Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

• 30 099
  • 223
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Аз на принципа на пробата и грешката установих, че най-много киселини и рефлукс имам, когато съм яла шоколадови изделия. Колкото по-голям е процента какао толкова по зле беше.
На второ място бяха някои тестени изделия и най вече от неща направени с купени точени кори. Не зная какво слагат в тези кори, не ми действаха никак добре.
На трето място купена лютеница и вякои сосове. Не зная какво слагат вътре, но не е от доматите. Ям домати и домашно направена лютеница и доматени сосове без проблеми, но от купените направо не можех да спя.

# 196
Нитрати! Аз от домашните нямам проблем, салати, домати. Ама купя ли от някъде ме скъсва стомаха.

# 197
  • Бургас
Купени домати сурови също мога да ям. Но ако са под някаква форма в буркан тогава става лошо. От домашни буркани нямам проблеми. Слагат нещо за консервант. Даже съм си правила експеримент с една много скъпа лютеница, която според етикета не съдържа нещо по различно от домашната и уж няма консерванти и е-та, но пак беше зле положението. Явно спестяват някои неща от съдържанието.

# 198
Здравейте! Днес бях на гастро.
Някой има ли идея на какво се дължи стомах наподобяващ формата на осмица, със стеснение в средата и удебелена стена? Чакам си гастроскопията какво ще покаже, но ако някой се включи ще съм благодарна!

# 199
Здравейте,
От няколко месеца  след хванене на обяд (да кажем час) например забелязах,че започвам да кашлям от гърлото със секрет, който като изкашлям спира кашлицата. Сутрин понякога усещам как ми се стича безцветен заден секрет. Пускала съм няколко пъти носен/ гърлен секрет/ храчка и винаги за отрицателни за бактерии. Има и обложден език. В началото като започна всико имах усешане за залепнало нещо на гърлото при преглъщане на слюнка, но понеже имах и доста задна хрема след слагане на антибиотични хапки изчезна. Единият УНГ каза,че вертояно е на нервна почва, 2я лекар мислеше,че имам алергия и пих противоалергични, а третия казва, че имам много секрет в гърлото като за рефлукс и ми изписа Нолплаза 40. След приема му обаче започна да ме боли главата и получих много къркорене на червата и го спрях (с отстранен жлъчен мехур съм и ще се консултирам първо с гастро). Интересното е,че не винаги имам изкашляне на секрет от гърлото и не всеки ден.

# 200
Това стичане в гърлото е от рефлукс, тъй като изпаренията на пепсин или самите киселини дразнят лигавицата и тя започва да се защитава като пуска слюнка/секрет. Не се получава постоянно, защото зависи каква храна или комбинация си изяла преди това, която да го дразни.

# 201
Здравейте,надявам се все още да има хора по темата които да четът и отговарят,писала съм о в друго теми,и вие сте последната ми спирка ,защото вече се отчайвам.От няколко месеца имам нещо като стягане,тежест но не и болка под гърдите към стомаха,мястото над гърдите и под гушата,стягане в гърлото ,носоглътката и носа.Често кашлям или се прозявам ,защото така за секунди всякаш това усещане минава,не кашлям защото ми се кашля реално.Имам чувство че въздуха не ми стига но реално той си минава,просто всякаш нещо се е стегнало и не мога заради него.Чувство сякаш нещо тегли от областта на стомаха нагоре към трахеята,гърлото,и нагоре до носа.Сега от около месец започна да ми се връща стомашен сок и постоянно ми е кисело на гърлото,преди това киселини не съм имала никога.Освен това по същото време получих и ужасно сърцебиене ,и усещане че цялата тупкам,дадоха ми атаракс единственото е че това тупкане не се усеща толкова,иначе другото си го има няколко дни,после не,и така се редуват периодите.Била съм на пулмолог,и кардиолог там всичко е наред.Забравих да допълня ,нещо което сега като прочетох темата имам и аз ,но не съм му обърнала внимание,доста често ми се случва да ми се събира нещо като гъста слюнка в устата и имам нужда постоянно да я  изплювам,имам и нещо като налепи в гърлото ,но не ме болят,не са като от ангина а все едно са си част от него.Извинявам се за дългия пост,но това беше най-съкратения вариант.Имам какво да допълня,само да видя дали ще има кой да ми отговори Simple Smile съмнявам се за герб или хиатална херния,може ли мнения.Благодаря ви предварително.

# 202
  • Бургас
Налепите в гърлото може да са гъбички. От тях няма болки в гърлото.
За стягането и нуждата до поемеш дълбоко въздух хри мен се оказа от паник атаки.
Изследвали ли сте си всичко покрай щитовидната жлеза. Симптомите са сходни.

# 203
За да не е направо инвазивно - рентген с бариева каша, но в динамика (не просто права, а с накланяне на кушетката). Такова изседване правят в Първа градска болница (вероятно ан много други места). Целта е да се провери дали нямате асансьорна хиатална херния (при статично изследване стомахът е на собственото му място и не се е виждал проблем). При хиаталната херния част от стомаха навлиза в диафрагмата. Нарушава се дишането, притискат се органи, изпускането на киселини не се контролира...Горе-долу това сте описали. Ако се изключи, възможно е да са паникатаки, макар че те не биха породили рефлукс и повишена слуз.
Ако имате кураж - направо гастроскопия - да се огледат ендоскопски  хранопровод и стомах. Прави се с упойка и след това няма остатъчни оплаквания (от самото изследване).
Антиацидни препарати помагат ли? Талцид напр. Има ли поза, в която се усещате по-комфортно (на лява страна напр.)?

# 204
Чакам резултати от ЩЖ,като ги има ще ги кача,освен постоянното стягане,това като претупкване се получава често когато се наведа напред или си свия стомаха към колената,освен до тук описаното имам и постоянно чувство за тежест в ляво под ребрата,болка няма ,но това чувство че всичко нагоре ми е стегнато и имам нужда да си поемам постоянно въздух си е всеки ден.Аз най-вече се чудя заради това,че претупкването е предимно при свиване/навеждане когато има нещо общо с притискане на стомаха и  гръдната област, и сега с тези киселини,не мисля ,че са чисто психически нещата,въпреки ,че ходих все пак н психиатър и ми даде атаракс,който си го пия.Но аз реално сега нямам никакво напрежение,то идва,когато не мога да си поема въздух,а не обратното.Просто се чудя и нз дали има смисъл да ходя на гастро или не...

# 205
Има смисъл, отидете и не просто на раздумка, а направете образни изследвания. Най-лесно ще Ви предпишат антиациден препарат и ще Ви отпратят. Ако с ЩЖ всичко е наред, проверете за хиатална херния.

# 206
  • Бургас
Образното изсредване с бариева каша е добра отправна точка. По-щадящо е от гастроскопия като да начало.

# 207
Не че изследванията са ненужни, нищо против, но искам да кажа, че болките в корема/под ребрата често са на психическа основа или мускулни, а не непременно езофагит или нещо структурно. Ако бяха структурни, нямаше да боли само в определени положение. Но корекция на позицията е необходима задължително при ГЕРБ - моите киселини спряха, в момента в който спрях да нося стягащо бельо и си изправих гърба. Така че, удобен стол/бюро за компютър, позиционирани правилно, както и правелен седеж и стойка са нещо, което можете да направите веднага, без чакане. Че аз дори моята в прегъната жлъчка усещам дискомфорт, ако постоя приведена (гастроентеролога ми казва, че това не би трябвало да дава ефект, ала ето че дава).

# 208
Не че изследванията са ненужни, нищо против, но искам да кажа, че болките в корема/под ребрата често са на психическа основа или мускулни, а не непременно езофагит или нещо структурно. Ако бяха структурни, нямаше да боли само в определени положение. Но корекция на позицията е необходима задължително при ГЕРБ - моите киселини спряха, в момента в който спрях да нося стягащо бельо и си изправих гърба. Така че, удобен стол/бюро за компютър, позиционирани правилно, както и правелен седеж и стойка са нещо, което можете да направите веднага, без чакане. Че аз дори моята в прегъната жлъчка усещам дискомфорт, ако постоя приведена (гастроентеролога ми казва, че това не би трябвало да дава ефект, ала ето че дава).

благодаря,за отговора.Само да уточня,че стягането и тежеста са постоянни,претупкването над гърдите е в определени моменти и позиция.Ходил асъм и при невролози ,също всичко е чисто там според тях,просто търся възможни причини,не отричам и психическата основа за това и ходих на психиатър,но според нея не съм съвсем за при нея,защото аз се изнервям от това стягане като стане през другото време съм си ок.Така че при мен стягането води до стрес ,а не обратното....

# 209
  • София
Не е психическо, нервно е, но не съвсем. Название на български няма, защото живеем в някакъв друг свят в областта на медицината. Иначе по света го наричат Disorders of gut-brain interaction (DGBI). Няма заболяване, само неразбирателтво, грешка в превода. Въпросната комуникация върви по вагус нерва, а той работи и със сърцето, така че може да има и кардиологични симптоми. Отиди на кардиолог и му кажи, че имаш гастро симптоми, които водят до кардиологични. Но кардиолог няма да те излекува, ако причината е в стомаха.

Общи условия

Активация на акаунт