Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 421
  • 719
  •   1
Отговори
# 135
Младите в България не ги мисли. Родителите им цял живот се трепят да им купят апартамент и кола. Не ги и сравнявай с младежи от други нации. Други нрави, други възприятия. Цял живот им е набивано в главата, че без апартамент са загубени. Те нямат европейското мислене и виждане. Така че и те ще искат апартаменти.

# 136
Такова е поколението, младите на гърба на старите. Родените след 90та година са по живота. Ще рентват и после ще се настанят в жилищата ба родителите си като си отидат.

# 137
Подкрепям Гого в случая. Около мен има много млади хора, чиито заможни родители са купили по 2-3 (някои и повече) имоти, а те са в чужбина. Не искат и да чуят да се връщат, и възприемат собствеността като ограничение. Преди време бях чела едно световно проучване за нагласите и лоялността на потребителите спрямо възрастта им. Изводите бяха, че поколенията, родени до 1970 са лоялни, купуват едни и същи марки стоки, на тези, родени след 1985 не им дреме за нищо, а на тези 1990 изобщо не може да се разчита като потребители с устойчиво поведение.

# 138
Как се успокоявате тук рентиерите, че ще имакой да наема. Ми точно тея хвърчащи поколения ще отлетят по света, че няма и да се сетят за София.
Не съм рентиерка. Говоря за впечатленията си за всичките ми познати/приятели.

# 139
Единият ни апартамент е нает от чужденец , работещ в България. Нашите деца са навън. Тоест това , че нашите заминават, а други идват , защото без хора държава няма,  подхранва наемния пазар, според мен.

# 140
Наемният пазар не е някакво чудо в България.
И не е мръднал много. Преди 20 години бях под наем в двустаен в София за 550 лв. 20 години по-късно, цените не са мръднали много.
Виж пазарът за покупко-продажби нарастна в пъти. И той не нараства, защо ще се избие инвестицията от имоти или защото имаме толкова много хора, които се нуждаят от първо жилище, а защото имотът е по-сигурен гарант на парите от държането в банка. Пазарът на имоти се движи от ниските лихвени проценти в банките и от хората, които вече имат едно жилище.

# 141
И поколението на баба ми вероятно би било възмутено от това колко сме разхайтени и разглезени днес, защото ползваме пералня. Всяко поколение с ценностите си и няма нищо по- естествено от това тези ценности да се струват смешни на предходните. Лично аз съм благодарна на младите, които изискват и благодарение на тях малко по малко неща като да бачкаш безвъзмездно извън работно време заради великата лоялност изчезват (защото това беше въпрос на чест за моето поколение).  И няма лошо да искат повече, щом има кой да им го даде. Да бъдат гъвкави спрямо времената, в които живеят и да осигурят по- добра среда за себе си и децата си, вместо да плащат месечно по два наема ипотека и да бъдат закотвени в безперспективни дестинации

# 142
Младите може и да не купуват, а да живеят под наем, ама нали все някъде трябва да има жилище, което да наемат? Тоест имаме обитаемо жилище без значение дали под наем или собствено.

# 143
тази тема както винаги е супер конкретна. само да вметна поне веднъж и аз.

# 144
  • Пловдив
Дори и да не се трепят за децата, има не малко хора възприемащи имота като втора (впрочем трета, ако броим и ДЗПО) пенсия.Наскоро точно такива хора на около 50-те от едно малко градче купиха 2-стайка до новотела в Пловдив с малко финансиране тъй като не им стигаха 18 000евро.Викат то детето отиде в чужбина, едвали ще се върне, но искат да дават под наем, първо да изплатят кредита, после като пенсия.Сега като доходност ще имат 2-3% (според мен с разходите по брокерски комисион, данъци и поддържка около 1.5%), но при нулева лихва в банката нямат избор по техните думи.Това което е лошо за по-старото поколение е таталното отричане на финансовия пазар.
Колкото и да обясняваш на някой, че има компании които имат рейтинг на сигурност по-висок от този на държавата САЩ или държавата Германия и ще им плащат дивидент с по-висока доходност от рентата на апартамент и този дивидент последните 50 години всяка година компанията го е увеличавала, те пак пасуват и това е.Според мен проблема е психологически, че насреща не се получава документ на който пише акционер (макар, че това не е невъзможно), ключ, нотариален акт или нещо такова.
Поначало за пенсионери от другаде това е много по-подходящо, защото наемателите може да излезнат проблемни и да направят поразии, да откажат да се изнесат, след всяки наемател има поне козметичен ремонт, който и елементарен да е все някой трябва да го организира и т.н.Това е идване до Пловдив, разходи и т.н.Дори и да има вече пропърти мениджъмт и в Пловдив добре развит, таксите не са никак малък процент от наема, според комплекта услуги.

# 145
Наемният пазар толкова се промени за 20 години откакто живея в Пловдив, че не мога да си представя след още 10-20 години какво ще бъде. Има хора, които сега мислят, че са яхнали вълната, но никой не им гарантира утрешния ден. През 2000 година, когато пристигнах в Пловдив, живеех под наем в голям апартамент с още 2-ма човека. Жилището имаше допотопни мебели, стар хладилник Мраз и нищо друго. В такива условия живееха и всичките ми познати, някои от които сами си правеха ремонти, за да стане що-годе обитаемо. Сега като гледам какви претенции имат наемателите, направо не ми се занимава с такива. Като се омъжих и преместих при мъжа ми, давах 6 години под наем жилището, което купих в края на 2006 г., и постоянно тичахме като линейка, защото все нещо се разваляше, а наемателите не искаха, не можеха и не знаеха как да си го оправят, а някои неща бяха действително дребни и смехотворни и трябва да си наистина ужасно тъп, че да не можеш да ги оправиш. Честно казано предпочитам инвестии в друго, колкото и един имот да се счита за източник на доход или спасение от инфлация /защото това също не е гарантирано през цялото време/. Позната даваше апартамент на италиански студент, който й нанесе такива щети, че тя го изгони и се отказа да го даваче повече. И още примери имам пред очите. Ами, благодаря! Животът е много динамичен и всичко се променя вече много бързо. Едното момиче, с което живеехме под наем, беше от Велинград, но се беше устроила трайно в Пловдив, брат й в София, родителите починали, огромната къща във Велинград, за която някой си е дал живота, здравето, парите, пустее. Такива имоти има много - гледали сме във Велинград, Хисаря - рушащи, разпадащи се, а хората пръснати по света, но някой е живеел като скот, за да "инвестира".

# 146
Коя е тази компания, която е по-сигурна от сащ? Няма такаваспорвд мен.

# 147
Мисля, че по дефиниция никоя фирма не може да има рейтинг по-висок от държавата, в която се намира.

# 148
  • София

Индексите са идеални за инвестиция Rolling Eyes

За разлика от тъпотии като злато и т.н. Laughing Най ми е смешно като чуя, че някой инвестирал в злато Flushed 99% от тия т.нар. инвеститори дори не са си направили труда да погледнат цената на златото и да видят, че преди около 40 години цената му в долари е била по-висока от текущата Satisfied

# 149
  • Пловдив
https://bg.canv-as.com/only-2-stocks-with-higher-credit-rating-than-u
Това е малко старо инфо.
https://bg.canv-as.com/why-procter-gamble-is-retirees-dream-stock
P&G от скоро отново са с клас ААА.
Вярно е че това са изключения, относно райтинга, има и други които са със същия като държавата райтинг и увеличават дивидента над 50 години.
По принцип да, това е дефиницията, че компанията трябва да има рейтинг, най-много колкото държавата, но има изключения.

Общи условия

Активация на акаунт