Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

 • 34 146
 • 1 377
 •   1
Отговори

Анкета

Правите ли оувъртайм?

Опции:

# 45
 • Мнения: 8
При постъпване на държавна работа - и няма как да те чакат 30 дни /на сегашното място е винаги така - изработваш си го/ ... работодателят предполагам получава заповед от съответната институция - т.е. узнава къде ще постъпиш? Искам да избегна това.

Съответната институция няма задължение да уведомява настоящия ти работодател, ти си този/тази, който/която трябва да го направи. При постъпване на държавна служба можеш да прекратиш правоотношението с него без предизвестие.
Да, но представяш акт или заповед, в която се вижда откъде е, а това искам да го спестя. Мислех че може да се е променило нещо. Вариантите са или да ме чакат 30дни. Или преди конкурса да си дам предизвестие... което е малко рисковано, но аз така или иначе съм го решил, пък каквото дойде.

# 46
 • Мнения: 3 895
И аз скоро четох подобна статия...според мен е не особено достоверна...скоро чух за текучество на едно място, защото не осигурявали!

Има ли в темата някой, който разбира от работни графици? Тормози ме един казус и бих искала да попитам на лично, ако е възможно?!
Чудя се какво е основанието да се иска определен график от работодателя?

# 47
 • Мнения: 27 469
Черна станция, не говоря някой да те навигира или коригира. Имам предвид някой постоянно, целенасочено и упорито да преследва твоите хора, или да ти досажда с абсолютно разнообразни въпроси, към които отношение имаш само ти и твоя отдел  (като взимане на решения). Особено, ако е толкова шеф на отдел, колкото и ти, ама работи примерно 10+ години във фирмата и си мисли, че е богопомазан/а, само заради това.

Е, това не е микромениджмънт, а аз се хванах за думата. И не нещо към теб, а просто твоят пост ми напомни за това, което написах.

# 48
 • Мнения: 1 868
Забравен профил, има глад за кадри, но за точно определени.
Аз доколкото те чета, разбирам, че си в корпоративна среда. Не знам на каква позиция си, но според мен местиш ли се на ново място, винаги трябва да искаш повече пари и нямам предвид 100-200 лв (освен ако положението ти в момента не го налага или има нещо друго много значимо като условие, ковто те привлича).

От своя опит мога да кажа, че ако се заседиш в една и съща компания доста години може никога да не получиш значително увеличение. Виждала съм как повишават хора с условието заплатата да не се промени. За мен това си е изнудване. На старите кадри се дава годишно около 50€ увеличение, колкото там да се каже, че има някакво. Вече ако имаш някакви големи достижения, увеличават. Винаги са казвали, че плащат за скилове, не за стаж.

В предишни компании съм виждала как хора с по 2-3 години заплатата не им е мърдана и със 100 кинта.

Естествено на ново място, ако искат да те привлекат ще дадат повече. Защото ако сега взимаш примерно 2000, за 2100 не вярвам да си напуснеш работата.

Освен това е на договорка, много пъти съм работила бюро до бюро с хора, които започваме в един и същи ден работа, но на различни заплати. И не е до кой знае каква разлика в опита.

Не бива да се притесняваш да си искаш пари, все пак питат за някакъв минимум, под който не би паднала. Ако още на разговора с ЧР кажеш сума, която не им е в бюджета, ще ти кажат. Опитвай се да изкопчиш информация още от рекрютъра, че не знаеш каква е натовареността и няма как да кажеш колко би искала. Някои рекрютърки са много неопитни или просто са човечни и дават насоки.

# 49
 • Мнения: 489
На мен ми е странно това, че хем основната цел на компаниите е да спестят разходи, хем могат да назначат хора, които да са със значително по-висока заплата от тази на настоящите служители. 

Когато се търси нов служител, който се очаква да има същите качества и умения и да изпълнява същите отговорности като напускащия или оставащите, каква е логиката на него да дадат по-висока заплата?

И уж се говори за задържане на таланти и бла-бла, а реално губят такива заради подобно отношение.

# 50
 • Мнения: 6 942
На старата ми работа ми мрънкаха, че нямало как да ми увеличат заплатата. Еми в един момент си събрах чукалата. Назначиха 3ма нови + на още 2ма стари преразпределиха част от моята работа.
И на високи позиции взимаха винаги отвън, не пусках дори опция за кандидати от фирмата.
Ни опит в процесите, ни cost saving..
Та и аз не знам логиката, ама...

# 51
 • Мнения: 149
Да, но представяш акт или заповед, в която се вижда откъде е, а това искам да го спестя. Мислех че може да се е променило нещо.

Да, ще трябва да докажеш с нещо, че основанието за прекратяване на ТП с настоящия работодател е налице. А какъв все пак е проблемът, че той ще разбере къде отиваш?

Вариантите са или да ме чакат 30дни.

Това е вариант, при който не е необходимо да им представяш документи, свързани с бъдещата позиция. Правото на напускане без предизвестие е именно право, а не задължение.

# 52
 • Мнения: 8 512
Това със заплатите ми звучи като 'ако мине номерът'. Или 'докогато минава номерът'.

# 53
 • Габрово
 • Мнения: 6 698
Това със заплатите ми звучи като 'ако мине номерът'. Или 'докогато минава номерът'.
То си е и точно това, отделно че в доста фирми действително минава...

# 54
 • София
 • Мнения: 1 203
Всичко това е много вярно за заплатите. Но аз не съм недоволна (засега), просто от един момент вече не знам как вървят заплатите. Вече кандидатствам за позиции, за които ако кажа мой кинимум, а не реалистично за заплата, реално ще ми се изсмеят. А не бива, защото първо след няколко години инфлацията ше я изяде, второ няма вечно само себе си да гледам. Трябва да има и друг принцип освен “кажи минимум под който не би паднсла”, защото аз в момента реално имам възможност да спестявам, трябва ли всичко да е на границата… Това с подпитването за диапазон, не знам доколко ще са откривени и за по-високи позиции не изглежда сериозно сякаш. Вероятно ще се случи както на сегашната ми работа - казах като минимум тогавашната ми заплата, а те ми предложиха доста над нея, защото им е в диапазона за позицията. Явно си работи принципът за новоназначените. Другото тъпо е, въори път имаме разговор по средата на годината (а не в края при оценка за работата), и ме питат дали могат да направят нещо за мен, и аз мълча като риба. От други колеги знам, че си искат допълнителни увеличения, които се случват, ако има бюджет. Защото 3% на година не покрива инфлация. Общо взето съм доста смотана в това отношение.

# 55
 • Мнения: 8 512
Имам един...казус да го нарека.
Работя във фирмата от април 2018. Започнах на 900. До март 2020 - началото на короната - заплатата ми се качи на 1250, което е почти 40% отгоре. По думите на шефа щеше да се качва и още, но знаете какво стана. Оттогава промяна няма. Работата не е намаляла, нито оборотите, даже напротив. С когото съм говорила досега, ми е споменал между 5 и 10% увеличение годишно при нормална инфлация, а инфлацията в момента не е нормална. Говорила съм за увеличение, отговорът беше в стил да, ама друг път. В интерес на истината мисля, че доста голямо увеличение съм имала в началото и това ме кара да се чувствам леко нахална да искам още пари. Още повече, признавам, че колкото повече време минава, толкова повече не си давам зор, върша непосредствените задачи, но тези, които са 'за когато има време', отлагам максимално, а реално имам време за тях. Не съм сигурна дали съм демотивирана заради заплащането. Със сигурност съм демотивирана заради усещането, че ми възлагат сложни задачи, но накрая ме мъмрят, че не са свършени простите такива.
Интересно ми е какво мислите вие по въпроса.

# 56
 • София
 • Мнения: 1 203
Че си си надраснала работата и те виждат това и стискат палци да не се усетиш.

# 57
 • Мнения: 8 512
И аз имам такова усещане.

По-скоро обаче въпросът ми беше дали според вас е ок да искам увеличение на заплатата, след като съм имала такова увеличение още в началото, или наистина съм леко нахална.

# 58
 • Мнения: 27 469
Имам един...казус да го нарека.
Работя във фирмата от април 2018. Започнах на 900. До март 2020 - началото на короната - заплатата ми се качи на 1250, което е почти 40% отгоре.
 ......
В интерес на истината мисля, че доста голямо увеличение съм имала в началото и това ме кара да се чувствам леко нахална да искам още пари. Още повече, признавам, че колкото повече време минава, толкова повече не си давам зор, върша непосредствените задачи, но тези, които са 'за когато има време', отлагам максимално, а реално имам време за тях. Не съм сигурна дали съм демотивирана заради заплащането. Със сигурност съм демотивирана заради усещането, че ми възлагат сложни задачи, но накрая ме мъмрят, че не са свършени простите такива.
Интересно ми е какво мислите вие по въпроса.

Някога и някъде (може и да не е било в тази тема) развих една теория, че колкото и пари да дадеш на човек, след Х време той се чувства неудовлетворен и демотивиран. И затова много по-мотивиращо е да му се дават редовно малки увеличения, отколкото всички козове наведнъж и после нищо. Тогава много хора ме налетяха, ама ето сега твоят пост е живо потвърждение на моята теория (та обаче е за мениджъри, не за подчинени Wink). Ако вместо 1250 ти бяха дали първо от 900 на 1000, после на 1100, после на 1250 нямаше да изпитваш тази неудовлетвореност. Може и да си мислиш, че не е така, ама говоря от опит, а ти си само пример Simple Smile
А дали си нахална не знам - зависи от това колко вземат другите около теб, колко се взема в бранша, колко приходи носиш... Може да си, може и да не си и просто да си знаеш цената. Но смятам, че шефовете ти са сбъркали.

Относно наемането на евтини хора. Някога, някога толкова някога, когато аз започвах все още се ценяха талантите. Да де, ама талантът е риск - носи много полза, но ако напусне всичко пропада. И талантите го осъзнават и има тенденция да стават примадони. Затова по някое време започна да се заражда нова тенденция - наемането на евтини и взаимозаменяеми "пчелички". Всяка една по отделно не върши работа колкото таланта, ама и да напусне няма вреда. Получава се някакво предвидимо усредняване, а в бизнеса предвидимостта е най-важното. В добавка се появиха CRM системите, които ако са попълвани и водени редовно позволяват почти моментално всеки да поеме работата на всеки. То затова старите кучета ги бойкотираха, ама новите започнаха с това и свикнаха. Разбира се, не искам да обобщавам. Не във всяка фирма е така, и винаги може и да се кътка по някой талант, но просто моето общо впечатление за тази еволюция в мениджмънта.

# 59
 • Мнения: 489
И аз мисля, че вече си стигнала максимума на тази работа и е време да си търсиш нова.

Можеш да опиташ да си поискаш увеличение на заплатата, но дори и да ти го дадат, си смени работата. Не знам дали това ще изглежда нахално, но доколкото разбирам са минали две години от последното такова и това е достатъчно дълъг период, особено ако нямате и годишни индексации.

Общи условия

Активация на акаунт