Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

• 25 441
  • 200
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Аз на принципа на пробата и грешката установих, че най-много киселини и рефлукс имам, когато съм яла шоколадови изделия. Колкото по-голям е процента какао толкова по зле беше.
На второ място бяха някои тестени изделия и най вече от неща направени с купени точени кори. Не зная какво слагат в тези кори, не ми действаха никак добре.
На трето място купена лютеница и вякои сосове. Не зная какво слагат вътре, но не е от доматите. Ям домати и домашно направена лютеница и доматени сосове без проблеми, но от купените направо не можех да спя.

# 196
Нитрати! Аз от домашните нямам проблем, салати, домати. Ама купя ли от някъде ме скъсва стомаха.

# 197
  • Бургас
Купени домати сурови също мога да ям. Но ако са под някаква форма в буркан тогава става лошо. От домашни буркани нямам проблеми. Слагат нещо за консервант. Даже съм си правила експеримент с една много скъпа лютеница, която според етикета не съдържа нещо по различно от домашната и уж няма консерванти и е-та, но пак беше зле положението. Явно спестяват някои неща от съдържанието.

# 198
Здравейте! Днес бях на гастро.
Някой има ли идея на какво се дължи стомах наподобяващ формата на осмица, със стеснение в средата и удебелена стена? Чакам си гастроскопията какво ще покаже, но ако някой се включи ще съм благодарна!

# 199
Здравейте,
От няколко месеца  след хванене на обяд (да кажем час) например забелязах,че започвам да кашлям от гърлото със секрет, който като изкашлям спира кашлицата. Сутрин понякога усещам как ми се стича безцветен заден секрет. Пускала съм няколко пъти носен/ гърлен секрет/ храчка и винаги за отрицателни за бактерии. Има и обложден език. В началото като започна всико имах усешане за залепнало нещо на гърлото при преглъщане на слюнка, но понеже имах и доста задна хрема след слагане на антибиотични хапки изчезна. Единият УНГ каза,че вертояно е на нервна почва, 2я лекар мислеше,че имам алергия и пих противоалергични, а третия казва, че имам много секрет в гърлото като за рефлукс и ми изписа Нолплаза 40. След приема му обаче започна да ме боли главата и получих много къркорене на червата и го спрях (с отстранен жлъчен мехур съм и ще се консултирам първо с гастро). Интересното е,че не винаги имам изкашляне на секрет от гърлото и не всеки ден.

# 200
Това стичане в гърлото е от рефлукс, тъй като изпаренията на пепсин или самите киселини дразнят лигавицата и тя започва да се защитава като пуска слюнка/секрет. Не се получава постоянно, защото зависи каква храна или комбинация си изяла преди това, която да го дразни.

Общи условия

Активация на акаунт