1

# 41
 • Мнения: 27 469
В моят трудова харакеристика дори пише, че ако се налага, следва да се работи извънредно 😏 Налага се често, всеки месец, минимум по 2-3 часа. Причините са, че завися от други хора и системи, които често се скапват, а трябва да си спазя сроковете (нищо, че тези по веригата преди мен не ги спазват). Извънредният труд се компенсира само за служителите на по-ниски нива - те се чекират и всяка минута в повече им се заплаща.

Винаги съм работила извънредно, ако се налага и никога не ми се е плащало за това. Идеята, че ако се налага се работи докато има работа, е била априори включена в заплатата - ако искаш. Не съм забелязала някой да не иска Wink
И май никога не са ме карали да го правя, просто имам  си задачи и отговорности и си ги гоня. Ако те изискват оставане - оставам. Ама пък съм се мотала навън по свои си работи също без да ми търсят сметка. Най-късното ми оставане е до към 2 часа след полунощ, ама то бяха едни тегави преговори за приватизация на един завод. И сутринта в 9 часа пак бяхме на линия.
Впрочем служебните вечери броят ли се за овъртайм? Защото поне за мен първите час-два са приятни, ама понякога (основни с български клиенти) като им се услади и като им се отвори глътка забравят, че си имат дом. Рискът от трудова злополука от разчекнати челюсти става огромен Simple Smile

Цитат
Това с микромениджмънта и пъхането на гагата навсякъде ми е отвратително.

Всъщност е въпрос на лични настройки. Питали са ме на интервю какво мисля за различните методи на мениджмънт и съм казвала така:
- Няма проблем (и предпочитам) да ми се дава крайна цел и да не ми се бъркат как ще я гоня.
- Нямам проблем и да ми се дават задачи стъпка по стъпка, стига да нося отговорност само за стъпката, а не за крайния резултат.
- Но определено не приемам комбинация от двете - да ми казват непрекъснато какво и как да правя, но накрая аз да нося отговорност защо не се е получило.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 11:17 от Черна станция

# 42
 • Мнения: 149
При постъпване на държавна работа - и няма как да те чакат 30 дни /на сегашното място е винаги така - изработваш си го/ ... работодателят предполагам получава заповед от съответната институция - т.е. узнава къде ще постъпиш? Искам да избегна това.

Съответната институция няма задължение да уведомява настоящия ти работодател, ти си този/тази, който/която трябва да го направи. При постъпване на държавна служба можеш да прекратиш правоотношението с него без предизвестие.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 14:32 от Khufu

# 43
 • Мнения: 19 318
Черна станция, не говоря някой да те навигира или коригира. Имам предвид някой постоянно, целенасочено и упорито да преследва твоите хора, или да ти досажда с абсолютно разнообразни въпроси, към които отношение имаш само ти и твоя отдел  (като взимане на решения). Особено, ако е толкова шеф на отдел, колкото и ти, ама работи примерно 10+ години във фирмата и си мисли, че е богопомазан/а, само заради това.

# 44
 • София
 • Мнения: 1 203
Попаднах на статия днес, която твърди, че отново има криза на кадри, трескаво се сменяли работи, и се вдигали заплати. Сега имам следните размисли: никога не съм умеела да си искам увеличение, или висока заплата. Винаги съм получавала това, което ми предложат. Имам усещането, че трябва да застана зад някакъв много твърд аргумент, външен от мен - например, преди години като бях назначена на по-висока позиция, а не ми бяха изравнили заплатата. Тогава ми беше лесно да повдигам въпроса. А когато всичко е наред, изобщо не умея. Винаги съм се съобразявала с така или иначе съществуващи правила, кога с колко се увеличава заплатата. Улавям се, че действам от страх да си запазя работата. Сега хипотетично ако кандидатствам във външна компания, идея си нямам вече как вървят заплатите за съответните позиции.

Общи условия

Активация на акаунт