Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 203
  • 719
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна

Как да е невярно - посочи ми касиер в супермаркет, мед. сестра, учител  или други обикновени професии с многобройно съсловие, за която 300'000+ лв. за кутийка в големия град е нормално.
....

Гледам, че вече са написали достатъчно добри коментари в отговор на това.
Но и аз да кажа - имот за 300 К не е обикновен имот, че да изисквате обикновени хора като касиерки да могат да си го купят с лекота.
Апък "необикновени" професии - бол. Побъркахте се с тия ИТ-та. Маникюристката ми печели по 3 - 4 К месечно... Да не впрягам и моряците, че там заплатите стигат до 5 цифри. И още мноого възможности между двете крайности.

# 91

Как да е невярно - посочи ми касиер в супермаркет, мед. сестра, учител  или други обикновени професии с многобройно съсловие, за която 300'000+ лв. за кутийка в големия град е нормално.
....

Но и аз да кажа - имот за 300 К не е обикновен имот, че да изисквате обикновени хора като касиерки да могат да си го купят с лекота.
Апък "необикновени" професии - бол. Побъркахте се с тия ИТ-та. Маникюристката ми печели по 3 - 4 К месечно... Да не впрягам и моряците, че там заплатите стигат до 5 цифри. И още мноого възможности между двете крайности.

Верно ли маникюристките печелят по 3 - 4 К месечно?  Тогава аз защо си губя времето като преводач за пъти по-малко, а нося наказателна отговорност за работата си?

# 92

....

Ако 3-4к са й приходите на маникюристката, то трябва да се извадят разходите за материали и наем, както и би трябвало да се осигурява като самоосигуряващо се лице със свободна професия.
И накрая чистата й печалба няма да е такава.

# 93
  • Варна
Наем и осигуровки са 500 лв. Материалите също не мисля, че са повече на месечна база. 

И моля, хайде да не нищим всеки пример. Това не е тема за обсъждане на доходност на различните професии.

# 94
От обширната дискусия развихрила се на последните страници, за незапознатите като мен става ясно че кога с кредит, кога с финансова подкрепа от семейство имотите са достижими за по-голяма част от българското население.

Сега, това което ще е интересно, с негативния естествен прираст и продължаващата емиграция, дали две неща ще се случат, за да поддържат този ръст. Едното е имиграция от третия свят ( аз като отсъствала дълго забелязвам много рускоговорящи и в по-малка степен азиатци) и дали някаква част от емигриралите българи ще решат да се върнат за постоянно. И двете зависят от политическа и икономическа обстановка, която да приближи България до модерните западни страни и следователно как новото правителство ще действа в тази насока и дали това ще се случи. Говоря като многогодишен емигрант.

# 95
Не пропускай вътрешната миграция - в дългосрочен план никой не знае какво ще стане, но в краткосрочен и средносрочен миграцията към няколко големи града ще продължи, а то там е пазарът.

# 96
  • Варна
Точно за вътрешната миграция според последните данни на НСИ почти всички общински градове са с отрицателен прираст. Тенденцията за завръщане на село не е за подценявате. Селският имотен пазар кипи.

# 97
По-горе се впечатлих на заплатата на учител от 2500 чисто. Аз съм учител от 9 години и чисто получавам между 1100 и 1180 лв месечно. Частни уроци не давам, защото съм самотен родител на 2 деца и нямам време. В процес на търсене на имот съм, за щастие в Русе, а не в София. Цените тук са около 1000 евро на квадрат. Банката ми казаха, че биха ми отпуснали до 60 хиляди Евро, защото съм държавен служител. Реално не съм, но вероятно работата ми се води нерискува. Та живот и здраве бих имала вноска от почти 500 лв. Като разумен човек вноска, доближава ща се до 50% от месечния ми доход ме ужасява, но банката явно би ми дала такъв заем. Та не знам за какво затягане на кредитирането говорим. На мен ми трябва жилище, ще взема заем, та да видим кога ще доживея 2500 лв чиста заплата.

# 98
Миграцията в и към страната е в някакви смешни цифри които няма как да повлияят съществено на имотния пазар, дошли 1000 жители на друг град и 200 чужденци, едно нищо. Няма как да има "завръщане на село" като в повечето села няма училища, магазини, транспорт, а зимата са напълно откъснати от света заради непроходими пътища. Има и задобряващи села, да, но пак са сателити на големите градове, като дръпнеш на разстояние си е пак тишина, спокойствие и липса на интерес.

# 99
  • Sofia
Да, завръщането на село е повече маркетингов трик. Един процент от хората си купиха къщи около големите градове, а други тъй или иначе - не регистрирани, дошли в София сега се прибраха - така, че дали са повлияли на статистиката достатъчно е неясно. Но тъй или иначе, това си е временен феномен - за година-две. Аз лично не вярвам, че тенденцията ще се запази, а по-скоро това беше и нещата ще си се върнат по малко към старите трендове.
Просто в по-малките места няма работа, а не всеки може да работи римоут, а и голяма част от компаниите изискват минимум един ден седмично присъствие в офиса, което прави непрактично живеенето далеч от работното място.

# 100
Ти чуваш ли се, ефибуш? Откъснати от света преззимата? Егати смеха. Хайде моляви излезте от София поне за малко, преди даговорите глупости.

# 101
Ти чуваш ли се, ефибуш? Откъснати от света преззимата? Егати смеха. Хайде моляви излезте от София поне за малко, преди даговорите глупости.

Извън София сме, така че имам право да говоря. Викаш - по селата е супер, така ли?

# 102
Точно за вътрешната миграция според последните данни на НСИ почти всички общински градове са с отрицателен прираст. Тенденцията за завръщане на село не е за подценявате. Селският имотен пазар кипи.
Това че някой е купил на село не означава, че апартамента в София е продаден. Апартамент в голям град не се продава, той си е инвестиция. И винаги можеш да се върнеш.

# 103

Извън София сме, така че имам право да говоря. Викаш - по селата е супер, така ли?

Ами говори, кажи как е? Драгалевци ли беше? Ако това е извън София, значи няма какво да говорим, щом се дава софийски квартал в планината за представителна извадка за българските села. По-голямата част от големите села около градовете нито са планински, нито са около София. В селата в югоизточна България хората дори гумите не си сменят. Смело бъркаме села в България със села в СО, които са в планински район и продължаваме да мислим, че половината България живее в София, а другата половина в СО. Има ли смисъл да говорим изобщо?

Фрау - ако апартамент в големи град не се продаваше, нямаше и да се купува, защото ако няма продавачи, няма да има и купувачи Simple Smile

# 104
  • Варна
И в североизточна България зимата е 3 дни и наистина много хора не си сменят гумите. Плюс това инфраструктурата непрекъснато се подобрява. Около нас има доста села с чисто нови перфектни пътища. Реално достъпът до тях е по-лесен, по-евтин, по-бърз и по-приятен, за разлика от достъпа до някои конкретни квартали.

Общи условия

Активация на акаунт