Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 387
  • 719
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Ще намалеят сделките със сигурност, при скок в лихвените проценти, но няма как да се срине пазарът. Достатъчно много хора си имат кешовица или имоти, които продават и веднага след това купуват други, което в известен смисъл става същото като кеш.

# 316
Аз само да напомня, че имотите не са само апартаментчета и не са само в София. Продават се и се купуват гаражи, парцели, къщи, магазини.
Аз купих парцел точно сега и не съжалявам, защото най-накрая намерих точно това, което търсих от 5 години и то на добра цена. Земята е доста по-ограничен ресурс в сравнение с апартаментите, които никнат като гъби, и няма шанс да поевтинее в бъдеще. Още повече че в големи градове като моя почти не остана незастроено парче. Хората отдавна се усетиха и си построиха къщета.
А продавачите не си държат парите под възглавница, веднага се влагат.
Вие сте от Варна и за вас е нормално да купите парцел там, особено ако е за собствено ползване. Аз имам познат, който през 2007-ма година купи парцел с морска панорама във Варна и два апартамента в София. От апартаментите в София е доволен. Дава си ги под наем, а и цената им се е качила. Парцела обаче едвам го продаде. На 1300 м2 искаше да построи къща, но се оказа, че имало хора, които са склонни да живеят в кооперация построена в отдалечен район подходящ за къщи. Отпред буквално пред него построиха блокче, което му скри панорамата, а от дясно започнаха строежа на още едно. Там нито има ГТ, нито нищо

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 17:01 от Мъфин

# 317
Ипотеките няма значение, но като вдигнат данъците може да потръгне пазара откъм предлагане 😁 Очаквам и огромно предлагане на магазини и новопостроени хотелчета в съвсем близко време Wink

# 318
  • Варна
Това с каква цел ми го казвате? Хора живеят, купуват и продават по всички градове и села.
Аз съм си го купила това място, за да живея там. Мястото е добро, ГТ е на 300 метра. Със или без панорама, като локация ми е перфектно. Гледката я споменах просто като приятен бонус, който съм наясно, че може да не е вечен. Но шансът да вдигнат нещо над 3 етажа там засега е нищожен.

# 319
Най-вероятно, ако тръгнат да падат цените, ще се появи някакво резервно търсене от хора с кеш, които дълго са търсили и пак ще с вдигнат, и едва след това можем да очакваме някакъв спад евентуално, ако икономическата обстановка го позволява. Все пак имаме и някакви неизвестни какво ще се случва.

Ефибуш, и аз очаквам да се почне първо от офиси и ваканционни имоти, при рецесия първо те биват ударени.

# 320
  • Бургас
Като купувах първия си апартамент през 2004-та, лихвата ми бе над 13%. А пред ДСК - опашки, защото само те тогава даваха жилищни кредити. На лихви 7 и 8% пак купуваха хората. Така че и да се вдигнат лихвите, пазарът няма да се охлади кой знае колко много. Който има нужда от жилище, пак ще купува.
Тези дни продадохме търговско помещение. След години мъка. Вярно на не много висока цена, но пък е и в непрестижен квартал.

# 321
  • Пловдив
Здравейте пак, отново за моя случай. Има ли начин да се прецени до каква стойност ще стигнат имотите в София след 10 години, примерно, по квартали? За мен е ясно, че в идеален център и един два други топ квартала няма как много да се вдигат цените, защото са наистина височки. Обаче в широк център сякаш има мегдан за вдигане? Има ли някакъв софтуер, който може човек да ползва и да си изчисли в средносрочен план (7-10 г примерно) с оглед на демография,  евроинтеграция, влизане в еврозона и тн, вдигане на доходи и тн, до къде ще стигнем?
Говорим за покупка без взимане на кредит, в брой. Тоест, дали човек би могъл поне покупателната способност на парите си да запази. Защото аз имам усещането, че с наематели няма да имам енергията да се занимавам...но ноне ще си запазя ли парите от инфлация?
При положение, че основна цел е запазване на парите от инфлация е добра опция да се купи на зелено. Да, ще се почака 1-2-3 години, но след това човек, ще има имот по свой вкус в нова и евентуално хубава сграда. За районите е трудно да се прогнозира кой ще поскъпне най-много. Аз лично консервативно ще заложа на Лозенец. Даже вече си харесах имот, но преди да капарирам ще изчакам да вземат разрешително за строеж.
Договора който ви предлагат има ли уловки за индексация по време на строежа или цената е такава, че строителя се съгласява на разпоредба, че е твърда Smiley

# 322
Следващата стъпка е да вдугнат лихвите и пазар съвсем ще умре.

Мисля, че прекалено залагаш на това. При пика 2007 лихвите бяха огромни в сравнение с днес. И сега колкото и да ги вдигат няма да е чак толкова. Може да има момент на стъписване и уплах, но ще премине бързо. А и вдигането ще е плавно.

# 323
Здравейте пак, отново за моя случай. Има ли начин да се прецени до каква стойност ще стигнат имотите в София след 10 години, примерно, по квартали? За мен е ясно, че в идеален център и един два други топ квартала няма как много да се вдигат цените, защото са наистина височки. Обаче в широк център сякаш има мегдан за вдигане? Има ли някакъв софтуер, който може човек да ползва и да си изчисли в средносрочен план (7-10 г примерно) с оглед на демография,  евроинтеграция, влизане в еврозона и тн, вдигане на доходи и тн, до къде ще стигнем?
Говорим за покупка без взимане на кредит, в брой. Тоест, дали човек би могъл поне покупателната способност на парите си да запази. Защото аз имам усещането, че с наематели няма да имам енергията да се занимавам...но ноне ще си запазя ли парите от инфлация?
При положение, че основна цел е запазване на парите от инфлация е добра опция да се купи на зелено. Да, ще се почака 1-2-3 години, но след това човек, ще има имот по свой вкус в нова и евентуално хубава сграда. За районите е трудно да се прогнозира кой ще поскъпне най-много. Аз лично консервативно ще заложа на Лозенец. Даже вече си харесах имот, но преди да капарирам ще изчакам да вземат разрешително за строеж.
Договора който ви предлагат има ли уловки за индексация по време на строежа или цената е такава, че строителя се съгласява на разпоредба, че е твърда Smiley
Спрямо днешните реалности това е един много удачен и полезен въпрос. В договора има точка гарантираща цената и са заложени 40 процента неустойка, ако се развали по негова вина.

# 324
Преди е било едно да теглиш 50 000 - 70 000 лева с по висока лихва да кажем средно 10% но сега ти трябват едно 150 000 ерво за 3 стаен в София и ако ти дигнат лихвата може да стане весело. Grinning
Да да знам, сега ще кажете доходите бяха други преди но 150 000 евро си е пак сума и сега Wink

И аз мисля като гого1979, че ще има отражение на имотния пазар след дигане на лихвите.
Но за мен по голям фактор е свиването на потреблението заради инфлацията, това води до много проблеми и най-вече безработица и от там познайте Grinning

Но както казвам това е лично мнение и не е съвет за каквото да е Wink

# 325
За семейство в София, 2-3 хиляди вноска, при двама работещи не са много. Сами може да си калкулирате какъв имот може да се купи.
Има пълзяща инфлация, ще влиза еврото, определено доходите няма да са такива.

# 326
За семейство в София, 2-3 хиляди вноска, при двама работещи не са много.

Както го каза не са много при работещи но знае ли се при тези времена с много не известни как ще е след 3 или 5 години, ако останат без работа тая сума няма намиране и покриване, това не са 300 лева да ги намериш Wink

# 327
Не знам, аз прогнозирам  8-10% лихви до края на другата година. Пригнозирам и огромно количество НС да излезе на пазара.

Суит13, очаквам нашите любими ИТ’та дагризнат дървото. В сащ вече започнаха освобождавания.

# 328
Не знам, аз прогнозирам  8-10% лихви до края на другата година. Пригнозирам и огромно количество НС да излезе на пазара.

Суит13, очаквам нашите любими ИТ’та дагризнат дървото. В сащ вече започнаха освобождавания.

Ихааа, а защо не направо 15-20?

# 329
Всъщност, на зелено ми се вижда най-рисковано сега да се купува и това не бих купила. Лозенец аз не мога да си го позволя като квартал. Не, че не ми харесва. Гледах страхотни апартаменти до правителствена/американското посолство, които със сигурност ще държат стойност и цена. Но, въпреки, че и аз и мъжът ми работим, ние сме от работещите бедни и нямаме такива пари Simple Smile)) И аз съм убедена, че при вдигане на лихвите ще се обърне пазарът, защото хората купуват от паника в момента . При една несигурност за лихви и доходи, няма да рискуват. Аз гледам всеки ден какво се предлага и виждам в момента едно застояване. И според мен,  при едни неизгодни лихви, хората, които купуват инвестиционно, ще се откажат. Не са много хората, които купуват с кеш, напротив -- масово се купува с кредит. Гледах статистики, че 14 милиарда жилищен кредит е раздаден до март.
За мен всичко в нашенско се контролира от слухове и ЕЖК . Сега вече текът слуховете за високите лихви и хората се дърпат.

Общи условия

Активация на акаунт