Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 451
  • 719
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Абе и в Германия се оплакват по същия начин като в България.

Хората от малките градове и селца пътуват до по-големия град и мрънкат, че трябва да пътуват много време и че всеки ден стоят в задръствания докато стигнат и се приберат от работа.

Наложи се веднъж, докато бях в командировка да отида на лекар и изпълнителния директор ме закара в съседния град защото "нямало и един читав (GP) лекар в града", а той града е 250 000 души.

Не, че си нямат училище и гара, но един такъв град е по-зле уреден от град като Плевен например, който е два пъти по-малък. Разбира се, за разлика от българските градове, поне изглежда много по-добре от естетическа гледна точка.

# 196
Около София в съседните села също са много скъпи къщите.

# 197

Има за 90 000евро апартаменти, но са изтърбушени.С ремонт, обзавеждане и техника ще станат 130 000-140 000 ако не и  повече.

Sadness, какви са тези цени, ти пак се изхвърляш Grinning Какви са тия ремонти за 40-50 000 евро? Особено, ако нямаш добри приходи Rolling Eyes

# 198
Ей не ВИ омръзна да дъвчете другите държави Grinning

Стига с тая Германия, изобщо как Ви хрумва да я сравнявате с БГ при условие, че едно 50% от вас я знаете само на глобуса къде се намира и никога не сте били там Grinning

В Германия има голям недостиг на жилища и не само там но и в други европейски държави.
За заплати и население няма да говоря, но хайде да видим на бързо Берлин, отварям сайта:
Берлин
За продажба тука влизат всичко(апартаменти, къщи, вили и т.н)
4400+ обяви
За под наем:
1200+ обяви

За София
За продажба тука влизат всичко(апартаменти, къщи, вили и т.н)
31 000 + обяви
За под наем:
14 000 + обяви

# 199
В Германия положението с жилищата е много напечено, има огромно търсене и минимално предлагане. Цените са се покачили много за последните десетилетия, много повече от доходите на средната класа. А с новите амбиции на Зелените (управляваща партия) да стават по-екологични (тоест по-малко нови еднофамилни къщи), положението на имотния пазар ще става все по-червено. Там е нормално свободна общинска земя да се продава чрез лотария, за 1 парче се “борят” десетки семейства.

PS Живяла съм доста години в Германия и следя редовно немски медии, имам и много приятели там

# 200
Разликата между нас и Германия е, че хората от бшизкия изток и източна европа отиват в Германия, а от нас се изнасят. Няма какво даговорим повече.

Uodate:

Това ако не е вълна от имоти, които ще наводнят пазара не знам какво е.
https://money.bg/property/bum-na-novoto-stroitelstvo-v-sofiya-v- … l-malak-grad.html

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 14:02 от Gogo1979

# 201
Кво означава цял малък град, в момента там не се строят повече от 30-40 обекта, просто защото инвеститори купиха парцели преди ковид кризата и сега са решили все пак да не бавят повече разрешенията си за строеж. Тази година цените в Сф няма да растат кой знае колко повече оттук нататък заради страх от война и от капариране на зелено с целия негативен ПР от Дриймлайф и подобна сган.

# 202
Гледах един q&a с брокер на имот от англия (англичанин), имаше въпрос дали е добре дасе инвестира в Турция и България в имоти, щото било евтино Grinning.

Ама отговора не беше приятен - риск от война, намалявящо население за България, заТурция лоша икономика, авторитарен режим. Щом и там знаят, че у нас е зле, смятайте.

# 203
По-добре да не инвестират. Жилищата ще станат още по-недостъпни ако на пазара влязат и огромни чужди инвеститори, жадни за добра доходност.

# 204
При 2-3% гоходност в момента няма никаква опасност да дойдат големи инвеститори които да изкупуват апартаментите. Ако някой голям инвеститор дойде то ще е да строи и продава.

# 205
на кого?

# 206
Едва ли някой голям ще рискува и преобърне пазара в България точно сега. Говорих със строител - в момента той и негови познати са замразили обектите си, заради липса на желязо и инфлацията. Банките все още са разумни и засега задържат лихвите по кредитите. Водещи икономисти още преди Ковид предрекоха черни варианти за развитие на световната икономика и в частност стагфлация. Аз лично внимавам с оптимизма, не поемам необмислени рискове, минимизирам всякакви излишни разходи, инвестирам в различни неща и търся източници на нови приходи. "Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е" и няма как това да не засяга дългосрочно пазара на НИ. Живота под наем си остава по-добрия вариант краткосрочно, докато се изясни ситуацията. Както не веднъж сме казали пазара тук се е наситил - погледнете новите строежи и тъмнината в жилищата и кооперациите наоколо. Към ситуацията в България се добавя не само енергийна криза и шокови цени, а и опасност от въвличане в конфликт. Дано политиците ни са далновидни и не позволят това.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 21:25 от Пух

# 207
"Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е"
И каква точно криза имаше в България 2008г и как повлия тя на пазара на имоти, че нещо не се сещам? Thinking

# 208
Ефибуш, ще ти припомня, защото тогава работех в голяма строителна фирма с няколко проекта, част от които бяха съвместни с голяма европейска банка.
Още през есента на 2008 прекратихме внезапно всичките си рекламни договори, защото шефовете знаеха, че идва криза. В началото на 2009 местната банка-партньор започна да бави плащанията, свързани с финансиране на строителството, независимо, че то вървеше по план. През 2010 г. финансирането спря изцяло.
Аз самата имах ипотека и от 6.35 %, лихвата ми скочи на 9 и нещо.
Мои приятели, които бяха теглили кредити в швейцарски франкове, загубиха жилищата си.

# 209
  • Варна
"Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е"
И каква точно криза имаше в България 2008г и как повлия тя на пазара на имоти, че нещо не се сещам? Thinking
Да не си била на 5 тогава? Нелепо е възрастен човек да задава такъв въпрос, дори извън контекста на имотите.

Общи условия

Активация на акаунт