Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 441
  • 719
  •   1
Отговори
# 210
"Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е"
И каква точно криза имаше в България 2008г и как повлия тя на пазара на имоти, че нещо не се сещам? Thinking
Да не си била на 5 тогава? Нелепо е възрастен човек да задава такъв въпрос, дори извън контекста на имотите.

Напълно подкрепям този коментар! Като прочета подобен въпрос как някой "не се сещал" или мнение от рода "през последните тридесет години не е имало криза в НИ" и ми иде "да го чупа тоя телевизор".

# 211
Просто много хора тогава са били млади и нито са имали доходи да мислят за инвестиции, нито им е правило впечатление, вероятно защото са били студенти или ученици. Аз примерно години по-късно разбрах, че тогава инфлацията е била 15%.

Проблема е че има много такива хора, които не знаят, които са видели само хубаво последните 12г и си мислят, че винаги така ще бъде. И тези хора са се натоварили с кредити до ушите.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 08:02 от Gogo1979

# 212
Здравейте,

и ние като всеки втори, обмисляме купуване на инвестиционен апартамент с цел предпазване на спестявания (и отдаване под наем) Simple Smile)). Опит нямаме голям, четем и говорим с по-опитни.  Намерихме апартамент, който ни покрива критериите и ни е по джоба. Обаче, се чудим дали да не изчакаме до есента. Дали ще има повече предлагане? Апартаментът има един-два минуса, като за мен най-основният е локацията, която е добра, но не е много добра  (бих избрала пак същия квартал или от подобен ранг, но точната локация в самия квартал не е особено хубава). Чета темата, но не мога да синтезирам за себе си дали да купуваме или да изчакаме месец-два-три? Благодаря предварително.

# 213
За месец-два-три едва ли ще има голяма промяна. А пък тогава може и да не намерите имот, който ви харесва.

# 214
Локацията е най-важното...

# 215
"Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е"
И каква точно криза имаше в България 2008г и как повлия тя на пазара на имоти, че нещо не се сещам? Thinking
Да не си била на 5 тогава? Нелепо е възрастен човек да задава такъв въпрос, дори извън контекста на имотите.

Напълно подкрепям този коментар! Като прочета подобен въпрос как някой "не се сещал" или мнение от рода "през последните тридесет години не е имало криза в НИ" и ми иде "да го чупа тоя телевизор".
Пускате само лични нападки без аргумент по темата, нито отговор на въпроса. Строителни фирми фалират от време на време, това не е било специфично само за някакъв период, специфично е за самия бизнес. Друга криза нямаше, цените си растат, клиентите си плащат, няма драстичен спад в цени, нито панически разпродажби.

# 216
Имах познато младо семейство поляци. Купиха си 2007 едноспалнен апартамент за 400к ( този и сега не струва толкова). Момичето беше архитект, мъжът и работеше за Google. И двамата останаха без работа с 2 малки деца. Обясняваше ми как са обявили банкрут и повече няма да могат нищо да купуват. Върнаха се в Полша. Този техният апартамент можеше за около 120к да се купи. Не знам как са и какво правят, за това се сещам като директен пример.

# 217
  • Бургас
И аз 2009-та останах без работа с апартамент на кредит, лизинг и малко дете, което отглеждах сама. Ама си намерих другИ работИ, които да ми позволят да си плащам сметките, щото нямаше кой. Постоянно преговарях банката да ми сваля лихвата, погасях предсрочно главница и т.н., за да успея да се измъкна поне от единия кредит.
Освен, че драстично поевтиняха надценени имоти по курортите, за които си беше ясно още в началото, че са балон, не помня кризата да е ударила имоти в големи градове и добри локации. Много хора загубиха работата си, факт, но пък никой не ни обещава да се пенсионираме след цял живот работа само на едно място.

# 218
По онова време цените в България бяха значително по-ниски в сравнение с европейските и не е имало накъде да падат драстично. Сега ми се вижда по-различно.

Вчера четох с дъщеря ми общообразователна книжка. През януари 1923 един хляб е струвал 230 марки в Германия, след 10 месеца 233,000,000,000 марки.

То е ясно че ще има сериозни опити да се контролира инфлацията по всевъзможни начини, защото сега има и опит и разбиране как да става това. Но не означава, че добре смазаната финансова система няма да подаде на нещо съвсем непредвидимо до този момент.

# 219
Ми тя инфлацията вече е настъпила от 1900г насам долара е обезценен на 90%.

# 220
И аз 2009-та останах без работа с апартамент на кредит, лизинг и малко дете, което отглеждах сама. Ама си намерих другИ работИ, които да ми позволят да си плащам сметките, щото нямаше кой. Постоянно преговарях банката да ми сваля лихвата, погасях предсрочно главница и т.н., за да успея да се измъкна поне от единия кредит.
Освен, че драстично поевтиняха надценени имоти по курортите, за които си беше ясно още в началото, че са балон, не помня кризата да е ударила имоти в големи градове и добри локации. Много хора загубиха работата си, факт, но пък никой не ни обещава да се пенсионираме след цял живот работа само на едно място.

Удариха, и то много. Говоря за Пловдив, защото живея тук от 2002 година.
В края на 2006 г. купих жилище, в момент, когато цените скачаха с по 500 евро на ден и никой не вярваше какво ще последва. Тогава също имаше врачове и баячи, които предричаха непрестанно и безкрайно поскъпване заради влизането в ЕС, но който е бил в центъра на събитията /като мен/, може да говори от първо лице.
Брокери с по 20 години стаж ми разказваха наскоро как след въпросната криза от 2008-2009 г. мъчели да продават апартаменти за по 42-45000 евро, които преди това са били по 60-65000 евро /говоря за Пловдив/. От онова време все още стоят необитаеми кооперации, които се издигнаха набързо в онзи стихиен момент на бясно строителство, но до ден днешен не получиха акт 16 /наскоро близо до нас събориха един такъв недостроен обект и се започна ново строителство/. Имаше частници, които се заробиха с огромни кредити, за да построят кооперации на парцелите си и после всичко отиде на ЧСИ, защото каталясаха в кризата.

Ако някой се чувства лично нападнат, не това е целта на коментарите, а да разберат /защото очевидно не вярват/, че от 2009 г последва сериозна криза в НИ.

# 221
Здравейте,

и ние като всеки втори, обмисляме купуване на инвестиционен апартамент с цел предпазване на спестявания (и отдаване под наем) Simple Smile)).

Ако всеки втори обмисля това, то извода е, че всеки първи трябва да наема. Помислете върху това, особено ако нямате опит.

# 222
  • Бургас
Може в Пловдив тъй да е станало. В Бургас не стана така. За града говоря. Продължиха да си растат цените, моят скочи двойно, после купих друг и той сега е доста по-скъп и така. Мисля, че най-важното е локацията и да не е силно компромисен и както казваш "стихийно строен". Тук сега в Бургас строят една кооперация точно на влизане в града, която прилича на огромен затвор. Отвратително чудо, алчен строител за РЗП, не знам кой нормален човек ще си купи кутийка в тази сграда. На всичкото отгоре и той разтрогнал първоначалните договори и сега изнудвал купувачите да си плащат отгоре.

# 223
А аз не схващам за какво е спорът.
- 2008 имаше криза, но общото и със сегашната е само това, че беше привнесена от външни, глобални фактори. Но тогава беше финансова криза. После кризата отмина и пазарът се възстанови. Тоест в дългосрочен план спад няма. И с оглед на заплатите по онова време ТОГАВА е имало балон, но днес (поне до скоро) не е така, защото цените са като тогава при несъизмерими доходи и много по-ниски лихви.

- Сега пак има криза и пак е привнесена, но тя е заради наслагването първо на Ковид, а после на войната в Украйна. Тоест различна криза и не се знае как ще се отрази на пазара на имоти, защото нещата както са сходни, така са и различни.  Освен това тази криза има потенциал за много бързо оправяне, ако тъпата война спре.

Иначе има и друго нещо - и кризата 2008, и кризата от Ковид, и сегашната се лекуват с еднакво лекарство - лесни пари. Е, пазарът обаче не можеш да го излъжеш и тези лесни пари сега си дават ефекта - ще преживеем една яка инфлация и после нещата ще се балансират. Станало е нещо като в земните недра - трупа се напрежение докато накрая дойде земетръс, причини вреди, ама после нещата се стабилизират. И така до следващия път. Е, в супер дългосрочен план нещата може и съвсем да се сгъзят, защото лекарството все по-трудно действа, а системата си има кусури, но който купува жилище не мисли толкова надалеч, защото живеем сега.  А има потенциал и генерално да се оправят нещата, ако най-после пуснат термоядрени електроцентрали, това ще е ренесанс за икономиката.

Та за какво всъщност е спорът, че не загрях?

# 224
А аз не схващам за какво е спорът.
- 2008 имаше криза, но общото и със сегашната е само това, че беше привнесена от външни, глобални фактори. Но тогава беше финансова криза. После кризата отмина и пазарът се възстанови. Тоест в дългосрочен план спад няма. И с оглед на заплатите по онова време ТОГАВА е имало балон, но днес (поне до скоро) не е така, защото цените са като тогава при несъизмерими доходи и много по-ниски лихви.

- Сега пак има криза и пак е привнесена, но тя е заради наслагването първо на Ковид, а после на войната в Украйна. Тоест различна криза и не се знае как ще се отрази на пазара на имоти, защото нещата както са сходни, така са и различни.  Освен това тази криза има потенциал за много бързо оправяне, ако тъпата война спре.

Иначе има и друго нещо - и кризата 2008, и кризата от Ковид, и сегашната се лекуват с еднакво лекарство - лесни пари. Е, пазарът обаче не можеш да го излъжеш и тези лесни пари сега си дават ефекта - ще преживеем една яка инфлация и после нещата ще се балансират. Станало е нещо като в земните недра - трупа се напрежение докато накрая дойде земетръс, причини вреди, ама после нещата се стабилизират. И така до следващия път. Е, в супер дългосрочен план нещата може и съвсем да се сгъзят, защото лекарството все по-трудно действа, а системата си има кусури, но който купува жилище не мисли толкова надалеч, защото живеем сега.  А има потенциал и генерално да се оправят нещата, ако най-после пуснат термоядрени електроцентрали, това ще е ренесанс за икономиката.

Та за какво всъщност е спорът, че не загрях?

Спорът е относно твърдението, че през последните 30 години не е имало криза при НИ, а всъщност е имало, независимо от ефектите след нея. Дори и 10-12 години по-късно имотите да са стигнали нови ценови висоти, факт е, че след 2009 до към 2014-2015 имаше спад, застой и несигурност на този пазар. Имам примери от най-близко обкръожение, но не искам да разисквам.

Общи условия

Активация на акаунт