Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 405
  • 719
  •   1
Отговори
# 150
Това, че напоследък в тази тема се говори за всичко друго, но не и за пазарът на недвижими имоти в България, не показва ли на практика липсата на интерес към недвижимите имоти в България? Thinking

# 151
Баш в последната половин година индексите изобщо не са добра инвестиция. 80% от компаниите в индексите са се сринали, докато няколко гиганти все още не са и държат индекса на ниво. Сринат ли се тези гигант и индекса ще замине. Та златото в последната 1г е топ инвестиция в която съм и аз и докато трае тази инфлация и риск от ковид и война, златото е добра инвестиция.
P&g също са топ инвестиция ако човек е влязъл рано, обмислях ги преду година но не се навих и съжалявам. Но всички бизнеси свързани с енергия, храни и основни продукти са добър избор в момента.

Иначе няма нищо по-сигурно от дцк на сащ, защото те гарантират на 100% че ще могат да изплатят дълга по бонда, но не гарантират за покупателната способност Grinning. Но и в дцк има хляб, защото се ползват за обезпечение т.е да търсен инструмент и цената им е гарантирана.

# 152
Коя е тази компания, която е по-сигурна от сащ? Няма такаваспорвд мен.

Индексите са идеални за инвестиция Rolling Eyes

За разлика от тъпотии като злато и т.н. Laughing Най ми е смешно като чуя, че някой инвестирал в злато Flushed 99% от тия т.нар. инвеститори дори не са си направили труда да погледнат цената на златото и да видят, че преди около 40 години цената му в долари е била по-висока от текущата Satisfied

Миличко, айде преди 40 години цената на златото да не е била по-висока в долари от днес. Явно гледаш графиката, където ти показва Inflation-adjusted prices. Ама аман от разбирачи

Gogo - във физическо злато ли инвестираш или на борсите?

# 153
Това, че напоследък в тази тема се говори за всичко друго, но не и за пазарът на недвижими имоти в България, не показва ли на практика липсата на интерес към недвижимите имоти в България? Thinking

В момента повечето хора и строители изкачват.
 Строителите чакат хората да свикнат с договори без твърда цена и да видят накъде ще тръгнат нещата. Продавачите на старо строителство сменят цените на горе през седмица, защото виждат че на зелено хората почват да се отказват. Но и самите купувачи почнаха да дава назад и да се ослушват.
Това не си го съчинявам. Имам достатъчно брокери приятели както и продавачи и купувачи около мен.
А платените реклами на ново строителство, почнаха да ме заливат отвсякъде.

# 154
  • Sofia
Да, няма интерес в момента към недвижимите имоти, не и така както беше преди войната в Украйна.

По-горе много погрешно бяха тръгнали да правят анализ на това, което написах. Никъде не съм очаквал строителите да работят на загуба или да се лишават от честна печалба, а това че договорите са толкова неравнопоставени, което говори, че само до преди няколко месеца строителите можеха да си позволят да извиват ръцете на купувачите както си поискат! Т.е. пазара е много лош за купувачите.

Проблема с новите договори не е само нефиксираната цена, но и това, че не е и ясно какво ще получиш. В момента може някой строител на зелено да е посочил 2000 евро на кв.м, може да си е сложил и двойна компенсация на инфлацията, но проблема е и, че не поема ангажимент за това какви материали ще използва - напрактика може да платиш примиум и в крайна сметка според договора да постави всичко най-евтино и некачествено.

От друга страна в договора посочват неустойка само за купувача, а в обратния случай само ти връщат парите и така - ако цените паднат на апартаментите - ти си задължен да купиш/платиш, но ако се вдигнат (както при печалните Грийн Лайф) ти развалят договора, връщат ти обезценените от инфлацията пари и се оправяй.

Друг фактор за това разумните хора да се оттеглят от пазара е, че много хора избират зелено не защото ще получат идеалния апартамент на идеалното място (то тези места отдавна са застроени по дефиниция), но просто защото нямат финасовата възможност да си позволят готов апартамент на АКТ16.

Така, че е нормално да си говорим за факторите които виляят на пазара (войната, икономиката, политическата среда и данъците), при условие, че това са факторите и силите за движението на пазара.

В момента ще се очудя много силно ако тук някой се похвали, че е направил сделката на годината в този момент.

# 155
Мери, физическо естествено.

Жулиан, просто купувачите ще изчакат и ще купуват каквото има готово НС. Рано или късно стеоителите ще трябва да пуснат в продажби, иначе за какво ги държат, а и нали и те имат кредити и заплати да плащат. Един бизнес ако няма оборот ще умре. Та да не се окаже пазара с голямо предлагане в лош момент. Предвид колко нови проекти са започнати 20/21 няма да се очудя ако строителите го закъсат. Всащ го закъсаха яко, лихвите днес са 5.4% и дори се говору ме до края на год ще стугнат 8-9%.

# 156
Гого, все пак говорим за фиксирани лихви за ...30-годишен период. Къде тука такава благинка да ти фиксират лихвите по ипотечния заем за 30 години напред.

# 157
  • Sofia
Гого, говорим за купувачи за които 1200-1300 евро зелено/АКТ14 е вече извън бюджета, а същите тези строители в момента предлагат на АКТ16 за 2000. Ако за хората 1200 е много, то няма как да ги купят след това на 2000.

Етр, между другото преди Ковид нещата отиваха натам. Поради много ниските лихви и тенденциите те да се задържат така още много години, някои банки започнаха да предлагат 10 години фиксирани лихви (нормалното беше за 2-3 години, след това някои започнаха да предлагат за 5, а накрая бяха стигнали за 10 години). Така банките залагаха на ниски лихви и предлагаха фиксирани, по-високи от плаващите, но като се вмирисаха нещата рязко изчезнаха офертите за 10 години. Но ако нещата бяха продължили в същия дух току-виж щяхме един ден да видим фиксирани лихви и за 20-30 години.

# 158
Като не могат даси позволят, нямада купуват. А 20-30г фикс ще видим, ама друг път.

# 159
При предаване ключа на имот, тоест предаването на имота на какво трябва да се наблегне при купувача, освен състоянието на имота?

# 160
  • Пловдив
Вероятно търсещите кредити са забелязали, че последно време срокът на фиксираната лихва се смалява и тези предложения намаляват като цяло.Почти е сигурно, че на един или два пъти ще има вдигане на лихвата в еврозоната третото тримесичие и още преди края на годината лихвата ще е на положителна територия.След около година по това време ще е още по-висока, така че който тегли кредит да си има предвид, че ще плаща повече.Лихвите по депозити ще се върнат, вече при нас се обмисля връщане на депозита като продукт и то на такива от по 2, 3 години.Ако следите този банков продукт ще забележите активизация за сега при по-малките банки.Ходът е необратим, апокалиптичните тези до какво ще доведе това са основно от свръхзадлъжнели субекти и инвеститори с дълги позиции на фондовия пазар, който е пред много сериозна корекция, да не казвам пред трайно обръщане на тренда.

# 161
Лагард каза лятото ще ги вдигне. Значи имате 2-3 месеца. Имам поглед само от писанията в немската преса за Германия. Цените на недвижимости щели да паднат особено заради нарастващите разноски и поскъпването на поддръжката и новите технически изисквания и такива за даване под наем. Това последните 2 седмици се пише за Германия.  Но аз казвам да изчакаме лятото да видим. Може пък да не стане така.
В същото време новото строителсво намалява .

# 162
Цените на имотите не биха паднали (или поне не особено много) заради повишени лихви. Лихвите просто ще убият търсенето и ще позволят на предлагането да се увеличи. Цените ще паднат когато ни удари рецесия, безработица и голяма инфлация, която ще принуди хора, които са се надценили с покупки на кредит(не са малко такива). Никой няма да продава имот на загуба освен ако не е форсиран.

# 163
  • Пловдив
Никой не казва че някой ще продава на загуба. Но има спекула. Примерно имот близо до нас построен 2015 година се продаваше от строителя тогава на цена 65000 евро на шпакловка и замазка Същия имот излезе на пазара сега , обзаведен на цена от 200 000 евро

# 164
Защото все още е евтино да държат. Гого чак такава безработица и пр. няма да има. Но ще има доста увеличени разноски и доста оскъпена поддръжка.  Което ще направи заплатите ниски в сравнение с разходите, обезценката на парите и доходите.

Общи условия

Активация на акаунт